Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası, Uygulamalı Eğitim Merkezi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Uygulamalı Eğitim Merkezi (UEM), 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim merkezinde “Enerji Yöneticisi Eğitimleri” ile “Etüt Proje Eğitimleri” uygulamalı olarak verilmeye devam ediyor.
Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan; buhar kazanı ve buhar tesisatları, endüstriyel fırın, basınçlı hava, pompa sistemleri, havalandırma sistemleri, soğutma sistemleri, aydınlatma ve kompanzasyon sistemleri, ısıtma tesisatları üzerinde teorik ve uygulamalı eğitimler yürütülmekte; katılımcılarla birlikte ısı geri kazanımlı bina havalandırma tesisatları, bina konfor şartlandırma sistemleri, ısı pompası ve güneş enerjisi gibi sistemlerin incelemesi yapılabilmektedir.
Uygulamalı Eğitim Merkezi’nde tüm eğitim üniteleri verimsiz şartlarda çalıştırıldıktan sonra, enerji verimliliği iyileştirme uygulamaları devreye alınarak kazançlar Scada sistemi sayesinde bilgisayar kontrolü ile izlenebilmektedir.
Katılımcılar, verimsiz şartlarda ve verimli şartlarda çalıştırılan eğitim ünitelerin üzerinde, gerek sabit ölçüm cihazları gerekse Kocaeli Şubemiz bünyesinde bulunan taşınabilir ölçüm cihazları ile ölçüm yapmaktadır. Teorik bölümleri 30 kişilik modern eğitim sınıflarımızda tamamlayan katılımcılar, her iki koşulda alınan ölçüm değerleri ile teorik derslerde öğrenilen hesap metodolojilerini kullanarak verim artışı ve tasarruf potansiyelleri hesap etmektedirler.
Enerji yöneticisi eğitimleri
5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu” ve 27 Ekim 2011 tarihinde yayınlanan “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında; 1000 tep üzerinde enerji tüketen endüstriyel tesisler bir enerji yöneticisi istihdam etmek zorunda ve 500 tep üzerinde enerji tüketen veya 20000 m2 kullanım alanı üzerinde alana sahip ticari binalar bir enerji yöneticisi ile çalışmak zorundadır. 27 Ekim 2011 tarihinde değişen yönetmelik değişikliği ile sanayi ve bina alanında ayrı ayrı eğitimler olarak yürütülen bu eğitimler, “Enerji Yöneticisi” eğitimi adı altında birleştirilmiştir.
Tüm üniteler ile ilgili, katılımcılar teorik bilgileri aldıktan sonra, sistem verimliliği ile ilgili ölçümleri yaparak sistemler üzerindeki iyileştirmeleri hesaplamakta ve sonuçlarını yine uygulama ile tartışmaktadır. Eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılar enerji yöneticisi belgelerini almıştır. Eğitim kadrolarımız Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nce onaylanmıştır. Teorik eğitimler için Kocaeli Üniversitesi’nden öğretim görevlileri ile konusunda uzman olduğu kanıtlanmış üyelerimizce verilmiş, uygulama üniteleri üzerindeki pratik eğitim ve hesaplamalar uzmanlık belgelerini almış, şube personelleri tarafından aktarılmıştır.
2018 yılında düzenlenen 10 adet enerji yöneticisi eğitimine 144 kişi, 4 adet etüd proje (bina+sanayi) eğitimine 47 kişi katılmıştır. 2018 yılı içerisinde düzenlenen toplamda 61 adet çeşitli bilgilendirme veya sertifikalandırma eğitimlerine toplam 657 kişi katılmıştır.
2019 yılında düzenlenen 10 adet enerji yöneticisi eğitimine 197 kişi, 4 adet etüd proje (bina+sanayi) eğitimine 72 kişi katılmıştır. 2019 yılı içerisinde düzenlenen toplam 63 adet çeşitli bilgilendirme veya sertifikalandırma eğitimlerine toplam 1047 kişi katılmıştır.
Şube çalışma dönemi içerisinde toplam 1704 katılımcı uygulamalı eğitim merkezinde düzenlenen eğitimlere katılmıştır.
Etüt proje yöneticisi eğitimleri
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde; Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden sonra odamız, 2010 yılında “Etüt Proje Yöneticisi” eğitimi verebilen ilk yetkili kurum olmuştur. Enerji yöneticisi eğitimlerinin devamı niteliğinde bir eğitim olarak tanımlanabilecek 4 adet etüt proje eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitimlerin ikisi bina kategorisinde ikisi ise sanayi kategorisinde tamamlanmıştır. Enerji verimliliği danışmalık şirketi kuracak veya çalışanı olacak kişilerin sahip olması gereken etüt proje sertifikası için eğitimlere 2014 yılında toplamda 53 mühendis, 2015 yılında toplamda 50 mühendis katılmıştır. Enerji yöneticisi olarak eğitime katılan mühendisler eğitim merkezindeki, her bir uygulama ünitesi üzerinden portatif ölçüm cihazlarını kullanarak aldıkları, sıcaklık, basınç, debi, baca gazı, lüx vb. ölçüm değerlerini kullanarak, verilen senaryolar doğrultusunda verimlilik artırıcı önerilerini oluşturmuşlardır. İnteraktif olarak yürütülen eğitimde, çalışma gruplarına ayrılan katılımcılar, basınçlı hava ünitesi, buhar kazanı ünitesi, endüstriyel fırın ünitesi, pompa ünitesi, fan ünitesi, soğutma ünitesi ve aydınlatma ünitesinde, kendileri gerekli ölçümleri almış ve değerlendirmişlerdir.
Üniteleri, bir endüstriyel tesisin veya bir ticari binanın birimleri olarak kabul ederek, tüm hesaplama ve değerlendirmelerini kullanarak, 27.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik kapsamında detayları tanımlanan, “Detaylı Etüt Raporları” ve “Verimlilik Artırıcı Proje Raporları”nı oluşturmuşlardır. Sunumları yapılan raporlar tüm sınıfça ve eğitmenlerce değerlendirilmiştir. Bir endüstriyel tesiste veya binada gerçek veriler ile hazırladıkları Etüt ve VAP raporları değerlendirme komisyonunca başarılı bulunan katılımcılar Bakanlık tarafından açılan merkezi sınava girmeye hak kazanmıştır.
Üniversitelerdeki öğrenci üye eğitimleri
Eğitim merkezinde; MMO Kocaeli Şube faaliyet alanımız içerisinde yer alan üniversitelerin öğrencilerine enerji verimliliği kanunu ve ilgili yönetmelikler, enerji verimliliği uygulamaları ve uygulama üniteleri üzerinden endüstriyel tesislerde enerji verimliliği konularında bilgilendirme eğitimleri düzenlenmiştir.
Uygulamalı bakım eğitim merkezi
2010 yılında enerji çalışmaları için hayata geçirilen Uygulamalı Eğitim Merkezimizin ilkinde sürdürülen eğitimlerde, katılımcılar için teorik eğitimlerin uygulamalar ile desteklenmesi sonrasında istenilen hedeflere ulaşıldığı değerlendirilmiştir. Eğitimin amacına uygulamalar ile pekiştirilmesi ile ulaştığı görülmüştür. 13. dönemde kurgusu yapılan ve eğitim içeriği olarak temelleri atılan ikinci uygulamalı eğitim merkezimizde de eğitimler çeşitlendirilmeye, üyelerimizin, öğrenci üyelerimizin, teknik personellerin bilgi birikiminin artırılmasına çalışılmıştır.
Ulusal Bakım Kongreleri’nin sonuçlarından hareketle bakımda çalışan üyelerimiz için artık “bakım mühendisi” kavramının kullanılır olması bu alanda bir temel eğitim ve belgelendirme zorunluluğunu doğurmuştur. Daha önceki dönemlerde eğitim kapsamı ve müfredatı çalışmalarının değerlendirilerek gerekli ders notlarının düzenlenmesi görevini şubemiz üstlenmiştir. Bu doğrultuda gerekli çalışmalar tamamlanmış ve 22 konu başlığında bakım alanında çalışacak meslektaşlarımız için müfredat netleştirilmiş, ders notları hazırlanmıştır.
Gerekli mevzuat düzenlemeleri sonrasında Bakım Mühendisi Yetki Belgesi eğitimleri Şubemiz gibi gerekli uygulama altyapısını oluşturacak Şubelerimizce verilebilecektir.
Teknik personel eğitimleri
Eğitim merkezinde bulunan uygulama üniteleri, enerji yöneticisi eğitimlerinin yanında, mühendis yetkilendirme kursları, temel mühendislik ve ara teknik eleman eğitimleri için de kullanılmaktadır.