ABB Robotik, yenilikçi, kompostlanabilir ambalajların küresel sağlayıcısı olan Kaliforniya merkezli Zume ile iş birliği yapmak için bir anlaşma imzaladı. ABB, Zume’un küresel ölçekte sürdürülebilir ambalaj üretimine olanak tanıyacak ve tek kullanımlık plastiklere olan bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olacak robotik hücreler tedarik edecek.
ABB, önümüzdeki beş yıl içinde Zume müşterilerinin dünya çapındaki tesislerinde 2 bine kadar robot dahil olmak üzere binden fazla kalıplı fiber üretim hücresini (MFC) entegre edecek ve kuracak. Firma, her yıl milyonlarca adette sürdürülebilir ambalaj üretme potansiyeline sahip çözümleri sunmak için gereken ölçek, modülerlik ve hızı sağlayabilecek olan küresel çözüm merkezleri ağındaki program yönetimi yeteneklerinden ve otomasyon uzmanlarından yararlanacak.
Üreticiler, tek kullanımlık plastik ambalajlara alternatifler bulmak için tüketiciler ve politikacılardan gelen ve sürekli artan baskıyla karşı karşıya. Yeni ambalajın sürdürülebilir olması, kalıplanması kolay ve plastik kadar uygun maliyetli olması gerekiyor. Zume’un ambalaj malzemesi, bambu, buğday ve saman da dahil olmak üzere tarımsal üretimden kalan sürdürülebilir şekilde hasat edilmiş bitki malzemelerinden yapılıyor. Bitki materyali, plastik ambalajların üretimi ve bertarafına kıyasla önemli ölçüde daha az su ve enerji kullanıyor ve CO2 emisyonlarını azaltıyor. Plastiğin aksine, bitki bazlı malzeme yüzde 100 biyolojik olarak kullanımdan sonra kolayca parçalanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan ABB Robotik & İmalat Otomasyonu Başkanı Sami Atiya ‘’Zume’nin sürdürülebilir ambalajının ABB robotlarıyla otomatikleştirilmesi, bunu hem ekonomik hem de tek kullanımlık plastiklere alternatif olarak uygulanabilir hale getiriyor. Zume ile küresel pazardan trilyonlarca plastiği çıkarma, kıt kaynakları koruma ve düşük karbonlu bir dünyayı destekleme potansiyeline sahibiz. Bugün robotik otomasyon, olanakları genişletiyor ve enerji kullanımını, emisyonları ve üretim atıklarını azaltan daha verimli üretim yoluyla dünyayı daha sürdürülebilir hale getiriyor. İş birliğimiz, düşük karbonlu bir toplum peşinde koşmaya kendini adamış kuruluşlar birlikte çalıştığında nelerin mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.
Günde 80 bin parça sürdürülebilir ambalaj
Zume, gıda ve perakendeden kozmetik ve tüketim ürünlerine kadar her şeyi barındıran kompostlanabilir ambalajlar yapmak için yenilikçi bir üretim süreci geliştirdi ve patentini aldı. Kaplar, Zume’un iki ABB IRB 6700 robotu ile entegre edilmiş kalıplı fiber hücreleri tarafından bitki materyalinden kalıplanıyor ve her hücre her gün iki tona kadar tarım materyali işleyerek 80 bin parça sürdürülebilir ambalaj üretebiliyor. ABB ile birlikte çalışan Zume, fabrikaları her biri yüze kadar robotik hücreyle donatmayı bekliyor. MFC tarafından sağlanan otomasyon, hız ve ölçeklenebilirlik ile her tesis, yılda 71 bin ton tarım malzemesini işleme potansiyeline sahip olacak ve potansiyel olarak her yıl iki milyar adede kadar ambalaj üretebilecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer isim Zume Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Alex Garden ise, “2050 yılına kadar, dünya okyanuslarının balıktan daha fazla plastiğe sahip olacağını tahmin ediyoruz, bu nedenle herkesi tek kullanımlık plastiklerden uzaklaştırmamız kritik önem taşıyor. Müşterilerimiz için otomasyon çözümleri geliştirmek ve entegre etmek için ABB’nin küresel otomasyon uzmanlarını kullanmak, ambalajlamada devrim yaratacak ve sürdürülebilir üretimin nasıl görünebileceğini gösterecek. ABB robotlarının esnekliği ve ölçeklenebilirliği, verimli bir otomatikleştirilmiş üretim süreci sağlar. Bu, plastiğe uygulanabilir, uygun maliyetli, doğaya geri dönebilen bir alternatif sunabileceğimiz ve üreticilerin daha çevre dostu olmalarına yardımcı olabileceğimiz anlamına geliyor” şeklinde konuştu.
Zume ve ABB tarafından Hindistan’ın en büyük ahşap ve tarıma dayalı kağıt üreticilerinden biri olan Satia Industries Limited’de, 10 üretim hücresinden oluşan bir pilot projede kurulan tesis, günlük 20 ton buğday samanı işleyecek ve çeşitli endüstriler için yüzde 100 kompostlanabilir ambalaj üretecek.
CMD Satia Industries’den Dr. Ajay Satia, “Zume ve ABB ile olan çalışmamız, Satia Industries’in müşterilerimizin yüksek performanslı, uygun fiyatlı ve güvenilir, sürdürülebilir bir şekilde üretilen ve kolayca kompostlaştırılan ürünlere yönelik beklentilerini karşılamasını ve aşmasını sağlıyor. Şirkete önemli bir değer katmanın yanı sıra müşterilerimizin bugün kullandıklarına kıyasla daha modern, güvenilir ve özelleştirilmiş ürünlere geçişlerine yardımcı olmak için sürdürülebilir çözümler sunarak gezegeni destekleyebiliyoruz” açıklamasında bulundu.
Planlanan diğer pilot kurulumları arasında, Hindistan merkezli lider bir küresel kağıt hamuru ve kağıt makinesi tedarikçisi olan Parason Group ve ABD merkezli ilk yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışan doğaya döndürülebilen ambalaj fabrikası olan Jefferson Enterprise Energy yer alıyor.