Connect with us

Elektrik Motorları

PAÜ’de yüzde 100 yerli elektrik motoru geliştirildi

Published

on

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Elektrik Makineleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öner, tasarladıkları ve imal ettikleri yüzde 100 yerli elektrik motorları ile ülkemize hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlayacaklarının müjdesini verdi.

Prof. Dr. Yusuf Öner

Günümüzde fosil yakıtlardan elde edilen enerjiyle birçok elektrikli cihazın çalıştırılabildiğini fakat fosil yakıtların tüketiminden kaynaklanan hava kirliliğinin de bu orantıda sürekli artış göstermekte olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Öner, bu bağlamda elde edilen enerjinin en verimli şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Sanayide kullanılan enerjinin %70’ini elektrik motorlarının tükettiğini, ülkemizdeki tüketilen enerjinin de %70’inin sanayi tarafından tüketildiğini belirten Prof. Dr. Öner, sanayide bulunan elektrik motorlarının toplam tüketiminin %49’lar seviyesinde olduğunu ifade ederek, ülkemizin ürettiği enerjinin yarısının sanayideki elektrik motorları tarafından harcanmakta olduğu bilgisini verdi.

Prof. Dr. Yusuf Öner, “Uluslararası verim indekslerine bakıldığında ülkemizde kullanılan motorların neredeyse tamamı verimleri düşük motorlardır. Bu şu anlama gelmektedir: Çok enerji tüketmesine rağmen daha az iş üretmektedir. Bu noktadan yola çıkarak ülkemizin yüksek verimli elektrik motorlarına ihtiyacı olduğu aşikârdır. Yüksek verimli motorlar kullanarak ülke genelinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. Uluslararası verim indeksleri şu şekilde sıralanmaktadır: IE1-IE2-IE3-IE4-IE5-ve IE6 verim sınıfları. Ülkemizdeki motorlar genel olarak verimsiz olarak sınıflandırılan IE1 ve IE2 sınıfındaki motorlardır. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektrik Makinaları Anabilim Dalı olarak bu konu üzerinde 2000 yılından beri yapılan çalışmalarımız vardır. Bu çalışmalarımız sonucunda şu anda ülkemizde üretimi olmayan IE4 verimlilik sınıfında sanayide kullanılacak bir motor tasarlayarak prototipini geliştirdik. Tasarladığımız ve prototipini gerçekleştirdiğimiz motorumuz literatürde senkronrelüktans motor olarak anılmakta ve yüksek verimlere sahiptir. Kendi imkânlarımızla geliştirdiğimiz motorumuzun laboratuvar ortamında yapılan testler sonucunda IE4 verimlilik sınıfında olduğunu kanıtladık” şeklinde konuştu.

 Yüzde yüz yerli ve yüksek verimli elektrik motoru

Prof. Dr. Yusuf Öner, yaptıkları araştırma geliştirmeler sonucunda imal ettikleri ürün hakkında, “Bugün gelinen nokta endüstrinin ve özel sektörün ihtiyacı olan %100 yerli ve yüksek verimli elektrik motorlarını tasarlayabiliyor ve bunları üretebiliyor seviyeye gelmiş olmamızdır” dedi. Tasarladıkları ve ürettikleri motorların yüksek verimleriyle ülke ekonomisine yüksek miktarda döviz kazancı sağlayacağını, yurt dışından alınacak yüksek verimli motorlar yerine %100 yerli tasarım ve imalatımız olan motorlar sayesinde ülkemize hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlayacaklarının altını çizdi.

ALATAY 2017 için tasarlanan, ödüllü, %100 yerli tekerlek içi hub motoru

Prof. Dr. Öner, bir başka çalışmalarının ise Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunan Elektrik Araçlar Laboratuvarı’nda geliştirilen ALATAY isimli elektrikli araç için tasarlanan %100 yerli tekerlek içi hub motoru olduğunu açıkladı. Yine Pamukkale Üniversitesi Elektrik Makineleri Anabilim Dalı’nda tasarlayarak uygulamasını yaptıkları tekerlek içi elektrikli motorun Tübitak 2017 yılı elektromobil yarışlarına katılarak bir önceki yıldaki gibi %100 yerlilik ödülünü kazandığının bilgisini veren Prof. Dr. Öner, bu projenin başında bulunan PAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, PAÜ Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan Öztürk’ü ayrıca tebrik etti. Prof. Dr. Yusuf Öner, “ALATAY elektrikli aracımıza tasarladığımız motorumuz birçok elektrikli araç üreticisi firma tarafından elektrikli araçlarda sıkça tercih edilen fırçasız doğru akım motorudur. Tasarladığımız motorumuzun gücü 2 kw ve 96 voltluk gerilimle çalışmaktadır. Laboratuvar ortamında yapılan testlerde %92 gibi yüksek bir verime sahip olduğu görülmüştür. ALATAY elektrikli aracımızda bu motorumuzdan iki adet kullanılmıştır. Fırçasız doğru akım motorumuzun sürücüsü de, anabilimdalımız öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler Hocamız tarafından tasarlanmış ve yazılımı yapılmıştır. Görüldüğü üzere her türlü yüksek verimli elektrik motoru tasarlayabilir ve üretebilir seviyeye geldiğimiz gibi ürettiğimiz motorların sürücü ve yazılımlarını da kendi bünyemizde yapabilmekteyiz. Bu bağlamda ülkemiz için yapılacak her türlü projede bulunmak bizi gururlandıracaktır” diyerek sözlerini tamamladı. (Kaynak: haber.pau.edu.tr)

Türkiye'nin alanında en özel yayınlarına sahip MONETA 'nın sektörel dergi ve portallarının dijital platformlarda yönetimi katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık alanında içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Elektrik Motorları

Volt Elektrik Motorları geleceği güçlendiren adımlar atmaya devam ediyor

Published

on

By

“Geleceği Güçlendiriyoruz” sloganıyla yola çıkan Volt Elektrik Motorları, sürdürülebilirlik alanındaki kararlılıkla sektörde önemli adımlar atmaya devam ediyor. İkinci sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan şirket, raporda geleceğe dair güçlü taahhütlerini ve başarılarını detaylandırıyor.

Çevresel inovasyon:

“Geleceği Güçlendiriyoruz” misyonu çerçevesinde, çevresel inovasyona özel önem gösteren Volt Elektrik Motorları; yenilenebilir enerji kullanımı, atık azaltma stratejileri ve karbon ayak izi yönetimi ile çevresel etkisini sürekli olarak azaltmaya odaklanıyor. 

Toplum sorumluluğu:

Volt Elektrik Motorları toplumsal katkılarla geleceği daha yaşanabilir kılmayı hedefliyor. Eğitim projeleri, çeşitlilik konusundaki taahhütleri ve sosyal programları aracılığıyla topluluklara değer katarken, çalışanlarına adil ve destekleyici bir çalışma ortamı sağlamaya devam ediyor.

Ekonomik sürdürülebilirlik:

Şirketin belirlediği “Geleceği Güçlendiriyoruz” ilkesi, ekonomik sürdürülebilirlik alanındaki taahhütlerini de içeriyor. Finansal başarılarının yanı sıra tedarik zinciri yönetimi ve iş etiği konularında da sorumluluk sahibi olarak hareket ediyor. Adil ticaret prensiplerine bağlı kalarak sürdürülebilir bir ekonominin destekçisi olmaya devam ediyor.

Volt Elektrik Motorları; gelecek vizyonu ile inovasyon, sürdürülebilirlik ve liderlik anlayışıyla sektörde öncü olmaya devam ederek hem şirketin hem de gezegenin geleceğini güçlendiriyor. İkinci sürdürülebilirlik raporu ile şirketin sürdürülebilirlik alanındaki güçlü yönlerini vurgulayarak, paydaşlarıyla açık iletişimi sürdürmeyi amaçlıyor. 

İkinci sürdürülebilirlik raporunu “Geleceği Güçlendiriyoruz” sloganıyla uyumlu olarak Volt Elektrik Motorları sürdürülebilirlikteki lider konumunu vurgulamaktadır. Paydaşları ile birlikte geleceği güçlendirmek adına yaptığı çalışmaları paylaşarak, şeffaf ve sorumlu bir yaklaşım sergilemeye devam ediyor.

Continue Reading

Elektrik Motorları

Lider markaları tek bir çatıda buluşturan VEK Motor, kaliteyi mühendislikle güçlendiriyor

Published

on

By

40 yıllık sektör tecrübesiyle 2005 yılında faaliyetlerine başlayan VEK Verimli Endüstriyel Komponentler, zengin ürün yelpazesinde yer alan yerli ve yabancı pek çok markayla sektörlere güç aktarmaya devam ediyor. 

Mühendis ağırlıklı kadrosuyla satışın yanı sıra, güç aktarım sektörünün çözüm ortağı olarak öne çıkan VEK Motor; WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon, KISTLER,  KOSTAL, Danfoss, LS Electric ve Yılmaz Redüktör gibi alanında lider markaları, satış öncesi ve sonrası hizmetleriyle güçlendiriyor. 1.600 m2 kapalı alana sahip merkezinde 6’sı mühendis 15 çalışanıyla İstanbul Hadımköy’de faaliyetlerini sürdüren firma; madencilik, demir-çelik, tekstil, gıda, tarım, inşaat ve altyapı, ulaşım gibi sektörler başta olmak üzere 15’ten fazla farklı endüstriye hizmet sunuyor. Sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren teknik bir kadroya sahip firma, müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamanın yanında, tasarım sürecinden saha kullanımına kadar çözüm ortağı oluyor.

Elektrik motorları konusunda sahip olduğu tasarım, üretim, satış öncesi ve sonrası hizmet tecrübeleriyle müşterilerinin rekabet gücünü artıran VEK, standart ve regülasyonların tarif ettiği enerji verimliliğine sahip, teknolojinin gerektirdiği yenilikleri bünyesinde barındıran ve uygulamada motorun maruz kalacağı en zor şartlara uygun konstrüksiyona sahip ürünleriyle müşterileri için fark yaratan avantajlar sağlıyor.

Pek çok referans projede yer alan ve birçok endüstriyel tesise alçak ve orta gerilim standart ve özel tip elektrik motorları, hız kontrol cihazları ve motorlu redüktörleriyle hizmet veren VEK Motor; alçak gerilim elektrik motorlarında dünyanın lider üreticileri arasında yer alan WEG, AEMOT ve WAT-TEE elektrik motorlarının bayiliğini üstleniyor, WEG ile yaptığı iş birliği kapsamında “engineered partner” olarak hizmet veriyor. 0.12 kw-1000 kW güç aralığında IE3-IE4 yüksek verim sınıfına sahip standart motorların yanı sıra, müşteri talepleri doğrultusunda özel mekanik konstrüksiyonda ve özel elektriksel tasarımda motorları da ürün gamında bulunduran VEK, sektörün ihtiyaç duyduğu yüksek güç seviyelerinde alçak gerilim motor (90 kw-1000 kw) ve orta gerilim motorlar (3kv, 6kv, 10kv, 13.8kv gerilim seviyesinde, 50.000 kW’a kadar güç seviyesinde) konusunda da hizmet veriyor.

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et