Connect with us

Kaplinler

Kaplin nedir? Kullanım alanları ve çeşitleri nelerdir?

Published

on

Kaplin, hareketli bir elemanı başka bir elemana bağlayarak birlikte hareket etmelerini sağlayan ara bağlayıcı elemandır.

İngilizcede çift anlamına gelen couple isminin çiftleştirme anlamına gelen coupling ile fiile dönüştürülmüş hali şeklinde kullanılmakta olup Türkçeye de bu şekilde doğrudan aktarılmıştır. (Örn. Thinner-Tiner, Cover-Kaver.) Teknik olarak kaplinin en net tanımı; herhangi bir güç kaynağından (örn. elektrik motoru) üretilen dönme hareketini ve momenti başka bir sisteme (örn. pompa) aktarma elemanı şeklindedir. Kaplinler kullanım alanlarına göre belirli torklarda üretilirler. Bu şekilde üretilmeleri güç iletimlerinde kaybı önlemek ve olası sıkışmalarda sigorta görevi görerek kendilerini parçalayıp sistemi korumaları içindir.

Kaplinin sistem içerisinde görevleri

  • Güç kaynağını sistem içerisindeki vuruntu ve vibrasyonlardan korumak
  • Sistemde meydana gelecek kırılma ve/veya sıkışma durumlarında parçalanarak sigorta görevi görmek
  • Güç kaybını asgari düzeyde tutarak verimli bir çalışma sistemi oluşturmak
  • Şok yüklerinin bir milden (şafttan) diğer mile (şafta) geçişini azaltmak
  • Normal çalışan sistemlerde uzun yıllar asgari bakımla sürekliliği sağlamak

İyi bir kaplinde aranan özellikler

  • Bağlanması veya çıkarılması kolay olmalı
  • Tam gücü bir şafttan diğer şafta kayıpsız (asgari kayıpla) iletmeli
  • Şaftı mükemmel hizada tutmalı
  • Şok yüklerinin iletimini azaltmalı
  • Çıkıntılı kısımları olmamalı

Kaplinlerin kullanım koşulları

  • Eksenel kaçıklık durumlarında
  • Yatay kaçıklık durumlarında
  • Açısal kaçıklık durumlarında

Kaplinlerde hareketin iletimi sırasında meydana gelen titreşimin sönümlenmesi için membran veya lastik gibi malzemeler kullanılır. Kaplinlerin imalatında ise pik, sfero, paslanmaz çelik, çelik, alüminyum ve kompozit gibi malzemeler kullanılır. Kaplinlerin göbekleri sıkmalı ya da kamalı bağlantı ile birleştirme görevi görür. Sıkmalı bağlantılarda sıkma torkuna göre cıvata/saplama sayısı değişmekte olup tork hesaplaması ve uygulaması dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.

Kaplinlerin seçim kriterleri

  • Kaplin büyüklüğünün seçimi
  • Kaplin tipinin seçimi
  • Ara sönümleyici seçimi

Ünsal Makina A.Ş. Ar-Ge ekibi talep edildiği takdirde müşterilerine ücretsiz olarak kaplin seçim hizmeti ve konuyla alakalı mühendislik hizmeti vermektedir. Kaplinler her ne kadar kullanım hassasiyetine göre değişkenlik gösterse de standart balans toleransında ISO-1940’a göre G10 kalitesinde balanssızlaştırılması gerekir. Ünsal Makina A.Ş. imalathanesinden çıkan her ürünün balanssızlığını garanti etmektedir.

Kaplin büyüklüğü seçimi

Kaplin büyüklüğü seçiminde önce burulma momenti, ardından tork hesabı yapılır. Burulma momenti (nM): (motor gücü (kW) / milin dönme hızı (dvr/dk)) x 9550 şeklindedir. Tork: (burulma momenti x A x B x C) şeklinde olup buradaki A, B ve C aşağıda gösterildiği gibidir;

A: Sıcaklık faktörü B: Yük faktörü C: Durma-kalkma faktörü

Kaplin tipinin seçimi

A Tipi Kaplin: Üç parçadan oluşan, büyük çaplı millere uygulanabilen, eksenel ve radyal kaçıklıkların tolere edilmesi gereken sistemler de güç nakli için kullanılır. Kaplin cıvataları sökülerek kaplini tamamıyla sökmeden lastik değişimi yapılabilir. Sönümleyici parçalar kapalı ortamda çalıştığı için bozulmalar gözlemlenemeyip periyodik kontrol gerektirir. Yatay veya düşey pozisyonda ve her iki dönüş yönünde çalıştırılabilir.

B Tipi Kaplin: İki parçadan oluşan, büyük çaplı millere uygulanabilen, eksenel ve radyal kaçıklıkların tolere edilmesi gereken sistemlerde güç nakli için kullanılır. Çalışma koşulları bakımından A tipi kaplin ile tamamen aynı olup tek farkı iki parçadan oluşmasıdır. İki parçadan oluşması da sönümleyici parçaların değişimi için bir tarafın tamamen sökülmesinin gerekmesidir. Bu dezavantajı sebebiyle fiyat olarak daha uygundur.

H Tipi Kaplin: Özellik olarak B tipi kapline benzer özellikte olup, A ve B tipi kaplinlerin kullanılamadığı; ara mesafenin fazla olduğu sistemlerde kullanılır. Parça sayısı fazla olup ara sönümleyiciler sistemi komple sökmeden rahatlıkla değiştirilebilir.

Yıldız Tip Elastik Kaplin: En dayanımlı ve uzun ömürlü kaplin tiplerinden biridir. Sönümleyici parça dışardan görüldüğü için bozulma durumunda müdahale edilebilir. Vibrasyonun fazla olduğu sistemlerde güvenle kullanılır.

Tırnaklı Tip Elastik Kaplin: Yüksek torklu sistemlerde çalışması uygun olmayıp sistem sigortasının çok güçlü olduğu kaplinlerdir. Aşırı yükleme durumunda sadece sönümleyici parçalar zarar görür bu durum sistemi ve kaplinleri etkilemez.

Pernolu Tip Elastik Kaplin: Büyük çaplı millerde kullanımı uygun olup, eksenel ve radyal kaçıklıkların tolere edilmesi gereken sistemlerde güç nakli için kullanılır. Sönümleyici parçaların bozulma durumunun dışardan gözlemlenebildiği ve değiştirilebildiği güçlü kaplin sistemleridir.

HRC Kaplin: Yıldız kaplinlerden daha yüksek bir yük kapasitesine sahip olan ve bakım gerektirmeyen orta darbe yüklerini karşılayacak, küçük titreşimleri sönümleyecek ve anlık olarak ortaya çıkabilecek kaçıklıkları dengeleyecek şekilde tasarlanmıştır. Yanmaya dayanıklı ve anti statik özellikleriyle beraber korozyon direncini attırmak için fosfat kaplanmış elemanlara sahip olan HRC kaplinleri, düşük maliyetli, genel amaçlı bir ara bağlantılı esnek kaplin talebini karşılamak için kolay ve hızlı montaj için kılavuz delikli ölçüsünde işlenmiş ve konik burçlu (“F” veya “H” tipi bağlantılı) olarak satışa sunulmaktadır.

HRC kaplinler, eksenel olarak 0,5, açısal olarak 1,7 mm tesadüfi hızlanmalara izin verirler, şok yüklerini emerler ve küçük genlikleri titreşimleri hafifletirler.

Dişli Tip Elastik Kaplin: Tahrik eden ve edilen millere takılan iki çelik dişli ve bu dişlileri birleştiren poliamid bir bağlayıcı ile tahrik sisteminin aktarıldığı kaplindir. Çelik dişliler galvanizle kaplanarak paslanmaya karşı korumaya alınır. Çoğunlukla hidrolik sistemlerde, motor gücünün naklinde kullanılır. Her iki milin de aynı eksende olması gerekir.

ME Tipi (Flanşlı) Elastik Kaplin: Jeneratörlerde kullanılan flanşlı tip kaplinlerdir. Büyük çaplı milin alnına civatalarla bağlanan flanş yüksek tork aktaracak güçtedir. Sönümleyici parça kapalı ortamda olduğu için periyodik olarak değiştirilmezse kırılmalara sebep olur.

E Tipi (Flanşsız) Elastik Kaplin: ME Tipi kaplinin flanşsız olanıdır. Çalışma sistemi olarak B Tipi Elastik Kapline benzeyip en büyük farkı sönümleyici ara parçadır. Tek parçadan oluşan sönümleyici ara parça mukavemeti arttırır.

İ Tipi Elastik Kaplin: Yüksek burulma momenti gereken jeneratörlerde ME tipinin yetersiz kaldığı durumlarda soğutma delikleri ve büyük kesitli elastik ara parçaları sayesinde mükemmel çözüm sağlayan bir kaplin çeşididir.

Tüm bunlara ek olarak; körüklü kaplin, manyetik kaplin, disk kaplin, zincir kaplin, kapama kaplin diye adlandırılan farklı kaplin çeşitleri ve daha fazlası mevcuttur.

KC Kaplin: KC kaplinler, yüksek tork oranlarına sahip olması sebebiyle, düşük hız ve yüksek tork gerektiren birleştirmelerde büyük başarılar elde etmektedir. Bundan dolayı kullanım alanları geniş olarak seçilmektedir. Geniş bir dönme hız aralığında elastik tork iletimi için uygundur.

Bu yüksek performanslı kaplinler sağlamdır ve az bakım gerektirirler. Alüminyum gövde zinciri dış etkilere karşı korur.

190 – 18300 Nm tork aralığında max. 5000 dev./dak. hıza kadar ulaşabilmektedir. Bundan dolayı birçok makine ve makine elemanları imalatı yapan firmaların tercih sebebi olmaktadır.

Kaplin montajı ve ayarı nasıl yapılmalıdır?

Kaplinin gerçek işlevini yapabilmesi için öncelikle ilk montaj ve ayar esnasında konusunda bilgi sahibi personellerin bulunması gerekmektedir.

Öncelikli olarak kaplin ve bağlanacağı şaftın muhakkak temizliği yapılmış olmalıdır. Doğru montaj mesafesi uygulanarak kaplinin açısal hareketini yapması sağlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise kaplinin mile sıcak geçirilmesi sırasında sızdırmazlık elemanlarının koruma altına alınmasıdır. Montajı tamamlanan kaplinin ve millerin lazerli kaplin ayar cihazı ile hizalanması kaplinin maximum eksenel ve açısal kaçıklıklarını yapabilmesini sağlayacak ve kaplin daha uzun ömürlü olacaktır.

Ünsal Makina olarak; kalite, hassasiyet ve esneklik, şirketimizi tahrik teknolojisi için güvenilir bir ortak olarak öne çıkarıyor. Müşteri memnuniyeti bizim önceliğimizdir. Araştırma, geliştirme ve üretimdeki kapsamlı deneyimimiz, kaplinlerimizi verimli ve ekonomik bir şekilde üretmemizi sağlar.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Kaplin ve U-Bağlantıları

2023’te ikinci fabrikasını açan Ünsal Makina, yeni yıla büyük hedeflerle başlıyor

Published

on

By

Avrupa standartlarındaki kasnak üretimiyle güç aktarım sektörünün dünyaya açılan Türk markaları arasında yer alan Ünsal Makina, yıllar içerisinde üretime yaptığı yatırımları 2023 yılında devreye aldığı ikinci fabrikasıyla taçlandırıyor. 1972 yılından bu yana yükselen büyüme grafiğini son 3 yılda oldukça hızlandıran firma, 2020 yılında 12 ülkeyle çalışırken, bugün üretiminin yüzde 60’ı ile 32 ülkeye ihracat yapıyor. Bunun yanı sıra, son 3 yıldaki büyümesini istihdama da yansıtan Ünsal Makina, 2020 yılında 85 tam zamanlı çalışan ve 4 mühendisle çalışırken, 2024 yılında 140 tam zamanlı personel ve 17 mühendis kadrosuyla hizmet veriyor.

Geçtiğimiz yıla kadar CNC hattı, deposu ve genel merkezinin yer aldığı 10.000 metrekarelik bir yüzeyi kapsayan fabrikasında üretim yapan Ünsal Makina, üretim hattına yaptığı yatırımları 2023 yılında devreye aldığı 20.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen ikinci fabrikasıyla taçlandırıyor. İçerisinde dökümhanenin bulunduğu yeni fabrika, Ünsal Makina’nın yeni otomatik hatlarını da barındırıyor. Otomatik hattının da devreye girmesiyle 2024 hedeflerinde büyük değişimler yaşamayı hedefleyenÜnsal Makina, yıllık döküm kapasitesi bakımından ele alındığında 2020’de 2 bin ton kapasite ile çalışırken, yeni yatırımlarıyla birlikte 2024’te 11.000 ton döküm elde etmeyi planlıyor. Reklamasyon hattının uygulanmasıyla otomatik kalıplama yatırımını birleştirecek olan firma, ürün fiyatlarında rekabetçi bir düşüş yapmayı hedefliyor.

Avrupa standartlarındaki üretimiyle kalite konusunda oldukça büyük bir pazara hitap edenÜnsal Makina, müşterilerinin taleplerine göre materyal sertifikası, kimyasal analiz, balans raporları, boya raporları gibi birçok sertifika sağlıyor. Bunun yanında eğitimi her zaman ön planda tutan marka, SPC / MSA ve FMEA gibi eğitimlerle çalışanlarının gelişimine de katkıda bulunuyor.

Müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek için “Her Zaman Güncel Kal” felsefesini vizyonu olarak merkezine alan Ünsal Makina, büyüme tutkusuyla ilerlediği yolda sürekli ve sonu olmayan bir şekilde yürümeyi planlıyor.

Continue Reading

Kaplinler

mayr®, güvenilir kavramaları EAS®-HSE’yi yüksek gereksinimlere göre genişletiyor

Published

on

By

Modern test stantlarında hız ve dinamik talepleri sürekli artıyor. Yüksek hızlarda meydana gelen çarpışmalar ciddi hasarlara neden olabilirken; bu yüksek hızlı uygulamalar, yüksek gereksinimlere göre uyarlanmış aşırı yük koruması gerektiriyor. mayr® güç aktarım, bu alandaki zengin deneyimleriyle diğer avantajların yanı sıra 25.000 Rpm’ye kadar hızlara çıkabilen EAS®-HSE yüksek hızlı kavramaları için yeni boyutları ürün yelpazesine ekleyerek, kapsamlı standart ürün portföyünü müşterilerinin ihtiyaçlarına göre genişletiyor.

Motorlar, şanzımanlar veya pompalar için dinamometreler, modern üretimin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bileşen ve fonksiyon testi stantlarıyla, güç aktarma hattı ve bileşenleri üzerindeki tüm gerilim ve gerinim aralığı gerçekçi bir şekilde simüle edilebilir. Bunu yapmak için tahrikten ölçüm flanşına ve mile kadar yüksek hassasiyetli sistemler kullanılır. Ayrıca, test parçalarını ve ölçüm birimlerini aşırı yükten kaynaklanan hasarlardan koruyan tork limitleyici, test standının bu niteliklerine uygun olmalıdır. Ölçüm sistemini etkileyen kesin olmayan bir kavrama, test alanındaki değerlendirmeyi zorlaştırır ve ölçüm sonucunu yanıltılmaya sebep olur. Ayrıca yüksek hızlı uygulamalarda insanların ve makinelerin güvenliği önemli bir faktördür. Tork limitleyici doğru zamanda güvenilir bir şekilde çalışmalıdır; aksi takdirde yüksek hızlardaki çarpışmalar ciddi hasara neden olabilir. mayr’ın yüksek hızlı uygulamalar için güvenilir kavramalarından bahseden mayr® güç aktarım Ürün Müdürü Ralf Epple, “Yalnızca doğru kavrama ile koruma mantıklıdır. Tüm uygulamalar için tek bir kavrama yoktur. Portföyümüzde müşterilerimizin seçebileceği çok geniş bir standart ürün yelpazesine sahip olmamızın nedeni budur. Bunlar, uzun yıllara dayanan deneyimin sonucudur” dedi.

Üniversiteler ve araştırma enstitüleriyle iş birliği

Kısa bir süre önce şirket, kendini kanıtlamış olan EAS®-HSE yüksek hızlı tork limitleyici ürününü yeni boyutlarla genişletti. Konuyla ilgili konuşan Ralf Epple, “Artık 30 Nm ila 15.000 Nm arası torklara ve küçük yapı boyutları için 25.000 Rpm ve büyük yapı boyutları için 8.000 Rpm hızlara sahip yüksek hızlı uygulamalar için tork limitleyiciler sunuyoruz. E-mobiliteye rağmen endüstriyel test stantlarında maksimum 25.000 Rpm’den 30.000 Rpm’e kadar bir hız fark ettik; ancak üniversiteler ve diğer araştırma enstitüleri ile iş birliği yaptığımız araştırma geliştirme alanında veya motor sporlarında 30.000 Rpm’nin çok üzerinde hızlara sahip projeler var. Bu projelerden edindiğimiz tecrübeleri, standart yelpazemizi kalıcı olarak daha da geliştirmek için kullanıyoruz. Tabii burada daha düşük hız değerlerine de dikkat ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Düşük kütle, yüksek rijitlik

Bir test standında tork, tork limitleyicide ayarlanan sınır değerini aşarsa, kavrama devreden çıkar ve giriş ile çıkışı milisaniyeler içinde ayırır. Bu nedenle, bir aşırı yük meydana geldikten sonra, ölçüm şaftının en kötü ihtimalle yeniden kalibre edilmesi gerekir; ancak tahrik hattında veya test parçasında daha maliyetli hasar oluşması, tork sınırlayıcı tarafından güvenilir bir şekilde önlenir. mayr® güç aktarım’ın EAS®-HSE yüksek hızlı tork limitleyici kavramaları, torku boşluksuz ve yüksek burulma direnci ile iletir. Kompakt ürün, yüksek performans yoğunluğuna ve düşük kütle atalet momentine sahiptir. Bu, nispeten büyük bir iç çap ile küçük bir dış çapın sonucudur. Ayrıca torkun EAS®-HSE kavramaya iletildiği entegre elemanlar özel olarak seçilmiştir. Son olarak, ideal bir tasarım için; çalıştırma durumunda tam olarak çalışan düşük titreşimli bir sistem elde etmek için delik çapı, dış çap ve bileşen boyutu uyumlu olmalıdır.

Doğru ölçüm sonuçları için

Tork limitleyicilere ek olarak, ölçüm flanşını etkileyen müdahale parametrelerini en aza indirgedikleri için eksenel kaçıklığı alan kaplinler, test stantlarında belirleyici bir aksesuardır. Bu tür girişim parametreleri veya sözde parazitik kuvvetler sıklıkla tahrik hattındaki hizalama hatalarından kaynaklanır. Bu nedenle, hemen hemen tüm uygulamalarda giriş ve çıkış tarafları arasında kaymalar meydana gelir. Mil hizalama kaplinleri bu nedenle ölçüm flanşı ile birlikte kullanılır. Denenmiş ve test edilmiş boşluksuz ve burulmaya dayanıklı ROBA®-DS Kaplin Serisi’ni temel alan mayr® güç aktarım, doğru ölçüm sonuçları için ideal koşulları oluşturan, ölçüm flanşlarına özel olarak uyarlanmış bir hizalama kaplini seçeneği sunar. Bu çelik lamelli kaplinler, torku boşluksuz ve son derece yüksek burulma direnci ile iletir ve enine ve eksenel kuvvetlerin yanı sıra burulma torklarını da dengeler. Bu nedenle, yalnızca doğru ölçüm sonuçları sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tahrik hattındaki mekanik olarak en zayıf halka olan ölçüm flanşı için mümkün olan en iyi korumayı sağlar ve böylece uzun bir çalışma ömrü sağlar. Kaplinler, yüksek çalışma hassasiyeti ve düşük kütle atalet momentine ek olarak, yüksek balans kalitesi ile karakterize edilir ve uygulamaya özel olarak sağlam ve dirençlidir. Konuyla ilgili mayr® çözümleri ve çalışmalarıyla ilgili, “Bu ölçüm flanş kaplinlerine ek olarak; örneğin, alüminyum veya titanyumdan yapılmış kütle açısından optimize edilmiş diğer ölçüm flanş kaplinleri üzerinde de çalışıyoruz” diyen Ralf Epple, şu ifadeleri kullandı: “Ancak burada, örneğin ağırlık, rijitlik veya yorulma mukavemeti gibi malzeme özellikleri ile nihai müşteri uygulaması yani gerçek hızlar, yük değişiklikleri, yük döngüleri, yatak mesafeleri ve delik çapları arasında denge sağlamak her zaman gereklidir. Son olarak, elbette fiyat/performans oranı da önemlidir. Henüz uygulamaya bakmadan alüminyum veya titanyumdan yapılmış mevcut varyantları teklif etmek uygunsuz bir yaklaşım olacaktır.”

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et