Elektrik motorlarındaki üretimiyle Türkiye’nin bu alandaki yerli öncüleri arasında yer alan AEMOT, teknolojik altyapısı, yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye’nin ihtiyacı olan motor ve generatörleri geliştirmeye ve üretmeye devam ediyor. Alanında Türkiye’nin ‘ilk’lerini gerçekleştiren AEMOT, katılacağı WIN EURASIA 2024’te sürdürülebilirliğe odaklanıyor. Yüksek mühendislik altyapısı ve teknoloji odaklı üretimiyle bu alanda önemli başarılara imza atan firma, enerji verimliliğine odaklanan çözümlerini WIN EURASIA’da sergiliyor.
AEMOT Genel Müdürü Sami Akdoğan, Güç Aktarım’ın sorularını yanıtlıyor.
Elektrik motorlarının yerli öncülerinden biri olan AEMOT’u tanıtarak; ürün, çözüm ve faaliyetlerini tek bir başlıkta özetleyebilir misiniz?
AEMOT, Türkiye’nin en önemli elektrik motoru ve generatör üreticilerinden biridir. 1983 yılında Siemens tarafından kurulan firma, faaliyetlerine 1993 yılına kadar bu çatı altında devam etmiştir. 2015 yılında sanayi gurubu Altuntaş Grup’un satın alması ile yaklaşık 50 milyon euronun üzerinde yatırım yapmış ve Türkiye’nin ilklerini gerçekleştiren bir firma olmuştur. AEMOT olarak, ana konumuzu elektrik motorları ve generatörler oluşturuyor. Aynı zamanda elektrikli araçların motorlarını son teknolojiyle üreten AEMOT, gelecekte Türkiye’nin motor üretim üssü olma hedefinde önemli bir rol üstlenmektedir.
Firma olarak, bölgenin en büyük uluslararası fuarı olarak sektörü İstanbul’da buluşturan WIN EURASIA’ya katılıyorsunuz. Geçmiş yıllardaki tecrübenizle sektörün WIN EURASIA’daki etkileşimini değerlendirebilir misiniz?
AEMOT olarak, geçtiğimiz son iki yılda katılım sağlamadık. Fuarda bu yılki mottomuz sürdürülebilirlik. Bölgenin en önemli fuarlarından biri olan WIN EURASIA, özellikle son yıllarda pandemi sonrası ülkemizin üretim gücünü özellikle Avrupa’ya göstermede büyük bir rol oynayacak.
AEMOT olarak WIN EURASIA 2024’te hangi ürünlerinizi sergileyeceksiniz? Fuarda tanıtacağınız yeni bir ürün ya da çözümünüz var mı? Fuarda yer alacak ürünleriniz hakkında genel bir bilgilendirme yapabilir misiniz?
Türkiye olarak, kendi coğrafyamıza baktığımızda en büyük üretici ülke konumundayız. Tabi endüstri 4.0 ile birlikte üretim şekilleri de değişti ve değişmek zorunda. Bugün Türkiye’deki üretim şeklini iki farklı yolla tanımlamak gerekir. Bunlardan birincisini daha çok iş gücüne dayalı olan döküm, talaşlı imalat ve benzeri üretim şekilleri oluşturur. İkincisini ise, daha çok teknoloji odaklı ‘katma değerli ürün’ olarak tanımladığımız ürünleri imal etmek oluşturur. Bunun için de yüksek mühendislik altyapısı ve son teknoloji fabrikalar kurmak gerekir.
AEMOT olarak biz, ikinci üretim yöntemini benimsedik ve fuarda da bu üretim şeklimizi sergilemeye hazırlanıyoruz. Söyleşinin basında AEMOT olarak ilkleri gerçekleştirdiğimizi söyledim. Artık ilk olmak da yetmiyor. Bu ürünleri nasıl bir teknoloji ile ürettiğimiz de çok önemli… Biz AEMOT’ta bu iki unsura odaklı çalışıyoruz. Ürünlerimizi tek tek tanıtacak olursam:
0,37 kW-1.9 MW arası alçak gerilim elektrik motorları
250 Kw-5 MW 3Kv, 6kV, 11kV orta gerilim motorları
Elektrikli araçlar için yüksek hızlı PM motorlar
Rüzgar türbinlerinde kullanılan Pitch ve Yaw PM motorlar
Hidroelektrik santraller için senkron generatör 800 kW-50 MW 6 kV, 11kV, 13.8kV
Rüzgar türbinleri için DF ve INDUCTION generatörler
Senkron relüktans motorlar
AEMOT Smart Sensör
Firma olarak, sektörün önemli markaları, küresel profesyonelleri, uzmanları ve karar vericilerini bir araya getirmeye hazırlanan WIN EURASIA 2024’ten beklentileriniz nedir? WIN EURASIA ile hangi pazarlara ya da sektörlere ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Bugün artık küresel ısınmanın etkisiyle ve ülkelerin sıfır karbon hedefleri doğrultusunda ürünlerin verimliliği öne çıkıyor. Artık kullanıcı profillerinde de önemli değişiklikler görüyoruz. Son yıllarda kullanıcılar enerji verimliliği odaklı yaklaşıyor. Biz de WIN Fuarı’nda enerji verimliliği odaklı olan firmalara ulaşmak istiyoruz. Özellikle elektrik motorunda bilinçsiz kullanıcıların, “motor dönsün yeter” diye bir söylemi var. Bu tür kullanıcılar AEMOT Motor’un hedef kitlesinde değiller.
Diğer yandan yenilenebilir enerjiye 3 başlıkta çözüm sunuyoruz:
- Generatör üretimi,
- Generatör servis bakımı,
- Pitch ve yaw motor üretimi.
Bu başlıklarda özellikle enerji santralleri ve türbin üreticileri odak noktamızda yer alıyor. Yine e-mobility çözümlerimiz ve EDU ürün gamımızla elektrikli araç üreticileri ulaşmak istediğimiz hedefler arasında bulunuyor.
Bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan WIN EURASIA Fuarı’nda yer alacaksınız. Hem fuar hem de sektörünüz özelinde neler söylemek istersiniz? Fuarın sektöre olan etkilerini yorumlayabilir misiniz?
Türk sanayisi olarak gidecek daha çok yolumuz var… İş gücümüzle, üretim altyapımızla, mühendislik altyapımızla geliştireceğimiz alanlar oldukça fazla. WIN EURASIA bu alanları geliştirmede ve şirketler arası etkileşimde büyük rol oynayacaktır. Artık sadece fuarlara ürün sergilemek için gidilmiyor: Stratejileri belirleme, amaca uygun yol haritası oluşturma konularında da WIN EUASIA’nın etkisinin önemli olacağını düşünüyorum. Sektör olarak güçlüyüz ve üretim kapasitelerimiz olması gereken seviyede. Bugün sektörümüzde, Avrupa üretimlerinin ve üretim tesislerinin teknoloji ve kapasite anlamında üstündeyiz. Şu anki rakibimiz Çin ve burada da farklı bir durum söz konusu. Çin ölçek ekonomisini kullanarak ham madde de sübvanse uyguluyor. Biz ancak bu rekabeti teknolojilerimizi geliştirerek aşabiliriz. Bu noktada da iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum.
AEMOT olarak hem küresel ölçekte hem de Türkiye özelinde 2023 yılını nasıl geçirdiniz? 2024 yılı için hedef ve beklentileriniz nedir?
2023 yılı geneline baktığımızda yeni çıkardığımız ürünlerin etkisiyle EBITDA bazında bir önceki yıla göre artış göstermiş bulunuyoruz. Yalnız Çin’in pandemi sonrası agresif fiyat politikası ve nakliye sorunlarını çözmesi, aynı zamanda euro kurunun enflasyon karşısında yeterince artmaması neticesinde, ihracat adetlerimizde bir düşüş yaşadık. Bu durumu 2024 yılında yeni ürünlerimiz ile birlikte telafi etmenin de ötesine taşıyoruz. Özellikle yenilenebilir enerjideki ürünlerimizin direkt olarak Euro bölgesine ihracatı ile pozitif yönde bir grafik hedefliyoruz. 2024 yılında yeni ürünlerimizin üretimde ve dolayısıyla satışta tüm ürün gruplarından aldığı payın artmasını bekliyoruz. Aynı zamanda ihracatta Euro bölgesinin dışına çıkmak için yaptığımız hazırlıkları 2024 yılında tamamlamayı planlıyoruz.
Hedeflerinize ulaşmada, bu tarz etkinliklere katılmanın rolünü değerlendirebilir misiniz?
AEMOT olarak her gün kendini yenileyen bir yapımız var. Tüm ekip arkadaşlarımızın ve şirket yönetimimizin felsefesi bu şekilde. Üretim odaklı bir firmayız ve Türkiye’nin üretim ile etrafındaki ülkelerden ayrılabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden katma değerli ürünler geliştirmeye devam edeceğiz. Tabi, sadece üretmek değil yapılan yatırımları ve üretilen ürünleri doğru noktalara doğru bir pazarlama ile tanıtmak da gerekiyor. Bu tarz etkinlikler tam da bu noktada çok önemli hale geliyor. Tabi ki fuara gelen kitlenin de yeniliklere açık olması lazım… Özetleyecek olursak, bu yılki etkinlikten beklentimiz bir hayli fazla. Tüm meslektaşlarımızın ve sektörün hayırlı bir fuar geçirmesini temenni ediyorum.