Saygılı Rulman, Japonya’nın en büyük rulman üreticilerinden biri olan Nachi kalitesini Türk sanayisine kazandırmanın haklı gururunu yaşıyor.
Saygılı Rulman, Türk sanayisindeki 27. Yılını kutladığı bu günlerde Türkiye’nin en büyük rulman deposu olan tesisini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla açtı. İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde 17.700 m² üzerine kurulu, 11.000 palet kapasiteli ve 5 görüşme odası ile 1 seminer odasından oluşan tesis, Türkiye’nin en büyüğü olmasının yanı sıra Avrupa’nın da en büyük ve modern tesislerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bilal Saygılı şunları söyledi: “Saygılı Rulman olarak biz, bu tesisi bir sonuç değil daha parlak bir gelecek için atılacak adım olarak görüyoruz. Türk sanayisinin emrinde yaşanacak daha nice 27 senelerde, Türkiye’yi daha parlak bir geleceğe taşımak için olanca gücümüzle çalışacağımızı taahhüt ediyor ve yenilikçi tesisimiz, geleneksel değerlerimiz doğrultusunda sizleri saygı ile selamlıyoruz.”
Neden Nachi firmasını tercih ettiklerini de açıklayan Bilal Saygılı şunları söyledi: “Japonya’nın en büyük rulman üreticilerinden biri olan Nachi; aynı zamanda demir-çelik, işleme ve kesme ekipmanları ve ısıl işlem fırınları imal etmektedir. Bu bağlamda Nachi; çelik, malzeme işleme ve ısıl işlem anlamında derin bir bilgi birikimini ve know-how’ ını, yüzyıllık üretim geçmişi ile harmanlayarak, dünyanın önde gelen rulman imalatçılarından birisi sayılmıştır. Ayrıca şu an dünyada, rulmanlarını entegre tesislerde kendi çeliğinden üreten birkaç firmadan da biri olmuştur. Bu nedenlerledir ki Saygılı Rulman olarak biz, Nachi kalitesini Türk sanayisine kazandırmanın haklı gururunu yaşamaktayız.”
Saygılı Rulman’dan “Rulmanın A.B.C’si”
Rulman teriminin kökü, Fransızca “roulement” kelimesine dayanır. Bu kelime “yuvarlanan” ya da “dönen” anlamına gelir. Bu bağlamda rulman kelimesi; dönme hareketi yapan iki parça arasındaki sürtünmeyi azaltan, yani bir anlamda dönme hareketini izole eden aynı zamanda da üzerinde bulunan yükleri taşıyan makine elemanını tarif etmek için kullanılmaktadır.
Rulman denince genelde aklımıza büyük ve yağlı makineler, rüzgâr tribünleri gibi mekanik aksamlar ya da otomobil gibi çeşitli vasıtalar gelmektedir. Ancak terimin tanımda geçen “dönme hareketini izole eden” kısmına dikkat ettiğimizde aslında rulmanın gerçek rolünü anlayabiliriz. Çünkü dünyamızın fizik kuralları sebebi ile ancak dönme hareketi sayesinde elektrik enerjisi üretilebilmekte ve bunun karşılığı olarak da elektriğin oluşturduğu manyetik alan ile hareket olarak sadece dönme hareketini meydana getirebilmekteyiz. Dolayısı ile rulmanlar birçok mekanik makine aksamının yanı sıra evlerimizde ve işyerlerimizde kullandığımız elektrik ile çalışan ve gerek içsel olarak gerekse dışarıdan görülecek şekilde hareket barındıran her cihazda bulunan bir makine elemanıdır. Günümüzde, evimizdeki çamaşır makinesinden elektrik süpürgesine; bilgisayardan klimalara kadar, bizler için hayati önem taşıyan birçok cihazda rulman kullanılmaktadır.
Hayatımızın her alanında ve her adımında bulunan rulmanın arızalanması durumunda; içinde bulunduğu makinenin durmasından, çeşitli aksamlarının zarar görmesine ve hatta makinenin kritik bir duruma geçip insan hayatını tehlikeye atmasına kadar, rulmanın bedeli ile karşılaştırılamayacak problemlerle karşı karşıya kalınır. Bu sebeple rulman kullanılırken, her şeyden önce rulmanın seçimine ve bu rulmanın kalitesine dikkat edilmelidir.
Rulmanın kalitesi genel olarak üç ana unsura bağlıdır. Bu üç unsuru şu şekilde sıralayabiliriz:
-Ana malzeme (çeliğin) tipi ve kalitesi
-İşleme ve işleme hassasiyeti
-Isıl işlem
Ancak bu üç ana unsur yeterli hale getirildikten sonra, rulmanın tasarımı ya da ara malzeme kalitesi gibi diğer performans arttırıcı özellikleri anlam kazanacaktır. Bu unsurlar ise ancak “know-how” diye tabir ettiğimiz, patentlenmemiş ya da patentlenemeyecek fikri mülklerin ilgili alandaki tecrübeleri ile harmanlanması sayesinde bir anlam kazanabilir.