Yeni Conti Load Sense izleme sistemini piyasaya süren Continental, konveyör bant teknolojisiyle kestirimci bakım ve durum izlemede bir adım daha ilerliyor. 2D radar teknolojisine dayalı olmasıyla ve konveyör bandındaki malzeme akışını ölçüyor olmasıyla dikkat çeken sistem; konveyör bant sistemlerinin çalıştığı neredeyse tüm endüstrilerde kullanılabiliyor.
Yılda 100.000 tona kadar daha fazla çakıl
Almanya Northeim’deki August Oppermann Kiesgewinnungs- und Vertriebs-GmbH firmasına ait çakıl fabrikasında malzemenin çıkarılması, her bir işçi tarafından bandın bireysel olarak yüklenmesine bağlıdır. Conti Load Sense radar tabanlı izleme sisteminin hacim ölçümü sayesinde, çakıl tesisi operatörleri artık derin kepçe denilen kavramı daha da verimli kullanabiliyor. Bu, üretimi yılda 100.000 tona kadar artırıyor. Bunun yanı sıra Conti Cloud’a bağlanabilen Conti Load Sense’nin bu özelliği, kaydedilen verilerin bir web hizmeti veya Conti+ çevrim içi hizmet portalı ve uygulaması aracılığıyla son müşteri için görsel olarak çekici bir şekilde işlenebileceği anlamına geliyor.
Continental’in çözümleri değerli bilgiler sunuyor
Çakıl endüstrisi malzemeyi daha verimli, güvenilir ve daha çevre dostu bir şekilde çıkarma ve işleme konusunda zorluklarla karşılaşıyor. Burada yalnızca Continental’in yüksek kaliteli ve sağlam konveyör bantları değil, aynı zamanda ilgili ekipman ve servis araçları ve her şeyden önce, konveyör sürecini ve malzemeyi kapsamlı bir şekilde izleyen dijital bileşenler devreye giriyor. Merkezi Almanya Hannover’da bulunan teknoloji şirketi, yıllardır gelecek için önemli konular olarak durum izleme ve kestirimci bakıma odaklanıyor. Continental tarafından geliştirilen ve milyonlarca kez otomobil ve endüstriyel araçlarda kullanılan radar sensörlerini temel alan Conti Load Sense ile şirket, artık bu alandaki portföyünü genişletiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Continental Otoyol Dışı Uygulamalar İş Geliştirme Yöneticisi Mario Branco, “Continental’i bu kadar özel ve güçlü yapan şey budur. Diğer ürünlerde ve yeni alanlarda sürekli teknoloji transferinin benzeri bulunmuyor ve Continental’in sektördeki konumunu gösteriyor” diyor.
Sistem şu şekilde çalışıyor: 2D radar (radyo algılama ve mesafe belirleme) ve ultrasonik teknolojileri kullanan sistem, yükün ve bandın konumunu belirlemek için malzemeyi ve konveyör bandını farklı açılardan tarıyor. Bu şekilde taşınan malzemenin hacmi doğru bir biçimde hesaplanıyor.
Ürünle ilgili açıklama yapan Continental Taşıma Endüstrisi Dijital Çözümler Yöneticisi Patrick Raffler, “Malzemenin dökülme riski, malzemenin profiline göre bant kenar konumu izlenerek belirleniyor. Bant üzerindeki yük ağırlık merkezi ve yük dağılımı, tüm konveyör uzunluğu boyunca 7/24 izleniyor. Hacimsel akışı hesaplamak, taşma ve bant eğriliğini izlemek için veri korelasyonu kullanılıyor. Bant hızı, konveyörün tüm uzunluğu boyunca bandı ve yük konumunu izlemek için ölçülüyor” açıklamasında bulunuyor.
Bu sayede taş, kum veya çakıl ocaklarının işletmecilerinin verimliliklerini ölçülebilir şekilde artırdığını dile getiren Raffler, “Otomatik malzeme tespiti sayesinde tesisler daha ekonomik çalışıyor ve radar sensörü sapmaları, kayıplar oluşmadan önce bildiriyor, böylece takip maliyetlerini önlüyor” diyor. Ürünün sunduğu diğer avantajlar ise, lazer veya kayış ölçeği gibi daha önce kullanılan teknolojilerle karşılaştırıldığında, radar sensörünün daha az bakım gerektirmesi ve ölçüm sonuçlarını olumsuz yönde etkileyebilecek toz, yağmur ve titreşim gibi dış etkenlere karşı daha az duyarlı olması olarak öne çıkıyor.
Çakıl çıkarmanın önemi
Çakıl çıkarma, dünya çapında en önemli endüstrilerden biridir. Alman istatistik portalı Statista’ya göre, 2020 yılında dünya çapında tahminen 265 milyon ton endüstriyel kum ve çakıl üretildi. Almanya ve diğer birçok ülkede çakıl, beton üretiminde gereken en önemli inşaat ham maddesidir. IBISWorld’deki sektör analistlerine göre, Almanya’daki çakıl ve kum madenciliği satışları 2016 yılından bu yana yılda ortalama yüzde 1,3 arttı. 2021 yılında ise toplam 2,6 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor. Ancak, sürdürülebilir bir şekilde çakıl çıkarmaya devam etmek için sektör modern ve verimli çözümlere ihtiyaç duyuyor; çünkü büyük çakıl rezervlerine rağmen birçok yerde bulunması zorlaşıyor.
Yeni Continental sistemi diğer uygulamalarda, örneğin ham madde taşıma endüstrisinde dökme malzeme hacimlerini ölçmek, konveyör bantlarının dayanıklılığını kontrol etmek, hizmet ömrünü tahmin etmek için performans izleme ve kalınlık ölçümü için diğer sensörlerle birlikte kullanılabiliyor. Conti Load Sense ayrıca mevcut tesislere kolayca entegre edilebiliyor.
Dünyaya yayılan geliştirme takımı
2006 yılından bu yana, şirket içi geliştirme ve üretim hizmeti sağlayıcısı Continental Engineering Services (CES), mühendislik hizmetlerini sunmakta, fizibilite çalışmaları, ölçüm kampanyaları ve buna uygun entegrasyon çalışmaları yürütmektedir. CES dünya çapında 24 lokasyonda, yeni müşteriye özel uygulamalar için donanım ve yazılım geliştirme dahil olmak üzere, radar sensör sistemleri geliştiriyor ve uyguluyor.