Makine ve endüstri mühendisliği sektörlerinden uzmanlar, makine tezgahları alanında bağlanabilirlik ve dijitalleşmeyi daha fazla geliştirmeyi amaçlayan umati Hackaton’da ikinci defa bir araya geldi. Bu yıl odak noktasına var olan daha eski kuşak makinelerin bağlanabilirliğini umati kullanarak artırmayı alan etkinlik, sektör uzmanlarını silindirik taşlama lideri UNITED GRINDING Group’un firması Fritz Studer AG’de buluşturdu.
Makine ve endüstri mühendisliği alanında farklı sektörlerden 30 dijitalleşme uzmanının bir araya geldiği ve makineleriyle bir ağ oluşturduğu, standart veri modellerini uygulamaya alarak test kodları ürettiği 2 günlük bir etkinlik olan umati Hackaton’un ikincisi, bu yıl İsviçre’nin Steffisburg şehrinde UNITED GRINDING Group’un silindirik makine taşlama uzmanı markası Fritz Studer AG’de düzenlendi. umati’nin büyük destekçileri olduklarını ve inisiyatifi ilk günden itibaren desteklediklerini söyleyen UNITED GRINDING Group Dijital Mühendislik Yöneticisi Christian Josi, “Bu etkinliğin ev sahibi olarak, farklı firmalardan geliştiricileri, kendi amaçları için değil, ancak özel müşteri ihtiyaçları odağında bir araya getirdik” dedi.
‘Üniversal Makine Teknolojisi Arayüzü’nün kısaltmasına karşılık gelen umati, OPC UA temelli makineleri imalatçıdan bağımsız üniversal verilerle tanıştırma amacı taşıyor. VDW ve VDMA’nın başlatıcılarını oluşturduğu bu arayüz sayesinde, işyeri zeminindeki makineler birbirleriyle ve üretim ortamıyla evrensel dil üzerinden iletişim kurabiliyor. umati Proje Yöneticisi ve VDW AR-GE Şefi Alexander Broos, “İletişimin ve arayüzlerin standartlaştırılması makine takımları ve geleceğin endüstrisi için oldukça önem taşıyor. Bu standartlaştırma olmadan, üretimde dijital dönüşüm gerçekleşmeyecektir. Farklı imalatçılardan makinelerin birbirleriyle veri alışverişi yapabilmeleri için üniform dil elzemdir” ifadelerini kullandı.
Bu üniform dil, çeşitli makine imalatçılarıyla iş birliği halinde geliştirilebiliyor. Dünya çapında şimdiden 310 ortak umati’ye dahil olurken, hepsi müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırma ve dijitalleşmenin potansiyelinden faydalanarak verimliliği artırma amacı taşıyor. Bu da umati ile OPC UA iletişiminin ve arayüz standardının uygulanması yoluyla başarılabiliyor. Şimdi, çok sayıda alt özellikle beraber geniş bir makine tezgahı uygulamasında kullanılabiliyor.
Avantajları:
· Makine, işlem ve imalat verilerine, makinelerin izleme sistemine bağlanabilir olmasıyla beraber topluca çabuk şekilde gözden geçirilebilmesi, dolayısıyla imalattaki potansiyelin optimizasyonunun oldukça kolay bir şekilde ortaya çıkarılabilmesi.
· Tak ve üret: Farklı imalatçılardan makinelerin basit biçimde birbirlerine ve üst üretim sistemine, zaman alıcı herhangi bir koordinasyon ayarı ya da zamanın gerisinde manuel yapılandırma gerektirmeden bağlanabilmesi.
· Farklı arayüzlerin farklılığı umati ile azalabilir; bu da şeffaflığı geliştirir ve karmaşıklığı yönetilebilir hale getirir.
En son hackaton’un odak noktası, var olan makine takımlarının OPC 40501 “Makine Takımları için Kullanıcı Uygulaması” kullanılarak var olan entegrasyonuydu. Yeni makinelerin çoğunda bütünleşik umati standardı bulunurken, “Kahverengi Bölge” olarak tanınan makinelerse büyük bir potansiyel barındırıyor. ‘Kahverengi Bölge’nin önemi çok yüksek; hizmet ömrü ve farklı üretim yıllarına sahip makineler tek bir üretim hattı üzerinde yer alabilirler. Hackaton’da uzmanlar, umati’nin var olan makinelerde de marka ve yıla bağlı olmaksızın kullanılabileceğini etkileyici biçimde gözler önüne serdi.
Steffisburg’daki bir diğer gösteriyse OPC 40001 ‘Makine Takımları için Kullanıcı Uygulaması’nın, geliştirme aşamasındaki ‘Enerji Takibi’ genişletmesinin ilk standartlaştırılmış enerji tüketimi verilerinin uygulamaya alınmasıydı. Elektrik ve pnömatik olarak çalışma yapan tüketiciler, veri arayüzünde değerlerini üniform dilde gönderdi. Bu son geliştirme, umati’nin olduğu yerde durmadığını, aynı zamanda geliştiğini ve sürekli gelişen müşteri gereksinimlerine göre ilerlemeler kaydettiğine dair somut bir örnekti.
Etkinlik, UNITED GRINDING Group CTO’su Christoph Plüss perspektifinden de tam bir başarı hikayesiydi. Christoph Plüss, “Farklı firmalardan uzmanlar bir arada çalıştığında ortaya çıkan takım ruhunu ve dinamiği görmek beni her zaman heyecanlandırmıştır. umati, gündelik iş hayatında birbirlerinin rakibi olabilecek imalatçıların uzmanlıklarını, dijitalleşmede ilerleme ve müşterilere katma değer sağlama gibi ortak bir hedefi takip ederek bir inisiyatifte birleştirme başarısını göstermiştir. Endüstri standardı, sadece güçlerin birleştirilmesiyle elde edilebilir ve geliştirilebilir. umati’ye olan bağlılık, aynı zamanda UNITED GRINDING Group’un müşterilerinin daha da başarılı olmalarını sağlama hedefiyle örtüşüyor” ifadelerini kullandı.