Tahrik ve kontrol teknolojileri alanında dünyanın önde gelen şirketi Bosch Rexroth, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisine dayanan çözümlerini üretim ve otomasyon alanına taşıyor.- Üretim tesislerinde dönüşüm için düğmeye basan Bosch Rexroth, bu doğrultuda makineler arası iletişime odaklı, maliyetleri azaltacak, rekabeti artıracak bir ürün ve hizmet portföyünü hayata geçirdi.
Endüstriyel uygulamalarda birçok alanda öncülük eden Bosch Rexroth, teknoloji alanında gerçekleşen ve dördüncü sanayi devrimi olarak anılan Endüstri 4.0 için tasarlanan özel bir hizmet portföyü yarattı. İçinde bulunduğumuz dijital çağla birlikte artık sadece gündelik hayatımızda değil, iş dünyasında da önemli değişiklikler bizi bekliyor. Üretim süreçleri ve otomasyon alanında beklenen teknolojik gelişmelerin, endüstriyel üretimi de değiştirmesi öngörülüyor. Üretim dünyasının ise Endüstri 4.0’ın avantajlarını kullanarak, daha verimli bir hale geleceği bir dünya kapımızda…
Kalite kontrol ve hata tespitini makineler yapabiliyor
Yakın bir gelecekte PLC’lerin (Programlanabilen Akıllı Kontrolör) yerini, PAC’lere (Programlanabilen Otomasyon Kontrolörü) ve IPC’lere (Endüstriyel PC) bırakması bekleniyor. Üretim bandı içindeki her bir parçanın internet ağıyla birbirlerine ve diğer bilgisayarlara bağlanması yoluyla maliyetlerin ciddi oranda düşeceği ve rekabet gücünün artacağı öngörülüyor. Bu gelişmelerle üretim tesisleri; makinelerini, depo sistemlerini, araç gereçlerini küresel ağlara dönüştürebilecek. Böylece üretimde, akıllı cihazlar birbirleriyle gerçek zamanlı iletişim kurarak, daha verimli halde çalışacak. Ürün geliştirme aşamasında ise tasarımdan gerekli malzeme kullanımına, pazarlamadan sevkiyata kadar birçok süreçte daha şeffaf ve birbirine bağlı bir sistem kurulabilecek. Birbiriyle iletişim halinde olan, ağa bağlı makineler ürünün kalite kontrolünü yapıp, üretim sürecindeki hataları daha hızlı tespit etmeyi sağlayacak.
Bosch Rexroth, Endüstri 4.0’ı üretim sahalarına taşıdı
Tüm bu gelişmeleri yakından takip eden Bosch Rexroth, nesnelerin ağ üzerinden birbiriyle haberleşmesini anlatan “Nesnelerin İnterneti” kavramını üretim sahalarına taşıyor. Şirket, üreticilerin de Endüstri 4.0’ın sunduğu daha iyi kaynak kullanımı, daha yüksek verimlilik ve karlılık gibi avantajlara ulaşmasını sağlıyor. Bosch Rexroth Açık Kaynak Mühendisliği portföyü ile otomasyon ile IT dünyası arasında köprü kurarken, diğer yandan da makine üreticilerine yeni bir alan yaratıyor. Üretim hattı operatörlerinin, otonom teknolojiden (RFID etiketleri gibi) en iyi şekilde yararlanmasını sağlarken, geliştirilen modüller, müşterinin veya ürünün özel ihtiyaçlarına göre uyarlanabiliyor.
Bosch Rexroth, üretim hatları ve makinelerin kontrolünde kullanılan, insan gücünü neredeyse yarıya indirebilen PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) teknolojisi ile IT (Bilişim Teknolojileri) dünyasını birbirine bağlıyor. Şirketin Açık Kaynak Mühendisliği (Open Core Engineering – OCE) yazılımı ile yazılım mühendisliğindeki sınırlar ortadan kaldırılıyor. Açık kaynak ara yüzü ilk kez, değişkenleri yapılandırmak ve PLC fonksiyonlarını gerçekleştirmek için makine üreticilerinin kontrol sistemlerinin çekirdeğine erişmesini sağlıyor. Kullanıcılar, geliştirilen Açık Kaynak Mühendisliği (OCE) ile kontrol programından bağımsız olarak gerçek zamanlı uygulamalara özel fonksiyonları işleme alabiliyor, ayrıca kendi yazılımlarını geliştirerek uygulamaları çalıştırabiliyor.
RFID ile üretim hattındaki her parçayı takip edin…
Bosch’un üretim hattındaki her bir parça üzerinde bulunan kimlik teknolojisi RFID (Radyo Frekans Kimlik Belirleme) etiketiyle ürünün hangi şartlarda ve ne şekilde bir araya getirileceğini istasyonlara aktarılabiliyor. Bosch Rexroth’un RFID ID 200 çözümleri, Endüstri 4.0’ın uygulanması konusunda önemli kolaylıklar sağlıyor. Çözümlerle, antenler üst kontrol sistemine, Ethernet veya PROFIBUS DP ara yüzlerine sahip iletişim modelleri aracılığıyla entegre edilebiliyor.
Makineler arası iletişim, iş süreçlerine entegre ediliyor
Bosch Rexroth’un yeni nesil Nexo somun sıkıcıları Endüstri 4,0 teknolojisinin uygulanmasını mümkün hale getiriyor. Entegre kontrol sistemleri böylece, kablosuz çalışma özelliğine sahip somun sıkma makinelerinin, kurumsal ağınızda herhangi bir ilave donanım gerekmeden diğer sistemlere bağlanmasını sağlıyor. Şirketin yeni kaynak kontrol cihazı PRC7300 ile çelikten alüminyuma kadar her türlü sac kalınlığı kombinasyonunda kaynak işlemleri yapılırken yüksek kalite sağlanıyor. Kullanıcılar, artan kullanılabilirlikten ve enerji verimliliğinden faydalanırken maliyet tasarrufu da sağlanıyor.
IndraMotion MLC ile kullanıcılara denetim özgürlüğü
Bosch Rexroth’un tüm kontrol mekanizmalarını bir araya getiren otomasyon çözümü IndraMotion MLC ise makine kontrol ve hareket yönetimi için kullanıcılara ciddi bir denetim özgürlüğü sunuyor. IndraMotion MLC teknolojisi, ethernet bazlı bir endüstriyel ağ sistemi uygulamalarını da bir arada (sercos, ethernet OP, Profinet) gerçekleştirme imkanı tanıyor. IP iletişimi içeren sistem, ayrıca makineler arası iletişim M2M için entegre bir OPC-UA sunucusuna sahip bulunuyor.
IndraDrive Mi teknolojisi ile kablo miktarını %90 azaltın
Bosch Rexroth’un yeni IndraDrive Mi teknolojisi ise diğer sürücü sistemlerinden farklı olarak istediğiniz şekilde uyarlanabiliyor. IndraDrive Mi, elektronik aksamları ve motoru, tek bir üniteye entegre ediyor. Sürücü elektronik aksamlarına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve bileşenleri birbirine bağlamak için gereken kablo miktarını %90 oranında azaltabiliyor. Kablosuz bağlantıyla birlikte Entegre eksek kontrol cihazı (IAC) Çoklu Ethernet özelliği hidrolik sürücüler için bir OBE regülatör platformu olurken, hidrolik kontrol mühendisliği için basamaklı bir hidrolik dişli regülatörü de içeriyor. Bosch Rexroth’un tasarladığı yeni hidrolik hareket kontrolörü HMC ise entegre bir eksen kontrolörüne ve IEC61131-3 PLC işlevselliğine sahip bir dijital kontrol birimi görevini yürütüyor.