Sevgili okurlarımız, Türkiye’nin en önemli firmalarından biri olan Gamak’ın Genel Müdürü Sn. Tolga Kayaoğlu ile yaptığımız keyifli sohbeti sizlere aktarmak isteriz.
Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?
Gamak, 1961’den bu yana, Türkiye’de elektrik motoru sektörünün oluşmasını sağlayan, onu büyüten, kullanıcıların dışa bağımlılığını engelleyen ve sektöre sürekli liderlik eden firma hüviyetini korumuştur. Bu kapsamda hareket ile Gamak, duruşundan ve rolünden taviz vermemiş, sadece ülkesine değil, paydaşlarına da sorumluluğunu her zaman bilen ve ona göre hareket eden bir firma olmuştur. Günümüzde Gamak, 0,06 kW-1.000 kW ve 56-450 tip aralığında, 3-fazlı asenkron, çok devirli, tek fazlı, hız kontrol uygulamalarına uygun, frenli, duman, özel sipariş ve denizcilik uygulamalarında ihtiyaç duyulan motorları standart ya da özel tasarım olarak üretebilme kabiliyetine sahiptir. Elektrik motoru üretiminde Dünyanın sayılı entegre firmalarından biri olan Gamak, Türkiye’de marka bilinirliliği anlamında yüksek bir oran ile sektörünün lideri olup, hedefi liderliğini pekiştirerek artan oranlarda sürdürülebilirliğini sağlamaktır.
Firmanız sektöre hangi hizmetleri veriyor?
Ürünlerimiz, sanayide elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirme ihtiyacı duyulan her alanda kullanılır. Başta her türlü makine, redüktör, fan, pompa, vinç, kompresör, konveyör vb. ürünleri ve fabrikaların tamamı ile maden ocakları, enerji santralleri, denizcilik, petrol istasyonları, kimyasal üretim vb. birçok alanda yaygın kullanım alanına sahiptir.
2016 yılında ve bu yılın ilk yarısında alanınızda ne kadarlık üretim yaptınız? Elde ettiğiniz rakamları 2014 ve 2015 yılları ile karşılaştırır mısınız?
2016 yılı başı itibari ile firmamız üretimde kapasite ve kabiliyetlerini geliştirme yoluna gitmiş, tüm tiplerde 2014 yılında ulaştığı toplam kW üretiminin 32% ve 2015 yılında ulaştığı toplam kW üretiminin 67% üzerine çıkmıştır. Gamak için verim, üretimin ve yönetimin her alanında var olup aynı anda takibi yapılan ve 43 adedi gerçekleşen daha yüzlerce iyileştirme projesi ile destek bulmaktadır. Hedefimiz, Gamak firmasına ait, Yalın üretim ve yönetim metodolojilerine dayalı, Dünya standardında bir üretim ve yönetim sistemi kurmak olup önümüzdeki yıl da, bu yıl ulaşacağımız hedeflerin 40% üzerinde üretim yapmanın ve bu ürünleri satmanın planları içerisindeyiz.
Firma olarak önümüzdeki dönemde yeni bir yatırımınız olacak mı? Varsa, bu konuda açıklayıcı bilgi verir misiniz?
Gamak olarak bu yıl bizler için yatırım ve geleceğe hazırlanma yılıdır. Bu kapsamda yılın ilk yarısında verimliliğimizi arttırarak, organizasyonumuzu düzenleyerek, bayilerimizin ve müşterilerimizin seslerini daha çok dinlemeye başlayarak ve yeni ürünlerde yaptığımız hazırlıklarla sağladığımız gelişimleri, yılın ikinci yarısında yeni ürünlerin pazara sunulması, yeni yatırımlar ve bayi ve müşteri ağımıza getireceğimiz yeni uygulamalarla sürdüreceğiz. 2016 yılında önemli tutarlarda yatırım yapacağız ve bu yatırımların sonuçlarını da yılın ikinci yarısı ile gelecek yılın ilk çeyreğinde almayı planlıyoruz. Dünyada yaşanan ekonomik darboğaza paralel ülkemiz potansiyelinin toparlanma çabasında olduğu ve zor günler geçirdiği bugünlerin hemen akabinde Gamak olarak, iddiamızı sürdürecek olmak ile birlikte yakın ve uzak geleceğe yatırım nedenimiz bundan ötürüdür.
Firmanız ihracat yapıyor mu? Hangi ülkelere, hangi ürün gruplarını ihraç ediyorsunuz? Yıllık cironuzun yüzde kaçını ihracattan karşılıyorsunuz?
Bahsettiğim üretim yatırımlarımızın yanı sıra bir diğer yatırım alanımız da ihracat olup amacımız, geniş, sağlam ve sürdürülebilir ilişkilere dayalı geniş bir ihracat ağı kurmaktır. Bugüne kadar firma olarak ihmal ettiğimiz Dünyada, önemli bir oyuncu olmak adına oluşturduğumuz ihracat stratejimiz paralelinde, 4 kıtada 22 ülke ile iletişim ve iş ilişkileri kurmak adına çaba içerisindeyiz. Gittiğimiz her ülkede karşılaştığımız Çinli, Avrupalı ve Amerikalı rakiplerimiz ile baş etmek ve bu ülkelerde distribütörlükler oluşturarak ve temel düzeyde olan marka bilinirliliğimizi en üst seviyeye çekerek, Türk bayrağını bu bölgelere dikmek adına çalışma arkadaşlarımla beraber üst seviye gayret göstermekteyiz. Bu paralelde, ciromuz içerisinde bugün küçük paya sahip ihracat oranımızı, üç yıl içinde ciromuzun 40%’ını oluşturur hale getirmiş olacağız.
Yine yakın zamanda pazara sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün bulunuyor mu? Varsa bu ürün hakkında değerlendirme yapar mısınız? Şayet ürün pazara çıktıysa ne zaman çıktı, özellikleri neler, satışlarınıza sağladığı katkı nedir?
2016 yılı Gamak adına birçok yeni ürününü devreye almak ve geniş olan ürün yelpazesini daha da fazla genişletmek adına çok önemli fırsatları barındıran bir yıldır. Bu yıl içerisinde 300 0C 2 saat dayanım sertifikamızı aldığımız duman motorlarımızı pazara sunduk. Yeni bir sayfa açtığımız bu ürün grubunda da iddialıyız ve firmalara özel, ortak sertifika çalışmalarına ve sanayiciler ile birlikte ürün geliştirmeye açığız.
Monofaze (tek fazlı) motorlarımızda sunduğumuz röleli ürünlerimizin yanı sıra alternatif olarak merkezkaçlı (mekanik anahtarlı) ürün taleplerine cevap vermek adına, ağır şart çalışma dayanımı yüksek, merkezkaçlı monofaze ürünlerimizi yılın son çeyreğinde piyasaya sürüyor olacağız. Ürünümüzü, bu dönemde tüm müşterilerimize ulaşarak anlatıyor, bayilerimizin ve müşterilerimizin, markamıza duydukları güvenin karşılığı bir ürün ile karşılarına çıkacağız. Yine piyasada fazlası ile talep edilen, firmalara esneklik kazandıran, takılabilir ayaklı motor serimiz (Gamak Elit® serisi) adına hazırlıklarımız tüm hızı ile devam ediyor olup yılsonuna doğru devreye sokacağımız bu ürün grubu ile piyasada ses getireceğimize inanıyoruz.
Ürünümüzün benzerlerinden farkı, takma ayakların yanı sıra takma flanşların da aynı anda uygulamaya giriyor olacağıdır. Ayrıca, ürünlerimizi tercih eden fren kullanıcıları ile ortak çalışmalar yaparak kendilerine uyumlu elektrik motoru üretimine girmeye hazırız. Yılın ikinci yarısı fren kullanımına direkt uygun ürünlerimiz devreye girmiş olacaktır. Bugün üretimini yapabildiğimiz IE3 verimli motor serisini, çok adetli seri üretime uygun hale yılsonuna kadar getirerek yurtiçi ve yurtdışı yüksek miktarlı taleplere hazır hale geleceğiz. Türkiye sanayisi için bir gurur nedeni olacak bu nokta bizim için sadece bir ara duraktır ve gelecek adına IE4 verimli motorlar hazırlıklarımız bu yıl ve önümüzdeki yıl devam edecektir. Ayrıca firmamız, prestijli ürün grubu adı altında, savunma sanayi, elektrikli otomobil, elektrikli otobüs ve rüzgar türbinleri sektörlerindeki büyük yerli ve yabancı oyuncular ile işbirliği projeleri geliştirmekte, projelere ortak olmakta olup bu alandaki başarılarımızı da zamanı geldiğinde Türk halkı ve müşterilerimize aktarıyor olacağız. Yanı sıra, bugünlerde yatırım ve fizibilite aşamalarında olduğumuz birden fazla yeni ürün çalışmalarımızı da, prototip aşamalarına geldiğimizde memnuniyetle kamuoyu ve müşterilerimiz ile paylaşıyor olacağız.
Sizce sektörün ana gündem maddesi ile firma olarak alanınızda yaşadığınız temel sorunlar nelerdir? Ayrıca faaliyet gösterdiğiniz alan itibariyle bağlı bulunduğunuz bakanlıktan beklentileriniz, öneri ve sıkıntılarınız nelerdir?
Bugün sektörün en önemli gündem maddesi, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi, öncelikli olarak girilen ekonomik darboğaz ortamından çıkarak yükseliş dönemine geçmektir. Ülkede, güçlü yatırımın yüzünü gösterdiği, üretimin öneminin daha fazla arttığı, ihracatın yüksek oranlarda büyüdüğü ve dünya çapında ekonomilerin canlandığı o dönem geldiğinde, sektör ve şirketimiz de bu gelişimden fazlası ile nasibini alacaktır. Hazırlıklarımız yakın gelecekte olacağına inandığımız bu gelişim dönemi içindir. Diğer önemli madde ise sektör oyuncu sayısının zamanla artmaya başlamasıdır.
Ülkemizin gelişen sanayisi ve bölgesinde, fiyatta Uzakdoğu, kalitede Avrupa ile rekabet etmeye en yakın ülke olma sebebi ile elektrik motoru üretimi ve satışı cazip hale gelmiştir. Bu cazibeye paralel bu alana yatırımlar artmış ve oyuncu sayısı, yerli üretici ve yabancı ithalatçı ile beraber geçmişe göre üçe katlanmıştır. Şirketimiz bu durumun ve olası etkilerinin farkında olup üzerine düşenleri yapmaya çalışarak rekabet ile en üst seviyede başa çıkacaktır. Ayrıca, üretici firmaların, gelişen IE motor verim seviyelerine ayak uydurmaya çalışmaları, elektrik motoru kullanan sanayicinin verimli motor serilerine yönlenmeleri adına her türlü eğitim, uygulama ve teşvik ile devlet nezninde sağlanan ve sağlanması gereken düzenleme ve yaptırımlar da diğer önemli sektör gündemidir.
Diğer bir deyiş ile bakanlığımızın arkasında durmaya çalıştığı her türlü yaptırım, aslında sektörün kalitesini yukarı çekecek, belli firmaların kendisine çekidüzen vermesini sağlayacak olup aslında kazanan yine Türk sanayisi ve ekonomisi olacaktır. Öyle ki yaptırım beklentisi ile Türkiye’de direkt müşteriye satışını geçmişte bıraktığımız IE1 satışı ve üretimi, bu yaptırım tam olarak sağlanamadığı için tarafımıza negatif etki olarak dönmüştür. Son iki yıl içerisinde yapılan devlet denetimlerinin sonuç vermesi adına TSE sertifikasyonuna sahip bir firma olarak, devletimize her türlü desteği vermeye ve ilgili projelerde, imkanlarımız dahilinde yer almaya hazırız.
Türkiye elektrik motorları sektörünün mevcut durumu ve sektör içerisinde ürünlerinizin kullanıcıya olası faydalarından bahseder misiniz.
Türkiye elektrik tüketimi, 2015 yılında kW cinsinden bir rekora imza attı ve 264 milyar kWh tüketim sergiledi. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki 2015 yılında bu tüketimin 45%’ini sanayi kullanılmakta ve bu kullanımın 75%’i de AC asenkron motorlar tarafından tüketilmektedir. Bu da demektir ki ülkemizdeki elektrik motorları 90 milyar kWh elektrik tüketiyor. Örnek olarak, sanayide çift terimli gündüz vardiyası birim fiyatından hareket ile elektrik motorlarının yılda 18,5 milyar TL elektrik tükettiği söylenebilir ve elektrik motorunda sadece bir verim sınıfı atlamanın ülkeye kazancı yılda yaklaşık 400 milyon TL olacaktır. Sanayide üreticilerin de bu bilinçle hareket etmeleri halinde, fabrikalarındaki motorlarına bir sınıf atlatma karşılığı, 2-3% oranında elektrik faturası azalışı olarak dönecek ve toplamında sağlanan getiriler, çok kısa sürede geri dönerek, önce firmada sonra ülkede kalacak ve ilgili diğer kaynaklara aktarılabilecektir. Hal böyle iken, bu yıl yaklaşık 1 milyar TL civarında olduğu tahmin edilen sektör pazarının son iki yılda ülke ekonomisi büyümesine paralel hareket ettiği söylenebilir. Lakin oyuncu sayısının artması, oyuncu başına düşen payın azalması kısıtını beraberinde getirmektedir. Geçmiş sektör tecrübelerine ilaveten, müşterisine en iyi ürünü sunan, hizmeti veren, en iyi fiyat ve kalite performanslarına sahip ve tüketicisinin geleceğinden şüphe etmediği güçlü firmalar ön plana çıkmaya başlayacaktır. Bizim de çabamız bu kriterlerde açık ara liderliğe oturmaktır.
Türkiye’deki elektrik motoru üretimini daha da güçlendirmek ve rekabet avantajını artırmak amacıyla yapılması gerekenleri aktarır mısınız?
Özellikle, standartlara uymayan düşük verim grubunda ülkeye motor girişi adına anti-damping uygulamasının devreye alınması gereklidir. Zira, standartlara uygun olarak müşterilere daha verimli ürün sunmaya çalışan firmalar ile standart dışı düşük verim grubunda, ilk yatırım maliyetinin bir miktar düşük oluşunu, müşteriye cazibe olarak sunan bu firmalar ile rekabet, haksız rekabete girmektedir. Firma olarak, ülkemizde her türlü rekabet kurallarına uyum hassasiyetmize ilaveten ihracata çıktığımızda da gittiğimiz ülkenin kurallarına paralel hareket çabamız, ithal ürünler adına Türkiye’de de geçerli olmalı ve başta IE1 ürünler olmak üzere, standartlara uygun olmayan ürün ve firmalar sektörden ayıklanmalıdır. Tabi ki bunlarla ilgili çaba ve takiplerimiz devam etmekte olup yakın gelecekte sektörden bazı gelişimleri duyuyor olabileceğiz. Ayrıca, üretim adına büyük bir heves ile beklediğimiz kuvvetli teşvik tedbirlerinin devreye girmesi halinde yurtdışı pazarlarda rekabet gücümüz çok ciddi artacak, Türkiye’den bizim de aday olduğumuz kendi sektörlerinde birçok firma, Dünya rekabetinde önemli bir rol alarak liderliğe oynayacaktır.
Sonuç ve gelecek
Aktardıklarımız itibari ile günümüzde, Dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmaların aksine firmamızın ortaya koyduğu adımlar ve hedefler, ülkemizin sanayisine ve geleceğine yaptığı yatırım ve güvenin göstergesidir. Firmamızın, geçmişten bugüne gelmesinde ön plana çıkan aktörlerinin yanı sıra bugün beraber çalıştığımız paydaşlarımızın (müşterilerimiz, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve ortaklarımız) eseridir. Bu eser, ülkesine ve sektörüne sorumluluklarını bilen ve bunları geleceğe taşıyan, firma ve ülke bayrağını Dünyada dalgalandırmaya çalışan, yüzünü modern yapıya çeviren ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olan bir firma olarak yoluna devam edecek ve bizler de ona eşlik edeceğiz. Bu bağlamda, bizlere güvenen ve yalnız bırakmayan tüm paydaşlarımızın gücünü arkamızda hissederek, çok daha başarılı bir gelecek adına var gücümüz ile bir Dünya markası olmaya çalışacağız.