Connect with us

Elektronik Sürücüler

Yeni SE6 Güvenlik Modülü ile maksimum güvenlik

Published

on

SD6, STOBER ürün yelpazesinde, otomasyon teknolojisi ve makine mühendisliğindeki karmaşık gereksinimlere ve görevlere uygun, esnek, bağımsız bir sürücüdür. 32-bit çift çekirdekli işlemcisi sayesinde yüksek dinamik seri, referans değer değişikliklerine ve yük atlamalarına çok hızlı tepki verir. SE6 güvenlik modülü yeni bir eklentidir. Güvenli moment (tork) durdurma (STO-Safe Torque Off) güvenlik fonksiyonuna ek olarak, en yüksek güvenlik seviyesinde EN 61800-5-2 standardında kapsamlı durdurma ve izleme fonksiyonları dahil  tüm güvenlik fonksiyonlarını sağlamaktadır. Entegre fren yönetimi ile birlikte (iki adet frene kadar), pratiklik odaklı SD6, yerçekimi etkisinde çalışan yüklü dikey eksenler için Alman Sosyal Kaza Sigortası (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung veya DGUV) gereksinimlerini de karşılar.

Güvenli

Hareketleriniz yeterince güvenli mi?
STÖBER, SE6 güvenlik modülü ile güvenlik gerektiren önemli uygulamalarda kullanım için DIN EN 61800-5-2 veya DIN EN ISO 13849-1 sayılı standartlar uyarınca SIL 3, PL e (Kat. 4) sertifkalı güvenlik fonksiyonları sunuyor.
SE6, temelde Safe Torque Off (STO) güvenlik fonksiyonu ile birlikte başka güvenlik fonksiyonları da sunuyor. Safe Stop 1 (SS1) ve Safe Stop 2 (SS2) güvenli durma fonksiyonları ile birlikte Safely-Limited Speed (SLS), Safe Brake Control (SBC), Safe Directon (SDI) ve Safely-Limited Increment (SLI) gibi fonksiyonlar sunuluyor. Standart güvenlik fonksiyonları, örneğin Safe Brake Test (SBT) gibi gerçek uygulamalara odaklı ilave fonksiyonlar ile tamamlanmaktadır.

Dikey çalışan eksenleriniz güvenli mi?
Güvenli fren yönetimi, sadece güvenli kumanda etme işleminden fazlasıdır! DGUV (Alman Sosyal Kaza Sigortası), yerçekimi yüküne maruz kalan dikey eksenlerin durdurulması ile ilgili kuralları içeriyor.
Güvenli fren yönetimi: SD6 motor sürücüsü, opsiyonel olarak temin edilebilen SE6 güvenlik modülü ile birlikte gerçek çalışma uygulamalarında, yerçekimi yüküne maruz kalan dikey eksenleri ile ilgili DGUV (Alman Sosyal Kaza Sigortası) kurallarını yerine getiriyor. Güvenli fren yönetimi, iki fren sisteminine kadar kumanda edilmesini ve de bu fren sistemlerinin test edilmesini ve gerekli test döngüsü denetimini destekliyor.

Esnek

Güvenlik fonksiyonlarınız yeterli derecede esnek mi?
STÖBER ürün yelpazesinden, güvenlik açısından önemli uygulamalar için istediğiniz tahrik bileşenlerini seçebilirsiniz.
Tüm markalar için uyumlu arabirimler: Her türlü motorun ve enkoderin (senkron servo motorlar, asenkron motorlar, lineer motorlar, delik milli motorları vb.) tercih edilmesini mümkün kılıyor. Motoru, enkoderi ve kabloyu kullanmaya devam edin veya sizin için en iyi seçeneği tercih edin!
İsteğe göre kombine edilebilen fonksiyon çeşitliliği: Temel SS1 güvenlik fonksiyonuna ek olarak, başka 10 güvenlik fonksiyonu parametrelendirilebilir ve esnek bir şekilde güvenli giriş ve çıkışlara atanabilir.

Basit servis konsepti: Bir servis durumunda Paramodul değiştirilir, onaylanır, test edilir ve kullanıma hazır olur. Bunun için herhangi özel bilgiye gerek yoktur!

Güvenli izleme: Zorunlu durdurma yerine güvenli bildirim. Bu fonksiyon, özellikle karmaşık sistemlerde güvenlik kontrolü konusunda esnek çözümler sunuyor.

Kontrollü durdurma: Kısa tepki verme sürelerinden, daha az güvenlik mesafelerinden ve daha kısa sürede tekrar kullanılabilirlik özelliklerinden faydalanın. SE6, bir sınır değeri aşıldığında veya Acil Durdurma durumunda tahrik ünitelerinin uygulamaya özgü olarak durdurulmasını mümkün kılıyor. Opsiyonel olarak fren rampasını doğrudan kumanda edilebilir ve güvenli bir şekilde denetlenebilir hale getiriyor.

Verimli

Performans ve kullanılabilirlik bakımından kayıplarınız var mı?

STÖBER SE6 güvenlik modülü, basit ve ince yapılı bir çözüm sunuyor. Yerden, zamandan ve maliyetlerden tasarruf edin!
Mevcut olanını kullanma: Özel motorlara, enkoderlere, kablolara, durma veya devir sayısı denetleyicilerine ihtiyacınız bulunmamaktadır.
Hızlı tepki verme: 10 ms‘den kısa Worst-Case (En Kötü Durumda) tepki verme süresi, sistemin hızlı bir şekilde devre dışı bırakılmasını ve kısa güvenlik mesafeleri mümkün kılıyor.

Hatalı tetiklemeleri önleme: Pozisyonu esas alarak sınır değerlerinizi denetleyin ve değişken tolerans aralığı yardımıyla giriş darbelerini hedefli olarak kaldırın.
Kesintisiz denetim: Kontrol sisteminden bağımsız kesintisiz denetim sayesinde, üst düzeydeki güvenlik kontrol sistemindeki güvenli giriş ve çıkış sayısı azalır.
Oldukça kolay ve hızlı şekilde devreye alma: DriveControlSuite projelendirme ve devreye alma yazılımı, yazılım sihirbazları yardımıyla güvenlik fonksiyonları seçiminde ve parametrelendirilmesinde sizi yönlendip, hareketlerin denetimi ve teşhisi konusunda da destek sağlamaktadır.
İletişim:

www.stoeber.de

sales-turkey@stober.com

Tel: +90 212 338 8014

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Elektronik Sürücüler

Geliştirme ortağı olarak STÖBER

Published

on

By

Çeşitli sistemlere yönelik makineler tasarlayan e&v Systeme GmbH, dolu ve kapalı kartonları yük taşıyıcılara hızlı ve düzgün bir şekilde yerleştiren paletleme robotuna da sahip yüksek performanslı bir paketleme makinesi geliştiriyor. Paketleme makinesinde sistem bileşenlerinin yüksek performansını garanti altına almak isteyen e&v Systeme, tahrik sistemlerinde STÖBER’in eksiksiz çözümlerine güveniyor.

e&v Systeme GmbH için çözüm ortaklığında en önemli faktörleri esneklik, güvenilir teslimat ve tutarlı kalite oluşturuyor; çünkü gerekli bileşenlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde sahada olması ve istenen görevleri tam olarak yerine getirmesi gerekiyor. Ürün geliştirme konusundaki teknik yeterlilik ve destekleyici know-how’ı da bir diğer önemli kriter olarak belirleyen e&v Systeme’nin Elektronik Tasarımcısı Johannes Stocker, “Kapsamlı bir ürün yelpazesine sahip uzman bir ortak olan STÖBER’e sahip olduğumuzu bilmek bizim için yararlı oldu” diyor.

Geliştirme ortağı olarak STÖBER’in rolüne değinen e&v Systeme’den Johannes Stocker, “Genellikle çok özel çözümler gerektiren özel makine mühendisliğinde STÖBER ile yaptığımız ortaklık, bizim için özel bir avantaj. Sonuçtan çok memnunuz ve STÖBER’in sağladığı profesyonel desteğe güvenmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulunuyor.

Başarı faktörleri:

·  Tek kaynaktan güvenilir tahrik çözümleri.

·  Doğrudan monte edilen redüktörlü motorlar sayesinde kompakt kurulum alanı, daha düşük ağırlık, azaltılmış çalışma gürültüsü ve yüksek dinamik.

·  Yüksek hassasiyetli planet redüktörler, yüksek çözünürlüklü enkoderlere sahip senkron servo motorlar ve EtherCAT® üzerinden hızlı proses veri iletimi sayesinde en yüksek konumlandırma hassasiyeti.

·  Yenilikçi STÖBER Tek Kablo Çözümü (OCS) sayesinde basit ve hızlı kurulum.

·  SI6 serisinin çok eksenli tahrik sistemlerindeki STÖBER çift eksenli kontrolörler sayesinde ekonomik çözüm. Bunlar, hızlı ayar değeri değişiklikleri ve yük atlamaları ile kısa geri kazanım süreleri sağlar.

·  Standartlara uygun makine güvenliği: EN 13849-1’e göre en yüksek performans düzeyi “e” (Kat. 4) onaylı STO (Safe Torque Off) güvenlik fonksiyonu.

·  Bakım teknisyenleri için internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde uzaktan arıza tespiti.

Continue Reading

Elektrik Motorları

Kusursuz makine üreticilerinin tercihi STÖBER, Lean Motor ile enerji verimliliğinde devrim yapıyor

Published

on

By

Redüktörden servo motor sürücüsüne kadar tüm sistemin tek tedarikçisi olan ve sektörde arızalanmayan ürünleriyle tanınan STÖBER, asenkron motor ve servo motor arasında konumlandırdığı Lean Motor ile enerji ve iş verimliliğinde devrim yapıyor. %96’ya varan bir verimliliğe sahip Lean Motor, %40 oranında daha hafif ve daha küçük yapısı, IE5 sınıflandırması ile daha fazla enerji verimliliği sunan kompakt tasarımıyla verimlilik isteyen işletmelere çok daha fazlasını sunuyor. STÖBER Türkiye Direktörü Alper Turan, özellikle asenkron motor yerine Lean Motor kullanılmasını öneriyor.

WIN EURASIA Fuarı’nda özel bir röportaj gerçekleştirdiğimiz STÖBER Türkiye Direktörü Alper Turan, Güç Aktarım’ın sorularını yanıtlıyor.

Öncelikle sizi ve STÖBER’i tanıyabilir miyiz?

İsmim Alper Turan. 2014 yılından bu yana STÖBER Türkiye Direktörü olarak görev yapıyorum. Bir Alman markası olan STÖBER’in kuruluşu 1934 yılına dayanıyor. Firmamızın ürün gamı içerisinde redüktörlerden motor sürücülerine kadar geniş bir yelpazede tahrik ürünleri bulunuyor. Firma olarak özellikle redüktörlü servo motorlar ve sistemler konusunda iddialıyız. Tek tedarikçi olmak bizim için en önemli unsur ve bu kapsamda çalışıyoruz. Her şeyi, tüm sistemi tek bir tedarikçi olarak makine imalatçılarına sunuyoruz. 1934’ten bu yana gelişen teknolojimiz, arızalanmaz ürünler imal etme olanağı sağlıyor ve arızalanmaz ürünlerimiz, kusursuz makine üretmek isteyenler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. 

Redüktörlü motorlarımız gerçek redüktör entegreli motorlardır. Yani, motoru ve redüktörü kendimiz ürettiğimiz için motorun çıkış şaftını pinyon dişli şeklinde işleyebiliyoruz ve redüktörlerimiz güneş dişlisi olarak kullanılabiliyor. Böylece arada herhangi bir kaplin, motor adaptörü, flanş gibi parçalar kullanmadan motorun yapmış olduğu hareketi direkt redüktöre iletmiş oluyorsunuz. Bunun çok fazla avantajları var: Özellikle dinamik uygulamalarda kaplin esnemesi, sıyırması gibi problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Firma olarak bizim en büyük özelliğimiz tüm sisteme hakim olmamız. Örneğin, uygulamalarda motor sürücüsü sadece motorun bilgilerine hakimken, bizim motor sürücülerimiz redüktörlü motorun bilgilerine de sahip oluyor. Bu sayede otomasyoncular, programcılar aynı zamanda redüktör verilerini de elle girmek zorunda kalmıyor. Bu şekilde de hata oranı ortadan kalkmış oluyor.

Ürünlerinizin Türkiye’de tercih edildiği sektörler ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz?

Özellikle yurt dışına makine ihracatı yapmayı hedefleyen makine üreticileri bizi tercih ediyor. Örneğin; lazer bölümü, ağaç işleme, boru büküm, sac işleme gibi sürekliliği olan makine imalatçılarımızı ilk akla gelenler arasında söyleyebiliriz. Özellikle hattın durmasıyla üretim kaybının çok fazla yaşanacağı ve bundan dolayı üretimin durmamasının gerektiği uygulamalarda STÖBER tercih ediliyor. Ürünlerimizin arızalanmamak gibi bir özelliği olduğunu söyleyebilirim. Doğru hesaplanmış bir eksen ise ve bu hesap bizim tarafımızdan kontrol edilmişse, biz ürünlerimizin sonuna kadar arkasındayız. STÖBER olarak özellikle gerçekten kusursuz makine imalatı hedefleyen müşterilerimizi partnerimiz kapsamında değerlendiriyoruz.

Kullanıcının taleplerine göre özel çözümleriniz de mevcut. Bu çözümlerden bahsedebilir misiniz?

Örneğin müşterilerimizle çalışırken, bu işe ister ilk defa başlasınlar isterse de üst düzey mühendislik seviyesine sahip olsunlar, biz onlar adına eksenlerinin hesaplamalarını yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse, X ağırlıkta bir kütlesi olduğunu, bunu kaç metre/saniye hızla kremayer sistem üzerinde hareket ettirebileceğini soran; pinyon dişlisini, redüktörün kaç tahvilli olması gerektiği, motorunun kaç newton metrelik olması gerektiği gibi konularda yardım taleplerinde bulunan müşterilerimiz için eksenin mühendislik hesaplamalarını yaparak çözüm sunuyoruz. Yaptığımız hesaplamalarla müşterilerimizin ihtiyaçlarını analiz ediyor, taleplerine tam yanıtı sunabiliyoruz. STÖBER ürün gamı programın bilgisi dahilinde olduğu için kusursuz komponentleri seçip onlara yardımcı oluyoruz.

Redüktörlerde düşük boşluk konusu sektörde önemli bir yer kaplıyor. Redüktör tedarikçilerinin sıkça kullandıkları düşük boşluk ya da sıfır boşluk kavramını bizlere açıklayabilir misiniz? Sıfır boşluk gerçekten var mı?

Dişliler arasındaki boşluk, bizim arcmin, ‘yay x dakika’ olarak tabir ettiğimiz teknik bir kavram. Özellikle redüktör tipine göre değişiklik gösterse de düşük dişli boşluğu ya da sıfır dişli boşluğu mümkün. Örneğin, sikloid tip redüktörlerde biz oldukça düşük, hatta sıfır ya da sıfıra çok yakın dişli boşluğundan bahsedebiliriz; ama yağın bile dolaşabileceği bir alana ihtiyaç duyulan helis dişli ya da düz dişli redüktörlerde sıfır dişli boşluğu diye bir şey olamaz. Soru işaretleri olanlar için arcmin kavramını şöyle açıklayabilirim: 360 derece iç açısı olan bir çember düşünelim. Bu çemberin içerisinden 1 derecelik dilimi keselim ve bu 1 dereceyi de 60’a bölelim. Buradan da 60’ta 3’ünü aldığımız zaman 3 arcmin dişli boşluğuna sahip bir redüktör elde etmiş oluyoruz. Buradaki boşluğumuzun tanımını bu şekilde yapabiliriz. Mühendislerimizin de eksenlerinde kullanacakları boşluğu hesaplarlarken bu mantıkla yapmaları gerekmektedir.

STÖBER olarak ürünlerimizdeki dişli boşluğu, tam olarak kataloglarda yazdığı gibidir. Örneğin, STÖBER’den 3 arcminli bir redüktör aldınız; bu redüktörü bugün de ölçeksek, 8 ay sonra da ya da 8 yıl sonra da ölçeksek yine 3 arcmin çıkacaktır. Bu da ürünlerimizin kalitesiyle orantılıdır. STÖBER’in katalog verilerine %100 güvenebilirsiniz. 

STÖBER ürün yelpazesinde yer alan Lean Motor’dan bahsedebilir misiniz? Bu ürünün özellikleri ve avantajları nedir?

Asenkron motor ve servo motor arasında konumlandırdığımız bir modelimiz olan Lean Motor, özellikle enerji verimliliği ve iş verimliliği açısında devrim niteliğinde. %96’ya varan bir verimliliğe sahip bu motorları özellikle asenkron motor kullanıcılarına öneriyoruz çünkü asenkron motor kullanıcıları zaman zaman yüksek hızlara çıkma ihtiyacı duyuyorlar. Örneğin, frekans invertörü üzerinden Hertz’ini ayarlayarak 4 kutuplu 1460 devir nominal hızı olan motorları, zaman zaman 2250, 2500 devire kadar çıkardıkları uygulamalar oluyor. Bu uygulamalarda özellikle Hz ile oynamak yüksek akım ve yüksek ısıya neden olarak sürücü tarafında IGBT dediğimiz modülü etkiliyor. Aynı zamanda yükselen akım, motor sargıları üzerinde de etki yaratarak bunların da yanmasına sebep oluyor. Kısaca sistemi bozuyor. Bu nedenle asenkron motor yerine Lean Motor kullanılmasını öneriyoruz.

Fan ve enkoder bulunmayan Lean Motor, servo motor gövde yapısına sahip ve yüksek dış ortam sıcaklığında çalışabiliyor. Bunun yanı sıra ülkemizde ve dünyada asenkron motorlarda şu anda IE3 ve IE4 verimlilik sınıfı kullanılıyor. Sınıf yükselttiğinizde ise motorunuzun ağırlığı artıyor. Örneğin, IE3’ten IE4’e geçtiğinizde motorunuz ortalama %20 oranında büyüyor ve ağırlaşıyor. 5,5 Kw’lık bir asenkron motorun ağırlığı 55-60 kg arasındayken, aynı torklara sahip Lean Motor’un ağırlığı sadece 26 kg’dan oluşuyor. Öte yandan asenkron motorlarda hızlandırdıkça tork kaybedersiniz, Lean Motor’da tork kaybı yoktur. Kendisine ait sürücüsü olan, tek kabloyla haberleşebilen, çok çeşitli opsiyonları ve varyasyonları olan Lean Motor, verimlilik isteyen bir işletme için çok daha fazlasını sunar. STÖBER olarak; %40 oranında daha hafif, daha küçük ve IE5 sınıflandırması ile daha fazla enerji verimliliği sunan kompakt bir çözüm olan Lean Motor’un tercih edilmesini öneriyoruz.

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et