Bu sayımızdaki konuklarımızdan MMI Eurasia’da Fuar Proje Müdürü olan Ferhan Tinli ile gerçekleştirdiğimiz güzel sohbeti sizlerle paylaşmak isteriz.
Bizlere kendinizden ve MMI Eurasia’dan bahseder misiniz?
Memnuniyetle. MMI Eurasia 2013 yılında Messe Muenchen International’ın en son iştiraki olarak ticari hayatına başladı. Profesyonellerden oluşan deneyimli ekibimizle şirketimiz küresel ihtisas fuarı pazarına yüksek kaliteli hizmet vermeyi amaç edindik. MMI Eurasia Fuarcılık Almanya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’da 40 yılı aşkın bir süredir fuarlar düzenleyen ortakları MMI ve GHM’nin değerli deneyimlerinden ciddi anlamda istifade etmektedir. Şirketimiz Avrasya bölgesinde uluslararası üst düzey etkinlikler, konferanslar ve ihtisas fuarları gerçekleştirmeye odaklanmıştır. Bu hedefle dünyanın her bölgesinden uzmanları Türkiye ve çevre ülkelerle bir araya getirme, bu birlikteliklere köprü olma, kısaca buluşma noktası olarak hizmet sunmayı ilke edindik.
Fuar organizasyonlarının geçmişine ve bugününe baktığımızda ne tür değişiklikler görüyorsunuz? Sizce eskiyle yeni arasındaki ilgi ve verim farkı nedir?
1990 yıllar ülkemizdeki fuar organizasyonları açısından özellikle yurt dışı fuarlar ile kıyaslarsak emekleme yıllarıydı diyebiliriz. Ancak bu yıllarda temelleri atılan fuarlar şu anda Türkiye ve bölgenin en önemli fuarları haline gelmiştir. Bence fuarlar uzun yıllar istikrarlı ve planlı yatırım ve çalışmayla belli seviyelere gelirler. 2000’li yıllarda sektörde yabancı yatırımlar gözlenmeye başladı. Dünyanın büyük fuar şirketleri Türkiye’de birleşme ve satın almalarla faaliyet göstermeye başladı. Bu 2010’lu yıllarda devam etmekte.
Özellikle 2005 sonrası artan yabancı yatırımlarla Türk Fuar endüstrisi dünyaya daha fazla entegre oldu. Bu entegrasyon endüstri standartlarının gelişmesinde olumlu katkılar yaptı. Ülkemizde fuar endüstrisi özellikle Almanya ile kıyaslandığında çok yeni. Ancak uluslararası entegrasyon bu farkın kapanmasına olumlu etki yarattı. Bütün bunların yanında verim farkı halen istenilen düzeyde değil diye düşünüyorum. Bunun birazda iş disipliniyle ve kültür farkı ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Verimin artması için tüm paydaşların fuara aynı ciddiyet ve disiplinle bakması gerekiyor.
Fuarların geleceğine ilişkin neler söylemek istersiniz?
Geçtiğimiz yıllarda özellikle internetin yaygınlaşmasıyla fuarcılığın geleceği ile ilgili olumsuz senaryolar telaffuz edilmeye başlandı. Ben kesinlikle aynı kanıda değilim. Daha önceleri bu olumsuz düşünceler TV ve yazılı basın içinde ortaya atılmıştı. Tabi ki internet, daha doğrusu tüm yeni mecralar bazı hareketlenmeler yaratıyor. Bence bu içeriğin önemini daha da arttırıyor. Fuar organizasyonları da iletişimin bu kadar çok yönlü ve hızlı olmasında etkileniyorlar. Doğru konu ve kapsamla, iyi planlama ve yatırımla ve en önemlisi iletişimi doğru sağlanan değerli içerikle sunulan fuarların iletişim ve teknolojideki gelişmelerle daha da güçleneceğini düşünüyorum. Fuarlar önümüzdeki yıllarda daha da gelişerek matriks yapılara doğru evrilecek.
İnşaat ve ağır sanayi sektörünün durumunu ülkemizde ve dünyada nasıl değerlendirirsiniz? Daha büyük bir gelişim için neler yapılabilir?
İnşaatla ilgili daha fazla yorum yapabilirim. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde inşaat sektörü büyümeye devam edecektir. Ülkemizde de gerek nüfus artışı, gerek de yapı stokunun yenilenme ihtiyaçlarından dolayı inşaat sektörü gelişerek devam edecektir. Nihai ürünün finans sektörüyle bağlantısı nedeniyle zaman zaman dalgalanmalar yaşansa da, orta-uzun vadede bu gelişme uzun zaman devam edecektir. Ayrıca gene ülkemiz açısından geniş bir coğrafyada hem malzeme, hem de hizmet-taahhüt sunma konularında fırsatlar vardır. Birçok sektörde olduğu gibi katma değeri yüksek ürünlere yönelebilirsek bu fırsatlardan daha çok faydalanabiliriz.
Sesa Build’in sektöre katabilecekleri nelerdir? Sizin Fuar ile ilgili beklentileriniz nelerdir?
SeSa Build fuarı çalışmalarında sektörün ve ülkemizin ihtiyaçlarını değerlendirdik. Türkiye’de giderek artan bir oranda dayanıklı, güvenli ve kaliteli yapılara yönelik bir eğilim var. Enerji verimliliği ve çevre hassasiyeti de yavaş da olsa gündeme gelmekte. Biz de SeSa Build, Sürdürülebilir, güvenli şehirler için yapı malzeme ve teknolojileri fuarı ile bu ihtiyaçlara cevap verebilen çok yönlü bir platform oluşturma hedefiyle yola çıktık. SeSa Build, tabi ki ürün, sistem ve teknolojilerin sergileneceği ticari bir fuar, ama konferans, sunum ve forumlardan oluşan etkinlik programıyla da çok yönlü bilgi alışverişinin gerçekleştirileceği, sosyal programlarıyla çeşitli iş birliklerinin kurulacağı çok yönlü bir platform.
Tabi ki inşaat sektörü deyince akla gelen fuarlardan biri de BAU. BAU’nun Sesa Build’e katkısı olacak mı?
Elbette. Tanıtım toplantımızda da vurguladığımız gibi SeSa Build, dünyanın lider mimarlık, yapı ve inşaat malzemeleri fuarı BAU‘nun üst düzey içeriğinden faydalanmaktadır. SeSa Build katılımcı ve ziyaretçileri BAU‘nun içerik geliştirme ve uygulama desteği ve deneyiminden yararlanarak, ülke ihtiyaçlarını dikkate alan ve BAU karakterini yansıtan üst düzey bir etkinlik yaşayacaklarını söyleyebiliriz.
İçerik ve etkinlik programına katkıların yanı sıra Messe München’in 100’e yakın ülkeye hizmet veren temsilcilik ve iştirakleriyle özellikle tanıtım çalışmalarında çok verimli sonuçlar alacağımıza inancım tam.
Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Teşekkür ediyorum. Tüm okuyucularınıza saygılarımı sunar, işlerinde ve özel yaşantılarında başarılarının devamını dilerim.
MMI Eurasia