Hijyenik tahrik çözümleri: “washdown” ve özel yüzey işlemi uygulanmış redüktörler ile FDA CFR Title 21’e uygunluk sağlandı.
Gıda ve içecek sektöründe, ilaç üretiminde, hijyenik tasarım, makine ve üretim yerleri için bir zorunluluktur. Periyodik temizlik ve sterilizasyon temel hijyen gereksinimidir ve genelde proses aşamasında yapılır. Bu sebepten ötürü makinelerde kullanılan tahrik teknolojilerinden daha farklı özellikler aranır. NORD Drivesystems’in yeni geliştirdiği özel yüzey kaplama uygulaması olan ve “washdown” (yıkanabilir) helisel-konik redüktör serisi makine üreticileri ve kullanıcıları için teknik ve ekonomik açıdan cazip çözümler sunmaktadır. Yıllardan beri, NORD Drivesystems, gıda ve içecek endüstrisinin hijyenik tahrik sistemleri konusunda çözüm ortağıdır. NORD, uygulama için gerekli teknik özellikleri sağlayabilmek için ürün gamında bulunan standart ürünlerine modifikasyonlar yaparak müşteri isteklerine çözüm getirmektedir. Ayrıca, yeni “washdown” serisi redüktörler ile artık NORD Drivesystems’in sürekli, yoğun, agresif yıkama ve temizleme proseslerine dayanıklı çözümü de bulunmaktadır. Buna paralel tahrik sisteminin asit ve alkali çözeltileri ile temas etmesi de sorun teşkil etmemektedir. Redüktörün dış yüzeyi köşesiz ve yuvarlak tasarlandığı için her montaj konumunda deterjanlı sıvılardan kolayca arındırılabilir. Ayrıca, redüktör gövdesi üzerinde girintiler ya da ölü alan bulunmamaktadır. Redüktörlerin gövdeleri Alüminyum dökümden imal edilmiştir.
Alüminyum, çelikten çok daha iyi korozyon dayanımı gösterir. Inovatif yüzey işleme gibi ek önlemler sayesinde özel uygulamalar için ekstra koruma sağlanmış olur. Kendini kanıtlamış monoblok gövdeye sahip redüktörler sorunsuz çalışma sağlarlar. Yeni helisel-konik redüktör serisi beş farklı gövdeye sahip olup, 90 ile 660 Nm arasında moment iletimi sağlamaktadır. “Washdown” serisi redüktör gövdeleri iki farklı seçenekte tasarlandı: son derece hafif, sağ-lam ve yanları açık olan ve klasik kapalı tip gövde. “Washdown” serisi redüktörler özellikle küçük ve hafiftirler. Önceki seri ile karşılaştırıldığında, güç yoğunluğu %60 oranında geliştirilmiştir. Bu nedenle, sadece gıda sanayisindeki uygulamalar için değil, aynı zamanda standart helisel-konik redüktör kullanımı gerektiren uygulamalar için de uygundur, örneğin konveyör sistemleri. Düşürülmüş ağırlığı enerji tüketiminde tasarruf sağlamaktadır. Yeni “washdown” serisinde bulunan büyük çıkış rulmanları, redüktörün daha büyük kuvvetleri absorbe etmesini sağlamaktadır. Proses acısından sızdırmazlığın büyük önem taşıdığı uygulamalar için de, redüktörler isteğe bağlı olarak çift yağ keçeli olarak müşterilere sunulmaktadır. Ayrıca redüktörlere bağlanan kısa IEC-motor flanşları sayesinde diğer motor üreticilerinin IEC normundaki motorları bağlanabiliniyor.
Paslanmaz çeliğe alternatif:
Nord’un odaklandığı başka bir konu da yüzey iyileştirmedir. Artık NORD’un, genelde paslanmaz çelik gerektiren tahrik sistemleri için, hijyen acısından mükemmel sonuç veren, çok yönlü bir çözümü bulunmaktadır. NORD’un geliştirmiş olduğu teknik ile redüktörlerin yüzeyleri koruyucu boya ile kaplanmıyor – bunun yerine yüzeylerine özel bir işlem uygulanıyor.
Çok sağlam ve dayanıklı olan finiş için her hangi bir malzeme uygulamak gerekmiyor. Katalitik bir prosese dayalı olarak redüktörlerin Alüminyum gövdeleri 6-7 kat daha sert bir hale getiriliyor. Daha düz bir yüzey elde etmek için ise, işlemden geçen gövdelere dolgu malzemesi uygulanıyor. uygulaması sonucu motorlu redüktörler çok zorlu çevre koşullarına karşı bile dayanıklı hale gelmektedirler. Bu zorlu çevre şartları, yiyecek ve içecek, ilaç sanayindeki kimyasal temizlik gerektiren ortamlar olabilir. Örneğin, yapılan geniş testler sonucu uygulanmış yüzeylerin, bir yıl süren tuzlu su ile durulamada bile hasar görmediği kanıtlamıştır. Bu testlerde ayrıca agresif temizlik kimyasalları ve basınçlı su kullanılmıştır. 1000 saat süren tuz püskürtme testi sonunda dahi korozyona rastlanmamıştır. uygulanmış yüzeylerin “parça çarpma” testinde de standart çözümlere göre üstün olduğu kanıtlanmıştır: koruyucu kaplama veya vernik (vernik, nikel veya nikel/teflon kombinasyonları uygulanmış olabilir) uygulanmış redüktörlerin yüzeyleri, hasar görmeleri durumunda soyulurlar – koruyucu kaplama zarar görür. Uygulamanın özelliğinden dolayı, bu hadise uygulanmış redüktörlerin yüzeyinde söz konusu değildir: uygulanan yüzeyler çizilmez, çok dayanıklı ve korozyona uğramazlar.
Gıda sektörü sanitasyon testlerinin neticeleri:
– Soyulma, pullanma, dökülme ya da kabarma olmamıştır
– Yüksek seviyede korozyon dayanıklılığı tespit edilmiştir
– Yüzey üzerinde meydan gelen çizikler korozyona neden olmamıştır
– Kimyasallara/deterjanlara karşı dayanıklı
– Geniş pH aralığında yüksek stabilite
– Tuz püskürtmeye dayanıklı
Üstteki fotoğraflar bu test neticesinde boyanın ne durumda olacağını göstermektedir. Boyada meydana gelen soyulma, pullanma, dökülme ve kabarma, daha sonra prosesinize karışacaktır!
Boya : Çizik kaynaklı korozyon başlangıcı, çizik bölgesi etrafında kabarma var !!!
ASTM B117 -09 Tuz püskürtme testi (+2000 saat süreli)
– Beyaz korozyon oluşmadı
– Çizik bölgesinde korozyon başlangıcı görülmedi.
ASTM D3170 Yabancı cisimlere karşı çarpma/dayanım testi
– Yüzeye yapışma özelliğini kaybetmiyor
– Çapaklanma olmuyor.
Özel çözüm yerine geniş standart ürün gamı
Çoğu üretici sadece kısıtlı sayıda paslanmaz çelikten imal edilmiş ürünü pazara sunuyor. ise NORD’un alüminyum’dan üretilmiş tüm ürünlerine uygulanabiliniyor. Ağırlık faktörü ayrıca bir avantaj teşkil ediyor: alüminyum çelikten çok daha hafiftir. Böylece çok daha az kütleye sahiptir ve mühendislere, makinelere bağlamak için daha fazla seçenek sunmaktadır. Ayrıca, uygulanmış redüktörler, paslanmaz çelikten imal edilmiş redüktörlerden çok daha ucuzdurlar.