Connect with us

Kavramalar

Dişsan Redüktör Kavrama Çözümleri

Published

on

 

Redüktör imalatında Türkiye’nin öncü firmalarından biri olan Dişsan, müşterilerine komple çözümler sunmak amacıyla, kavrama imalatı da yapmaktadır. Kavramalar, güç aktarım sistemlerinin önemli elemanlarıdır. Kavramalar, motorla redüktör veya redüktörle iş makinası arasında bağlama elemanı olarak kullanılmaktadır.

 

Hidrolik Kavramalar:

Motorla redüktör arasında kullanılmaktadır. Yük altında kalkış yapması gereken işletmelerde elektrik motorunun zorlanmadan yol almasına ve çalışma devrine yükselmesine yardımcı olur.  Özellikle sık duruş kalkış yapan işletmelerde darbesiz ivmelenme sağlayarak kırılmaları önler, işletmenin ömrünü uzatır. Hidrolik kavrama titreşimleri kendi bünyesinde söndürür ve işletmenin sessiz çalışmasını sağlar. Dişsan DHK model hidrolik kavramalar, elastik kavramalı ve v-kayışı kasnaklı olmak üzere iki tipte üretilmektedir.  Kavrama gövdesi alaşımlı alüminyum dökümden; pervane göbeği ve elastik kavrama gövdesi C45 imalat çeliğinden imal edilmektedir. 1500 devirde 250 kw’a kadar üretim yapılmaktadır.

Elastik Kavramalar:

Elastik Kavramalar motorla redüktör veya redüktörle iş makinası arasında kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Elastik kavramalar iki mil arasında belli orandaki açısal sapmaları tolere ederek tahrik sistemi elemanlarını korur. Kavramanın elastik takozları titreşimleri kendi bünyesi içinde söndürerek kırılmaları önler ve işletmenin sessiz  çalışmasını sağlar. Dişsan DYHK model elastik kavramalar, C45 imalat çeliğinden bütün yüzeyleri işlenmiş olarak imal edilmektedir. Elastik takoz malzemesi olarak, sürtünmeye ve darbelere çok dayanıklı bir malzeme olan poliüretan elastomeri (Vulkollan) kullanılmaktadır. DYHK model elastik kavramalar 500 – 48.000 Nm arasındaki momentler için çeşitli boylarda üretilmektedir.  Dişsan, ayrıca tek yönlü kavrama ve dişli kavrama üretimi de yapmaktadır. Dişli kavramalar, düşük devirlerde, küçük hacimde yüksek moment taşımak gerektiği zaman tercih edilmektedir.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlarına sahip MONETA 'nın sektörel dergi ve portallarının dijital platformlarda yönetimi katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık alanında içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Kaplinler

mayr®, güvenilir kavramaları EAS®-HSE’yi yüksek gereksinimlere göre genişletiyor

Published

on

By

Modern test stantlarında hız ve dinamik talepleri sürekli artıyor. Yüksek hızlarda meydana gelen çarpışmalar ciddi hasarlara neden olabilirken; bu yüksek hızlı uygulamalar, yüksek gereksinimlere göre uyarlanmış aşırı yük koruması gerektiriyor. mayr® güç aktarım, bu alandaki zengin deneyimleriyle diğer avantajların yanı sıra 25.000 Rpm’ye kadar hızlara çıkabilen EAS®-HSE yüksek hızlı kavramaları için yeni boyutları ürün yelpazesine ekleyerek, kapsamlı standart ürün portföyünü müşterilerinin ihtiyaçlarına göre genişletiyor.

Motorlar, şanzımanlar veya pompalar için dinamometreler, modern üretimin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bileşen ve fonksiyon testi stantlarıyla, güç aktarma hattı ve bileşenleri üzerindeki tüm gerilim ve gerinim aralığı gerçekçi bir şekilde simüle edilebilir. Bunu yapmak için tahrikten ölçüm flanşına ve mile kadar yüksek hassasiyetli sistemler kullanılır. Ayrıca, test parçalarını ve ölçüm birimlerini aşırı yükten kaynaklanan hasarlardan koruyan tork limitleyici, test standının bu niteliklerine uygun olmalıdır. Ölçüm sistemini etkileyen kesin olmayan bir kavrama, test alanındaki değerlendirmeyi zorlaştırır ve ölçüm sonucunu yanıltılmaya sebep olur. Ayrıca yüksek hızlı uygulamalarda insanların ve makinelerin güvenliği önemli bir faktördür. Tork limitleyici doğru zamanda güvenilir bir şekilde çalışmalıdır; aksi takdirde yüksek hızlardaki çarpışmalar ciddi hasara neden olabilir. mayr’ın yüksek hızlı uygulamalar için güvenilir kavramalarından bahseden mayr® güç aktarım Ürün Müdürü Ralf Epple, “Yalnızca doğru kavrama ile koruma mantıklıdır. Tüm uygulamalar için tek bir kavrama yoktur. Portföyümüzde müşterilerimizin seçebileceği çok geniş bir standart ürün yelpazesine sahip olmamızın nedeni budur. Bunlar, uzun yıllara dayanan deneyimin sonucudur” dedi.

Üniversiteler ve araştırma enstitüleriyle iş birliği

Kısa bir süre önce şirket, kendini kanıtlamış olan EAS®-HSE yüksek hızlı tork limitleyici ürününü yeni boyutlarla genişletti. Konuyla ilgili konuşan Ralf Epple, “Artık 30 Nm ila 15.000 Nm arası torklara ve küçük yapı boyutları için 25.000 Rpm ve büyük yapı boyutları için 8.000 Rpm hızlara sahip yüksek hızlı uygulamalar için tork limitleyiciler sunuyoruz. E-mobiliteye rağmen endüstriyel test stantlarında maksimum 25.000 Rpm’den 30.000 Rpm’e kadar bir hız fark ettik; ancak üniversiteler ve diğer araştırma enstitüleri ile iş birliği yaptığımız araştırma geliştirme alanında veya motor sporlarında 30.000 Rpm’nin çok üzerinde hızlara sahip projeler var. Bu projelerden edindiğimiz tecrübeleri, standart yelpazemizi kalıcı olarak daha da geliştirmek için kullanıyoruz. Tabii burada daha düşük hız değerlerine de dikkat ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Düşük kütle, yüksek rijitlik

Bir test standında tork, tork limitleyicide ayarlanan sınır değerini aşarsa, kavrama devreden çıkar ve giriş ile çıkışı milisaniyeler içinde ayırır. Bu nedenle, bir aşırı yük meydana geldikten sonra, ölçüm şaftının en kötü ihtimalle yeniden kalibre edilmesi gerekir; ancak tahrik hattında veya test parçasında daha maliyetli hasar oluşması, tork sınırlayıcı tarafından güvenilir bir şekilde önlenir. mayr® güç aktarım’ın EAS®-HSE yüksek hızlı tork limitleyici kavramaları, torku boşluksuz ve yüksek burulma direnci ile iletir. Kompakt ürün, yüksek performans yoğunluğuna ve düşük kütle atalet momentine sahiptir. Bu, nispeten büyük bir iç çap ile küçük bir dış çapın sonucudur. Ayrıca torkun EAS®-HSE kavramaya iletildiği entegre elemanlar özel olarak seçilmiştir. Son olarak, ideal bir tasarım için; çalıştırma durumunda tam olarak çalışan düşük titreşimli bir sistem elde etmek için delik çapı, dış çap ve bileşen boyutu uyumlu olmalıdır.

Doğru ölçüm sonuçları için

Tork limitleyicilere ek olarak, ölçüm flanşını etkileyen müdahale parametrelerini en aza indirgedikleri için eksenel kaçıklığı alan kaplinler, test stantlarında belirleyici bir aksesuardır. Bu tür girişim parametreleri veya sözde parazitik kuvvetler sıklıkla tahrik hattındaki hizalama hatalarından kaynaklanır. Bu nedenle, hemen hemen tüm uygulamalarda giriş ve çıkış tarafları arasında kaymalar meydana gelir. Mil hizalama kaplinleri bu nedenle ölçüm flanşı ile birlikte kullanılır. Denenmiş ve test edilmiş boşluksuz ve burulmaya dayanıklı ROBA®-DS Kaplin Serisi’ni temel alan mayr® güç aktarım, doğru ölçüm sonuçları için ideal koşulları oluşturan, ölçüm flanşlarına özel olarak uyarlanmış bir hizalama kaplini seçeneği sunar. Bu çelik lamelli kaplinler, torku boşluksuz ve son derece yüksek burulma direnci ile iletir ve enine ve eksenel kuvvetlerin yanı sıra burulma torklarını da dengeler. Bu nedenle, yalnızca doğru ölçüm sonuçları sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tahrik hattındaki mekanik olarak en zayıf halka olan ölçüm flanşı için mümkün olan en iyi korumayı sağlar ve böylece uzun bir çalışma ömrü sağlar. Kaplinler, yüksek çalışma hassasiyeti ve düşük kütle atalet momentine ek olarak, yüksek balans kalitesi ile karakterize edilir ve uygulamaya özel olarak sağlam ve dirençlidir. Konuyla ilgili mayr® çözümleri ve çalışmalarıyla ilgili, “Bu ölçüm flanş kaplinlerine ek olarak; örneğin, alüminyum veya titanyumdan yapılmış kütle açısından optimize edilmiş diğer ölçüm flanş kaplinleri üzerinde de çalışıyoruz” diyen Ralf Epple, şu ifadeleri kullandı: “Ancak burada, örneğin ağırlık, rijitlik veya yorulma mukavemeti gibi malzeme özellikleri ile nihai müşteri uygulaması yani gerçek hızlar, yük değişiklikleri, yük döngüleri, yatak mesafeleri ve delik çapları arasında denge sağlamak her zaman gereklidir. Son olarak, elbette fiyat/performans oranı da önemlidir. Henüz uygulamaya bakmadan alüminyum veya titanyumdan yapılmış mevcut varyantları teklif etmek uygunsuz bir yaklaşım olacaktır.”

Continue Reading

Kavramalar

Motul’dan tam otomatik şanzımanlara özel ürünler

Published

on

 

Giderek daha fazla otomatik şanzımanlı aracı yollarda gördüğümüz son yıllarda, birçok üretici manuel şanzımanlı araçların üretimini oldukça azalttı. Şehir trafiğindeki konforumuz düşünüldüğünde vazgeçemediğimiz otomatik vitesli araçlar, gelişen teknoloji ile yakıt ekonomisi konusunda da manuel araçlardan daha verimli olabiliyor. Günlük gereksinimlerimizi maksimum konfor ile karşılamak, hafiflik, yakıt ekonomisi gibi etkenlerle sistemler gün geçtikçe karmaşıklaşıp özelleşiyor. Bu karmaşık sistemler arızalandığında çok ciddi tamir maliyetleri gerektiriyor. Peki otomatik şanzıman bakımı ve ihtiyaçlarından ne kadar haberdarız?

 

Ciddi hasarların önüne geçmek ve ağır tamir masrafları ile karşı karşıya kalmamak için doğru bakım şart. Otomatik şanzımanlar hem çok çeşitli hem de elektronik ve mekaniğin karışımı karmaşık sistemler olmasından dolayı bakımı ve onarımı özel yetkinlik, özel aletler ve sistemle uyumlu özel yağlar gerektiriyor.  Ağır termal ve mekanik stres altında zamanla performansı azalan ve aşınan transmisyon parçaları üreticilerin tavsiyelerine göre belli aralıklarda bakımlar gerektiriyor. Bazı araç üreticileri ömrü boyu otomatik vites yağının değişiminin gerekli olmadığı bilgisini paylaşsa da, tıpkı fabrika yakıt tüketimi verilerinin yakalanamaması gibi günlük kullanımlar ideal şartlardan oldukça uzak. Dolayısı ile bakımların yetkin kişilerce doğru ürünler ile gerçekleştirilmesi ıssız bir yolda ya da trafiğin tam ortasında şanzıman arızası yaşamamanız için olmazsa olmaz.

Servislerde ise durum biraz farklı; artan maliyetler karşısında servisler olabildiğince az stok tutarak daha az çeşitlilikte ürün bulundurmak istiyorlar. Bu durumda olabildiğince az ürün ile de birçok şanzıman üreticisinin yağ standartlarını karşılayan ürünler tercih ediyorlar.

Motul şanzıman tiplerine uygun olarak, tam otomatik sistemler için formüle ettiği yüksek performanslı Motul Multi ATF ve Motul ATF VI ile CVT sistemler için Motul Multi CVTF ve çift kavramalı otomatik şanzımanlar (DCT) için geliştirdiği ürünleri ile çok sayıda üreticinin son nesil sistemlerinin gereksinimlerini karşılamaktadır.

Geniş ürün çeşitliliği ile birlikte oldukça kapsayıcı olan bu ürünlere Motul ATF 236.15 (MB Approval 236.15) gibi önemli üreticinin talep ettiği onay kodunda özel yağlar eşlik etmektedir. Böylece geniş Motul otomatik şanzıman ürünleri ailesi, pazardaki önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. 

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et