Gelecek sanayi evriminin öncü makinalarının ilk kez sahne alacağı MAKTEK Avrasya 2016 için geri sayım başladı. Otomotiv, havacılık, savunma, beyaz eşya, gemi ve inşaat sektörleri başta olmak üzere imalat alanında sanayinin geleceğini şekillendirecek Endüstri 4.0’ın öncü makinaları 11-16 Ekim tarihlerinde sergilenecek. Dünya makina devlerini TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ağırlayacak organizasyonun 1.5 milyar dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor.
Türkiye’nin önem verdiği stratejik sektörleri arasında yer alan ‘makina’ ve alt sektörü ‘takım tezgahları’nı temsil eden iki büyük meslek örgütü MİB ve TİAD desteğinde düzenlenen MAKTEK Avrasya 2016, Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında kaldıraç olacak ‘Endüstri 4.0’ temasıyla kapılarını açacak. Sanayiyi bekleyen büyük dönüşümün “Endüstri 4.0 ve Geleceğin Akıllı Üretim Mühendisliği” sloganıyla 14 salon, 120 bin metrekare alanda; makine, robot ve insan etkisiyle aktarılacağı organizasyon 11-16 Ekim’de TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen takım tezgahları imalatçıları firmalarını ağırlayacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilecek organizasyon, bu yıl 75 ülkeden 70 bini aşkın sektör profesyonelini buluşturacak.
Dünya Ekonomik Forumu dâhil olmak üzere son yılların en önemli konuları arasında yer alan Endüstri 4.0, tüm yönleriyle masaya yatırılacağı fuarda, yeni sanayi devriminin öncü makinaları ilk kez sahne alacak. MAKTEK Avrasya 2016’nın önümüzdeki yıl Türkiye’de 1.5 milyar dolarlık iş hacmi yaratması ve takım tezgahı ihracatının 2017 yılında yüzde 14 artışla 535 milyon dolara ulaştırması bekleniyor.
“Süre Gelen Teknolojik Evrimin Yeni Adı: Endüstri 4.0”
Endüstri 4.0’ın makina imalat sanayiindeki teknolojik evrimi hızlandıracağını belirten Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ahmet Özkayan, Maktak Avrasya 2016’nın süre gelen bu evrim sürecinde küresel teknoloji arenasında bulunduğumuz konumun anlaşılması için sektör paydaşları adına önemli bir buluşma ve iletişim ortamı yarattığını söyledi. Üreterek büyümek zorunda olan Türkiye ekonomisine dün olduğu gibi bugün ve yarın da ‘Makina’ ve ‘Takım Tezgâhları’ sektörünün her zaman destek vereceğini belirten Ahmet Özkayan, “Türkiye genç ve dinamik nüfusu, son 10 yılda Ar-Ge’yi odağına alan hükümeti ve teşvik politikaları ile önemli yollar kat etti. 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefine ancak yüksek teknolojili ara bileşenlerinin üretimi ve yine bu bileşenlerin yerli üretim makinalarda kullanılarak katma değer yaratılması ile ulaşabileceğiz” dedi.
Özkayan, “MİB ve TİAD olarak otomotiv, havacılık, savunma, medikal, beyaz eşya, gemi ve inşaat başta olmak üzere imalat alanında sanayinin geleceğini şekillendirecek Endüstri 4.0 için MAKTEK Avrasya 2016’da önemli çalışmalar yaptık. İmalatta ve satış sonrası hizmetlerde önemli avantajlar sağlayacak Endüstri 4.0 evrimini sadece imalatta, yeni mamullerde değil, yeni sistem ve iş süreçleri kapsamında da ele alınması gerekli. Ülkece önümüzdeki 10 yıllık süreçte büyük bir atılım ile tam anlamıyla gelişmiş ülke konumuna sıçrama yapmak için MAKTEK Avrasya 2016’da imalat, iş gücü ihtiyacı ve niteliği, altyapı gereksinimlerine kadar çeşitli alanlarda gelişmeler, teknolojiler ve trendler sunulacak. İmalatçısı, müşterisi ve yan sanayisi bu bilgiler ışığında gelecekleri için yol haritalarını belirleyecek” açıklamasını yaptı.
“Dünya Teknoloji Yarışında Yerimizi Şimdiden Planlamalıyız”
Avrasya’nın en büyük buluşmasında masaya yatırılacak olan Endüstri 4.0’ın Türkiye’ye sağlayacağı avantaj, kurumlara sunacağı üretkenlik, verimlilik ve ciro artışının alanında uzman firmalarca paylaşılacağını belirten Özkayan, yeni sanayi devrimine geçiş için ihtiyaç duyulan teknolojik sistem, iş gücü nitelikleri, teşvik ve eğitim konularının MAKTEK Avrasya’da sunulan teknolojiler ile izleyecekleri güzergahları belirleyebileceğini belirtti. Endüstri 4.0 ile bugün çok karmaşık kabul edilen ürünlerin imalatının dahi kısa sürelerde hayat bulabileceğini, müşterilerin ve tüketicilerin beğenisine sunulan ürünlerin çok daha kaliteli olacağını ve satış sonrası hizmetlerin beklentilerin çok üzerinde kalite ve hız seviyelerine ulaşabileceğini belirten Ahmet Özkayan, şunları kaydetti:
“Sektörün tüm paydaşları birlikte, 6 gün boyunca TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde önümüzdeki evrim dönemi süresince doğru yolu bulabilmek için stratejileri, atılması gereken adımları tartışacağız. Birçok yeni gelişen ve gelişecek alanlarda uzmanlaşacak iş gücümüz, Endüstri 4.0’ın itici gücünü oluşturarak sektörlerimizin büyümesini tetikleyecek. Sadece bugün geçerli olan teknik alanlarda değil, bu evrimin ortaya çıkaracağı ve geliştireceği alanları doğru belirlememiz ve bu alanlarda eğitime daha fazla ağırlık vermemiz, insan kaynağımızın kalitesini yükseltecek. Devlet katkısı ile küresel rekabette önemli oyunculardan biri olmamızı sağlayacak.”
1.500 Markanın Ürünleri Tanıtılacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı desteği ile 30’un üzerinde yabancı misyon ve temsilciliğin desteğiyle gerçekleştirilecek MAKTEK Avrasya 2016’da 54 tanesi MİB üyesi, 80’den fazla Türkiye’nin önde gelen imalatçı firmalarımız ile birlikte Almanya, İspanya, Çin, Tayvan, Hindistan, Güney Kore, Japonya, İtalya, İngiltere gibi imalat sektöründe söz sahibi 30’u aşkın ülkeden katılımcılar 1.500’e yakın markalarının yeni ürünlerini ilk kez tanıtacak.
Sektörde ve imalatta küresel fırsat kapılarını aralayacak olan MAKTEK Avrasya 2016’da; CNC, universal talaşlı imalat makinaları, sac işleme makinaları, kesici takımlar, takım tutucular, CAD/CAM, PLM yazılımları, ölçü aletleri, kalite kontrol cihaz ve ekipmanları, kaynak, kesme ekipmanları, kaynak makinaları, yedek parça, ısıl işlem donanımları, taşıma sistemleri, yağlama ve soğutma sistemleri sergilenecek.