STÖBER, tahrik sistemlerinin boyutlandırılması ve doğrulanmasında FVA-Workbench’e güveniyor. Hesaplama ve simülasyon yazılımı, STÖBER mühendislerinin yenilikçi mil çözümlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde geliştirmelerine olanak tanıyor. Sonuç ise daha kaliteli ürünler.
STÖBER, standart tahriklerin yanı sıra, müşteriye özel uygulamaların ve özel dişli ünitelerinin boyutlandırılması ve doğrulanmasında FVA-Workbench’i kullanıyor. Yük kapasitesi, titreşim, güç kaybı ve verimlilik gibi çok çeşitli tasarım hedefleri dikkate alınıyor. Modüler planet dişli ünitelerinin tasarlanması, farklı boyutlar ve dişli oranlarından oluşan tüm bir serinin planet dişli aşamalarını içeriyor. Bu, uygun yazılım olmadığında çok zaman alan toplu hesaplamalar yapılmasını gerektiriyor. FVA-Workbench’in entegre komut dosyası oluşturma özelliği ile bu görevler hızlı bir şekilde ve özel programlama bilgisi olmadan uygulanabiliyor.
Komut dosyası, toplu hesaplamaları kolaylaştırıyor
Planet dişlilerin tasarımı için STÖBER’in geliştirme ekibi öncelikle kurulum alanı, imalat ve maliyet etkinliği gibi çeşitli kısıtlamaları dikkate alarak makrogeometriyi dikkate alıyor. Yük kapasitesi, güç kaybı veya titreşim gibi özellikler büyük ölçüde dişli geometrisinden etkilenmektedir. Bu geliştirme adımı, STÖBER sürücülerin mükemmel çalışma özellikleri için çok önemlidir. Planet dişli tasarımı için müşteriye özel gereksinimler de kolayca dahil edilebilir.
Dişli kutusu tasarımı sırasında kütle hesaplamaları yapabilme yeteneği, mühendislerin en uygun dişli kutusu çözümlerini belirlemesine yardımcı olur. FVA-Workbench’te, toplu hesaplamalarda entegre kodlama özelliği kullanılır. Hazırlık olarak, değiştirilecek parametreler (helis açısı, modül, merkez mesafesi, yapılacak ek değişiklikler ve yük bilgileri gibi) bir Excel elektronik tablosunda önceden tanımlanmıştır. Komut dosyası daha sonra bir hesaplama planının çıktısını alır ve her değişken için toplu hesaplamaları tek tek yürütür. Komut dosyası oluşturulmasında, her hesaplama için değişkenleri manipüle eden önceden tanımlanmış FVA-Workbench modeli kullanılır. Bu, birkaç bin değişkeni kısa sürede otomatik olarak hesaplamaya imkan tanır. FVA-Workbench’in mükemmel HTML tabanlı raporlama özelliği, hesaplamaları değerlendirmek için kullanılır. Bu format, mühendisin değerlendirilecek sonuçları seçmesine izin verir. Veriler ayrıca görselleştirilebilir ve kaydedilebilir. Bu, karmaşık PDF raporlarında arama yapmayı geçmişte bırakır. Komut dosyası oluşturma özelliği, değerlendirme sonuçlarını lokal Excel formatlarında dışa aktarmayı da kolaylaştırır. Mikrogeometri, makrogeometriye benzer şekilde tasarlanmıştır. Kenar ve profil değişiklikleri çeşitlidir, Excel tablosunda önceden tanımlanır, FVA-Workbench tarafından okunur ve komut dosyası oluşturma aracı tarafından işlenir. Şekil 3, diş alt profil modifikasyonu olan ve olmayan bir FVA-Workbench raporundan iki hesaplama değişkeninin bir örneğini göstermektedir. Rulman ve komponent rijitlikleri de hesaplamalara dahil edilebilir. FVA-Workbench, planet taşıyıcı sertliğinin hesaba dahil edilmesinde çeşitli seçenekleri barındırır. Tasarım aşamasının başlarında, yaklaşık planet taşıyıcı geometrisi önceden tanımlanabilir, CAD arayüzleri aracılığıyla dışa aktarılabilir ve imalat için yapılandırılabilir. Planet taşıyıcı CAD bileşeni olarak varsa, FVA-Workbench’e aktarılabilir ve dahili araçlar kullanılarak birbirine bağlanabilir. Hesaplama bilgisi uzmanlığı gerektirmez ve kapsamlı kullanıcı rehberliği, güvenilir sonuçları güvence altına alır. FE ağı daha sonra FVA onaylı yöntemler kullanılarak gerektiği şekilde değerlendirilebilir ve optimize edilebilir. FE ağları ayrıca mevcut modellerden de yüklenebilir.
FVA-Workbench, net 3D görselleştirme ile yerel basınç dağılımını değerlendirmek için kullanılabilir. Şekil 4, profil modifikasyonu olan ve olmayan iki hesaplama varyantının karşılaştırmasıyla ilgili bir örneği gösteriyor. Lokal yük dağılımına ek olarak, planet dişli redüktör tasarım yazılımında bir dizi başka özellik hesaplanabilir ve bileşenlerin ayrı ele alınmasının yanı sıra tüm sistemin çalışma davranışı hakkında açıklamalar yapmak için kullanılabilir.
FVA-Workbench planet dişli ünitesi tasarımı: STÖBER’in güvenilir ve verimli ürün geliştirme çözümü
Önceden şirket içinde geliştirilen yazılımla tekil hesaplamaların seri kontrolünü gerektiren işlemler, artık tamamen FVA-Workbench içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Bu, STÖBER’in hesaplama ortamının entegrasyonunu ve bakımını büyük ölçüde basitleştirerek, ana işe odaklanılmasına ve aynı zamanda dişli tasarımında performans kazanımlarının elde edilmesine olanak tanıyor. Entegre komut dosyası ile FVA-Workbench özelliği, tüm modüler sistemleri tasarlamak için ideal. Güçlü görselleştirme ve HTML tabanlı raporlama, tekil hesaplama değişkenlerinin karşılaştırılmasında benzersiz imkanlar sunuyor. STÖBER Tahrik Teknolojisi Geliştirme Mühendisi Hans Rollbühler, “FVA-Workbench’in sunduğu tüm avantajlarla kullanımı da keyif verici” diyor.
STÖBER tahrik teknolojisi
Advertisement
1934’ten beri tahrik teknolojisinde mükemmelliği amaçlayan geliştirme ve imalat yapmaktadır STÖBER’in, 12 uluslararası lokasyonda yaklaşık 800 çalışanı bulunuyor. Redüktörler, motorlar ve tahrik kontrolörlerinden oluşan STÖBER tahrik sistemi, modüler bir tasarıma sahip ve dünya çapında çok çeşitli endüstrilerde ve pazarlarda özel yapım, kompakt ve güçlü makine konseptleri için serbestçe ölçeklendirilebiliyor. Makine üreticileri için bunun anlamı: Tek, ortak sertifikalı güvenilirlik, maksimum kullanılabilirlik.
FVA-Çalışma tezgahı
FVA-Workbench, dişli sistemlerinin modellenmesi, parametrelenmesi ve hesaplanmasında önde gelen yazılım çözümüdür. 50 yılı aşkın araştırma projeleriyle, Tahrik Teknolojisi Araştırma Kuruluşu (FVA), en büyük tahrik teknolojisi inovasyon ağının bilgisini barındırır, geliştirir ve bir araya getirir. Kullanımı kolay arayüz, en zorlu modellemeyi bile kolaylaştırır ve son derece güvenilir sonuçlara erişim sağlar.
Kaynak: www.stoeber.de
Hazırlayan: Hans Rollbühler, STOBER Drive Technology, Geliştirme Mühendisi
Sorularınız ve ürün talepleriniz için bize yazın!
Makale veya haberde geçen ürünler hakkında bilgi almak ve talepte bulunmak için destek@uretimtek.com adresimize yazabilirsiniz.
Makina mühendisliği ve iktisat derecelerine sahip olan Hakan, video / 2D ve 3D animasyondan mühendislikle ilgili alanlara ve çeviriye kadar yıllarca çeşitli çalışma dallarında çalıştı. Şu anda dış ticaret ilişkileri yürütmektedir. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca ve İspanyolca biliyor. Hakan aynı zamanda karikatüristtir.