-
- Yüzde 50’lik hissenin satın alma fiyatı toplam 3 milyar Euro’yu bulurken, buna ilave olarak 250’şer milyon Euro tutarında kar payı da dağıtılacak.
-
- BSH, tamamen Bosch Grubu’na ait bir iştirak haline gelecek.
-
- BSH uzun vadede Siemens markasını kullanmayı sürdürecek.
-
- İşlemin 2015 yılının ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor.
Stuttgart / Munich – Bosch ve Siemens, dün iki kuruluşun ortak girişimi Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH’deki (BSH) yüzde ellilik Siemens hissesinin Robert Bosch GmbH tarafından satın alınması konusunda anlaştı. İşlem, hem Bosch Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu, hem de Siemens Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu tarafından onaylandı. Satın alma fiyatı toplam 3 milyar Euro olacak.
Buna ilaveten, Siemens ve Bosch’a işlem tamamlanmadan önce BSH’den 250’şer milyon Euro tutarında kar payı dağıtılacak. Anlaşma koşulları uyarınca, uzun vadede BSH’nin Siemens markası altında ev aletleri üretmesi ve pazarlamasına da izin verilecek.
Robert Bosch GmbH’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, anlaşmayla ilgili olarak “BSH uzun yıllardır başarılı ve karlı bir şirket oldu. Stratejik ve teknolojik olarak, Bosch Grubu için tam biçilmiş kaftan” diyor. Tıpkı Bosch Grubu gibi, BSH da yine uzun vadeli, inovasyon merkezli bir strateji izleyen uluslararası olarak konumlandırılmış ve kurumsal vatandaşlığa adanmış bir şirket.
“BSH’daki hissemizin satışı, yoğun şekilde kendi ana faaliyet alanlarımıza odaklanmaya devam etme hamlemizin bir parçasını oluşturuyor. Bosch ve Siemens olarak on yıllardır yürüttüğümüz güçlü ortaklık kapsamında, BSH’ı ev aletleri alanında başarılı bir lider kuruluş haline getirdik. BSH’ın tamamının Bosch tarafından satın alınması; sürekliliği, yeni bakış açıları ile bir araya getirerek BSH müşterileri, iş ortakları ve çalışanlarına son derece sağlam ve sürdürülebilir bir yapı sunacaktır” diyen Siemens CFO’su Ralf P. Thomas, “Bosch ile müzakerelerimiz her zaman yapıcı ve karşılıklı güvene dayalı oldu” diye de ekledi.
Bosch ve Siemens, 1967 yılında ev aletleri alanındaki faaliyetlerini birleştirerek BSH adlı ortak girişimi kurdular. O günden bu yana da, Avrupa’nın en büyük ev aletleri üreticisi ve alanında bir dünya lideri haline gelen BSH, 2013 yılı itibarıyla dünya çapında yaklaşık 10,5 milyar Euro civarında gelire ve 50.000 çalışana sahip. BSH ürün portföyünde; ocak, fırın ve aspiratörden bulaşık, çamaşır ve kurutma makinesine; buzdolabı-donduruculara ve elektrikli süpürgeden, kahve makinesi, su ısıtıcısı, ütü ve saç kurutma makinesi gibi küçük ev aletlerine kadar çok geniş bir ev aletleri yelpazesi yer alıyor.
“BSH, bize yol gösteren ‘Yaşam için Teknoloji’ stratejik ilkemiz ile son derece uyumlu” diyor Denner.
Ev aletleri üreticisi, dünyanın dört bir yanındaki insanların yaşamını daha kolay ve yaşanabilir kılmak için; yüksek tasarruflu ürün ve hizmetleri ile akıllı teknolojiler sunarken, yüksek konfor ve kullanıcı dostluğunu ön plana taşıyarak doğal kaynakları da koruyor.
Teknolojik açıdan, geleceğe odaklı bir alan olan “Nesnelerin ve Hizmetlerin İnterneti”nde de Bosch ile BSH arasında daha yoğun iş birliği fırsatları bulunuyor. BSH’ın halen ait olduğu Tüketici Ürünleri iş kolundan sorumlu olan Robert Bosch GmbH Yönetim Kurulu üyesi Uwe Raschke, “akıllı ev konseptlerinden yararlanılarak, ev aletlerinin kullanımı gelecekte daha da enerji tasarruflu hale getirilebilecek ve kullanıcı dostu özellikleri daha da artacak” diyor.
BSH CEO’su Dr. Karsten Otttenberg, “Bosch’un tüm BSH hisselerini satın almasıyla birlikte, önümüzdeki dönemde uzun dönemli yönelimi bulunan ve bizi bundan sonraki stratejik gelişimimizde de destekleyecek güçlü, bir sahibimiz olacak” dedi. BSH, 2025 yılına kadar gelirini ikiye katlama hedefine ulaşmak için araştırma geliştirmenin yanı sıra markalarına yaptığı yatırımları da artıracak. Raschke, “45 yılı aşkın bir süre boyunca Siemens ile sürdürülen güçlü ortaklığın ardından, Bosch, satın alma il BSH çalışanları için uzun vadeli bir perspektif sunuyor” diye ekledi.