Interact Analysis tarafından yayımlanan son rapora göre, küresel imalat üretiminin 2024 yılında %0,6 oranında artması beklenirken, Çin’in hariç tutulduğu verilerde %0,9 oranında bir düşüş öngörülüyor. Raporda, Almanya imalat ekonomisinin 2024 yılı boyunca zorlanmaya devam edeceği belirtilirken, Güney Kore, Singapur ve Tayvan yarı iletken sektöründeki küresel toparlanmaya öncülük ediyor.
Piyasa istihbarat firması Interact Analysis’e göre kısa vadeli zorluklara rağmen küresel imalat sektörünün uzun vadeli görünümü olumlu seyrediyor. Şirketin son üç aylık İmalat Sanayi Çıktısı (MIO) Takip Raporu’nda 2024 yılı için %0,6’lık marjinal bir büyüme öngörülürken, 2025 ve sonrasında daha güçlü bir büyüme bekleniyor. Bununla birlikte, Çin’in imalat üretimi için büyüme tahmini 2024 yılı için hafif bir düşüşle %2,3’e revize ediliyor.
Yarı iletkenler toparlanırken bölgesel zorluklar devam ediyor
Avrupa bir bütün olarak 2024 yılında zor bir yıla hazırlanıyor ve imalat sektörünün birçok kilit ekonomide önemli gerilemelerle karşı karşıya kalması bekleniyor. Bölge, enerji krizleri, tedarik zinciri aksaklıkları ve başta Ukrayna’daki savaş olmak üzere jeopolitik gerilimlerin devam eden ekonomik etkileriyle boğuşuyor. Sonuç olarak, Avrupa’nın ülke düzeyindeki imalat üretiminin ya durgunlaşması ya da azalması öngörülüyor ve bu da bölgeyi küresel olarak en zayıf performans gösteren bölgelerden biri haline getiriyor. Beklenen gerileme, bölgenin dış şoklara karşı kırılganlığını vurguluyor ve uzun vadeli dayanıklılığı sağlamak için enerji bağımsızlığı ve endüstriyel modernizasyona yönelik stratejik yatırımlara duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.
Asya-Pasifik bölgesi, özellikle de Güney Kore, Singapur ve Tayvan, imalat sektörü için küresel toparlanmada önemli roller oynamaya hazırlanıyor. Tedarik zinciri aksaklıkları ve azalan talebin damgasını vurduğu zorlu bir 2023’ün ardından, yarı iletken endüstrisinin yeniden ivme kazanmasıyla bu 3 ülkenin önemli bir canlanma yaşaması bekleniyor. Bu arada Çin, ekonomik genişlemesi yavaşlasa da beklendiği gibi büyüme yörüngesinde kalmaya devam ediyor.
Buna karşılık, Amerika Birleşik Devletleri’nin yavaşlama ile karşı karşıya olmasına rağmen, Avrupa imalat sektörü kadar ciddi bir gerileme yaşaması beklenmiyor. Bu kısmen altyapıya yapılan yüksek miktardaki yatırımdan kaynaklanıyor. Ancak yaklaşan başkanlık seçimleri gibi siyasi değişikliklerin ülkenin büyüme beklentilerini etkileyebileceğine vurgu yapılıyor.
Küresel imalat sanayinde üretimde hafif bir artış öngörülürken, Çin analizden çıkarıldığında tablo önemli ölçüde değişiyor. Çin olmadan, küresel imalat üretiminin 2024 yılında %0,9 oranında azalması bekleniyor ve bu da Çin’in küresel imalat ekosisteminde oynadığı kritik rolün altını çiziyor.
Makine piyasaları için daha zorlu bir 2024
Makine imalat sektörünün 2024 yılında daha zorlu bir yıl geçireceği tahmin ediliyor. Avrupa’da, özellikle de bölgenin en büyük makine üreticilerinden ikisi olan Almanya ve İtalya’da sektörün durgunlaşacağı, hatta gerileyeceği tahmin ediliyor.
Bu gerileme, Doğu Avrupa ve Asya’daki daha düşük maliyetli üreticilerin artan rekabeti, yüksek faiz oranları ve enflasyonun yatırımları engellemesi ve Almanya’da devam eden enerji krizinin (Rus gazına bağımlılığın ve Ukrayna’da devam eden savaşın bir sonucu olarak) daha yüksek üretim maliyetlerine yol açması gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor.
Avrupa sektörlerinin karşı karşıya olduğu bu zorluklara rağmen, özellikle Asya’daki bazı bölgelerde makine sektörleri için üretkenliği ve üretimi artırması beklenen daha gelişmiş üretim teknolojileri ve otomasyona yapılan yatırımlarla daha iyi performans gösterebileceği belirtiliyor.
Rapora göre, makine imalatı yıllık bileşik büyüme oranı 2024 yılında birçok bölgede küresel bir düşüş gösteriyor; ancak 2029 yılına kadar olan tahminler büyümenin istikrar kazandığını gösteriyor.
Raporla görüşlerine yer verilen Interact Analysis CEO’su Adrian Lloyd, “MIO’nun bu sayısında tahminlerimizde birkaç önemli değişiklik yaptık, bu da her büyüme eğrisinin biraz farklı olduğu anlamına geliyor. Ancak genel olarak 2025’ten 2028’e kadar olan görünümümüz geçen çeyreğe göre biraz daha iyi” değerlendirmesinde bulunuyor.