Sadece Türkiye pazarı için değil, uluslararası anlamda redüktör projeleri oluşturmak bizim için çok önemli bir parametredir.
Eylül 2020’den itibaren Polat Group Redüktör ailesiyle birlikte çalışıyorum. Ar-Ge ve Ür-Ge departmanında Ar-Ge Mühendisi olarak görev yapmaya başladım ve halen bu görevimi sürdürmekteyim. Ayrıca, 2021 yılında faaliyete geçen “SAP S4HANA” projesinde aktif rol aldım. ‘’Beyin takımı’’ olarak nitelendirilen departmanımızda çalışmanın belli başlı sorumluluklarının yanında, bu sorumlulukların doğurduğu bazı zorluklar da var elbette; ancak, bir projenin tasarım ve kurgu aşamalarının başlangıç ve gelişim süreçlerinde, yani ‘’işin mutfağında’’ bulunmanın paha biçilemeyen bir duygu olduğunu ifade etmeliyim.
Tasarım sürecinde sadece Türkiye pazarı için değil, uluslararası anlamda redüktör projeleri oluşturmak bizim için çok önemli bir parametredir. Türkiye ve dünya pazarındaki sektörel gelişmeleri takip ederek tasarımlarımızı oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Ar-Ge ve Ür-Ge departmanı olarak, sektöre liderlik yapabilecek teknik donanıma ve vizyona sahip, kreatif ve dinamik çalışma arkadaşlarımla beraber yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması için fikir ve bilgi paylaşımlarında bulunuyoruz. Bu fikir ve bilgilerin uygulanabilirliğini ve pazara uygunluğunu tartışarak elde ettiğimiz sonuçları, inovatif düşünce ile birleştirerek ürünlerimizi tasarlıyoruz. Şu ana kadar tamamlanan ve halihazırda devam eden, sadece ülke çapında değil küresel boyutta ses getirecek olan “sikloid redüktör” projemiz, bu düşünceyi kanıtlar niteliktedir.
Önemli olan başka bir durumda; PGR olarak standartlarımız dışında müşteri isteklerini karşılayan, piyasaya cevap olabilecek ürünler ortaya çıkaran yeterli donanıma sahip olmamızdır. Polat ismine yakışır kalitede, müşterilerin özel çıkış mili ya da şaftı, dişli grubu gibi birçok isteklerine uygun ürünler tasarlayabiliyoruz. Tasarım yaparken maliyet faktörünü de göz önünde bulundurarak ve bunu teknik kalite ile birleştirerek, minimum seviyede desibele sahip sessiz redüktörler ortaya çıkarıyoruz.
Çeşitli tasarım, analiz ve mühendislik programları kullanıyoruz. SOLIDWORKS ve AUTOCAD programlarının yardımıyla, 2D ve 3D olarak tasarım çalışmalarını yaparak üretim teknik resimlerini oluşturabiliyoruz. GWJ mühendislik programı yardımıyla, analiz ve kalibrasyon çalışmalarını rahatlıkla yapabiliyoruz. HEXAGON programı ile redüktörlerin en önemli parçası olan dişlilerin boyutsal ve teknik hesaplarını yapabiliyoruz. Bu programlar, tasarım çalışmalarımızı iyileştirerek daha verimli redüktörler ortaya çıkarmamızı sağlamaktadır. Ayrıca, veri akışını ve veri depolamayı kolaylaştıran SAP programını kullanıyoruz. Bu programda bulunan kod, kart, kit, ürün ağacı, alt bileşen gibi programın sağladığı kurgusal durumlar, tasarım ve üretim proseslerinde, daha hızlı ve daha az hata ile aksiyon alınmasını sağlamaktadır. Çünkü redüktörlerde makine elemanı olarak kullanılan hem rulman gibi tedarik edilen ve bir işlem görmeyen hem de bir üretim sürecine tabi tutulan tüm ürünlerin bir kodu mevcuttur. Bu kodlar ile ürünün stok durumunu, makine elemanının hangi redüktör tipinde kullanıldığını, aynı zamanda tezgahlarda işlenen parçaların teknik resim kodlarını rahatlıkla öğrenebiliyoruz. Ülkemizde ve dünyada kurumsal olarak faaliyet gösteren çoğu firmanın ‘sistem’ olarak kullandığı SAP programı, POLAT Group Holding tarafından da uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Ar-Ge ve Ür-Ge departmanı olarak, tasarım ve analiz çalışmalarını sürdürürken her zaman en ince detaylara bakıp, redüktörün çalışma şartlarını da göz önünde bulundurarak farklı bakış açıları ile değişim ve gelişime değer veriyoruz. Son olarak, Albert Einstein’ın da dediği gibi:
‘’Her zaman yaptığınızı yapıyorsanız, her zaman aldığınız sonuçları alırsınız.’’