Endüstriyel otomasyon ve robotik alanında birer global lider olan ABB ve Kawasaki Heavy Industries, iş birliği temelli robotlar için dünyanın ilk ortak işletim arayüzünü 19-22 Haziran’da Almanya Münih’te yapılan Automatica fuarında sergiledi.
Ortak arayüz çoğu sektörde kalifiye eleman eksikliğini gidermeyi de amaçlıyor. Örneğin Japonya’da her beş kişiden biri gelecek on yıl içinde emekli olacak.
Dünyada iş birliği temelli robot talebi endüstriyel robot pazarındaki büyüme hızının önüne geçti. Kullanması basit bu robotlar yeni kullanıcılarını da kendi yaratıyor. Sanayi robotlarındaki zor öğrenme sürecine gerek duymayan iş birliği temelli robotlar, özel eğitim almadan programlanıp kullanılabilme özelliği ile en çok küçük ve orta boy işletmelere yarar sağlamakta.
“Cobot” denilen iş birliği temelli bu robotlar, herhangi bir çalışan tarafından kullanılabilir ve eleman eksikliğini giderebilir. Fabrikaların hemen her yerinde, özel güvenlik bariyerleri olmadan çalışabilme esnekliği sayesinde, cobotlar ani ve beklenmedik talep artışı dönemleri için idealdir.
ABB Robotik Genel Müdürü Per Vegard Nerseth yeni arayüz hakkında şunları belirtti: “En gelişmiş teknoloji ürünü olan endüstri standardı arayüz, iş birliği temelli robotların yayılmasını daha da hızlandıracak. Çok sayıda üreticiye esneklik ve ölçeklenebilirlik kazandıracak ve dünyada kalifiye endüstriyel işgücüne cazip iş alanları yaratacak.”
Arayüz ABB ve Kawasaki tarafından Kasım 2017’de açıklanan iş birliğinin sonucudur. Proje bilgi paylaşımının, iş birliğine dayalı otomasyonun ve özellikle çift kollu robotların yararları hakkında farkındalık yaratmaya odaklanmıştır. Bu arayüz, akıllı telefon benzeri navigasyon ve simgelerle basit ve sezgisel insan–robot etkileşimi sağlama özelliğine sahiptir.
Precision Machinery and Robot Company Kawasaki Heavy Industries Genel Müdürü ve Başkanı Yasuhiko Hashimoto, arayüz hakkında şu yorumu dile getirdi: “Bu büyük adımı ABB ile birlikte attığımız için çok memnunuz. İşbirliğine dayalı otomasyon çağına bir iş birliği kurarak adım atmamız en doğal yaklaşımdı. İşbirliğine dayalı robotlar üretim süreçlerini daha esnek ve verimli hale getirerek giderek azalan işgücüne rağmen fabrikalarımızı çalışır halde tutarak topluma büyük bir katkı sunacak.”
İşletim arayüzünü geliştirmenin yanı sıra ortak güvenlik standartları oluşturmak gibi başka konular da işbirliği kapsamında ele alınıyor. Geleneksel endüstriyel güvenlik standartları yılların uygulama pratiklerine spesifik parametreler eklenerek geliştirilmiştir. İşbirliğine dayalı otomasyonun güvenlik konusunda hedefi, çalışanların güvenliğini sağlayan, ama cobotların işlevlerini de gereksiz yere kısıtlamadan çalışmaya olanak veren güvenlik standartları geliştirmektir.