Mekatronik mühendisleri derneği tarafından yapılan organizasyonda endüstri 4.0 sürecinde eğitim ve sektörel trendler damgasını vurdu.
Yeni Sanayi Devrimi Endüstri 4.0’ın Mimarları Mekatronik Mühendisleri Olacak
Hafta sonunda 568 kurumun stand açtığı, 78 bin yerel ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapan, TÜYAP’da düzenlenen, ana teması yeni sanayi devrimi Endüstri 4.0 olan WIN Avrasya Otomasyon Fuarında Mekatronik Mühendisleri Derneği tarafından düzenlenen “Endüstri 4.0 Sürecinde Eğitim ve Sektörel Trendler” konulu yaklaşık 300 kişinin katılımı ile gerçekleşen panel sektör liderleri ile akademisyenleri ve bölüm öğrencilerini bir araya getirdi. Katılım gösteren sektör liderleri arasında FESTO Türkiye Didaktik Genel Müdürü Alpay ÖZKAN, SMS-TORK Satış Müdürü Ömer KAYA, akademisyen temsilcileri arasında Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Caner AKÜNER, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Araştırma görevlisi Dr.Engin AYÇİÇEK, Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Metin ERTUNÇ, öğrenci topluluğu olarak Karabük Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Ankara Akıllı Kolejleri ve daha pek çok kurumda fuarda yer almıştır.
Sektörün ve akademik dünyanın büyük ilgisini çeken panel Mekatronik Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat AKKUŞ’un moderatörlüğünde; sanayi devrimini, uygulanabilirliğini ve gelişiminin bağlı olduğu etmenleri temsil ettikleri zümre adına kendi görüşlerini bildirmek üzere akademi temsilcisi olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip CANSEVER, sanayi temsilcisi olarak robotik konusunda dünya lideri firmalardan olan özel bir firmanın Türkiye Servis Müdürü Murat KAYA, öğrenci temsilcisi olarak Mekatronik Mühendisleri Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Hatice Pınar ÜNAL konuşmacı olarak yer almıştır.
Panel, Mekatronik Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yasin ADIGÜZEL’in konuşması ile başlamıştır. ADIGÜZEL, Türkiye’de mekatronik alanında kurulan ilk dernek olarak, mekatroniğin gelişimi için, ülkemizin yeni sanayi devrimini yakalaması adına hitap ettikleri büyük kitlenin desteği ile teknolojik gelişmelerin öncüsü olmak amacıyla çalışmalarda bulunulacağını söyleyerek mekatroniğin önemine vurgu yaptı.
Moderatör Prof. Dr. Nihat AKKUŞ’un başlattığı birinci oturumda Prof. Dr. Galip CANSEVER, akademisyen olarak öğrencilerin mühendislik yetkinliği alması için neler yapılabileceğini dile getirerek bir mühendis tek bir alanla sınırlı kalmamalıdır dedi ve geleceğin disiplinler arası çalışabilen iletişimi kuvvetli mühendisler gerektirdiğini vurgulayarak öğrencilere sorgulayan ve araştıran mühendisler olmalarını, sanayi ile iletişimde olmalarını tavsiye etti. Endüstri 4.0 kavramının hayata geçmesi için eğitiminde süreç ile paralel olarak gitmesi gerektiğini ve öğrencilerin gelecek sanayi devrimine hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Murat KAYA yeni sanayi devrimi ile robotların daha çok hayatımıza gideceğini, geleceğin fabrikalarında insanın kas gücünün robotlar tarafından sağlanacağına ve istihdam için kas gücünün yerini alın gücünün alacağını vurgulayarak KUKA firmasının yaptığı pilot Endüstri 4.0 uygulamalarını göstererek yakın gelecekte robotların üretimin bölünmez bir parçası olacağına ve ürün veriminin artacağına vurgu yaptı.
Hatice Pınar ÜNAL, konuşmacıların vurgu yaptığı konuların uygulayıcıları olan öğrencilerin, üniversitede iken bu yönde eğitim alması gerektiğini düşündüğünü, üniversitede teknik konular gösterilirken mutlaka sanayiden örneklerle konuların somutlaştırılarak verilmesinin hem öğrenmeyi hızlandıracağına hem de öğrencilerin erkenden iş dünyasına adapte olup gelişime daha büyük artı katabileceğini düşündüğünü ifade etti. Gelecek için öğrencilerden beklenenleri hayata geçirmemiz adına gönüllü ve uzun dönemli stajların önemli olduğunu düşünmekle beraber, öğrenmeyi teşvik edeceğine inandığını vurguladı.
Panelin ikinci oturumunda seyircilerden sorular alındı ve katılımcılar tarafından cevaplandı. Gelen sorular arasında dernek başkanı ADIGÜZEL’in beklenen sanayi devriminde mekatronik mühendislerinin yerini ve etkisini sorması üzerine sanayi temsilcisi KAYA gelecekte Makine, Elektrik, Bilgisayar temel bilimlerine göre tüm bu konulara geniş olarak bakabilecek ve sorunu daha kolay görerek çözümleyebilecek yetkinlikte disiplinler arası çalışabilen Mekatronik Mühendislerinin yerinin büyük olacağını ifade etti ve bir Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak “Gelecek Mekatronik Mühendislerinindir” ifadesini kullandı.
Panel sonlanırken Mekatronik Mühendisleri Odası’nın kurulması konusunda ihtiyaç belirtilerek gündeme getirildi.
Soru cevap kısmı bitiminde moderatör Prof. Dr. AKKUŞ Yeni Sanayi Devrimi için bir araya gelen mekatronik mühendislerine, geleceğin mimarı olduklarını söyleyerek panelin kısa özetini yapmıştır ve panel plaket taktimi ile son bulmuştur.