Sırp asıllı Amerikalı bilim insanı Nikola Tesla, pek çok buluş gerçekleştirmiş ve 700’e yakın patente sahip olmuş bir karakter. Alternatif akım sistemini geliştirerek modern elektrik motorlarının üretilmesine giden yolu da açmış olan Tesla’nın geliştirdiği birçok prensip günümüzde halen geçerliliğini korumakta.
10 Temmuz 1856’da, Avusturya İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunan Smiljan köyünde doğan Nikola Tesla, düzensiz bir eğitim hayatı yaşamıştır. Papaz olan babasının telkinlerinin aksine Nikola Tesla, pek çok farklı şehirde pek çok farklı okulda eğitim gördü ve farklı işlerde çalıştı. Bu yıllarda edindiği teknik bilgiler ve iş deneyimi, bilimsel çalışmaların yön tayin edecekti.
Alternatif akım sistemi
1884 yılıyla birlikte çalışmalarına New York’ta devam eden Nikola Tesla, burada Thomas Edison’la tanıştı. Edison’un, Tesla’nın alternatif akım sistemine beklediği ilgiyi göstermemesiyle yolları kısa sürede ayrıldı. Thomas Edison, doğru akım sistemiyle ABD’de elektriğin evlerde kullanılmasını mümkün kılmıştı. Bu işten iyi bir kazanç sağlayan Edison, sistemini değiştirmeye de sıcak bakmıyordu.
Yeni elektrik motorları ve jeneratörleri üzerinde çalışmalar yapmaya başlayan Tesla, çok geçmeden alternatif akım sistemini geliştirdi. Tesla tarfından geliştirilen üç fazlı alternatif akım indüksiyon motoru, elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülmesinde doğru akıma göre çok daha başarılı sonuçlar veriyordu. Ayrıca alternatif akım daha yüksek voltaj üretmeyi mümkün kılıyor, elektriğin çok daha uzağa ve daha ucuz bir şekilde taşınmasını olanaklı kılıyordu.
Nikola Tesla, alternatif akım transformatörleri ve motorları için elinde bulundurduğu patentleri 1885 yılında George Westinghouse’a sattı ve ikili Thomas Edison’a rakip oldular. Bu rekabet çok kısa bir süre içerisinde bir ticari savaşa hâlini aldı. Hatta bu dönem tarihe “Akım Savaşları” olarak geçmiştir. Zaman içinde alternatif akımın çok daha güvenilir ve hesaplı olduğu genel olarak kabul görmeye başladı. Nihayetinde bütün dünya alternatif akım sisteminin değerini anlamaya başladı.
Kablosuz enerji
1890’lara gelindiğinde Nikola Tesla çalışmalarını kablosuz enerji iletimi üzerine yoğunlaştırmaya başladı. 1891 yılında patentini aldığı Tesla bobini, kısa mesafede enerjiyi kablosuz şekilde taşımayı mümkün kılıyordu. Temel olarak yükseltici bir transformatöre dayanan Tesla bobini, çok yüksek gerilimler elde etmeyi mümkün kılmaktaydı. Tesla, kendi adını verdiği bu indükleme bobinlerini elektrikle aydınlanma, yüksek frekanslı alternatif akım ve özellikle kablosuz elektrik iletimi gibi alanlardaki deneylerinde kullandı.
Nikola Tesla, bilimsel çalışmalarla geçen bir ömrün sonunda, 7 Ocak 1943’te, bir süredir yalnız yaşadığı New Yorker Hotel’deki odasında öldüğünde 87 yaşındaydı. Arkasında bugün hâlâ geçerliliğini koruyan icatlar, sistemler ve prensipler bıraktı.