Connect with us

Bakım-Onarım

Automechanica İstanbul bir kez daha rekor sayılarla gerçekleşti

Published

on

 

Automechanika İstanbul 2015, büyük bir başarıyla sona erdi 1.667 katılımcı en yeni ürünlerini sergileme fırsatı buldu. Fuar toplam 14 Salonda, 40.516 metrekarelik bir alanda düzenlendi.

 

Türkiye’nin ticaret ve finans merkezi İstanbul, bir kez daha otomotivsektörünün odak noktası haline geldi. Bölgenin en kapsamlı otomotiv sektörü fuarı Automechanika İstanbul, 9-12 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul’da TÜYAPFuar Merkezi’n de gerçekleşti.

Fuar, bu yıl rekor rakamlara ulaşarak Frankfurt ve Shanghai’dan sonra otomotiv sektörünün üçüncü en büyük fuarı olarak konumunu pekiştirdi. 41ülkeden 1.667 katılımcı, 40.516 metre karelik bir alanda (2014: 34.791metrekare) 14 salonda yeniliklerini sergiledi. Dünyanın dört bir yanından fuara bireysel katılım gösteren şirketlerin yanı sıra, Fas’tan Çin’e kadar 17 taneülke pavilyonunda ülkeler kendi bölgelerinin ürünlerini tanıttı.

Fuar hakkında görüşlerini ifade eden Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel şunları paylaştı: “Automechanika İstanbul, yerel veuluslararası katılımcılar için bir buluşma noktası olmaya devam ediyor. Her yıl üreticilere, yatırımcılara ve alıcılara yüz yüze görüşme şansı sunuyor. Bu yıl,fuar yine yeni ve umut verici distribütörlük anlaşmalarının imzalandığı ve mevcut ve potansiyel müşterilerin, teknoloji alanındaki yenilikleri öğrendiği bir yer oldu. Fuar, yeni ithalat ve ihracat fırsatları sundu ve aynı zamanda işlerini genişletmek isteyenler için önemli bir uluslararası platform görevi gördü.”

Automechanika İstanbul 2015 birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Tüm fuar, ürün gruplarına göre yeniden yapılandırıldı ve Yağlar, Lastikler, Aküler ve Kamyon-Çekici Uzmanlığı gibi çeşitli yeni bölümler eklendi. Katılımcılar inovasyonlarını Yedek Parça & Aksamlar, Elektrik & Elektronik Sistemler, Aksesuarlar & Tuning, Tamir & Bakım, IT & Yönetim ve Servis İstasyonları & Araç Yıkama olmak üzere toplamda altı farklı kategoride sergileme fırsatı yakaladı. Ayrıca birçok hizmet ziyaretçiler için daha iyi hale getirildi. Navigasyon kolaylığı için gelişmiş bir aplikasyon sunuldu, bekleme süresini en aza indirmek için geliştirilmiş bir ziyaretçi kayıt sistemi kullanıldı ve fuar kılavuzlarında ziyaretçiler için aktiviteler hakkında daha kolay bir bilgilendirme sistemi geliştirildi.

Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler, fuara büyük ilgi gösterdi. Fuar dört gün boyunca 46.382 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin desteğiyle, Bosna Hersek, Bulgaristan, İsrail, Kırgızistan, Moldova, Pakistanve Tunus’tan alım heyetleri de fuara geldi ve yeni iş ilişkileri geliştirdi.

Fuarla ilgili fikirlerini belirten Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Tayfun Yardım; “Automechanika İstanbul, bir kez daha tüm otomotiv sektöründeki önemli yeniliklerin sergilendiği uluslararası bir platform olduğunu kanıtladı ve Türk otomotiv sektöründeki öncü konumunu güçlendirdi. Böyle profesyonel ve uluslararası bir fuar düzenlemekten gurur duyuyoruz ve katılımcıların yüksek memnuniyeti de fuarın konsepti ve tanıtımı için yapılan yatırımların doğru olduğunu bize gösteriyor” dedi.

Sektörün birçok tanınmış kurumunun bu fuara destek vermesi,Automechanika İstanbul’un güvenilirliğini bir kez daha kanıtladı. Bu kurumlardan bazıları şunlar: AASA – Satış Sonrası Otomotiv TedarikçileriDerneği, APRA – Otomotiv Parçaları Yeniden İmalatçıları Derneği, ASA – OtomobilServis Ekipmanları Üretici ve İthalatçıları Derneği (Almanya), EGEA – Avrupa Garaj Ekipmanları Birliği (Belçika), HDMA – Ağır İş Aracı Üreticileri Birliği,MEMA – Motor Ekipmanları Üreticileri Birliği, OAC – Denizaşırı Otomotiv Konseyi, TAYSAD – Türkiye Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, OYPG -Türkiye Otomotiv Yenileme Pazarı Geliştirme Derneği, ZDK – Almanya Alman Motor Endüstrisi ve Tamir Federasyonu, TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği,KOSGEB – Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı.

Not: Bir sonraki Automechanika İstanbul fuarı 7-10 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleşecek.

Fuara Katılan Ülkeler: Belçika, Bosna Hersek, Kanada, Çin, Kıbrıs, ÇekCumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hong Kong, Hindistan,Endonezya, İran, İsrail, İtalya, Ürdün, Litvanya, Makedonya, Malezya, Moldova,Fas, Hollanda, Pakistan, Filipinler, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan,Singapur, Slovakya, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Tayvan, Tayland, Tunus,Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, ABD.

Automechanika

Türkiye'nin alanında en özel yayınlarına sahip MONETA 'nın sektörel dergi ve portallarının dijital platformlarda yönetimi katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık alanında içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Bakım-Onarım

Madenciliğin zorlu şartları için yeniden doğuş: IG Redüktör ile ağır tip redüktörün canlanışı

Published

on

By

[voiserPlayer]

Maden projeleri ile Türkiye’nin önemli altın üreticileri arasında yer alan bir firma, eleme değirmeninde çalışan ağır hizmet redüktörünün tamir-bakım faaliyetleri için IG Redüktör’e başvurdu. Kurucusu ve ekibinin 25 yıllık sektör uzmanlığıyla tamir-bakım çalışmalarında fark yaratan IG Redüktör, zorlu şartlar altında çalışan ağır tip redüktöre hayat vererek, ilk günkü haline getirdi.

Bozulan, bakıma ihtiyacı olan redüktör, AC motor ve hidrolik kaplinlerin tamir ve bakımında kısa sürede büyük başarı sağlayan IG Redüktör, birçok önemli firmanın tamir-bakım çalışmalarında tercih ettiği marka oluyor.

Bu vaka çalışmasında; maden projeleri ile Türkiye’nin önemli altın üreticileri arasında yer alan bir müşterisinin arızalanan ağır tip redüktörüne hayat veren IG Redüktör, gelen redüktöre uyguladığı ekspertiz ve ölçüm çalışmalarında; ürünün rulmanlarında arıza olduğunu ve bu arızalarla tetiklenen farklı birkaç sorun daha olduğunu tespit etti. İlgili tamir-bakım çalışmalarıyla birlikte ölçüm ve tasfiyeleriyle ürünü ilk günkü sıfır haline getiren IG Redüktör, sektör gereği zorlu şartlar altında çalışan redüktöre uyguladığı çift keçe yöntemiyle ürünün sızdırmazlık süresini artırdı.

Sektör: Altın Madeni

Ürün: Ağır tip redüktör

Uygulama alanı: Eleme değirmeni

Müşteri şikayeti: Sistemde anormallikler, artan ses ve titreşim düzeyi, düşen verim.

Üründe tespit edilenler:

Gövde rulman yatakları ölçüldü.

Dişlilerde küçük çapaklanmalar görülerek tesviyesi yapıldı.

0138 serili redüktörde rulmanın yüksek ısıya maruz kaldığı ve bu nedenle gövdenin iç yüzey boyasını kaldırdığı tespit edildi; gövde içi ve kapaklar kumlanarak, epoksi boya uygulandı.

IG Redüktör’ün yaptığı işlemler:

Redüktörlerin tüm rulman ve keçeleri değişti.

Dişliler tesviye edildi.

Redüktörün gövde içi yan flanşlarına ve üst kapağın iç kısımları kumlama yapıldı ve epoksi boya uygulandı.

İzolasyonları yenilendi.

Rulman boşlukları kontrol edildi: Minimum 0.10mm

Orjinal aparatlar kullanılarak toplandı

30bin serisi Rulmanlara üretici firmanın belirlediği nm baskı ayarları yapılarak ürünün montajı bitirildi

Test yağı konularak yaklaşık 3 saat testleri yapıldı vibrasyon ve ısı ölçümleri alınarak müşteriye raporlandı

Üründeki arızaların giderildiğinden ve yapılan bakım işleminden emin olunduktan sonra ürün boyanarak müşteriye sevke edildi

Continue Reading

Bakım-Onarım

Bakım stratejileri

Published

on

By

[voiserPlayer]

Makine ve ekipmanların verimli ömrünü arttırmanın yolu düzenli takiple sağlanır. Bunun için çağa uygun tutum sergileyen işletmelerdeki stratejilerin neler olduğu ve doğru yöntemleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

1.Arızaya dayalı bakım

Arızaya dayalı veya reaktif bakım, aynı zamanda arızadan arızaya bakım olarak da bilinir ve pasif bir strateji olarak kabul edilir. Bu bakım biçiminde, bir sistem bileşeni ancak gerçekten arızalandığında değiştirilir veya onarılır. Sistem çalışırken makinenin durumu hakkında hiçbir bilgi toplanmaz veya değerlendirilmez. Bu yaklaşımdaki sorun, hasarın boyutunun ve gerekli onarım süresinin tahmin edilememesidir. Bu yaklaşımın avantajları; düzgün çalışma sırasında herhangi bir maliyete katlanılmaması ve makinenin tam aşınma rezervinin kullanılmasıdır.

Arızaya dayalı bakım, üretim için kritik olmayan, değiştirilmesi kolay ve pahalı hasarlara yol açmayan makineler veya bileşenler için uygundur.

Biliyor musun?

Makinelerin ve makine elemanlarının gerçek hizmet ömrü genellikle tahmin edilen ömründen daha kısadır. Balanssızlık ve hatalı hizalama (%60), rulman hasarı (%20) ve yapısal sorunlar, montaj sorunları ve rezonans (%20) gibi diğer katkıda bulunan faktörler, beklenmeyen sistem arızalarına ve üretim kesintilerine yol açabilecek en yaygın nedenlerdir. Durum izleme ile makine duruş süreleri önemli ölçüde azaltılabilir.

Önemli olan…

Burada önemli olan birimin değeri değil, birimin sistemdeki kritikliği ve kullanımıdır.

Örnek vaka 1:

Bir pompanın maliyeti 5.000 €’dur. Her yıl tekrar tekrar beklenmedik şekilde arızalanır; ancak üretim için kritik değildir, ihtiyaç fazlası veya stokta olabilir. Onarımı zaman açısından kritik değildir ve/veya değiştirilmesi kolaydır.

-> Durum izleme cihazı kullanımı zorunlu değildir.

Örnek vaka 2:

Bir pompanın maliyeti 5.000 €’dur. Yılda iki kez plansız olarak bozulur. Üretim için kritik öneme sahiptir ve üretim kaybı, pompanın maliyetini birçok kez aşmaktadır. Veya değiştirme işlemi son derece zordur ve onarımın önceden planlanması gerekir, o zaman geçerlidir.

-> Durum izleme cihazı kullanılmalıdır.

2.Önleyici bakım

Önleyici bakım durumunda, bir makine veya sistemin belirli zaman aralıklarında belirli bakım harcamaları gerektirdiği varsayılır. Zaman aralıklarının tanımı, sistemin ortalama çalışma ömrüne ve ampirik değerlere dayanmaktadır. Bu bakım stratejisindeki zaman aralıkları sabit olduğundan, mevcut üretim operasyonlarına veya arıza süresi planlamasına hedefli bir şekilde entegre edilebilirler. Ancak, sistemin gerçek durumuyla gerektiği kadar bağlantı halinde değildir. Bu nedenle, bakım önlemlerinin zamanından önce uygulanmasına ve böylece kaynakların gereksiz kullanımına sebebiyet verebilir.

Önleyici bakım, genellikle bakım planında tanımlandığı gibi garanti hükümleri tarafından belirlenir. Garanti sona erdiğinde, uygun bir görüntüleme stratejisi düşünülebilir. Çoğu örnekte, kestirimci bakıma veya duruma dayalı bakıma geçiş yapılır.

3.Duruma dayalı bakım

Duruma dayalı bakımla makine ve sistemlere arıza veya süre bazında değil, bileşenlerin yerleşik durumuna göre servis yapılır. Bu strateji ile bir sistem veya makinenin fiili durumuna uygun olarak bakım ve onarım çalışmalarını yürütmek için durum izleme kullanılır. Sistemin mevcut durumunu belirlemek için farklı yöntemler hem izolasyonda hem de kombinasyon halinde kullanılabilir. Durum izlemenin sonucu çeşitli parametreler dikkate alınarak hedeflenen bakım önlemlerinin planlanmasına dahil edilir. İzlenen makinenin verimliliği artırılır ve arıza süresi maliyetlerinde genel bir azalma sağlanır.

Duruma dayalı bakım, yüksek derecede doğruluğun gerekli olduğu proses açısından kritik sistemler için uygundur. Kural olarak; izleme sistemlerinin maliyeti, dolaylı hasarın ilk oluşumunu önleyerek zaten dengelenir.

4.Kestirimci bakım

Kestirimci bakım giderek daha önemli hale geliyor. Bir sistemin mevcut durumu, yalnızca bir hata analizi veya nedensel araştırma yoluyla değerlendirilmez, aynı zamanda eşlik eden önlemlerin yardımıyla optimize edilir. Bu uygulama, uzun vadede gelecekteki bir arıza olasılığını daha da azaltmak için tasarlanmıştır. Kullanılan önlemler, makine geçmişinin bir analizini, doğal frekansları veya faz ilişkilerini belirlemek için özel ölçümleri ve ayrıca hassas dengeleme ve hizalama şeklinde çalışma koşulundaki iyileştirmeleri içerebilir.

Kestirimci bakım, son derece hassas süreçlerin gerçekleştiği süreç açısından kritik ve sistemler için uygundur. Duruma dayalı bakımdan elde edilen bulgulara dayanır bu sayede önlemleri ve maliyetleri optimize eder. 

İşletmelerde güncel olarak tercih edilen durum izleme yöntemlerine örnekler :

Çalışan bir makinenin durumunu kaydetmek için çeşitli tahribatsız yöntemler mevcuttur. Bunlar titreşim analizi, yağlayıcı analizi, termografi ve endoskopi olarak sıralanabilir. 

1.Vibrasyon (titreşim) analizi

Titreşim tabanlı makine izleme, makine sorunlarının nedenini erken bir aşamada belirlemek için güvenilir bir araçtır. Bu görüntüleme yöntemi, titreşim davranışındaki artıştan dolayı makine durumundaki bir bozulmayı erkenden tespit edebilir. Sıklıkla tespit edilen hata kaynakları arasında dengesizlik, yanlış hizalamalar, rulman hasarları ve bağlantı kusurları yer alır. Bu ölçüm yöntemi ile uygulamaya bağlı olarak birkaç aylık ön uyarı süreleri elde edilebilir. Bu durum izleme yöntemi, sistemlerin ve makinelerin çalışmasında önemli ölçüde maliyet tasarrufu fırsatları sunar.

Titreşim analizi başlangıçta, işitme, hissetme ve görme gibi ‘insan duyusal işlevleri’ni kullanarak anormallikleri tespit eden makine operatörlerinin gözlemleriyle başladı.

Titreşim analizi neye dayanır?

Basitçe söylemek gerekirse, değişen kuvvetler ve güç aktarım süreçleri. Makineyi etkileyen kuvvetler değişirse makinenin titreşim davranışı da değişecektir. Sabit çalışma parametreleriyle artan titreşim seviyesi, makine durumunda bir bozulma olduğunu gösterir.

Titreşim analizi, özellikle döner ekipmanların izlenmesi, dişli kutuları ve rulman yataklarındaki hasarın erken tespiti için uygundur.

2.Yağlayıcı analizi

Yağlayıcı analizi ile yağlayıcı doğrudan makine içerisinde sensörler vasıtasıyla izlenebilir veya numune alınarak laboratuvarda incelenebilir. Çoğu durumda viskozite, su içeriği, kirlilik ve yaşlanma incelenir. Yağlama yağının katı ve sıvı kontaminasyon için çevrimdışı izlenmesinde, düzenli aralıklarla numuneler alınır ve incelenir. Yağın makinedeki sensörler tarafından çevrimiçi olarak izlenmesi, ya ana yağ akışında ya da dallanmış bir yan akışta gerçekleşebilir. Yağlama yağına ek olarak, yağlama gresinin durumunu izlemek de mümkündür. Bu gibi durumlarda, genellikle çevrimdışı izleme kullanılır. Doğrudan yağlama gresinde bulunan sensörler, çevrimiçi izleme için de mevcuttur. Duruma dayalı yeniden yağlama, otomatik yağlayıcılarla birlikte de sağlanabilir.

Yağlayıcı analizi, birden fazla sektördeki tüm yağ ve gresle çalışan bileşenler için uygundur.

3.Termografi

Termografi ile hasar nedeniyle oluşan ısı kaynakları hem mekanik hem de elektriksel olarak belirlenebilir ve görüntülenebilir. Bu teknolojinin istisnai özelliği, sadece sistem durumunun mekanik yönünü hedeflememesi, aynı zamanda elektrik alanında da uygulanmasıdır. Termografinin en büyük avantajı, çalışma sırasında yüzey sıcaklıklarının hızlı ve temassız olarak kaydedilmesidir. Paralel olarak üretilen bir fotoğraf kullanılarak, bir sistem veya makine parçasının sıcaklık eğrileri sahada atanabilir ve gerçek durum olarak belgelenebilir. Ayrıca, motorların, pompaların veya fanların hatalı hizalanması sıklıkla devreye alma sırasında tespit edilebilir.

Termografi, süreçlerin termal izlenmesinde, dişli aşınma modellerinin analizinde veya elektrik alanında (güç hatları, şalter dolapları) sıklıkla kullanılır.

4.Endoskopi

Bir görüntüleme yöntemi olarak endoskopi, makineyi sökmek için zaman alan bir işlem gerektirmeden, rulmanlar ve dişliler gibi bileşenlerin durumu hakkında anında sonuçlar çıkarılmasına olanak tanır. Mevcut durum net bir şekilde belirlenebilir ve bir video veya görüntüde belgelenebilir. Örneğin performans veya hız düşürme gibi işletim parametreleri veya bakım önlemleri mevcut duruma uyarlanırsa, daha fazla hasar yayılması geciktirilebilir.

Endoskopi, dişli kutuları gibi sıvı yağ ile yağlanan sistemler ve makineler için özellikle uygundur.

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et