Geçtiğimiz yıl Saya Grup iştirakleri arasına dahil olan Konya merkezli Öztekfen Redüktör’ün ismi, Volt Redüktör olarak değiştirildi. Saya Grup bünyesinde yer alan bir diğer iştirak olan Volt Motor’un danışmanlığı ve uzman kadrosu ile faaliyetlerine devam eden firma, Volt Motor’un sektördeki gücüne güç kattı. 45 bin metrekarelik üretim alanı, 700’den fazla çalışanı ile elektrik motoru üretiminde lider firmalar arasında yer alan Volt, bu başarıyı redüktör üretimine de taşımayı hedefliyor.
Hayata geçirilen yatırımın detaylarını konuştuğumuz Volt Redüktör Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Sancak, Volt Redüktör’ün firma bünyesine dahil olmasıyla birlikte yeni bir yapılanma sürecine girdiklerini dile getirirken, 2025 yılına kadar yaklaşık 100 milyon euroluk yatırım gerçekleştireceklerini söyledi.
Volt Motor ve Volt Redüktör hakkında genel bir bilgilendirme yapar mısınız?
1966 yılında bobinaj üretimi yapmak üzere kurulan Volt Motor, 1987 yılından itibaren monofaze elektrik motoru, devamında da trifaze elektrik motoru üretimine başlayarak elektrik motoru sektöründeki yerini aldı. 2011 yılında Saya Grup’a katılan Volt Motor, 45 bin metrekarelik üretim alanı, 700’den fazla çalışanı ile gerçekleştirdiği yeni teknoloji yatırımları ve Ar-Ge çalışmaları sonucunda 56 tip gövdeden, 355 tip gövdeye ve 450 kW güçteki ürün gamına ulaştı. Bugün itibarı ile Volt Motor, Türkiye’nin en büyük elektrik motor üreticilerinden biri konuma geldi. 2020 yılında ise Öztekfen Redüktör, Saya Grup iştiraklerine katıldı ve Volt Redüktör markası kuruldu. Volt Redüktör 12 bin metrekarelik üretim alanına sahip fabrikasındaki üretimine, Volt Motor’un danışmanlığını yaptığı uzman kadrosu ve profesyonel ekibi ile devam ediyor.
Volt Motor olarak pandemi koşullarının tüm endüstriyi etkilediği 2020 yılında ne kadar üretim yaptınız? Volt Redüktör özelinde üretim hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
Volt Motor olarak elektrik motorunda 2020 yılında yaklaşık 900 bin adetlik bir üretim gerçekleştirdik. Pandeminin etkisiyle zor bir yıl olsa da hedeflerimizi yakalamayı başardık. 2021 yılında Volt Motor’un redüktör sektörüne girmesiyle beraber, elektrik motoru sektöründe yıllardır başarı ile sürdürdüğümüz teknik operasyon, teknolojik yatırım, kalite sistemleri, satış, pazarlama ve ürün yönetimi süreçlerimiz redüktörde de devreye alındı. Bununla birlikte 2021 yılında redüktör fabrikamızda yaptığımız kritik dokunuşlarla üretim kapasitesini yaklaşık yüzde 200 oranında artırdık. 2021 yılında başladığımız yatırım sürecimizi hız kesmeden devam ettirerek 2025’te minimum 500 bin adet redüktör üretimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Volt Motor’un 2021 yıl sonunda hedeflediği ise yaklaşık 1 milyon adet motoru üretim hattından çıkartmak.
Volt Redüktör’ün bünyeye katılması pazar payınızı nasıl etkiledi?
Firmamız kurulan ortaklık öncesi redüktörde pazarın yaklaşık yüzde 5‘ine hakimdi. Gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız yatırımların ardından ilerleyen dönemlerde pazar payının en az yüzde 50’sine sahip olmayı hedefliyoruz. Elektrik motorlarında ise yurt içi pazar payımız yaklaşık yüzde 30 seviyesinde ve ilerleyen yıllarda da bu rakamı çok daha yukarılara taşımak için yatırımlarımızı yapıyoruz.
Firmanız ihracat faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Redüktörde başta Afrika, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor ve yıllık ciromuzun yaklaşık yüzde 20’sini ihracattan karşılıyoruz. Elektrik motorunda ise 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıp yıllık ciromuzun yaklaşık yüzde 15’ini ihracattan elde ediyoruz. Gelecek yıllarda bu rakamların çok daha yukarılara taşınması için yatırımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.
Firma olarak sektördeki trendleri belirleyebilecek pazar payına sahipsiniz. Sektörün geleceğinde hangi ürünler ön planda olacak değerlendirme yapar mısınız?
Yeni dönemde ürün yönetimi, pazarlama, kalite, üretim ve Ar-Ge ekiplerimiz ortak çalışmalar yürüterek belirlenen pazar ihtiyaçları ile ürün yol haritamızı belirliyor. Buna ek olarak standart ürünler dışında sektörümüzde örnek olarak gösterilecek şekilde kurgulanmış ürün ve proje yönetimi ekibimizle müşteri, pazar ve sektör ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş ürünler ile de müşterilerimize ihtiyaç duydukları hizmeti ve ürünleri sunuyoruz. Mevcut dönemde de gıda, tarım, maden, inşaat, demir çelik ve neredeyse makine üretiminin olduğu tüm sektörlerde yer alan redüktör tiplerine yönelik çalışmalarda bulunmayı planlıyoruz. Yeni kurguladığımız müşteri deneyim merkezi uygulamamız ile sektörümüzde farklılık oluşturacağımıza inanıyoruz. Bununla birlikte yeni dönemde en çok öne çıkan çalışmalarımız dünyamızın ve doğamızın sürdürülebilirliği açısından çok önemli bulduğumuz yüksek verim sınıflı ürünlerimiz. Dünyamızın geldiği noktada bütün sektörlerin öncelikli odağının yüksek verimli, az enerji tüketimli ürünler olması gerektiğini düşünüyoruz.
Volt Redüktör’ün bünyeye dahil olması sektör için büyük bir yatırımdı. Volt markası olarak, yatırım çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
2020 yılının sonunda bünyemize kattığımız Öztekfen Redüktör ile birlikte yeni bir yapılanma içerisine girdik. Kalite sistemlerini uçtan uca oturtmak ve standartlaştırmak için proses kalite kontrol, giriş kalite kontrol, son kontrol sistemleri, tüm hatlarda bulunan kalite kontrolleri, kalite laboratuvarları ile başladığımız yatırımlarımıza 2025 yılına kadar yaklaşık 100 milyon euroluk yatırımlar eşlik edecek. Volt olarak üretim yetkinliğimizi ve kapasitemizi artıracak robotik üretim hatları ve kalite yetkinliklerimizi artıracak laboratuvar, test cihazları gibi yatırımlarımız sürekli olarak devam ediyor. Bununla birlikte 2021 yılı içerisinde, çalışan eğitimini desteklemek adına Volt Akademi’yi kurduk.
2022 yılında redüktör tarafında bu yıl başlattığımız yeni ürün grubu yatırımlarına devam etmeyi, müşteri deneyimini en üst düzeyde tutacak yatırımları yapmayı planlıyoruz.
Bunun dışında 2021 yılının sonuna kadar tüm kritik yatırımlarımızı tamamlayıp, 2022 yılı itibari ile Volt Redüktör adıyla pazarda müşteri-güven endeksi en yüksek firmalar arasına girmeyi hedefliyoruz. Volt Motor tarafında ise yüksek verimli asenkron ve senkron ürün gruplarımızın kapsamını genişletip elektrikli araç/bisiklet sektörleri için Ar-Ge çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
Firma olarak piyasaya sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün bulunuyor mu?
Bahsettiğimiz gibi yüksek verimli ürünler üzerindeki çalışmalarımız en öncelikli hedeflerimiz arasında. Buna ek olarak duman tahliye sektörüne hizmet edecek F400 için çalışmalarımız ve sertifika sürecimiz devam ediyor. Redüktör tarafında ise bu yıl için vinç redüktörü (VR) grubu projemizi ve yenilenen DR grubunu devreye almış bulunuyoruz. Yıl sonuna kadar VR serisine ek olarak 2 yeni seri daha devreye almayı planlıyoruz. Bu yılın 3. çeyreğinde devreye aldığımız VR grubunda yurt içi ve yurt dışı ilk teslimatları gerçekleştirdik ve sahada aktif kullanılan ürünlerle ilgili son derece olumlu geri dönüşler aldık.
Sektörde yaşanan temel sorunlar nelerdir?
Redüktörde yerli imalatçıların yanı sıra Uzak Doğu ithalatçıları da satış yapıyor. Uzak Doğu ithalatçılarının satış fiyatlarının düşüklüğü tüm imalatçılar gibi bizi de zor durumda bırakıyor. Uzak Doğu ithalatçılarından daha kaliteli ve uzun garanti sürelerine sahip ürünler sunulmasına rağmen yerli imalatçılar bu durumdan olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor ve bu etki her geçen gün artıyor. Yerli imalatçıyı korumak için ithal edilen redüktörlere getirilecek ilave gümrük vergileri, taban fiyat uygulamaları, çok kriterli gümrük kontrolleri ve anti damping vb. gibi uygulamaların tüm üreticileri destekleyecek çözümler olacağını düşünüyorum.