Connect with us

Kompresör

Atlas Copco’dan sanayiye enerji tasarruf sağlayacak 10 öneri

Published

on

Dünyanın lider endüstri kuruluşlarından Atlas Copco Kompresör Tekniği, fabrikaların en yüksek enerji kalemi olan basınçlı hava sistemlerinde gerçekleştirdiği analiz çalışmalarıyla enerji kaybına son veriyor. Ülkemizde tüketilen enerjinin ortalama yüzde 40’ının sanayide kullanıldığını belirten Atlas Copco, basınçlı hava sistemlerinde düzenli olarak yapılacak denetimler sayesinde ulaşılacak iyileştirmelerle, sistem performansının artacağını vurgularken, enerji tasarrufu için 10 maddelik yol haritası paylaştı. 

Atlas Copco Kompresör Tekniği, fabrikalarda en yüksek enerji tüketimine neden olan basınçlı hava sistemlerine yönelik hazırladığı ve kendi ürünü olsun ya da olmasın tüm fabrikalara sunduğu bedelsiz analiz çalışmalarıyla, endüstride enerji tasarrufu sağlamaya devam ediyor. Enerji verimliliğini sağlamak için her basınçlı hava sisteminin düzenli olarak denetimden geçmesi gerektiğini belirten Atlas Copco Kompresör Tekniği uzmanları, sistemde kötü işleyen ve iyileştirmeyi açık olan tarafları yerinde değerlendirerek yapılacak detaylı analizler sonucu ortaya çıkacak yol haritasıyla enerji kaybının önününe geçilebileceğine dikkat çekiyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği tarafından Basınçlı Hava Sistemi analizi kapsamında; bütün sistem öğelerinin gözden geçirilmesi, ölçüm aletlerinin montajı, veri analizi ve potansiyel iyileştirmelerin modellenmesi süreçleri yer alıyor.

Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölümü Ürün & Pazarlama Uzmanı Erdem Enç

Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölümü Ürün & Pazarlama Uzmanı Erdem Enç

“En yüksek enerji tüketimi basınçlı havada, tasarruf için buraya odaklanın”

Tasarruf için ölçümlemenin çok önemli olduğunu belirten Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölümü Ürün & Pazarlama Uzmanı Erdem Enç, “Basınçlı hava, fabrikada en yüksek enerji tüketimi sağlayan kalemlerden biridir. Bu nedenle tasarruf için analize buradan başlanmalıdır. Basınçlı hava sisteminin ne kadar fazla enerji tükettiğini düzenli yapılacak denetimlerle tespit etmek mümkündür. Basınçlı hava sistemi denetiminin ana amacı verimsiz noktaları tesbit ederek iyileştirmektir. Denetim sayesinde yapılan iyileştirmeler ile sistem performansı arttırabilir, üretim kalitesi ile kapasitesi iyileştirebilir ve sistemdeki diğer ekipmanların ömrü uzatabilir. Her basınçlı hava sistemi düzenli olarak denetimden geçmeli, kötü işleyen ve iyileştirmeye açık olan taraflar gözden geçirilmelidir.” dedi.

“Bu belirtilere dikkat edin”

Denetim gerektiren durumları paylaşan Erdem Enç, “Kompresör dairesindeki tasarruf noktaları kapsamında dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle özetleyebiliriz: Basınçlı hava sistemi çok sık ve öngörülemez şekilde dalgalanıyorsa, elektrik faturası nedeni bilinmez şekilde artıyor veya azalıyorsa, sistem olması gerekenden daha sık şekilde tamir gerektiriyorsa ve tesisatta kaçaklar olduğundan şüphe ediliyorsa en kısa sürede bir uzmana danışarak sistemi denetime almak gerekir. Bununla birlikte, yakın zamanda iyileştirilen veya bir seneden uzun süredir denetime alınmayan basınçlı hava sisteminin de bir uzman tarafından incelenmesi önemlidir” dedi.

Atlas Copco Kompresör Tekniği’nden Tasarruf için 10 Öneri

 1- Kompresörü Durdurun: Kompresör kullanılmadığı durumlarda durdurulacak şekilde ayarlanmalıdır. Mesai saatleri sonrasında kompresörlerin çoğu durdurulmaz. Gece boyunca boşta çalışmaya devam eden kompresör, tam yükte çalışırken tükettiği enerjinin %25’ini kullanmaya devam eder. Kompresör çalışmadığı durumlarda (gece ve hafta sonları) durdurularak %20 oranında tasarruf sağlanabilir.

2- Kaçaklar Tespit Edilmeli: Hava kaçakları çok büyük enerji kaybıdır. Bir yıl içinde ¼ inçlik hava kaçağı küçük bir otomobil maliyetine eşittir. Bu nedenle sistemdeki tüm kaçaklar tespit edilmeli ve onarılmalıdır.

3- Yeni Kaçaklar Önlenmeli: Kuru ve filtrelenmiş basınçlı hava, borulardaki toz ve atık oluşmasını önleyerek yeni kaçakların oluşmasını engeller.

4– Basıncı Azaltılmalı: İhtiyaç oranında basınçla çalışılmalı. Basınçtaki her 1 Barlık azalma, enerji tüketimini %7 oranında azaltır.

5- Borulama Gözden Geçirilmeli: Borunun çapının 2 inch’den 3 inch’e çıkartılması basınç düşüşünü %50’ye varan oranda azaltabilir.  Basınçlı havanın kat edeceği mesafeyi kısaltmak da %20-40 oranında basınç düşüşünü azaltır.

6- Filtreler Düzenli Olarak Değiştirilmeli: Hava kalitesini sağlamak ve basınç düşüşünün önüne geçmek için kompresördeki filtreler de düzenli olarak değiştirilmelidir.

7- Su tahliyeleri kontrol edilmeli: Zamanlayıcı ile çalışan kondens tahliye cihazı açık pozisyonda kalmış olabilir. Böyle bir durumda basınçlı hava boşa harcanıyor demektir. Su tahliye cihazları değiştirilerek, hava kaçağı giderilir.

8- Atık Isı Geri Kazanılmalı: Kompresör havayı basınçlandırırken ısı üretir. Bu enerjinin büyük bir bölümü geri kazanılabilir ve işletmede sıcak su ve ısıtma için kullanılabilir.

9- Uygun Bakım Planı Seçilmeli: Kompresöre uygun olan bakım planlarından biri seçilebilir. Kompresöre uygulanan düzenli bakım, enerji maliyetlerinin düşmesine yardımcı olmasının yanı sıra arıza oluşmasını ve üretim kaybı yaşanmasını önler.

10- Yeni Teknolojilere Geçiş Yapılmalı: En yeni kompresör kontrol modülleri veya elektrik motorları sistemi daha verimli kılar. Yeni teknolojilere geçmek, enerji tüketiminde minimum %2 tasarruf sağlar.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Fan Motorları

HVACR Uygulamaları için AGL Serisi Sürücüler

Published

on

By

Güvenilir, kompakt tasarım ve yüksek güç yoğunluğu ile eksiksiz iklim kontrolü.

Bonfiglioli Agile frekans invertörleri, kompresörleri, pompaları veya fanları çalıştırmak istediğinizde mükemmel
adaptasyon, enerji verimliliği ve uzun ömür sağlar.

Agile serisi, HVACR uygulamalarınıza uyacak şekilde özel olarak tasarlanmış özellikler sunan yüksek güvenilirlik sağlar.

Tasarımı sayesinde basit kurulum ve devreye alma, sorunsuz çalıştırma ve kolay iletişim entegrasyonundan
yararlanacaksınız. Proses kontrolörü (sıcaklık, basınç ve nem regülasyonu) ve enerji tasarrufu gibi özel işlevler prosesinize daha fazla katma değer sağlamak için standartlar olarak mevcuttur.

HVACR Uygulamalarınız için faydaları

  • Kolay kurulum sayesinde kullanıcı dostu
  • Son derece kompakt olması sayesinde kontrol panosunda yer tasarrufu
  • Sistem için optimize edilmiş enerji gereksinimleri ve motorun minimuma indirilmiş kayıpları sayesinde enerji verimliliği
  • Dahili PLC ile uygulamaya kolay adapte
  • Önleyici bakım, sürücüyü ve sistemi kontrol altında tutarak beklenmedik makine duruşlarını önler
  • İnverteri ve sistemi etkileyen kritik olayların tanısal analizi
  • Sensörsüz permanent magnet senkron motor kontrolü sayesinde tüm HVAC-R sistemlerine esnek adaptasyon imkanı
  • Sabit mıknatıslı senkron motorların sensörsüz kontrolü sayesinde HVACR sistemlerine esnek özel adaptasyon
  • Gömülü Modbus ve Systembus/CANopen iletişimi
  • Çeşitli Ethernet iletişim seçenekleri sayesinde IoT’ye hazır

Continue Reading

Kompresör

Atlas Copco’dan basınçlı hava kurutucuları için devrimsel nem giderici teknoloji “CERADES”

Published

on

By

Dünyanın lider endüstri kuruluşlarından Atlas Copco, sektörün gelişimi için gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları kapsamında devrim niteliğinde ürettiği ilk silindirik yapılı nem giderici “Cerades” teknolojisini duyurdu. Atlas Copco’nun basınçlı hava kurutucuları için ürettiği dünyanın ilk katı, seramik nem gidericisi “Cerades” teknolojisi; iyileştirilmiş enerji verimliliği, daha düşük servis masrafı ve daha çevreci faydalarıyla birlikte basınç düşüşlerini %70’e varan oranlarda azaltarak önemli ölçüde daha iyi hava kalitesi sunuyor.

Atlas Copco, nem gidericilerin verimliliğini ve performansını iyileştirmek amacıyla uzun ve kapsamlı AR-GE çalışmaları sonucu ürettiği, dünyanın ilk katı nem giredirici “Cerades” teknolojisi ile sektöre farklı bir boyut kazandırıyor. Basınçlı hava kurutucuları için devrimsel nitelikte olan, patentli nem giderici Cerades teknolojisi, iyileştirilmiş enerji verimliliği, daha düşük servis masrafı ve iyileştirilmiş  çevresel faydalarla birlikte basınç düşüşlerini %70’e varan oranlarda azaltarak önemli ölçüde daha iyi hava kalitesi sunuyor.

Cerades’in temsil ettiği teknolojik ilerleme; Atlas Copco’nun, nem gidericilerin tasarımını, verimliliğini ve performansını büyük ölçüde iyileştiren  bir Ar-Ge projesi olarak dikkat çekiyor. Titreşim dirençli Cerades nem giderici, ulaşım sektöründe olduğu gibi titreşimin fazla olduğu  uygulamalarda sorunsuz kurulum ve sürdürebilir çalışabilme özelliği sağlıyor.

Basınçlı havanın desikkantlı kurutucudan geçerken akışını kolaylaştırarak önemli ölçüde enerjiden tasarruf sağlayacak şekilde tasarlanan Cerades, konveksiyonel desikkant  kurutucularda bulunan birbirinden ayrı binlerce tanecik arasından yol açmanın aksine; silindirik, katı desikkantlardan  doğrudan geçerek farkını ortaya koyuyor. Böylece karşı direnci olayan  basınçlı hava,  kurutucudan geçerken daha düşük basınç kaybı ve kurutucudan kaynaklı enerji maliyetinin önemli ölçüde azalmasını sağlıyor.

Cerades teknolojisinin, kurutucu performansı bakımından bir sektörün bakış açısını değiştiren değişimi temsil ettiğini söyleyen Atlas Copco Türkiye Endüstriyel Hava Kompresörleri Bölüm Müdürü V.Özgün Şenol, “Cerades, sadece  basınçlı havedaki nemin azaltılmasına yönelik inovatif bir çözüm  olmanın ötesinde, Atlas Copco’nun basınçlı hava çözümüne kapsamlı bakışının başarılı bir örneği. Desikkantlı kurutucuların yapısı  onlarca yıldır değişmedi, ama yeni patenli Cerades, her seviyedeki geleneksel nem gidericiden daha iyi performans gösteriyor.” dedi.

Cerades ayrıca, yapısal bütünlüğü ve uzun ömrü ile çözüm ortaklarına operasyonel ve çevresel faydalar sağlıyor. Geleneksel desikkantlı kurutucular, döngü sırasında parçacıklar sürekli birbirine sürtünmesi nedeniyle zaman içinde özelliğini kaybediyor ve bu durum geleneksel desikkantlı kurutucuların hava kalitesini bozabiliyor, daha sık bir bakım ihtiyacına neden olabiliyor. Ek olarak, geleneksel desikkanlı kurutuculu  basınçlı  hava sisteminde ince parçacıkların sisteme gitmesi sonucunda, ekstra filtreleme ve bakım gerektiriyor. Yeni nesil Cerades  ise bu toz sorununu ortadan kaldırıyor ve kullanıcılara ekstra filtrelemeye gerek kalmadan, partiküllere karşı ISO 8573-1:2010 Sınıf 2 hava kalitesi sınıfını  sunuyor.

Geleneksel nem gidericiden en az iki yıl daha uzun süre dayanıklılık vaat eden Cerades nem giderici ile normal işletim şartlarında silindirik katı parçacıkların sadece yedi senede bir değişime ihtiyaç duyulmasını sağlar. Geleceksel desikkantlı kurutucularda kullanılan partiküllerin yapısı nedeniyle zaman harcatan, sağlığa ve çevreye zararlı bir işlem iken Cerades teknolojisi ise bu durumu elimine ediyor.

30’dan fazla model içeren yeni CD 20-335(CD+) serisi, Cerades silindirik katı desikkantlı tip ilk kurutucular olarak ürün segmentinde yer alıyor. Cerades kullanımının sağladığı faydaların yanı sıra CD+, sürekli olarak %100 hava akışıyla çalışabilen son derece güçlü, verimli, güvenilir ve sessiz bir kurutucu olarak da dikkat çekiyor. CD+ serisi, -40°C/-40°F seviyesinde standart bir basınç çiğlenme noktası sunuyor; kullanıcılar bu yoğuşma noktasını, kurutucu performansını kendi özel uygulamalarının ihtiyaçlarına en uygun hale getirecek şekilde ayarlayabilme imkanına sahip oluyor.

Elektronikon® Touch kumanda, CD+ serisiyle birlikte sipariş edilebilirken, dokunmatik ekran özeliği olan SMARTLINK uzaktan izlemeyle birlikte daha da iyi bir şekilde, kullanıcıların kurutucunun performans ve verimliliğini kolayca en yüksek seviyeye çıkarabilmelerine olanak sağlıyor.

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et