Rheinede bulunan KTR Kupplungstechnik GmbH . İstanbuldaki yeni organizasyonu ile yerel varlığını güçlendirmiştir. VDMA Fluidtechnic ‘den Ann-Catrin Rehermann, KTR GmbH firmasından CEO Dr.Josef Gerstner ile Türkiye’deki pazar beklentileri hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.
Sayın Dr.Gerstner, KTR neden Türkiye’de bir şube açtı?
KTR Kupplungstechnik birkaç yıldır Türkiye’de sürekli artan bir başarı ile zaten aktifdi. Ve son 3 yıldır bu çalışmayı yerel firmalarla olumlu işbirlikleri kurarak yoğunlaştırdık. Yaklaşık bir yıl süre içindede Türkiye’de bulunan irtibat büromuz da bizi bu konuda ikna etti. Devamında ise en mantıklı adım ise, KTR Turkey şirketini kurmak oldu.
Planlarınız hangi doğrultudadır?
KTR Turkey Türkiye’nin ekonomi kalbi olan İstanbul ‘dan ülke çapındaki bayilerine lokal stoğu ile hizmet verecektir. Müşteri hizmetimizin bu şekilde (lokal) olması bizim için önemlidir. Bir taraftan müşterilerimizi proje aşamalarında daha iyi desteklemek, diğer taraftan da yerel stok ile teslimatların kısaltılması amaçlanmıştır.
Bunun anlamı Türkiye’de KTR’nin sadece standart ürünlerinin teklif edilmesi mi olacak?
Hayır, tam tersi. KTR’nin ürün yelpazesi son yıllarda oldukça genişledi. Standart kaplinler ve hidrolik komponentlerin yanısıra, müşteriye özel ürünler, örneğin fren sistemleri, soğutucular ve son olarak yüksek performanslı (tork,hız) kaplinler ürün programımıza eklendi. Bu arada yüksek oranda mühendislik çözümleri vermekteyiz ki, KTR’nin bunun için yerel ve ehil bir desteğe ihtiyaç var. Bu ürünler projeye göre müşteri talebi doğrultusunda Almanya’ da üretilir. Standart katalog ürünleri ise stok kalemi olarak düşünülmüştü.
Türkiyedeki yapılanmanız ile nasıl bir beklenti içerisindesiniz?
Türkiye pazarı şimdilik dinamik bir şekilde gelişiyor. Beklentim bu şekilde de devam etmesidir. Almanya’da büyük potansiyeli geliştirmek için gerekli programlar çoktan yapılmış olup bunlar makine endüstrisinin pozitif gelişmesi için klasik koşullarıdır. Ancak Türkiye için tabii olarak bu durum her makinenin yurtdışında üretileceği anlamına gelmez, mutlaka yerel üreticilerde eşzamanlı gelişeceklerdir. Burada lokal işletmemiz ile biz devreye girmeyi hedefliyoruz ki yerel üreticilere nitelikli güç aktarım komponentleri ile destek sağlayalım.
KTR kendini Türkiye pazarında nasıl tanıtıyor? Bunun için VDMA’yı kullanıyor musunuz?
Biz Türkiye pazarında kendimizi tanıtmaya yıllar önce başladık. Yıllardır da Istanbulda her sene yapılan WIN (World of Industry) fuarına katılıyoruz. KTR her seferinde VDMA basın çerçevesi içerisinde Alman pavilyonunda yer aldı. Oradaki temsilimiz Türkiye’de doğru kontakları kurmamıza ve geliştirmemize yardımcı oldu. Bu sayede kuruluş aşamasında ise bu desteği merkezimiz Rheine’den vererek yerel işletmelerle bağlantıda kaldık. Bu ve bu gibi fuarları gelecekte de platform olarak kullanacağız.
KTR Kupplungstechnik’den yakın tarihte yeni yatırımlar bekleyebilir miyiz?
Şu an güçlü olarak ürün gelişimine odaklanmış durumdayız. Bunun için bir innovasyon takımı oluşturduk ve gerçekleştirilebilirliğine göre, firma bünyesinde var olan fikirleri toplayarak pazarda işlevli ürüne dönüştürme odaklı çalışmaktadır. Şimdiden burada geleceği parlak projeler var ve yeterli olgunluk derecelerine ulaştıktan sonra piyasaya süreceğiz. Ayrıca tabi ki pazardan gözümüzü ayırmadık. Değişik ülkelerde gelişimleri takip etmekteyiz ve zamanı geldiğinde harekete geçeceğiz, fakat bunu şimdiden kestirmek güç.
Sayın Dr.Gerstner son bir sorum daha olacak, KTR açısından Pazar payı gelişimi nasıl?
Geçen 5 yıl içerisinde KTR’nin cirosu ikiye katlandı. Buna benzer bir gelişim önceki yıllarda da olmuştu. İşletmemiz özellikle inovasyon ve yeni yeni müşteri gruplarının katılımıyla güçlenmekte.
Bir taraftan varolan müşterilerimize yeni ürünler sunmaya, diğer taraftan da paralel olarak geniş ürün yelpazemizle yeni müşteriler kazanmaya çalışmaktayız. Geçmişte olduğu gibi ekonomik dalgalanmalarda dahi KTR için büyüme beklemekteyiz.