Connect with us

Çimento

400 yıllık kültür, 80 yıllık tecrübe: Sumitomo

Published

on

Sumitomo Grubu 400 yıl öncesine dayanan köklü bir firmadır. Kökleri Masatomo Sumitomo tarafından atılmış olan firma ilk ticaret hayatına Kyoto’daki bir ilaç ve kitap dükkânı ile başlamıştır. Daha sonraları, aile bakır madeni işletmeciliğine girecek ve bakırı rafine etme prosesini geliştirerek buradan elde ettikleri kazanç ile büyüyerek bugün dev Sumitomo Grubu kurulacaktır. Bugün Sumitomo Grubu içerisinde, gurubun motoru olan 20 çekirdek firma vardır. Bu firmalar makina imalatı, madencilik, çelik, cam, seramik, elektronik ve elektrik ekipmanlar, kimya, emlak, finans, sigortacılık, depolama ve taşımacılık gibi iş kollarında faaliyet göstermektedir.

Sumitomo (SHI) Cyclo Drive Germany GmbH, Sumitomo Grubu içerisindeki firmalardan biri olup, konusu redüktör imalatıdır. 1931 yılında Münih Markt-Indersdorf’ta Lorenz Braren tarafından kurulmuştur. 1937 Yılında Sumitomo Heavy Industries Ltd. tarafından Sumitomo Cyclo gearbox’ların üretimini Japonya’da yapmak üzere lisansı satın alınmıştır. Bununla birlikte Cyclo redüktörlerin ürün çeşitliliği artmış ve bu konuda dünya – Avrupa pazarında bilinir bir üretici haline gelmiştir.

Cyclo Prensibi

Cyclo terimi orijin olarak Yunanca Kyklos kelimesinden gelmektedir. Daire anlamına gelir. Cyclo (Siklo)’nun bugünkü kullanımdaki anlamı ise Sikloid diskli eksantrik gearbox dizaynıdır. Yapısında 4 temel eleman vardır.

  • Eksantrik rulmanlı giriş mili
  • Sikloid diskler
  • Gövde ve gövde içine giren hareketli ve sabit pinler
  • Sikloid disk içerisindeki hareketi ileten pinlere bağlı çıkış şaftı.

Sikloid Diskli redüktörlerin avantajları

  • Ani ve aşırı yüklenmelere karşı nominal momentinin 5 katına kadar anlık mukavemet.
  • Sürtünme az.Tamamen yuvarlanma var. Dolayısıyla verim yüksek.
  • Herhangi bir termal limit yok.
  • Standard redüktörler göre daha kompakt. Özellikle yüksek çevrim oranlarında çok kompakt.
  • Çalışma sırasında gürültü seviyesi oldukça düşük.
  • Gress yağlama nedeniyle yağ kaçağı gibi problemler yok.
  • Uzun ömürlü
  • Yüksek hızlı ve dinamik uygulamalar için ideal.

Sumitomo Drive Technologies ürün portföyü ve uygulama alanları

Fine Cyclo Serisi (Zero Backlash) – Boşluksuz Redüktörler

Fine Cyclo Serisi boşluksuz redüktörlerin boşluk seviyesi 0,5arcmin<‘dir. Bu tür redüktörler şu an pazarda mevcut olan en az boşluklu redüktörlerdir. Point to point ve travers uygulamalarda servo motor ile kullanımı sistemlere yüksek hassasiyet ve rijitlik sağlar. Bu redüktörler sikloid prensibinde olup, yüksek çevrim oranlarına çıkmak için girişine bir ön kademe de konulabilir. İçlerinde tek kademede 3 disk vardır. Hollow Shaft olan tiplerde mevcuttur. Standard delik çapı 40 mm olup, göbekten kablo ve soğutma borularının geçirilmesine imkân sağlar.

Fine Cyclo Serisi redüktörler, çok büyük kompaktlık ve hassasiyet sağladığı gibi, çıkış flanşının yatak taşıma kapasitesi de ikinci bir yataklama yapmadan kullanılabilir.

Fine Cyclo’nun bu özelliklerinden yararlanarak kullanıldığı tipik uygulamalar: Robotik uygulamalar, pozisyonerler, döner tabla uygulamaları, divizör, takım değiştirici, transfer tezgahları, CNC tezgahlarda C ve A ekseni tahriği, boru bükme makinaları vs.

Helical Buddybox / Bevel Buddybox

Sikloid redüktörlerin uygulama amaçlı olarak üretilmiş Helisel ve Konik dişli redüktör ile birleştirilmiş kombinasyonlarıdır. Çevrim oranı olarak standart da 2559 ‘ kadar çıkılabilmektedir. Asıl çevrim oranı Sikloid disk üzerindededir. Sikloidin bu kompaktlık özelliği nedeniyle yüksek çevrim oranlarında kompakt gövdelere istendiğinde bu tip redüktörler idealdir. Dik / paralel mil çıkışlı ve kovanlı modelleri mevcuttur.

Hansen Endüstriyel Redüktörler

Hansen bir Belçika firması olup, 2012 yılında Sumitomo Grubuna katılmıştır. Üretim konusu tek ve çok kademeli büyük endüstriyel redüktörler olup, Avrupa ve dünya pazarında oldukça bilinen ve tercih edilen bir markadır. 19 gövdede 1100kNm’ye kadar 2, 3, 4 kademe olmak üzere redüktörler mevcuttur. Uygulamalar: Soğutma kule redüktörleri, pompa ve kompresör, mikser, konveyorler, vinç ve kaldırma uygulamaları…

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Çimento

Seza Çimento’dan güneş enerjisi yatırımı

Published

on

By

Seza Çimento, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerjisi santrali kuruyor. Firma, Elazığ’da yer alan çevreci fabrikasının elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak üzere Gumbel Group bünyesinde faaliyet gösteren Heran Enerji ile sözleşme imzaladı. 2021 yılı bitmeden işletmeye alınması planlanan 21MWp kapasiteli projeyle ilk etapta fabrikanın enerji tüketiminin %30’unun karşılanması hedefleniyor.

Seza Çimento Elazığ’ın en büyük öztüketim güneş enerji santrali için yatırıma başlıyor. Bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan 21MWp kapasiteli güneş enerjisi santrali ile Seza Çimento fabrikasının enerji tüketiminin yüzde 30’unun karşılanması planlanıyor. Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ile Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem’in katılımıyla Seza Çimento fabrikasında gerçekleştirilen imza töreniyle projenin startı verildi.

“Tüketimimizi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefledik”

İmza töreninde konuşan Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık; “Seza Çimento’yu kurarken çevreye duyarlı üretim gerçekleştirmek, verimliliğimizi artırmak ve sektörde var olan çevre bilincini daha da üst seviyelere çıkarmak adına önemli yatırımlar yapmıştık. Bu kapsamda hedeflerimizden birini de tüketimimizi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak olarak belirlemiştik. Şimdi bu hedefin ilk fazında öztüketimimiz için güneş enerjisi santralimizi kurmak üzere sözleşmemizi Gumbel Group ile imzaladık. 2021 yılı sonunda devreye girmesini planladığımız öztüketim güneş enerji santrali projemiz, Elazığ’ımızın en büyük öztüketim güneş enerjisi santrali olacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve benzeri yaptırımlara gerek kalmaksızın doğanın sesini duyuyor, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bu yatırımı aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini ifade eden Açık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Öztüketim modeli ile yapılan güneş enerji santralimiz bir başlangıç, devamı gelecek. Böylece ülkemizin enerji ithalatı faturasını azaltmaya da katkı sunmayı hedefliyoruz.”

“Yenilenebilir enerji yatırımları karbon ayak izimizi ortadan kaldıracak”

Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetlerini gerçekleştiren Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem;  “Yüksek öğrenimimi tamamladığım bu topraklarda böyle bir projeye dahil olmanın gururunu yaşıyorum. Tesisler enerji ihtiyacını güneşten karşılamaya devam ettikçe hem ülke olarak dış kaynaklara bağımlılığımız azalacak hem de karbon ayak izini ortadan kaldırma yönünde büyük adımlar atacağız. Çimento fabrikaları yüksek enerji tüketen sanayi tesisleridir. Burada gösterilen irade ile yüksek elektrik tüketiminin neredeyse üçte biri güneşten karşılanmış olacak. Bir taraftan elektrik tüketim fiyatı yapılan tesis oranında sabitlenmiş olurken diğer taraftan hat kayıpları sıfırlanmış olacak. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları ile üretilen her bir kWh enerji ile doğaya derin bir nefes aldırmış olacağız. İçinde bulunduğumuz yüzyıl, doğayla uyumlu ticaretin fark yaratacağı bir yüzyıl olacak” diye konuştu. 

Continue Reading

Çimento

Çimento sektöründe 210 milyon dolarlık dev yatırım!

Published

on

By

Eren Holding’in iştiraki Medcem Çimento, 210 milyon Amerikan doları yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3,5 milyon ton klinker üretiminden 6,5 milyon tona çıkaracak. Medcem Çimento, yeni yatırımı ile dünyanın en büyük üretim hattına sahip çimento üreticileri arasında yer alacak.

Türkiye’nin ihracattaki lokomotif sektörlerinden biri olan çimento sektörü, hızlanan yatırım hamleleriyle uluslararası arenadaki gücünü artırmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikasına sahip olan yerli çimento şirketi Medcem, 210 milyon dolarlık yeni yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3,5 milyon ton klinker üretiminden 6,5 milyon tona çıkaracağını duyurdu. Şirket, yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacak yatırımla dünyanın en büyük çimento fabrikasına sahip üreticileri arasında yer almaya hazırlanıyor.

Yeni üretim hattı 2023’te faaliyete geçecek

Şirketten edinilen bilgilere göre, toplam çalışan sayısı sürekli taşeronlarla beraber 900 kişi olan Medcem Çimento, gerçekleştireceği yatırımla istihdama da önemli oranda katkıda bulunacak. Yeni yatırımın ardından direk çalışan sayısında asgari %30 bir istihdam artışı söz konusu olacak.

Yatırım planıyla ilgili ayrıntıları da paylaşan Medcem Çimento Genel Müdürü Murat Kahya, “Yatırım için gerekli her türlü yasal izin sürecini tamamladık ve gerekli ana ekipmanların alımı için Alman menşeili şirketlerle anlaştık. Böylece imalat çalışmalarına aktif olarak başlarken, fabrika sahasındaki inşaat çalışmalarımıza da hız vereceğiz. 2021 Ağustos ayı başında ise inşaat işlerine ağırlık vermeyi ve 210 milyon dolarlık yatırım ekseninde gerçekleştireceğimiz çalışmaları 20 aylık sürede tamamlamayı hedefliyoruz. 2023 yılının ilk çeyreğinde yeni üretim hattında üretime başlayacağız” dedi.

ABD’de yeni terminal planı 

Yurt dışı yatırımlarını da genişleteceklerine değinen Murat Kahya, “Kamerun ve Tunus’ta öğütme tesislerimiz, Rusya’da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise çimento terminallerimiz bulunuyor. Yakın zamanda ise bizim için oldukça önemli bir pazar olan Amerika Birleşik Devletleri’nde bir terminali faaliyete alacağız. ABD’deki terminal yatırımına dair fizibilite çalışmalarına başladık, yeni terminalle ilgili görüşmelerimizi yakın zamanda sonuçlandıracağız” dedi.

Kahya, Medcem Çimento’nun gelecek hedeflerini ise şöyle aktardı: “Şirket olarak kısa vadede başlamayı düşündüğümüz yatırım planlarımız ve çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Genç bir şirket olsak da sektörün en önemli oyuncularından biriyiz. Tek hatta ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük tesisiyiz. 210 milyon Amerikan doları yatırımımız ile Mersin’de bulunan fabrikamızda yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacağız. Yeni yatırımımız ile dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri, ülkemizin en büyük tesisi ve ihracatçısı olacağız. Global pazarda bir numaralı ‘Türk çimento markası’ olma hedefimize ulaşmak istiyoruz.”

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et