Mekanik ve elektronik sürücü teknolojisinde küresel endüstri liderlerinden biri olarak kalite ve esnekliği temsil eden, tahrik ürünleriyle 100’den fazla sektörün çözüm ortağı olan NORD Drivesystems, Türkiye de dahil olmak üzere 86’dan fazla ülkede minimum satış ofisi ölçeğinde faaliyet gösteriyor. 2023 yılında cirosu 1,1 milyar euroyu aşan Almanya merkezli firma, Almanya’da yer alan 3 fabrikasının yanı sıra, ABD, Polonya, İtalya ve Çin gibi ülkelerde yer alan tesisleriyle de üretim yapıyor. Hem globalde hem de Türkiye’de pazar payını artırdığı intralojistik sektörü için sürekli olarak yeni ürünler geliştiren, bunun son örneğini de pazara sunduğu NORDAC ON (ON+) ve Duo Drive ürünleriyle ortaya koyan NORD, katılacağı WIN EURASIA 2024’te intralojistik sektörüne ve enerji verimliliği üzerine sunduğu elektronik ürün grubunu ön plana çıkarmayı hedefliyor.
Röportaj gerçekleştirdiğimiz NORD Drivesystems Türkiye Genel Müdürü Fikret Sokullu, hem küresel ölçekte hem de Türkiye özelinde firmayla ilgili ayrıntılı bilgiler paylaşırken, WIN EURASIA 2024 katılımlarını da Güç Aktarım Dergisi’ne değerlendiriyor.
Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?
2000 senesinden bu yana yaklaşık 24 senedir bu sektörde çalışıyorum. 2017 senesi itibarıyla NORD Drvivesystems Türkiye firmasında Genel Müdür olarak görev yapmaktayım.
NORD Drivesystems hakkında bilgi verebilir misiniz?
1965 yılında G. Schlicht ve G. A. Küchenmeister ortaklığıyla kurulan bir aile firması olan NORD Drivesystems, bugün 36 ülkede bulunan 48 iştiraki ve 50’den fazla ülkede yer alan ortaklıklarıyla toplam 86’dan fazla ülkede minimum satış ofisi ölçeğinde faaliyet gösteriyor. 2023 yılı cirosu 1,1 milyar euroyu geçen NORD Drivesystems’in dünya genelinde toplam 5.000’den fazla çalışanı bulunuyor.
Dünyanın hemen hemen her noktasında yer almak satış ve satış sonrası destek konularında büyük avantajlar sağlıyor. Merkezi Hamburg Bargteheide’de yer alan NORD Drivesystems’in burada yönetim binası ile birlikte redüktörlü motor ve endüstriyel tip redüktör montajının yapıldığı, elektronik ürünlere yönelik Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü birimleri yer alıyor.
NORD Drivesystems’in bunun dışında, yine Almanya dahilinde 3 farklı noktada üretim tesisleri var: Redüktör dişli üretim yeri Glinde’de, gövde ve teknoloji üretim yeri Gadebusch’da, elektronik tahrik sistemleri (soft starter, hız kontrol üniteleri) üretim yeri ise Aurich’de faaliyet göstermektedir. Bu üretim yerleri dışında USA, Polonya, İtalya ve Çin gibi ülkelerde redüktör dişlisi, redüktör ve motor üretimi yapan üretim tesisleri mevcut.
NORD Drivesystems, işten kazandığını işe yatıran bir vizyonla yönetilen firma olduğu için yapılan ciddi yatırımlarla üretim tesisi sayısını, ürün yelpazesini ve çözümlerini her geçen gün artırmaktadır. Müşterilerden gelen geri bildirimlerle birlikte ürünlerin geliştirilmesi ve yeni ürünlerin pazara sunulması konularında çalışmalar her zaman, daha iyiye ve daha gelişmişe doğru devam etmektedir. Lokasyon olarak Hamburg gibi bir liman şehrinde konumlanması nedeniyle, bu durum, müşterilerin özellikle Avrupa menşeli firmalardan beklediği kısa teslim sürelerinin sağlanmasında avantaj sağlamaktadır.
NORD’u global ölçekte “en iyi oyuncular arasına” sokan nedir diye sorulacak olursa, müşteri ve çözüm merkezli düşünmek, buna göre aksiyon almak olduğu söylenebilir. Müşteri ve çözüm odaklı çalışma NORD için bir kültür olmuş ve her bir birim, her bir bölge, her bir ülke bu vizyonla çalışmalarını sürdürmektedir.
Ürünleriniz ve bu ürünlerle çözüm sunduğunuz sektörlerden bahsedebilir misiniz?
NORD Drivesystems ürün portföyünde mekanik, elektrik ve elektronik olmak üzere 3 ürün grubu çeşidi bulunmaktadır. Mekanik ürün grubunu redüktör, motorlu redüktör ve endüstriyel tip redüktörler; elektrik ürün grubunu motorlar; elektronik ürün gurubunu ise, yumuşak yol vericiler (soft starter), pano tipi hız kontrol üniteleri ve motor üstü entegre edilmiş hız kontrol cihazları oluşturmaktadır.
Mekanik ürün grubunda yer alan motorlu redüktörler, NORD Drivesystems’in çekirdek işini oluşturmaktadır. Bununla beraber mekanik ürün gurubunun bir diğer ayağı olan endüstriyel tip redüktörler ile, daha ağır şartlarda çalışma, kısmen daha yüksek güç ve moment gerektiren uygulamalara yönelik çözümler sunulabilmektedir. Bu tip uygulamalar da genel olarak çimento, maden, demir&çelik gibi sektörlerde göreceli olarak daha fazla yer almaktadır. Endüstriyle tip redüktörler, daha önce de belirtilen ve NORD’un çekirdek işi olarak görülen redüktörlü motorlara göre daha yeni ürün grubu olmasıyla birlikte, uzun yıllardır dünya ve Türkiye pazarında aktif olarak satış ve pazarlamasının yanında servis hizmeti de sunulmaktadır.
İkinci ürün grubu, motor kısmı. İtalya’da, Polonya’da ve Çin’de motor fabrikalarımız mevcuttur. Motorlar genelde, kendi redüktörlerimizde kullanmak üzere üretilmekle birlikte tek başına motor kullanımı gerektiren uygulamalara yönelik çözümlerde de yer almaktadır.
Diğer ürün grubu da elektronik ürünler. Almanya Aurich’de 1984 yılında faaliyete başlamış ve günümüzde de gelişerek ve büyüyerek faaliyet gösteren, elektronik tahrik sistemlerine yönelik yumuşak yol vericiler (soft starter), pano tip hız kontol üniteleri ve motor üstü entegre edilmiş hız kontrol cihazları üreten bir tesise sahiptir. Bu ürün grubunda globalde özellikle Türkiye’de çok fazla alınacak yol olduğu söylenebilir. NORD Drivesystems Türkiye önümüzdeki dönemlerde bu ürün gurubu ile pazarda kendisini gösterecektir.
NORD Drivesystems, sadece redüktör üzerine faaliyet gösteren bir firma olmadığını, bünyesinde oldukça kaliteli, fonksiyonel, çözüm odaklı elektronik ürünleri de barındırdığını anlatıyor ve anlatmaya devam edecektir. Bu amaçla firma bünyesinde Elektronik Ürünler Uygulama ve Satış Bölümü kurularak elektronik ürünlerin bilinirliğini artırmak üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Orta vadede netice alınacağına olan inanç tamdır.
NORD Drivesystems’in Türkiye yapılanması hakkında bilgi verebilir misiniz?
NORD Drivesystems Türkiye olarak, NORD Gmbh’ın dünya genelindeki yaklaşık 39 iştirakinden biriyiz. İstanbul AOSB’de 2.500 m2 kapalı alanda satış, montaj ve servis hizmeti sunmaktayız. Şu an için 21 olan personel sayımız her geçen gün artmaktadır.
Satış ve teknik destek kadromuz genel olarak mühendislik eğitimi almış arkadaşlardan oluşmaktadır. Aktif satış yapan, yani her gün müşteride olması gereken satış mühendisi personelimiz home-ofis çalışmaktadır.
Merkez ofisimizde iç satış bölümümüz vardır. Bir arkadaşımız bu bölüme liderlik etmektedir. Bu bölümün görevi teklif hazırlamak, sipariş girmek, eğitimler düzenlemek vb. şeklinde sıralanabilir.
Montaj bölümümüz vardır. Bazı ürünler direkt müşteriye sevk edilebilir bir şekilde Almanya merkezimizden gelebildiği gibi, kimi ürünler ise parçalar halinde gelir ve buradaki montaj fabrikamızda hazır ürün haline getirilir. Bu görevi üstlenen montaj birimimizde şu an için 3 personel aktif olarak çalışmaktadır. Bunlara ek olarak, bir personelimiz gelen ürünlerin girişini yapar, başka bir personelimiz de gelen ürünleri raflarına yerleştirir.
Muhasebe birimimiz vardır. Bu bölümde muhasebe ve finas süreçlerini yönetmek üzere 2 personel görev yapmaktadır.
Elektronik Ürün Satış Birimimiz vardır. Bu birimin görevi elektronik ürün portföyümüzde yer alan ürünlerin Türkiye pazarında bilinirliğini artırmak ve dış satış birimlerine destek olarak satış hacmini artırmaktır.
Buna benzer bir diğer birimimizi de endüstriyel tip redüktörlerin satışı için çalışan ekibimiz oluşturmaktadır. Bu birim, endüstriyel tip redüktörlere yönelik çözümler üzerinden stratejiler geliştirmektedir.
Firma olarak, bölgenin en büyük uluslararası fuarı olarak sektörü İstanbul’da buluşturan WIN EURASIA’ya katılıyorsunuz. Geçmiş yıllardaki tecrübenizle sektörün WIN EURASIA’daki etkileşimini değerlendirebilir misiniz? Fuarda yer alacağınız salon ve stand bilgilerini de paylaşabilir misiniz?
WIN EURASIA’ya uzun yıllar sonra ilk defa katılıyoruz. Şu an için çok net bir şey söylemek mümkün değil; ancak bu tip fuarların proje bağlama görüşmelerinden ziyade gövde gösterilerine döndüğünü daha önceleri tecrübe etmiştik.
Fuarda 8. Hol, 8E/200 numaralı stantta yer alıyoruz.
NORD Drivesystems olarak WIN EURASIA 2024’te hangi ürünlerinizi sergileyeceksiniz? Fuarda tanıtacağınız yeni bir ürün ya da çözümünüz var mı? Fuarda yer alacak ürünleriniz hakkında genel bir bilgilendirme yapabilir misiniz?
Sektör olarak hemen hemen tüm uygulama alanlarına hitap eden bir ürün portföyüne sahibiz. Bununla birlikte kuvvetli olunan sektörler olduğu gibi, göreceli olarak ürün portföyü nedeniyle daha az çalışma imkanı bulunan sektörler de var. Globalde intralojistik sektöründe çok iyi bir durumdayız. Diğer tarftan Türkiye pazarında da giderek bu sektöre yönelik elektronik ürün ağırlıklı çözümlerle beraber pazar payının arttığı söylenebilir. Bu sektörde merkezi sistemler yerine dağıtık sistemler, yani motor üstü yada yakını sürücülü sistemler daha çok tercih edilmektedir. Sürekli olarak, özellikle, bu ürün grubuna yönelik yeni ürünler geliştirilmekte ve pazara sürülmektedir. Son örneklerden birkaçı NORDAC ON (ON+) ve Duo Drive olarak gösterilebilir.
NORD, özellikle arıtma sektöründe aerator ve agitator teknolojisinde ciddi anlamda söz sahibidir. Bu pazarda MAXXDRIVE ürün grubu, ayrıca opsiyonel olarak sunulan SAFOMI ve çeşitli VL veya DRY teknolojileri ile satış fırsatı görülmektedir.
Odaklanmak istenilen bir diğer sektör ise, vinç ve kaldırma ekipmanları sektörüdür. Bu sektörde redüktörlü motorlar, her zaman güvenilir bir şekilde vinç yürütme tahrik sistemlerinde çok sayıda müşteri tarafından sorunsuz ve yüksek performansta kullanılmaktadır. Diğer taraftan özelikle kaldırma uygulamalarında kısa eksen mesafesi nedeniyle yaşanan kısıtlamalar, eksen mesafesi genişletilmiş yeni MAXXDRIVE XD ürünü ile ortadan kalkmıştır. MAXXDRIVE XD Serisi ürün grubu ile eksen mesafelerinde özel gereksinimleri olan tüm uygulamalara yönelik çözümler sunulabilmektedir.
Firma olarak, sektörün önemli markaları, küresel profesyonelleri, uzmanları ve karar vericilerini bir araya getirmeye hazırlanan WIN EURASIA 2024’ten beklentileriniz nedir? WIN EURASIA ile hangi pazarlara ya da sektörlere ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Her şeyden önce kendine özgü, kopyalanmamış yenilikler, fikirler ve uygulamalar görmek isteriz.
Bu fuar ile özellikle intralojistik sektörüne ve enerji verimliliği üzerine elektronik ürün grubumuzu ön plan çıkarmak istiyoruz.
WIN EURASIA’nın güç aktarım sektörüne olan etkilerini yorumlayabilir misiniz?
Güç aktarımında mekanik ve elektroniğin iç içe geçtiği günümüzde her iki ürün grubuna yönelik ürünlerin tek bir platformda sergilenmesine imkan tanımasının çok değerli olduğunu söyleyebiliriz.
NORD Drivesystems olarak hem küresel ölçekte hem de Türkiye özelinde 2023 yılını nasıl geçirdiniz, 2024 yılı için hedef ve beklentileriniz nedir?
Hem küresel ölçekte hem de Türkiye’de kararlı ve sağlıklı bir şekilde büyüyerek yolumuza devam ediyoruz. NORD, işinden kazandığını işine yatıran bir vizyonla yönetilen firma olduğu için yapılan ciddi yatırımlarla üretim tesis sayısı, ürün yelpazesi ve çözümleri her geçen gün artmaktadır.
Hedeflerinize ulaşmada, bu tarz etkinliklere katılmanın rolünü değerlendirebilir misiniz?
Her şeyin çok hızlı değiştiği bir dönemde müşterilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini anlama konusunda bu tip fuarlar yol gösterici olabilmektedir. Diğer taraftan müşterilere de yeni bakış açıları ve çözümler kazandırabilmektedir.
Eklemek istedikleriniz…
Her şeyden önce herkese sağlık dilerim. Çalışılması ve gerçekten istenmesi durumunda sağlıkla birlikte kazanılan başarı, başarının bir sonucu olarak sadece gelişme değil kalkınmanın da yer aldığı dönemleri hep birlikte yaşarız.