Connect with us

Çimento

Çimento-beton ve madencilik sektörleri için Dişsan redüktörleri

Published

on

Dişsan, Türkiye’nin 7/24 durmayan sektörlerinden çimento-beton ve madencilik için özel redüktör ve kaplin çözümleri sunmaktadır. Zorlu ortam şartlarına dayanıklı, verimliliği yüksek ürünlerle sektörün kendisine özel ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Çimento fabrikası – yardımcı tahrikli elevatör redüktörü

Çimento-beton ve maden tesisleri için süreklilik çok önemlidir. Dolayısı ile bu tesisler kurulurken işleyişi direkt olarak etkileyecek faktörlerin seçimine özen gösterilmelidir. Redüktörler de bu tesislerin konveyör, elevatör, değirmen, soğutma kulesi, helezon vb. gibi birçok alanında bulunan ve işleyişi direkt olarak etkileyen en önemli unsurlarındandır. Bu sektörlerde kullanılan redüktörlerden beklenen en önemli iki teknik unsur, redüktörün arıza çıkarmaması ve olası arızalarda ise sorunun en kısa sürede çözülmesidir.

Tesiste kullanılacak redüktörlerin seçimi, tesisin çalışma şartları göz önünde bulundurularak, redüktörün çalışacağı uygulama, dur-kalk sayısı vb. gibi faktörler ele alınarak yapılmalıdır. Her ne kadar kaliteli ürün kullanılırsa kullanılsın seçimi düzgün yapılmayan redüktörden verimli bir çalışma beklenemez.

En iyi çözümler

Üretim teknolojisi ve bilgi birikimi açısından Türkiye’nin sayılı firmalarından olan Dişsan Redüktör, mikser redüktörleri, konveyör redüktörleri, elevatör redüktörleri, helezon redüktörleri, mikser redüktörleri ve değirmen redüktörleri ile bu sektörlerin tüm redüktör ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Büyük elevatör ve konveyörler için helis alın dişlili, paralel milli DA serisi ya da helis konik dişlili DK serisi redüktörlerle bu sektörün ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Uygulamaya göre yardımcı tahrikli olarak üretilmektedir. Ağır hizmet redüktörleri olarak adlandırılan bu redüktörler, rijit gövde yapılarıyla ağır şartlarda kullanılmaya elverişlidir. Dişliler yüksek kalite sementasyon çeliğinden üretilmektedir. Dişlilerin 58-60 HRC yüzey sertliği sağlanacak şekilde ısıl işlemleri yapılıp, yükek teknolojili tezgâhlarda taşlanmaktadır.

Motorlu redüktör istendiğinde helis konik dişlili DZ serisi veya helis alın dişlili DMA ve DGM serileri sunulmaktadır. Ayrıca DG serisi mile geçme motorsuz redüktörler de konveyör sistemleri için en çok tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. Değirmen redüktörleri olarak da DA serisi paralel milli redüktörler kullanılmaktadır. Mikser redüktörleri olarak tek milli mikserlerde DMA serisi, çift milli mikserlerde planet serisi olan DKP serisi, panmikserlerde ise DKL serisi kullanılmaktadır.

Dişsan, ayrıca şase üzerinde girişinde hidrolik kavrama ve motorlu; çıkışında elastik kavramalı komple çözümler sunabilmektedir.

Çalışma koşullarına göre redüktöre, yağ pompalı cebri yağlama sistemi, cebri fan, eşanjörlü soğutma sistemi veya geri dönüş kilidi gibi özel aksesuarlar uygulanabilmektedir. Kilitli redüktörler, elevatör ve eğimli bantlı konveyörlerde kullanılarak ayrıca kilit kullanmaya gerek kalmadan geri dönüşü önleme sorununu sağlamlığından ödün vermeden ekonomik ve pratik olarak çözümlemektedir.

Twin şaft beton mikser redüktörü

Dişsan çimento-beton ve madencilik redüktörlerinin avantajları

  • Sağlam gövde yapısı ve yüksek kaliteli malzeme kullanımı sayesinde güvenilir ve uzun ömürlüdür.
  • Dişlilerin ve gövdelerin hassas işlenmesi neticesinde düşük ses seviyesinde çalışır.
  • Yardımcı tahrik, özel çıkış mili, geri dönüş önleme kilidi, yağlama ve soğutma sistemleri gibi opsiyonel özellikleriyle esneklik sağlar.
  • Arzu edildiğinde motor, hidrolik kaplin, eldro fren, redüktör, elastik kaplin takım olarak komple çözüm de sunulmaktadır.

Kaplin çözümleri

Dişsan, müşterilerine komple çözümler sunmak amacıyla, kaplin imalatı da yapmaktadır.

Kaplinler, güç aktarım sistemlerinin önemli elemanlarıdır. Kaplinler, motor ile redüktör veya redüktörle iş makinası arasında bağlantı elemanı olarak kullanılmaktadır. Bağlandıkları makinalar arasındaki şaftların küçük değerlerdeki eksenel, radyal ve açısal kaçıklıklarını giderirler.

Hidrolik kaplinler

Motorla redüktör arasında kullanılmaktadır. Yük altında kalkış yapması gereken işletmelerde elektrik motorunun zorlanmadan yol almasına ve çalışma devrine yükselmesine yardımcı olur. Özellikle sık duruş kalkış yapan işletmelerde darbesiz ivmelenme sağlayarak kırılmaları önler, işletmenin ömrünü uzatır. Hidrolik kaplin titreşimleri kendi bünyesinde söndürür ve işletmenin sessiz çalışmasını sağlar.

Dişsan DHK model hidrolik kaplinler, elastik kavramalı ve v-kayışı kasnaklı olmak üzere iki tipte üretilmektedir. Kaplin gövdesi alaşımlı alüminyum dökümden; pervane göbeği ve elastik kaplin gövdesi C45 imalat çeliğinden imal edilmektedir. 1500 devirde 200 kw’a kadar üretim yapılmaktadır.

Elastik kaplinler

Elastik kaplinler motorla redüktör veya redüktörler iş makinası arasında kullanılan bağlantı elemanlarıdır.

Elastik kaplinler iki mil arasında belli orandaki açısal sapmaları tolere ederek tahrik sistemi elemanlarını korur. Kaplinin elastik takozları titreşimleri kendi bünyesi içinde söndürerek kırılmaları önler ve işletmenin sessiz çalışmasını sağlar.

Dişsan DYHK model elastik kaplinler, C45 imalat çeliğinden bütün yüzeyleri işlenmiş olarak imal edilmektedir. Elastik takoz malzemesi olarak, sürtünmeye ve darbelere çok dayanıklı bir malzeme olan poliüretan elastomeri (Vulkollan®) kullanılmaktadır. DYHK model elastik kaplinler 500 – 105.000 Nm arasındaki momentler için çeşitli boylarda üretilmektedir.

Dişli kaplinler

DDK dişli kaplinler, özellikle zor çalışma koşullarına uygun olarak üretilmektedir. Küçük hacimde yüksek moment taşımak gerektiği zaman tercih edilmektedir. 320.000 N.m ‘ye kadar momentler için üretilmektedir.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Çimento

Seza Çimento’dan güneş enerjisi yatırımı

Published

on

By

Seza Çimento, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerjisi santrali kuruyor. Firma, Elazığ’da yer alan çevreci fabrikasının elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak üzere Gumbel Group bünyesinde faaliyet gösteren Heran Enerji ile sözleşme imzaladı. 2021 yılı bitmeden işletmeye alınması planlanan 21MWp kapasiteli projeyle ilk etapta fabrikanın enerji tüketiminin %30’unun karşılanması hedefleniyor.

Seza Çimento Elazığ’ın en büyük öztüketim güneş enerji santrali için yatırıma başlıyor. Bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan 21MWp kapasiteli güneş enerjisi santrali ile Seza Çimento fabrikasının enerji tüketiminin yüzde 30’unun karşılanması planlanıyor. Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ile Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem’in katılımıyla Seza Çimento fabrikasında gerçekleştirilen imza töreniyle projenin startı verildi.

“Tüketimimizi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefledik”

İmza töreninde konuşan Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık; “Seza Çimento’yu kurarken çevreye duyarlı üretim gerçekleştirmek, verimliliğimizi artırmak ve sektörde var olan çevre bilincini daha da üst seviyelere çıkarmak adına önemli yatırımlar yapmıştık. Bu kapsamda hedeflerimizden birini de tüketimimizi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak olarak belirlemiştik. Şimdi bu hedefin ilk fazında öztüketimimiz için güneş enerjisi santralimizi kurmak üzere sözleşmemizi Gumbel Group ile imzaladık. 2021 yılı sonunda devreye girmesini planladığımız öztüketim güneş enerji santrali projemiz, Elazığ’ımızın en büyük öztüketim güneş enerjisi santrali olacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve benzeri yaptırımlara gerek kalmaksızın doğanın sesini duyuyor, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bu yatırımı aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini ifade eden Açık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Öztüketim modeli ile yapılan güneş enerji santralimiz bir başlangıç, devamı gelecek. Böylece ülkemizin enerji ithalatı faturasını azaltmaya da katkı sunmayı hedefliyoruz.”

“Yenilenebilir enerji yatırımları karbon ayak izimizi ortadan kaldıracak”

Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetlerini gerçekleştiren Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem;  “Yüksek öğrenimimi tamamladığım bu topraklarda böyle bir projeye dahil olmanın gururunu yaşıyorum. Tesisler enerji ihtiyacını güneşten karşılamaya devam ettikçe hem ülke olarak dış kaynaklara bağımlılığımız azalacak hem de karbon ayak izini ortadan kaldırma yönünde büyük adımlar atacağız. Çimento fabrikaları yüksek enerji tüketen sanayi tesisleridir. Burada gösterilen irade ile yüksek elektrik tüketiminin neredeyse üçte biri güneşten karşılanmış olacak. Bir taraftan elektrik tüketim fiyatı yapılan tesis oranında sabitlenmiş olurken diğer taraftan hat kayıpları sıfırlanmış olacak. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları ile üretilen her bir kWh enerji ile doğaya derin bir nefes aldırmış olacağız. İçinde bulunduğumuz yüzyıl, doğayla uyumlu ticaretin fark yaratacağı bir yüzyıl olacak” diye konuştu. 

Continue Reading

Çimento

Çimento sektöründe 210 milyon dolarlık dev yatırım!

Published

on

By

Eren Holding’in iştiraki Medcem Çimento, 210 milyon Amerikan doları yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3,5 milyon ton klinker üretiminden 6,5 milyon tona çıkaracak. Medcem Çimento, yeni yatırımı ile dünyanın en büyük üretim hattına sahip çimento üreticileri arasında yer alacak.

Türkiye’nin ihracattaki lokomotif sektörlerinden biri olan çimento sektörü, hızlanan yatırım hamleleriyle uluslararası arenadaki gücünü artırmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikasına sahip olan yerli çimento şirketi Medcem, 210 milyon dolarlık yeni yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3,5 milyon ton klinker üretiminden 6,5 milyon tona çıkaracağını duyurdu. Şirket, yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacak yatırımla dünyanın en büyük çimento fabrikasına sahip üreticileri arasında yer almaya hazırlanıyor.

Yeni üretim hattı 2023’te faaliyete geçecek

Şirketten edinilen bilgilere göre, toplam çalışan sayısı sürekli taşeronlarla beraber 900 kişi olan Medcem Çimento, gerçekleştireceği yatırımla istihdama da önemli oranda katkıda bulunacak. Yeni yatırımın ardından direk çalışan sayısında asgari %30 bir istihdam artışı söz konusu olacak.

Yatırım planıyla ilgili ayrıntıları da paylaşan Medcem Çimento Genel Müdürü Murat Kahya, “Yatırım için gerekli her türlü yasal izin sürecini tamamladık ve gerekli ana ekipmanların alımı için Alman menşeili şirketlerle anlaştık. Böylece imalat çalışmalarına aktif olarak başlarken, fabrika sahasındaki inşaat çalışmalarımıza da hız vereceğiz. 2021 Ağustos ayı başında ise inşaat işlerine ağırlık vermeyi ve 210 milyon dolarlık yatırım ekseninde gerçekleştireceğimiz çalışmaları 20 aylık sürede tamamlamayı hedefliyoruz. 2023 yılının ilk çeyreğinde yeni üretim hattında üretime başlayacağız” dedi.

ABD’de yeni terminal planı 

Yurt dışı yatırımlarını da genişleteceklerine değinen Murat Kahya, “Kamerun ve Tunus’ta öğütme tesislerimiz, Rusya’da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise çimento terminallerimiz bulunuyor. Yakın zamanda ise bizim için oldukça önemli bir pazar olan Amerika Birleşik Devletleri’nde bir terminali faaliyete alacağız. ABD’deki terminal yatırımına dair fizibilite çalışmalarına başladık, yeni terminalle ilgili görüşmelerimizi yakın zamanda sonuçlandıracağız” dedi.

Kahya, Medcem Çimento’nun gelecek hedeflerini ise şöyle aktardı: “Şirket olarak kısa vadede başlamayı düşündüğümüz yatırım planlarımız ve çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Genç bir şirket olsak da sektörün en önemli oyuncularından biriyiz. Tek hatta ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük tesisiyiz. 210 milyon Amerikan doları yatırımımız ile Mersin’de bulunan fabrikamızda yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacağız. Yeni yatırımımız ile dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri, ülkemizin en büyük tesisi ve ihracatçısı olacağız. Global pazarda bir numaralı ‘Türk çimento markası’ olma hedefimize ulaşmak istiyoruz.”

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et