Connect with us

Enerji

Doğanın mavi enerjisi: Biyogaz

Published

on

Her geçen gün daha da artan metan gazı seviyesindeki artış ve global enerji ihtiyacını karşılamak için fosil yakıt kullanımı geleceğimizi ciddi anlamda tehdit etmekte. Bu tehditle başa çıkmak için de alternatif enerji kaynakları arayışına girilmektedir. Bunlardan en popüler olanı ise Biyogaz.

Peki nedir bu biyogaz?

Biyogaz en basit tanımı ile organik atıkların ayrıştırılması sonucu doğal olarak üretilen bir biyo-yakıt çeşididir. Hayvan gübresi, yiyecek atıkları, atık su ve kanalizasyon suyu gibi organik atıklar anaerobik ortamda parçalanırken çoğunlukla metan ve karbondioksit barındıran gaz karışımlarını ortaya çıkarırlar. Bu ayrışma Arkea grubundaki Metanojen adı verilen mikroorganizmalar tarafından, anaerobik ortamda (oksijensiz ortam) gerçekleştiği için aynı zamanda anaerobik sindirim olarak da adlandırılmakta. Anaerobik sindirimi tanım olarak ele alacak olursak, organik maddelerin parçalanması için fermantasyon prosesini kullanan atıktan enerji üretiminin doğal formu olarak nitelendirebiliriz.

Mavi alevin sırrına gelince; biyogazın yanıcı özelliği aslında içindeki yüksek değerdeki metandan kaynaklı. Bu yüzden yoğun mavi renkte bir alev üretir ve enerji kaynağı olarak kullanılır.

Biyogaz; sanılanın aksine sadece doğal bir enerji kaynağı değildir. Örneğin atık su arıtma tesislerinde toksik kimyasalların kullanılmasını önler ve atıkları yerinde ayrıştırarak maliyet, enerji ve malzeme tasarrufu sağlar. Ayrıca biyogaz kullanımı, enerji üretmek için ekstra bir fosil yakıt ihtiyacını ortadan kaldırır. Metan gazının karbondioksite göre daha fazla ısıyı hapsetme kapasitesi olduğundan çürüyen bir somun ekmek biyogaza dönüştüğünde çevreye olan etkisi, bir çöplükte çürümeye bırakılmasına kıyasla yaklaşık 10 kat daha az etkili olacağı anlamına gelmektedir.

Biyogaz sistemleri

Biyogaz üretim sistemleri; metan gazının atmosfere salınmasına olanak vermeden, atıkları biyogaza dönüştüren ve ardından bu biyogazı kanalize ederek enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan sistemlerdir. Biyogazın verimli kullanılması için tasarlanmış birkaç tür biyogaz sistemi ve tesisi vardır. Her sistem; girdi, çıktı, boyut ve türe göre farklılık gösterse de organik atıkları biyogaza dönüştüren biyolojik süreç tek tiptir. Biyogaz çürütücüler, bir sindirim odasında ayrışan organik maddeyi alır. Sindirim odası tamamen su ile doludur, bu da ortamı anaerobik (oksijensiz) bir ortam haline getirir. Anaerobik ortam, mikroorganizmaların organik materyali parçalamasına ve onu biyogaza dönüştürmesini sağlar.

Anaerobik fermantasyon prosesi içerisinde Polat Makina santrifüj teknolojilerinin kullanılması; yüksek performans/fiyat oranı sunması sayesinde biyogaz üretiminde en iyi sonucu vermektedir.

Polat Makina Dekantörleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının geri kazanılması proseslerinde en verimli sonucu almak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Üretmiş olduğu otomatik, güvenilir, kesintisiz çalışabilen, sorunsuz proses kontrolü sağlayan santrifüj ekipmanları; minimum enerji ve su tüketiminin yanı sıra yüksek performans/fiyat oranı ile en uygun seçenek haline gelmektedir.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Enerji

AEMOT, yerli rüzgar türbini için Aselsan’a 4.7 MW’lık generator üretecek

Published

on

By

Türkiye’nin en önemli elektrik motoru imalatçılarından biri olan AEMOT, ‘Türkiye’de üretilmeyen motorları üretme’ mottosunu sürdürüyor. 2020 yılında kurduğu Orta Gerilim Motor ve Jeneratör Fabrikası’yla, bütün proseslerin tek yerde üretildiği bir üsse dönüşen AEMOT, jeneratörlerin verimliliğinde Avrupalı rakipleriyle yarışıyor.

Son olarak, Aselsan mühendisliğinin AEMOT Electric Motors & Generators’un üstün üretim altyapısı ile birleştiği yeni bir projeyi duyuran AEMOT, Türkiye’nin yerli rüzgar türbini üreticisi Aselsan ile 4.7 MW’lık iki adet rüzgar türbini generatorü üretimi üzerine anlaşmaya vardı.

Kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin ihtiyacı olan motor ve generatorleri günümüz teknolojisiyle üretmeye ve geliştirmeye odaklanan AEMOT, bu projelerle birlikte gelişmeye sürekli devam eden Türk sanayisinin geldiği noktayı ve geleceği durumu gösteriyor. Verimli motorlar, yenilenebilir enerji ve elektrikli araç motorları öncelikli alanları olarak belirleyen AEMOT, Türk sanayisi için gereken “dikey üretim” yöntemini rüzgar generatorlerinde de uygulayarak sanayiye öncülük ediyor.

Tecrübesi, finansal ve teknolojik altyapısı ve teknik kadrosu ile uluslararası normlarda faaliyetlerini sürdüren; yenilenebilir enerjide yüksek güvenilirlik, yüksek verimlilik ve yüksek performans hedefiyle Ar-Ge çalışmalarına sürekli devam eden AEMOT, tasarımdan üretime kadar yerli ve milli olan bu projeyle önemli bir başarıya ve ilke imza atıyor.

Continue Reading

Demir - Çelik

Redüktör seçimi, kullanımı ve bakımında kritik noktalar nelerdir?

Published

on

By

Rossi Türkiye’nin İzmir’deki ofisine ziyarette bulunduk ve Genel Müdür Kemal Olgaç’la bir röportaj gerçekleştirdik. Pandemi sürecinde neler yaşadıklarına dair sorularımıza yanıt veren Kemal Bey, doğru redüktör seçimiyle ilgili de son derece önemli noktaların altını çizdi.

Okurlarımız için Rossi’nin global ve yerel düzeydeki faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

Rossi, 1953 yılında Rossi ailesi tarafından kurulmuş bir redüktör firmasıdır. Süreç içerisinde planet redüktör ve elektrik motoru üretimi yapan çeşitli firmaları bünyesine katarak büyümüştür. 2000’li yılların başında Habasit’le bir ortaklığa gitmiştir. 2008 yılına gelindiğindeyse Habasit, Rossi’nin tamamını satın aldı. Şu an yüzde yüz oranında İsviçreli Habasit Holding Grup’un bünyesinde faaliyet gösteren bir firmadır Rossi. Habasit Grup; konveyör bantları, zaman kayışları ve v-kayışlar gibi ürünleri imal eden bir firmadır. Rossi, dünyanın 15 ülkesinde kendi ofisleriyle ve bazı ülkelerde de distribütörlük yöntemiyle varlık gösteriyor. Hepsi İtalya’da olmak üzere 4 üretim fabrikası ve dünya üzerinde 8 adet montaj fabrikası ile hizmet vermektedir. Redüktör ürün yelpazesi oldukça geniş. Küçük güçlerdeki sonsuz vidalı 40 Nm’lik redüktörlerden, 3.000.000 Nm nominal momente sahip planet redüktörlere ve düşük çevrim oranlı yön değiştirici redüktörlere kadar geniş ürün gamına sahip bir firmayız. 

Redüktör ürün gruplarınız hakkında ayrıntılı bilgi alabilir miyiz? 

Redüktör anlamındaki bütün ürünler Rossi’nin portföyünde var. Sonsuz vidali redüktörler, helis dişli ayaklı redüktörler, helis dişli paralel milli redüktörler, helisel konik redüktörler, planet redüktörler, yön değiştiriciler ve tek kademe redüktörlerin yanı sıra pek çok farklı ürüne de sahibiz. Bu redüktör serilerinin tork ve tahvil aralığı da oldukça geniş. Örneğin helisel dişli paralel redüktörler 100 Nm’den başlayıp, 1.500.000 Nm’ye kadar ulaşabiliyor.

Rossi’nin genel olarak müşteri portföyünü demir-çelik, maden ve çimento gibi ağır sanayi faaliyetleri yürüten firmalar oluşturur. Bu firmalara yönelik olmak üzere kombinasyon redüktörler yani bir konik ve planet redüktörün kombinasyonu gibi özel uygulamalar mevcuttur. Bunlarla ilgili İngilizce olarak tailor made diyebileceğimiz özel çözümler ve özel uygulamalar yapan bir firmayız. Ayrıca plastik sektörü için ekstrüder redüktörleri ve yiyecek içecek sektörü için redüktörler üretiyoruz. Kendi üretimimiz elektrik motorlarımız var. Bunun dışında hidrolik kaplin ve elastik kaplin gibi çeşitli tamamlayıcı ürünler için İtalya’dan çeşitli firmalarla partnerlik yapıyoruz. Bu sayede komple drive unit olarak ürün ve çözüm sağlayabiliyoruz. 

Rossi Türkiye Genel Müdürü Kemal Olgaç

Redüktörler son derece geniş bir alanda kullanılıyor. Sizin çözüm sunduğunuz ana sektörler ve iddialı olduğunuz sektörler hangileridir? 

Bizim iddialı olduğumuz pazarlar orta ve ağır endüstri sınıfında üretim yapan firmaların bulunduğu pazarlardır. Ürünlerimiz de genel de buna yönelik. Light duty diyebileceğimiz grupta da ürünlerimiz var fakat bu alanda çok rekabetçi değiliz. Biz daha çok orta ve üst segment ürünlere ve ağır sanayiye odaklanmış durumdayız. Maden, demir-çelik, inşaat, çimento ve enerji gibi sektörlerde ürünlerimiz yaygın olarak kullanılıyor. Dediğim gibi plastik enjeksiyon makineleri için ürettiğimiz ekstruder ürün grubuyla da son derece iddialıyız. Mermer makinaları, seramik ve geri dönüşüm sistemleri gibi pek çok farklı sektörde varız. Ürün yelpazemiz geniş olduğu için hareketin olduğu her yerde Rossi de vardır diyebiliriz. 

Mühendislik desteğiniz ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Satış öncesinde müşterinin taleplerini doğru anlamak çok önemlidir. Biz öncelikle müşterimizle birlikte hareket etmeyi tercih ediyoruz. Dolayısıyla toplayabildiğimiz kadar bilgiyi alıp müşterimizin yapacağı uygulamaya göre kendisine bazı alternatifler de sunuyoruz. Uzun ömürlü, sağlıklı ve verimli bir çalışma için öncesinde bu işin tespitini doğru yapmak çok önemli. Doğru uygulamaya doğru ürün vermeniz gerekiyor. Ürünün güç ve büyüklük açısından optimum değerlere sahip olması gerekiyor. Maliyet, günümüzde çok önemli ve bu sebeple de optimum noktayı bulmak gerekiyor. Bu konuda tecrübeli bir ekibiz. Bütün çalışanlarımız redüktör sektöründe kariyer yapmıştır. Ayrıca bütün çalışanlarımız İtalya’daki eğitimlerini tamamlamıştır. Her türlü ürün seçimini ve mühendislik hesaplamasını yapabilecek becerimiz var. 

Uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım için redüktör seçiminde nelere dikkat edilmeli size göre?

Redüktör seçimindeki kritik konu müşterinin redüktör firmasını yapacağı iş konusunda doğru bilgilendirmesidir. Yani arayıp ya da bir e-posta yazıp, şu kadar Kw, şu kadar çıkış devrinde, şu tip bir redüktöre ihtiyacım var derseniz bunu alırsınız. Redüktör firması size istediğiniz ürünü verir ama bu sizin için uygun ürün müdür değil midir, bunu satıcı bilemez. Dolayısıyla müşterinin satıcıya yapmak istediği işle ilgili detaylı ve doğru bilgi vermesi gerekir. Ancak bundan sonra redüktör firması da tecrübelerine göre, ürünün hangi şartlarda çalışacağını ve Türkiye pazarındaki kullanım durumlarını da göz önüne alarak tavsiyede bulunur. Redüktörün sağlıklı ve uzun ömürlü çalışması için de birtakım kriterlerin yerine gelmiş olması lazım:

  • Ürünün kullanım ve ortam şartlarının doğru tespit edilmesi
  • Kullanıcının tecrübe ve becerisi
  • Ürün çalıştığı sürece yapılacak bakım ve kontroller

Satış sonrası hizmeti doğru bir şekilde vermezseniz pazarın dışına doğru itilirsiniz. Hem global hem de yerel firmalar bu hizmetleri hâlihazırda veriyor. Artık satıcı ve alıcı kavramları geçmişte kaldı. Herkes partner oldu, birlikte yapılıyor artık iş. Sizin ürününüzü kullanan firma sizi artık bir partner olarak görüyor.

Bizim bütün ürünlerimizle ilgili kullanım ve bakım kılavuzlarımız mevcut. Ürünlerimizle birlikte Türkçe kullanım kılavuzlarını da kullanıcılara ulaştırıyoruz. 

Kullanıcıların kestirimci bakım çalışmaları yaparken redüktörleri dikkate almaları gerekiyor. Redüktörleri yerinden sökmek ya da durdurmak değil ama en azından çalışma esnasında herhangi bir olumsuzluk var mı, yani ses, ısınma, titreşim vs. gibi herhangi bir olumsuzluk var mı diye kontrol edilmeli mutlaka. Bu kontrollerin 6 ayda bir yapılması yerinde olur. Kullanılan yağ cinsi ve çalışma ortamına göre farklılık göstermek üzere belli periyodlarda yağlarının değişmesi gerekiyor redüktörlerin.

Redüktör, büyük bir proses içerisinde küçük bir parça gibi görünür ama redüktör olmadığı zaman bütün sistem durur. 

Pandemi süreci firmanızı ve sektörünüzü nasıl etkiledi? Bu süreçte ne tür tedbirler aldınız?

Pandemi sürecinde mesai saatlerimizi değiştirdik. Saha ziyaretlerini kestik ve satış ekibi olarak evden çalışmaya döndük. Operasyonel ekip, dönüşümlü olarak belirli gruplar halinde gelip sınırlı saatlerde de olsa ofiste bulundular. Bu süreçte ürün sevkiyatları ve faturalama işlemleri devam etti. Plastik, gıda ve enerji gibi sektörlerde, özellikle OEM’lerde belli bir stokla çalışıyoruz. Talep halinde kendi stokumuzdan hemen teslimat yapıyoruz bu sektörler için. Bu sebeple arkadaşlarımız buradan sevkiyat ve faturalama işlemlerine devam ettiler. İtalyan hükümetinin aldığı bir karar doğrultusunda bu ülke 2 ay boyunca hiç çalışmadı. Dolayısıyla Rossi İtalya, 2 ay boyunca kapalı kalmış oldu. Teslim sürelerimiz bu süreçten maalesef olumsuz etkilendi. Tabii bu global bir krizdi ve müşterilerimiz de bunu anlayışla karşıladılar. 

Gelecek döneme ilişkin planlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

İçinde bulunduğumuz yıl pek çok sürpriz getirdiği için planlarımızda sapmalar oldu. Yıla başlarkenki hedeflerimizle şimdiki hedeflerimiz aynı değil. Sektörlere göre değişecektir ama tahmin ediyorum yüzde 20-25 oranında etkileneceğiz bu süreçten. Bunu minimum düzeyde etkiyle atlatmaya çalışıyoruz. Telafi edilebilecek bir durum bu, çok büyük bir problem olacağını sanmıyorum. Bu sene bir miktar yavaş geçecek ama önümüzdeki sene itibariyle pazarın ve ekonominin hareketleneceğini ve yükseleceğini düşünüyorum. 2019 yılı da endüstriyel ya da ekonomik olarak çok başarılı ya da yüksek bir yıl olmadığı için iki yıl süren bir dip seviyeden sonra 2021 ve 2022 yılları için bir yükseliş öngörüyorum. Hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Aslında bizim her yıl hem ekonomik hem de ekip olarak büyüme stratejimiz vardı. Bu yıl maalesef pandemi sebebiyle bunu erteledik.

Bu süreçte online toplantılar yaptınız mı? Bu toplantılardan verim aldığınızı düşünüyor musunuz?

Spesifik, bire bir, zaten üzerinde konuştuğumuz mevcut projeler için online görüşmeler yaptık. Nokta atışı görüşmeler olduğundan da bizim için verimli geçti. Daha geniş kapsamlı, canlı yayın vs. gibi uygulamalar yapmadık. Bu süreçte İtalya’daki merkezimizle çok sık online toplantılar gerçekleştirdik.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Bu süreç hepimiz için çok zordu. Umarım sektördeki bütün arkadaşlarımız ve müşterilerimiz en az hasar ve kayıpla, daha önemlisi sağlıklı olarak süreci atlatacaklardır. Görüşme yaptığımız isimler arasında bir sıkıntı olmadığını gördük ama bu süreçte görüşemediğimiz arkadaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimi sunarım. Hızla bu süreci atlatıp tekrar eski günlerimize döneceğimizi umuyorum.

Kemal Olgaç kimdir?

Ben Kemal Olgaç. Makina Mühendisiyim. Yıldız Teknik Üniversitesi mezunuyum. Öğrenimimi tamamladıktan sonra redüktör sektöründe çalışmaya başladım. 22 yıldır redüktör sektörünün içerisindeyim. Daha önce redüktör sektöründeki farklı global firmalarda çalıştım. Satış mühendisliği, satış müdürlüğü ve bölge müdürlüğü gibi görevler yaptım. 2020 yılı itibariyle de Rossi Türkiye’nin Genel Müdürü olarak görev yapıyorum.

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et