RINGSPANN’den konveyör ve vinç sistemlerine yönelik yeni nesil elektrohidrolik disk frenleri

Güç Aktarım
5 Min. Okuma
RINGSPANN’in fren ürün grubundaki yeni amiral gemisi: DX 280 FEA elektrohidrolik disk freni, konveyör bantları, vinçler ve kovalı kazıyıcı sistemlerde kaldırma ve yürütme tahrikleri için geliştirilmiştir.

DX Serisi tamamen yenilendi: Kompakt yapı, yüksek performans, servis kolaylığı

RINGSPANN, vinç ve konveyör tahrik sistemleri için özel olarak geliştirdiği DX Serisi Elektrohidrolik Disk Frenlerini kapsamlı bir mühendislik süreciyle yeniden tasarladı. Yeni nesil DX frenleri; daha kompakt bir yapı, gelişmiş tahrik sistemleri ve servis dostu detay çözümleriyle sadece OEM tasarımcılarına değil, aynı zamanda sistem operatörlerine ve bakım ekiplerine de ciddi avantajlar sunuyor.

Göz alıcı tasarım: RINGSPANN’in DX Serisi yeni elektrohidrolik disk frenleri, tasarımdaki yenilikleri ve kullanıcı dostu özelliklerinin yanı sıra modern görünümüyle de dikkat çekiyor.
Göz alıcı tasarım: RINGSPANN’in DX Serisi yeni elektrohidrolik disk frenleri, tasarımdaki yenilikleri ve kullanıcı dostu özelliklerinin yanı sıra modern görünümüyle de dikkat çekiyor.

Yüksek frekanslı dur-kalk uygulamaları için optimize edildi

DX Serisi Frenler, özellikle konveyör bantları, vinçler ve kovalı kazıyıcı sistemler gibi uygulamalarda kaldırma ve yürütme tahriklerinde kullanılıyor. Yay baskılı (fail-safe) yapıdaki bu frenler, enerji kesintisinde otomatik olarak devreye girerek sistem güvenliğini sağlarken, normal çalışma sırasında elektrohidrolik tahrik sistemi (thruster) ile açılıyor.

Yenilenen DX Serisi, 500 – 1.000 mm çapındaki yüksek hızlı fren disklerinde 80 kN’ye kadar sıkma kuvveti sağlayabiliyor. Kompakt konstrüksiyonu sayesinde mevcut sistemlerde hiçbir değişiklik gerektirmeden kolaylıkla değiştirilebiliyor.

Tasarımda 3 önemli yenilik

Yeni DX frenlerinin sektörde öne çıkmasını sağlayan 3 temel yenilik şöyle özetlenebilir:

Alev kesimli çelik fren kolları: Geleneksel dökme demire göre daha hafif, daha uygun maliyetli ve daha kolay bakım imkanı sunuyor.

Yüksek rijitlikte açılı kol tasarımı: Burulma ve bükülme kuvvetlerine dirençli yapı, daha uzun ömür ve stabil çalışma sağlıyor.

RINGSPANN üretimi enerji verimli tahrik sistemleri: Farklı güç ve hız seçenekleriyle sistem ihtiyaçlarına özel çözümler sunulabiliyor.

DX 280 FEA elektrohidrolik disk freni, 500 ila 1.000 mm çapındaki yüksek hızlı fren disklerinde yüksek açma-kapama frekansına sahip tutma ve acil durdurma sistemleri için ideal bir çözümdür.
DX 280 FEA elektrohidrolik disk freni, 500 ila 1.000 mm çapındaki yüksek hızlı fren disklerinde yüksek açma-kapama frekansına sahip tutma ve acil durdurma sistemleri için ideal bir çözümdür.

Otomatik aşınma kompanzasyonu ve kendi kendini merkezleme

Yeni nesil DX 280 FEA modelinde, fren balatalarındaki aşınma; manuel ya da otomatik olarak kompanzasyon mekanizmasıyla dengeleniyor. Böylece balata ile disk arasındaki açıklık aşınmaya rağmen sabit kalıyor ve frenleme performansı değişmiyor.

Ayrıca, kendi kendini merkezleme özelliği sayesinde, fren kolları senkronize şekilde açılıyor. Bu sayede her iki taraftaki hava boşluğu eşit kalıyor ve sistem simetrik çalışıyor. Ek olarak, özel bir mekanizma ile balatalar açıldığında her zaman disk yüzeyine tam paralel kalıyor; bu da daha homojen aşınma ve daha uzun balata ömrü sağlıyor.

Standart özellik: DX 280 FEA’nin kendi kendini merkezleyen yapısı, her iki fren kolunun senkron açılmasını sağlar. Bu sayede, fren diskinin her iki tarafındaki hava boşluğu, balatalar aşınsa bile eşit kalır.
Standart özellik: DX 280 FEA’nin kendi kendini merkezleyen yapısı, her iki fren kolunun senkron açılmasını sağlar. Bu sayede, fren diskinin her iki tarafındaki hava boşluğu, balatalar aşınsa bile eşit kalır.

Gelişmiş tahrik üniteleri: Thruster teknolojisi

RINGSPANN’in kendi üretimi olan TH UEK 475 gibi thruster sistemleri, yüksek performans ile düşük enerji tüketimini birleştiriyor. Bu ünite; basınçsız devridaim özelliği sayesinde fren açıkken enerji tüketimini ve mekanik aşınmayı minimuma indiriyor. Kontrol kartı gerektirmeyen analog çalışma yapısıyla kullanıcı dostu bir çözüm sunuyor. Ayrıca dışarı monte edilen solenoid valf bobinleri, bakım sırasında hızlı değişim sağlıyor.

Esneklik: DX 280 FEA, RINGSPANN’in ürettiği beş farklı tahrik ünitesiyle donatılabilir. Bu tahrikler, 1.700 ila 28.100 N arası frenleme momentleri ve 22,5 ila 80 kN arası sıkma kuvvetleri için uygundur.
Esneklik: DX 280 FEA, RINGSPANN’in ürettiği beş farklı tahrik ünitesiyle donatılabilir. Bu tahrikler, 1.700 ila 28.100 N arası frenleme momentleri ve 22,5 ila 80 kN arası sıkma kuvvetleri için uygundur.

Endüstri 4.0’a hazır sensör entegrasyonu

Yeni DX Serisi, geniş sensör seçenekleriyle endüstri 4.0 uygulamalarına hazır. Standart olarak frenin açma-kapama durumu, balata aşınması ve manuel açma fonksiyonları izlenebiliyor. Opsiyonel olarak:

ATEX ve SIL sertifikalı sensörler

Analog balata sıcaklık ve aşınma sensörleri

Temas kuvveti ölçümü için yük pimleri

Rezerv strok izleme sensörleri gibi seçenekler sunuluyor. Bu sayede kestirimci bakım stratejileri kolaylıkla uygulanabiliyor.

Modernizasyon projeleri ve özel uygulamalar için ideal

Yeni DX Serisi, sadece yeni projelerde değil; modernizasyon ve retrofit çalışmaları için de ideal. Standart taban plakası ölçüleri sayesinde mevcut frenlerin yerine değişim gerektirmeden uygulanabiliyor. Ayrıca denizcilik, sıcak/soğuk iklim ve ATEX gereksinimlerine özel modeller de ürün yelpazesinde yer alıyor.

Daha kompakt uygulamalar için geliştirilen DX 230 FEA modeli ise 25 kN’ye kadar sıkma kuvveti ile DX ailesinin “küçük kardeşi” olarak öne çıkıyor.

Yeniden tasarlanan DX Serisi elektrohidrolik disk frenler, yüksek performans, kompakt yapı, servis kolaylığı ve dijital entegrasyon kabiliyetleriyle konveyör ve vinç sistemleri için yeni bir referans noktası oluşturuyor. RINGSPANN, sadece fren değil; komple çözüm sunan bir mühendislik ortağı olarak sektördeki konumunu daha da güçlendiriyor.

Bu ve bunun gibi birçok uygulama çözümü ve yenilikçi ürün için 28-31 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek WIN Fuarı’nda Salon 4 E270-6 no’lu standımıza bekliyoruz.

Yazarı Paylaş
Takip Et
Güç Aktarım ve Hareket Kontrol, sektördeki mühendislerin bilgi güncellemelerine destek olmak amacıyla medya hizmetleri sunmaktadır. En son teknolojik gelişmeleri ve en iyi uygulamaları sunarak, mühendislerin bilgi birikimlerini güncellemelerine ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Firma, endüstriyel otomasyon ve hareket kontrolü alanında medya hizmetleri sunan öncü bir konumdadır.
İnceleme bırak