Çalışma konseptinin değiştirilmesi de dahil olmak üzere bir dişli azdırma makinesinin yenilenmesi, üst düzeyde özel bilgi birikimi ve teknik beceri gerektiren çok karmaşık bir işlemden oluşuyor. Maliyet farkı küçükse, kullanıcı her zaman yenilenmiş bir makine yerine yeni model bir makine satın almayı tercih ediyor; ancak fiyat farkı büyüdüğünde, konuşma dramatik bir şekilde değişiyor. Lanzi – Manutenzioni e Retrofit şirketi, tam da bu nedenle 30 yıl önce ailenin ikinci nesil yöneticilerinden Gian Luigi Lanzi’nin fikriyle makinelerde ve özellikle dişli kesme makinelerinde retrofit sunmaya başlıyor. Basit olmaktan çok uzak olan yenileme zorluğu, NUM ile teknolojik bir ortaklığa dayanarak yıllar içinde gelişiyor.
1964 yılında torna ve freze makineleri gibi geleneksel makinelerin bakımında uzmanlaşmış Francesco Lanzi tarafından kurulan Lanzi – Manutenzioni e Retrofit şirketinin ana işi, yaklaşık 20 yıl sonra ailenin ikinci neslinden Luigi Lanzi ile kademeli olarak orijinal segmentten dişli kesme makinelerinin modernizasyonu alanına kayıyor. Şirket, NUM ile ilk kez bu dönemde iş birliği yapmaya başlıyor. Bologna eyaletinde Ozzano dell’Emilia merkezli şirketin odak noktasını bugün hala konik dişli sektörüne özel önem vererek ve aynı zamanda spiral ve düz dişlileri de içerecek şekilde dişli kesme makinelerini yenilemek oluşturuyor.
2007’den bu yana üçüncü kuşak olarak babasıyla birlikte şirketi yöneten Federico Lanzi, “Yeni bir makinenin satın alma fiyatı ile bir azdırma makinesinin yenilenmesi arasında önemli bir fark var. Elbette, yenilenen makineler biraz daha düşük bir çıktıya sahip, tipik olarak yaklaşık %30’luk bir üretim açığı var; ancak bu son kullanıcının sadece bir yerine aynı bütçeyle 3 veya 4 azdırma makinesi satın alabileceği gerçeğini değiştirmiyor. Dolayısıyla, müşterinin tesisinde yer sorunu yoksa, yenilenmiş bir azdırma makinesi satın almak çok daha avantajlıdır. Yenilenmiş bir dişli azdırma makinesinin hizmet ömrünü sormak da ilginçtir. Bu, çoğu durumda orijinal makinelerin sahip olduğu oldukça büyük dökme demir makine yatakları nedeniyle daha uzun olmasa da neredeyse yeni bir makine kadar uzundur. Bugün, bir azdırma makinesi yenileme işleminden sonra Lanzi fabrikasından çıktığında, temelde CE sertifikalı ve Endüstri 4.0 fonksiyonları ile donatılmış yeni bir Lanzi marka makinedir. Bu, böyle bir makineyi satın almaya karar veren herkesin, yeni bir makine satın almış olsalardı elde edecekleri tüm avantajlardan yararlanabilecekleri anlamına gelir” açıklamasında bulunuyor.
1960’lar ve 1970’lerden kalma bir dişli kesme makinesini yenilerken birçok önemli performans kazanımı elde ediliyor. Öncelikle, yenilenmiş yeni CNC makinesinin geleneksel mekanik makine ile aynı işleme operasyonlarını gerçekleştirdiği; ancak oldukça açık bir şekilde katlanarak daha yüksek bir çıktı ile gerçekleştirdiği belirtiliyor. Bu, kurulum ve üretim süresindeki azalma ve bitmiş dişlinin önemli ölçüde daha yüksek kalitesi sayesinde gerçekleşiyor. NUM NTC İtalya Genel Müdürü Marco Battistotti, “Geleneksel bir makineye kıyasla CNC makinesi programlama açısından da çok daha esnek. Bunun nedeni Lanzi’nin bizim sistemimizdeki fonksiyonları kullanarak kendi HMI’larını geliştirmiş olmasıdır. Bu, uzmanın işleme programını oluşturmasını çok daha kolay hale getiriyor” diye konuşuyor.
Bir azdırma makinesinin yenilenmesi, teknik/ekonomik açıdan yenilemenin mantıklı olup olmadığını anlamak için her zaman bir ilk değerlendirme aşamasıyla başlıyor. Federico Lanzi, “İlk analizin ardından makine tamamen sökülür ve yeniden boyanır. Böylece en önemlilerinden biri olan bir sonraki aşamaya geçebiliriz. Bu aşama, en yeni nesil motorların (bizim durumumuzda NUM), eski mekanik aksamlara takılmasından oluşuyor” diyor. Daha sonra makine, makinenin 3 eksenini kontrol eden sayısal kontrol sistemini barındıran yeni elektrik kabinine bağlanıyor.
NUM ve Lanzi arasında uzun süredir devam eden iş birliği, yıllar içinde çeşitli projelerle derinleşiyor. En son projeyi, düz dişli iş parçaları için eski bir konik dişli azdırma makinesinin yenilenmesi oluşturuyor. Bunun için NUM, tüm güvenlik fonksiyonlarına, MDLUX sürücülere ve BPX motorlara sahip komple CNC sistemi NUM Flexium+ 8’i tedarik ediyor.
Federico Lanzi, “Başlangıçta bu makine, iş parçasının dişlerinin iki tarafının aynı anda işlenebilmesi için kesme kenarlarının senkronize edildiği iki freze kafasından oluşuyordu. Projemizin odak noktası, daha yüksek bir kesme hızı elde edebilmek ve genellikle işleme hatalarının ana nedeni olan mekanik boşluğu ortadan kaldırmak için iki kafayı doğrudan tahrikli olarak tasarlamaktı. Bu uygulamayla, gelecekte spiral konik dişli azdırma makinelerinde zaten kullanılan bir modifikasyon olan karbür kesicilerle çalışabileceğimiz konusunda çok iyimserdik. Tungsten karbürün özelliği, kesme hızını ve dolayısıyla işleme ilerleme hızlarını önemli ölçüde artırarak üretim sürelerini kısaltabilmesidir. Bu projenin uygulanmasındaki zorluklardan biri, iki kesme kafasını senkronize tutmaktı. Başlangıçta, mekanik olarak bağlı oldukları ve tek bir motor tarafından tahrik edildikleri için senkronize olarak hareket ediyorlardı. Ancak, elektronik olarak kontrol edildiklerinde tamamen ayrı iki kafa haline geldiler ve NUM’ın desteği, senkronize olmalarını sağlamak için kritik önem taşıyordu” açıklamasında bulunuyor. Bu neden özel bir fonksiyon geliştiren NUM, Elektronik Dişli Kutusu ile iki kafanın her zaman tam senkronize kalmasını sağlıyor, böylece birbirleriyle çarpışmaları veya yanlış hizalanmaları engelleniyor ve bu da sonuçta bir arızaya neden olmuyor.
Lanzi, enerjisinin büyük bir kısmını örneğin, taşıyıcıyı hareket ettirmek için ayna dişlisi milini doğrudan tahrikli bir vidalı mil ile değiştirmek gibi makine performansını artırmaya harcıyor. Ayrıca, iş parçalarının yüklenmesi ve boşaltılması için robotların bağlanması ve programlanabilir iş parçası bağlama ve kesme kuvveti kontrolleri gibi geleneksel makinede bulunmayan isteğe bağlı ekstralar da ekleniyor. Tüm bunların ötesinde bir de sürdürülebilirlik meselesi var diyen Federico Lanzi, “Bugün insanları, sürdürülebilirlik açısından da yenilemenin önemi konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Eski bir makineyi hurdaya çıkarmak yerine yenilemek, şüphesiz yeni bir makine satın almaktan çok daha sürdürülebilir bir karardır” ifadelerini kullanıyor.