Connect with us

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

Her yönden tornalamada değişim yapmak

Published

on

En son ortaya çıkan her yönden tornalama ve takımlar verimlilikte titizlikle iyileştirme sunarak bu oldukça eski işleme prosesinin konvansiyonel kurallarını yeniden yazıyor. Tezgâh imalathaneleri için asıl soru şu: Bu yeni süreci kendi operasyonlarında kullanabilirler mi ya da kullanmalılar mı?

Rekabetçi kazanç elde etme ve sipariş seviyelerini artırma arayışı içindeki modern tezgâh imalathanelerinin karşılaştığı pek çok zorluk bulunmaktadır. Verimlilik de bunlardan birisidir. Verimsiz devir süreleri ve darboğaz gibi faktörler sipariş akışını yavaşlatabilir ve gecikmiş dağıtımlar nedeniyle ticari itibara zarar verebilir. Birçoğu, olgun bir işleme prosesi olarak tornalamanın, tezgâh imalathanelerini yavaş hız ve ilerlemelerle hayal kırıklığına uğratarak teknolojik adım değişikliği açısından sınıra ulaştığını varsayıyor.

Ve hâlâ bir çözüm var: Her yönden tornalama imalatçılara yeni takım tezgâhları gibi yüksek maliyetli sermaye ekipmanlarına herhangi bir yatırım yapmaksızın daha fazlasını elde etme imkânı verir. Aslında bu kökten farklı yaklaşım, müşterilerin halihazırda sahip oldukları tezgâhların güç ve yeteneklerini kullanmalarına izin verir.

Azla çoğu başarmak

Peki bu nasıl oluyor? Konvansiyonel tornalama işlemlerinin aksine yeni yöntem, kesici takımın parçaya aynadan girişini ve malzemeyi parçanın ucuna doğru ilerlerken kaldırdığını görür. Özel olarak tasarlanmış kesici uçları ve takım tutucuları kullanarak, artan ilerleme hızları ve önemli verimlilik kazanımlarını destekleyen yaklaşık %50 civarı küçük giriş açısı uygulamasına izin verir.

Elbette bazı tezgâh imalathaneleri, küçük giriş açılarıyla aynadan parça uçlarına tornalamayı denediler ancak sorun her zaman talaş kontrolü olmuştur. Küçük açı, üreticileri omuza ulaşmak için yaklaşık 90° açı uygulamasına zorlayarak uzun kavisli talaşlar üretir. Bununla birlikte bu talaş kontrolü sorunları, aynadan parça ucuna doğru tornalama sırasında kaybolur, mükemmel sonuçlar için 25-30° giriş açıları uygulaması sağlanır.

Bu avantaj elde edilebilir çünkü küçük giriş açısı ve daha büyük boşluk açısı yükü ve ısıyı köşe radyüslerinden uzağa yayarak daha kalın, daha geniş talaşlar oluşturur, sonuç olarak kesme değeri ve/veya takım ömründe artış sağlanır. Dahası, kesme işlemi omuzdan uzağa doğru yapıldığı için konvansiyonel boyuna tornalamada sık görülen bir olumsuz etki olan talaş sıkışması riski de ortadan kalkar.

Bir kesici uç, üç fonksiyon

İşlevselliğin bir parçası olarak, yeni süreç her yönden tornalamaya izin verir, bu da demektir ki konvansiyonel tornalama (parça uçlarından aynaya doğru) aynı takımlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Aslında kesici uçlarda üç kenar/köşe bulunur; bunların biri boyuna tornalama, diğeri alın tornalama ve üçüncüsü ise profil işleme için tasarlanmıştır, böylece etkili kenar kullanımı ve daha uzun takım ömrü sağlanır.

ISO P (çelik), M (paslanmaz çelik), K (döküm demir) ve S (ısıya dayanıklı süper alaşımlar ve titanyum) malzemelerinden yapılmış parçalar yararlı olacaktır. Aslında çoğu otomotiv ve havacılık sanayisinde olmak üzere hemen hemen her genel tornalama işlemi kazanç sağlayacaktır. Getiriler, yüksek hacimli parti boyutları (100’den fazla) için veya büyük parçaları işlerken kurulum süresini, üretimin durmasını ve takım değişikliklerini azaltmaya ihtiyaç duyulduğunda özellikle etkileyicidir.

Gerekli tek tezgâh CNC tornalama merkezidir. Teklifteki potansiyel kazanımları vurgulamak gerekirse, Brezilya’daki bir işleme şirketi olan Gildemeister CTV 250 CNC tornalama merkezinde dökme çelikten (SAE/AISI 1045) yapılmış bir kasnağı tornalarken önemli avantajlar elde etti. Rakip bir kesici uç olarak aynı kesme hızını (300 m/dak, 984 ft/dak) kullanarak, en yeni her yönden tornalama kesici uçlarının kullanılması, ilerleme hızlarının 0,25 mm/dev (0,01 inç/dev) ila 0,4 mm/dev (0,016 inç/dev) arasında ve kesme derinliğinin 1,5 mm’den (0,059 inç) 3 mm’ye (0,118 inç) kadar artmasını sağladı. Sonuç, verimlilikte %59 ve takım ömründe %55 ve daha fazla artıştı. Bir yılda üretilen 120.000’in üzerinde kasnağın kârlılık üzerindeki genel etkisinin önemli ölçüde olması beklenmektedir.

Verimlilikte %85 artış

İtalya’da Doosan Puma 3100M tornalama merkezinde dövme nikel alaşımından (ASTM B564) parçalar üreten tezgâh imalathanesi de başka bir örnek olarak gösterilebilir. Burada son model kesici uçların uygulanması, kesme hızının 150 m/dak’dan (492 ft/dak) 300 m/dak’a (984 ft/dak) çıkarılmasını, ilerleme hızlarının 0,3 mm/dev’den (0,012 inç/dev) 0,8 mm/dev’e (0,032 inç/dev) yükseltilmesini ve 2 mm (0,079 inç) olan kesme derinliğinin 4 mm (0,156 inç) olacak şekilde ikiye katlanmasını sağladı. Sonuç %85 verimlilik artışı ve %125 daha fazla takım ömrüdür. Bu bölüm için yıllık hacimler 5000 civarıdır.

Yakın zamanda tanıtılan bir ikiz takım tutucuyu kullanan tezgâh imalathaneleri, çok amaçlı torna freze tezgâhlarında yeni sürecin avantajlarının keyfini çıkarabilirler. İkiz takım tutuculara iki kesici uç monte edilebilir, böylece üreticiler kaba ve ince talaş işlemeyi birlikte yapabilir ve çok amaçlı tezgahlarda yavaş takım değiştirme sürelerinin (15-20 saniye) üstesinden gelebilirler. Dikey torna tezgahlarına (VTL’ler) sahip üreticiler eksenel takım tutucuları kullanarak yeni süreci de uygulayabilirler.

Sonuçta tezgâh imalathaneleri doğru “zihniyet”, yetenek ve disiplinle en büyük kazançların tadını çıkaracaktır. Üretici gerçek pazar avantajı arayışında değişime ve yeni fikirlere açık olmalıdır. Diğer süreçlerde olduğu gibi başarıyı yakalamada yardımcı olacak üretim ön koşulları bulunmaktadır. Örneğin, stabil donanımların, yeterli tork ve rijitliğe sahip torna tezgâhlarının ve ileri teknoloji işlemcili CNC ünitelerinin kullanımı; verimliliği, süreç esnekliğini ve takım ömrünü en üst seviyeye çıkarmaya yardımcı olacaktır.

Tornalamada yeni bir yöntem

Bu yeni işleme Sandvik Coromant, PrimeTurning™’ adını vermiştir. İki adet özel ve benzersiz kesici uç sunulur: A tipi CoroTurn® Prime üç adet 35° köşeye sahiptir ve hafif kaba talaş işleme, ince talaş işleme ve profil işleme için tasarlanmıştır; öte yandan B tipi CoroTurn Prime, ultra güçlü köşeleriyle özel olarak kaba işleme için tasarlanmıştır. Takımlar hassas kesme sıvısı ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır. A tipi CoroTurn Prime üstten ve alttan kesme sıvısı sağlarken B tipi CoroTurn Prime yalnızca alttan kesme sıvısı sağlar. Kural olarak, üstten kesme sıvısı talaş kontrolü için kullanılırken alttan kesme sıvısı her zaman daha iyi takım ömrü için kullanılmalıdır.

Kesici uçlar, Coromant Capto®, QS™ takım sapları ve konvansiyonel takım sapları da dahil çok sayıda farklı takım tutucu ile kullanılabilir. Takımlamayı tamamlayan PrimeTurning kod üretici, çok çeşitli CNC tezgâhları ile uyumlu programlama kodları sağlamaktadır. Bu yeni kod üretici sadece maksimum çıktı sunmakla kalmaz, uygun şekilde ayarlanmış ilerleme hızı ve giriş radyüsü parametreleriyle uygulama güvenliği de sağlar.

PrimeTurning birçoğuna oldukça avantajlı olsa da her tezgâh imalathanesi için uygun olmayacaktır. Örneğin, çelik iş parçalarında boyuna ve alın tornalama işlemleri açısından CoroTurn 300 yüksek parça kalitesi, yüksek kullanım etkinliği ve uzun takım ömrü sunar.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlarına sahip MONETA 'nın sektörel dergi ve portallarının dijital platformlarda yönetimi katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık alanında içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

EtherCAT’li servo sürücülerde GMTCNT’nin eksiksiz çözümleri

Published

on

By

Stratejik hedefleri ve geniş ürün gamıyla pazarın lider kuruluşlarından olan GMT, makine imalatçılarının ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Firma, mühendislik bilgisi ve 30 yılı aşkın deneyimiyle tasarım ve üretim teknolojisinin %100’üne sahip olduğu PLC, ekranlı mini PLC ve endüstriyel haberleşme ürünleriyle birlikte toplam çözüm sunmak amacıyla; operatör panel, hız kontrol cihazı, servo sistemler, step motorlar ve güç kaynaklarını, tescilli bir Türk markası olan GMTCNT ile pazarın hizmetine sunuyor.

GMTCNT, endüstriyel otomasyon pazarına sunduğu EtherCAT’li servo sürücüler ile test cihazları, pres, kesim, dolum, paketleme, plastik, gıda vb. makine imalatçılarına çözümler sunuyor.

GMTCNT Servo Sürücüler başlıca şu özelliklere sahip:

  • 20 Bit Nikon marka encoder ile geri besleme
  • Pozisyon / Hız / Tork kontrol modları
  • 32 adımlı pozisyon tablosu oluşturabilme
  • Yüksek hızlı pulse girişleri, Open-Collector (500 kHz), diferansiyel mode (4 MHz)
  • Pulse + Yön, CCW + CW, Faz A + Faz B (5V ile 24V) pulse komut tipleri
  • Hız ve tork set değerlerini analog girişler ve dahili parametrelerle ayarlayabilme
  • Kazanç parametrelerini kolaylıkla ayarlayabilme
  • 5V dahili besleme çıkışı
  • PC yazılımı veya dahili tuş takımı ve gösterge ile kolay devreye alma
  • PC yazılımı için ilave RS-232 haberleşme portu
  • 2MHz enkoder çıkış sinyali
  • Pozisyon, hız, tork modları ve modlar arasında geçiş yapabilme
  • Online ayarlanabilen elektronik dişli oranı
  • Tork/Hız limitleri
  • Dahili pozisyon ve homing fonksiyonu
  • 7 adet PNP/NPN seçilebilir dijital giriş
  • 5 adet dijital çıkış
  • 2 adet -10V…+10V analog giriş
  • Aşırı gerilim, düşük gerilim, kısa devre, motor aşırı ısınma, servo sürücü aşırı ısınma koruma fonksiyonları
Continue Reading

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

GMTCNT operatör panelleri, makine imalatçılarının dikkatini çekiyor

Published

on

By

Endüstriyel otomasyon pazarının ihtiyaçlarına hızlı çözümler geliştiren GMTCNT, üretimde verimliliği ve şeffaflığı artıran TSG Serisi Operatör Panelleri ile makine imalatçılarının dikkatini çekiyor. Kullanıcı dostu Türkçe arayüzü ve programlama kolaylığı ile ön plana çıkan GMTCNT’nin TSG Serisi, ethernetli modellerinde bulunan VNC desteği ile tablet, akıllı telefon ve PC üzerinden uzaktan izleme ve kontrolü mümkün kılıyor.

TSG Serisi HMI’lar endüstriyel uygulamalarda kullanılmak için geliştirilmiş 16,77M renkli TFT dokunmatik operatör panelidir. Bu üründe gerçek zaman saati (RTC) standart olarak mevcuttur. Kullanıcı dostu yazılımı geniş bir PLC kütüphanesine sahiptir ve yaygın olarak kullanılan tüm PLC’leri desteklemektedir. HP LaserJet P1100 serisi yazıcılar ile uyumludur. PDF Viewer fonksiyonu ile PDF dosyaları görüntülenebilmektedir. USB Host özelliği ile veri kaydı yapılabilir, program yüklenebilir; klavye, mouse ve web kamera bağlanabilir.

VNC yazılımı ile ethernet portlu modellere, yerel ağ ya da internet aracılığıyla Windows, IOS ve Android platformları üzerinden erişilebilir. VNC Client ile ethernet portu üzerinden cihazlar arasında izleme ve kontrol özelliği mevcuttur. Ön panel IP65 koruma özelliği ile çevresel şartlara dayanıklı olan TSG Serisi HMI’lar, 1 adet RS232 ve 1 adet RS232/RS485/RS422 destekleyen haberleşme portuna sahiptir.

GMTCNT protokolü ile HMI’lar arası haberleşme özelliği ile bir PLC’ye birden çok HMI’ın ulaşabilmesi mümkün. TSG Serisi HMI’lar hakkında daha detaylı bilgi firmanın web sitesi gmtcontrol.com’da.

TSG Serisi HMI’ların başlıca özellikleri:

  • 16,77 M renk
  • TFT ekran
  • ARM RISC 32bit 792 MHz 
  • 128 MB NAND Flash +128 MB DDR 3 hafıza
  • RTC (Gerçek Zaman Saati)
  • 1 adet USB portu
  • 1 adet RS232 ve 1 adet RS232/RS485/RS422 destekleyen haberleşme portu
  • Ethernet’li modellerde VNC desteği ile tablet
  • Akıllı telefon ve PC üzerinden uzaktan izleme ve kontrol
  • Ön panel IP65 koruma
  • GMTCNT protokolü HMI’lar arası haberleşme özelliği ile bir PLC’ye birden çok HMI’ın ulaşabilmesi
  • USB host portu üzerinde veri, alarm, trend kaydetme ve tarihsel sorgu yapabilme
  • C dili ile makro oluşturabilme
  • Güvenlik seviyeleri ve kullanıcı tanımlamaları yapabilme
  • Ethernetli modellerde FTP üzerinden HMI içine ve harici bağlı olan USB flash diske ulaşabilme
  • PDesigner HMI Editör Programı ile programlanır.
Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et