Connect with us

Endüstri 4.0

Türkiye, yapay zekâ konusunda bölgesinin lideri

Published

on

Microsoft ve EY’nin, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki şirketlerin yapay zekâ kullanımıyla ilgili hazırladığı rapora göre, bu alandaki olgunluk açısından Türkiye, bölgede lider ülke olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 5 ülkede (Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Güney Afrika) faaliyet gösteren 100’den fazla şirket yöneticileriyle yapılan görüşmelerle hazırlanan “Artificial Intelligence in Middle East and Africa” raporunun Türkiye sonuçları, İstanbul’da düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

Microsoft ve EY iş birliğiyle Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki şirketlerin yapay zekâ kullanımını değerlendirmek üzere hazırlanan rapora göre, stratejik önem, kullanım alanları, farkındalık ve yapılan yatırımlar açısından bakıldığında, bölgesinde lider olan Türkiye, bölgede bu alanda en çok yatırım yapan ülke oldu.

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 80’inin yapay zekâ stratejilerini doğrudan üst düzey yönetimde ele aldığı belirtildi. Şirketlerin yüzde 25’i yapay zekâyı stratejik dijital öncelikleri arasında görürken, yüzde 60’ı ana faaliyetleri için yapay zekânın önemini kabul ediyor. Bölge genelindeki yüzde 28 oranına kıyasla Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’i, pilot yapay zekâ teknolojilerini aktif olarak kullanıyor.

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 15’i ise yapay zekâ olgunluğu açısından kendilerini gelişmiş olarak değerlendiriyor. Bu oranlar, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde ankete katılan diğer ülkelerden daha yüksek. Türkiye’deki şirketler, yapay zekâ gündemini hem teknolojik gereklilik hem de iş süreçlerini iyileştirme perspektifinden yönetiyor. Ortadoğu ve Afrika bölgesinde bu anlayışı benimseyen şirketlerin oranı yüzde 43 olurken, Türkiye’de bu oran yüzde 55 seviyesinde bulunuyor.

Şirketler, en çok makine öğrenimi teknolojisinden faydalanıyor

Rapora göre, Türkiye’de yapay zekâ, en çok tahminleme, otomasyon, içgörü oluşturma, hizmetlerin kişiselleştirilmesi ve önlem alma yeteneklerine sahip olmak için kullanılıyor. 

Şirketler, kullanım yoğunluğuna göre, en çok makine öğreniminden faydalanıyor. Makine öğreniminden faydalanma oranı Ortadoğu ve Afrika bölgesinde yüzde 61 iken, Türkiye’de yüzde 85 civarında bulunuyor.

Operasyonlarına yapay zekâyı entegre eden Türkiye’deki şirketlerin yüzde 80’i etkili faydalar bekliyor. Yapay zekâ sunduğu faydaların başında; operasyonların optimizasyonu, ürün ve hizmetlerin dijital dönüşümü, çalışanların güçlenmesi ve müşterilere daha yakın olmak geliyor.

Raporda, şirketlerin yapay zekâ olgunlukları 8 yetenek çerçevesinde ele alındı. Bu yetenekler, ileri analitik, veri yönetimi, yapay zekâ liderliği, açık kültür, yeni teknolojiler, çevik geliştirme, üçüncü taraflarla iş birliği ve duygusal zekâ olarak sıralanıyor. Bu yetenekler konusunda Türkiye, araştırmaya katılan şirketler tarafından yapay zekâda en önemli iki yetenek olarak kabul edilen ileri analitikte 5 üzerinden 3,4 ve veri yönetiminde 5 üzerinden 3,6 ile en yüksek puanlara sahip ülke oldu.

“Yapay zekâ teknolojilerinin merkezinde insan olmalı”

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, raporun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, yapay zekânın bireylere, şirketlere ve kurumlara önemli rekabet avantajları kazandırdığını söyledi.

Yapay zekânın henüz gelişim safhasında olsa da pazara sunulmuş olan ve henüz pilot olarak uygulanan yapay zekâ çözümlerini kullanan şirketlerin sayısının giderek arttığına işaret eden Kansu, şunları kaydetti:

“Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’i, pilot yapay zekâ teknolojilerini aktif olarak kullanıyor. Yapay zekânın şirket üzerindeki etkileri konusunda iyimseriz. Bunun yanında, bazı şirketler yolculuklarında daha ileride olsa da ülke olarak yapay zekâda daha ileri olgunluk seviyelerine ulaşmak için daha iyi veri yönetimine ve şirket içi becerilerin gelişmesine ihtiyaç var. Microsoft olarak yapay zekâ stratejilerinin insanı merkeze alarak tasarlanması gerektiğine inanıyoruz.

Şirketler ‘önce insan, sonra teknoloji’ anlayışını benimsediğinde, bireylerin yetenekleri daha fazla gelişiyor ve yaratıcılıkları artıyor. Bu alandaki çözümlerimiz sayesinde ürün ve hizmetler dönüşürken, çalışanlar da stratejik işlerine daha fazla zaman ayırabiliyor. Biz de böylece Türkiye’deki şirketlerin daha fazlasını başarmasına ve ülkemizin dijital dönüşümüne katkı sunuyoruz.”

“Şirketler yapısını yapay zekâya göre şekillendiriyor”

EY Orta, Doğu, Güneydoğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi, Dijital Lideri Onur Doğan da yapay zekânın, şirketler tarafından dijital dönüşüm gündemlerinin üst sıralarına alınmasıyla birlikte son yıllarda küresel dijitalleşme yolcuğunun ayrılmaz bir parçası haline geldiğini vurguladı.

Raporda; Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yaklaşımını; karşılaştıkları zorlukları ve yapay zekânın şirketlerin işleyişini gelecekte nasıl değiştireceğine dair öngörüleri ele aldıklarını bildiren Doğan; “Yaptığımız görüşmelerde birçok şirketin; yapısını yapay zekâya göre pozisyonlandırdığını gözlemledik. Kimi şirket; yapay zekâyı çözümlerin parçası ve teknolojik bir unsur olarak görürken; kimi ise yeni hizmetler sunmak; operasyonlarını verimli hale getirmek ve müşterileri ile daha etkili iletişim kurmak için kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak: aa.com.tr)

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Endüstri 4.0

Farklı sektörlerin ortak çözümü: Premium frekans invertör serisi AxiaVert

Published

on

By

Yüksek esneklik ve üst düzey performans özelliklerine sahip Bonfiglioli AxiaVert Serisi; malzeme elleçleme, otomatik depolama, paketleme veya tekstil gibi birbirinden farklı sektörlerdeki çok çeşitli uygulamalar için mükemmel bir çözüm sunuyor. Daha akıllı bir yapıda tasarlanan AxiaVert serisi, modüler sistemi sayesinde entegre işlevsel güvenlik, isteğe bağlı enkoder değerlendirmesi ve endüstri 4.0 standartlarıyla uyumlu açık iletişim protokolleri sunuyor.

Sezgisel bir Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI) ile kolay işletmeye alma ve izleme imkanı veren AxiaVert, geniş bir uygulama yelpazesi için IIoT’ye hazır bir çözüm sunarken; yüksek kontrol performansı ve üst düzey işlevsel güvenlik sağlar.

Modülerlik

Modüler yapısından ötürü, sistem çeşitli uygulama gereksinimlerini karşılamak için donanım modülleri, varyantları ve aksesuarlar kullanılarak uyarlanabilir.

İşlevsel güvenlik

Her türlü güvenlik gereksinimine en uygun olacak şekilde seçilebilen farklı varyantlar biçiminde sunulan AxiaVert serisi, SIL 3 (EN 61508) ve PL (EN 13849-1) uyarınca entegre işlevsel güvenlik sağlarken, fiyat ile makinenin işlevlerini tam olarak karşılayan bir performans optimizasyonu kazandırır.

Bağlanabilirlik

Otomasyon ve endüstri 4.0 standartlarına uygun gelişmiş dijital ve açık iletişim protokolleri, çok çeşitli fieldbus protokolleri ile uyumluluk ve AxiaVert serisini OPC-UA protokolü ile genişletme fırsatı sayesinde, otomasyon ağlarıyla sorunsuz entegrasyona imkan verir.

AxiaVert serisinin önemli özellikleri

Gelişmiş iletişim: Otomasyon ve endüstri 4.0 standartlarıyla uyumlu esnek iletişim protokolleri

İşlevsel güvenlik: Çok çeşitli gelişmiş entegre işlevsel güvenlik yetenekleri.

Kontrol performansı: Enkoder geri bildirimi ile veya bu olmadan hız, konum ve tork kontrolünde yüksek doğruluk

Modülerlik: Çeşitli opsiyonel modüler, IEC 61131-3 PLC programlama

Kullanıcı deneyimi: PC ve mobil cihazlar için grafik kullanıcı arayüzü, kablolu ve kablosuz bağlanabilme özelliği (USB, Bluetotth), grafik tuş takımı.

Çok yönlülük: Yüksek değerli hareket ve kontrol özelliklerine sahip çeşitli motor tiplerinin kontrolü için destek.

IIoT: Entegre cihaz ve uygulama takibi.

Continue Reading

Endüstri 4.0

2021’de öne çıkan 10 yapay zekâ trendi

Published

on

By

Dünyada akıllı makineleri ve modelleri yapay zekâ ile entegre etmemiş bir endüstri bulmak artık çok zor. Tüm dünya üretkenliği artırmak ve daha yüksek müşteri katılımı sağlamak için yapay zekânın ve makine öğrenmesi algoritmalarının geniş işlevlerini benimsemeye başladı. İnsanlar teknoloji odaklı bu çağda hayatın hızlı ritmine ayak uydurabilmek için akıllı makineleri evlerinde bile kullanıyor artık. Gelecek yıllarda toplumun yaşam standartlarını zenginleştirebilmek için çok geniş bir yapay zekâ kapsamı ortaya çıktı. Bu yüzden yapay zekâ trendleri organizasyonlara ve halka yeni yapay zekâ inovasyonu için ön ayak olmakta.  Yakın gelecekte bizi neler bekliyor anlamak için 2021 yılındaki öne çıkan 10 yapay zekâ trendini gözden geçirelim.

Etik yapay zekâ

Google, Microsoft, Apple, Facebook ve diğer büyük şirketler etkili bir veri yönetimi için 4 önemli prensibi (adil, güvenilir, şeffaf ve açıklanabilir)  içeren bir etik çerçeveyi takip ederek etik yapay zekâ üzerine çalışıyor. Paydaşların kendi sistemlerine bir iç bakış sağladığı için 2021’deki en popüler trend şu anda bu.

Açıklanabilir yapay zekâ

Açıklanabilir yapay zekâ;  yapay zekâ modellerinin ve makine öğrenmesinin uygun ve anlamlı iş öngörüleri üretmek ve geleceği tahmin etmek için içte nasıl çalışmasına genel bir açıklama sağlayan etik yapay zekânın bir parçası. Birçok şirket tam bir açıklama ile paydaşlarına şeffaflık sağlamak zorunda. Ancak kıyasıya rekabetin olduğu bir piyasada şirketlerin tüm adımlarını ve süreçlerini kamuoyuna patent sebebiyle açıklamak istememeleri tartışma yaratıyor.

Tahmine dayalı analitik

Tahmine dayalı analitik, mevcut senaryolarda daha iyi bir tüketici davranışı için tüm işletmelerin müşteri eğilimlerini anlamasını sağlıyor. Uzun bir süreçte toplanan kişiselleştirilmiş verileri kullanarak hedef kitlelerin potansiyel cevaplarını tahmin etmek mümkün.

Duygusal yapay zekâ

2021’in en popüler yapay zekâ trendlerinden biri de duygusal yapay zekâ, çünkü bu teknoloji birden fazla insani duyguyu algılayabiliyor, öğrenebiliyor ve bunlarla etkileşimde bulunabiliyor. Duygusal yapay zekâ, ayrıca insan- robot iletişimini yeni bir seviyeye taşıyan etkili bilgi işlem olarak da biliniyor. Duygusal yapay zekâ müşteri davranışlarını sözlü ve sözlü olmayan sinyallerle anlayabiliyor.

Artırılmış ve sanal gerçeklikle yapay zekâ

Yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi üç devasa teknolojinin kombinasyonu devasa fonksiyonlarıyla dünyada devrim yaratma potansiyeline sahip. Her müşterinin ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için ürünlerin ve hizmetlerin ekstra kişiselleştirmesini sağlayan bu üçlü, çoktan müşteriler ve şirketler arasındaki ilişkiyi dönüştürmeye başladı.

Robotikte yapay zekâ

Robotik, dünyada mümkün olan her şekilde, kullanışlı fonksiyonlarıyla endüstrileri ele geçiriyor. Robotlar başarılı ameliyatlar yapma, dans sergileme, çalışanları zararlı çevrelerden koruma ve daha birçok aktiviteyi yapay zekâ ile sağlayabiliyor.

Siber güvenlikte yapay zekâ

Yapay zekâ var olan sistemlerin içinde olabilecek herhangi bir olağandışı aktiviteyi anında tespit edip çalışanları mümkün olan en kısa sürede uyarabilir. Ayrıca bilgisayar korsanları ve sahtekarlarının sisteme girişini de daha da zor kılıyor. Yapay zekâ akıllı kod analizi ve konfigürasyon analizi ile siber güvenliği zenginleştiriyor.

Bilgisayar görüsünde yapay zekâ

Yapay zekânın bilgisayar görüsüne entegre edilmesi var olan bilgisayar sistemlerini akıllı bilgisayarlara dönüştürdü. Nasıl mı? İnsan duruş ve hareketini analiz ederek; insanları- araçları veri toplayıp güvenlik güçleri için izleyerek; videoları analiz ederek; ihtiyaç dahilinde yüz tanımayı kullanarak; ve hastalıklar ya otonom araçlar için objeleri tanımlayarak.

IT’de yapay zekâ

Yapay zekâ IT’de gizli verileri olası tehditler ve veri ihlallerine karşı en üst düzeyde korumak, yazılım hatalarının üstesinden gelip yazılımcılara yardımcı olmak, sıkıcı ve tekrarlayan görevleri üstlenmek, karmaşık problemleri tahmin edip tanımlamak, hiçbir insan müdahalesi olmadan daha çok fayda sağlamak ve ürünler ile servislerin kalitesinden emin olmada en üst düzey güvenliği sağlamak gibi birçok yerde kullanılıyor.

IoT’ta yapay zekâ 

Yapay zekânın IoT’ye uygulanması akıllı cihazların veriyi analiz etmesi ve insan müdahalesi olmadan toplanan veriye bakarak etkili, akıllı kararlar vermesini sağlıyor. Ayrıca hedef kitlenin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için performansı artırmak ve sistemleri optimize etmek için de kullanılıyor. (Kaynak: Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi-TRAI)

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et