Connect with us

Robot Teknolojileri

Robotbilimin geleceği ToRK 2018’de tartışıldı

Published

on

Türkiye’de ve dünyada robotik alanındaki çalışmaları, yenilikleri ve robotiğin geleceğini tartışmak, bu alanda iş birliklerini artırmak amacıyla düzenlenen 4. Türkiye Robotbilim Konferansı ToRK 2018, 12-14 Nisan 2018 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

ToRK 2018‘de, sağlıktan savunmaya, arama kurtarmadan tarım sektörüne pek çok alanda insan-robot etkileşiminin ele alındığı konferansta 2021 yılına kadar dünyada robotik pazarında sekiz katlık artış beklendiği, tüketiciye ulaşan robot sayısının da 2025 yılına kadar her yıl yüzde 25 oranında artacağı belirtildi.

ToRK 2018

ToRK 2018

Robotbilimdeki son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri Türkiye robotbilim topluluğuyla paylaşmak, bu alanda faaliyet gösteren araştırmacıları ve sektör çalışanlarını bir araya getirmek ve yeni iş birliği fırsatları yaratmak amacıyla gerçekleşen ToRK 2018; bu alanda çalışan uzman ve akademisyenleri, öğrenci ve konuya ilgi duyan bilim meraklılarını Boğaziçi Üniversitesi’nde buluşturdu. ToRK 2018 konferansında özgün bildiriler ve çalıştaylar ile robotiğin insan-robot etkileşimi, öğrenen robotlar, yumuşak robotlar ve robot ve etik gibi farklı alt alanlardaki son bilimsel ve teknolojik gelişmeler paylaşıldı, ülkemiz ihtiyaçlarının ve kabiliyetlerinin uluslararası rekabeti de göz önüne alarak nasıl eşleşebileceği, endüstriyel katılımcılar ve bilim insanları ile birlikte masaya yatırıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan açılış konuşmasında robotbilime olan ilginin her geçen gün arttığını ve robotların günlük hayatımızda edindiği yerin gittikçe derinleştiğini belirtti. Temel bilimlerin robotbilim için yadsınamaz faydalar sağladığını kaydeden Özkan; anatomi, biyoloji ve fizik gibi bilim dallarından edinilen bilgilerle robotbilimin hızla geliştiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin küresel rekabette yer alması için robotik yol haritası şart

ToRK 2018 kapsamında düzenlenen “Türkiye Robotik Yol Haritası Oturumu”nda da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, ASELSAN, KUKA, GILBO, FESTO, Sabancı Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu farklı kurumlardan isimler; Türkiye’nin önümüzdeki dönemde küresel rekabetin içinde olabilmesi için robotikle ilgili paydaşların bir araya gelerek en kısa zamanda Türkiye’nin uzun vadeli Robotik Yol Haritası’nı oluşturması gerektiği konusunda ortak görüş bildirdiler.

2021 yılına kadar dünyada robotik pazarda sekiz katlık artış beklendiğini vurgulandığı panelde tüketiciye ulaşan robot sayısının 2025 yılına kadar her yıl yüzde 25 oranında artmasının beklendiği ifade edildi. Oturumda robotbilimi daha ileri taşıyacak akademisyenlerin ve araştırma geliştirme uzmanlarının yetiştirilmesi, eğitim ve müfredatın bu yönde düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı; Türkiye’de robot kullanımının artırılması için teşvik ve yaptırımlara ihtiyaç bulunduğunun altı çizildi.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlarına sahip MONETA 'nın sektörel dergi ve portallarının dijital platformlarda yönetimi katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık alanında içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Continue Reading

Robot Teknolojileri

Schaeffler, robotik ve endüstriyel otomasyon için yüksek kaliteli ürün yelpazesini sergiledi

Published

on

By

Küresel otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler, hassas gerinim dalgalı dişliler ve hassas planet redüktörlerinden oluşan eksiksiz ürün yelpazesini automatica 2023’te sergiledi. Bunun yanı sıra, endüstriyel otomasyon için modüler ve özelleştirilmiş hassas sürücülerini ve çeşitli sektörlerde robotik ve otomasyon çözümleri sunan Ewellix kızak ve lift kitlerini görücüye çıkaran Schaeffler, Ewellix zemin kilit aktüatörlerini de ilk kez burada tanıttı.

Cobot’lar ve hafif robotlar için hassas gerinim dalgası dişlileri

Schaeffler, yüksek tork sektörü için RT1 ve standart tork uygulamaları için RT2 Serisi kompakt hassas gerinim dalgalı dişlilerini, cobot’lar ve hafif robotların yanı sıra tıbbi uygulamalar için de çözüm olarak sunuyor. RT1 ve RT2 Serisi hassas gerinim dalgalı dişliler yaklaşık 300 Nm’ye kadar çıkış torkları için sunulurken; 300 Nm’den 5000 Nm’ye kadar çıkış torkları için PSC Serisi hassas planet redüktörler kullanılıyor.

Ewellix kızak ve kaldırma kitleri, cobot’ların ve endüstriyel robotların yelpazesini genişletmek için montaja hazır, yatay ve dikey eksenler olarak tercih edilen ürün yelpazesine ideal bir ek oluşturuyor. Fuarda Ewellix zemin kilit aktüatörlerini de ilk kez tanıtan Schaeffler, bu çözümüyle Otonom Mobil Robotlar (AMR), mobil tezgahlar veya makine parçaları gibi mobil platformları hafifçe kaldırmak ve böylece zemine sıkıca sabitlemek için kullanılabilen çok kompakt kaldırma üniteleri sunuyor.

Ayrı ayrı yapılandırılabilir hassas sürücüler

Kullanıcı, hassas servo sürücüler için pazarda geniş bir tedarikçi seçeneğine ulaşır; ancak genellikle tasarımları üzerinde yalnızca sınırlı bir etkiye sahiptir. Schaeffler’in yeni hassas sürücüleri ile şirketler, bu bileşenlerin geliştirilmesine yatırım yapmak zorunda kalmadan sürücüleri uygulamalarına büyük ölçüde eşlenecek şekilde adapte edebilir. Temel olarak hassas sürücüler; Schaeffler’in seçili motorlar, isteğe bağlı enkoderler, entegre tork sensörü teknolojisi ve tak ve çalıştır özellikli tahrikler üretmek için ayrı ayrı uyarlanmış muhafazalar ve millerle tamamladığı RT1 ve RT2 Serisi hassas gerinim dalgası dişlilerinden oluşur. Bu şekilde üreticiler, makinelerinin geliştirilmesi sırasında temel uzmanlıklarına konsantre olabilir ancak özelleştirilmiş sürücülerden vazgeçmek zorunda kalmazlar.

Continue Reading

Robot Teknolojileri

Volkswagen’in 4 fabrikası, 1300 FANUC robotuyla güçlenecek

Published

on

By

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine öncülük ederken aldığı büyük siparişlerle üretime değer katan FANUC, Alman otomobil devi Volkswagen’in dört fabrikası için 1300 robot tedarik edecek. Aylık 10 bin robot üretim kapasitesine sahip FANUC’a sipariş verilen 1300 robot, Volkswagen’in Almanya ve Slovakya’daki üretim tesislerinin yanı sıra grup şirketi Audi’nin fabrikasında da kullanılacak.

Geliştirdiği robot modelleriyle birçok sektörün üretim operasyonuna yüksek hız ve hassasiyette teknoloji üreten FANUC, otomotiv alanında dev bir sipariş aldı. Almanya’nın köklü otomobil markası Volkswagen’in Wolfsburg’daki ana fabrikası ile Slovakya’daki üretim tesisi ve grup şirketi Audi’nin Macaristan’daki fabrikası için 1300 robot üretecek olan FANUC, robotları 2022 yılının son çeyreği ile 2023 yılı içerisinde teslim edecek.

Uzun yıllardır devam eden iş birliği 1300 robot ile pekişti

Robotların her zaman otomotiv sektörünün öncelikleri arasında olduğunu aktaran FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, Volkswagen’den alınan siparişe dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Birçok lokomotif sektörde olduğu gibi lider otomotiv markalarının üretim tesislerinde de etkin rol oynuyoruz. Dev üreticilerin özel ihtiyaçlarına yönelik ideal çözümleri hem geniş ürün gamı hem de kullanıcı odaklı yazılımlarla sunarak otomobillerin üretim sürecindeki yolculuğuna destek oluyoruz. Bu doğrultuda otomotiv devi Volkswagen’in talep ettiği 1300 robot, tek seferde aldığımız büyük siparişlerden biri oldu. Halihazırda Volkswagen ile uzun süredir devam eden ve güvene dayalı iş birliğimiz mevcut. Bunu Bratislava tesisini de kapsayacak şekilde genişletebildiğimiz için çok mutluyuz. Wolfsburg’daki ana Volkswagen fabrikası da üreteceğimiz robotlardan büyük miktarda alacak. Tamamen elektrikli ID.3, 2023 yılından itibaren buradaki üretim hattından çıkacak ve robotlarımız gövde yapımında yardımcı olacak. FANUC robotları bunun yanı sıra markanın grup şirketi olan Audi’nin Ingolstadt’taki yeni akü montaj tesisinde e-mobilitenin genişletilmesine de katkıda bulunacak. Sipariş kapsamında robot tedarik edeceğimiz dördüncü fabrika ise Macaristan’ın Györ şehrindeki Audi fabrikası olacak.”

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et