Connect with us

Çimento

Çimento sektöründe 210 milyon dolarlık dev yatırım!

Published

on

Eren Holding’in iştiraki Medcem Çimento, 210 milyon Amerikan doları yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3,5 milyon ton klinker üretiminden 6,5 milyon tona çıkaracak. Medcem Çimento, yeni yatırımı ile dünyanın en büyük üretim hattına sahip çimento üreticileri arasında yer alacak.

Türkiye’nin ihracattaki lokomotif sektörlerinden biri olan çimento sektörü, hızlanan yatırım hamleleriyle uluslararası arenadaki gücünü artırmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikasına sahip olan yerli çimento şirketi Medcem, 210 milyon dolarlık yeni yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3,5 milyon ton klinker üretiminden 6,5 milyon tona çıkaracağını duyurdu. Şirket, yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacak yatırımla dünyanın en büyük çimento fabrikasına sahip üreticileri arasında yer almaya hazırlanıyor.

Yeni üretim hattı 2023’te faaliyete geçecek

Şirketten edinilen bilgilere göre, toplam çalışan sayısı sürekli taşeronlarla beraber 900 kişi olan Medcem Çimento, gerçekleştireceği yatırımla istihdama da önemli oranda katkıda bulunacak. Yeni yatırımın ardından direk çalışan sayısında asgari %30 bir istihdam artışı söz konusu olacak.

Yatırım planıyla ilgili ayrıntıları da paylaşan Medcem Çimento Genel Müdürü Murat Kahya, “Yatırım için gerekli her türlü yasal izin sürecini tamamladık ve gerekli ana ekipmanların alımı için Alman menşeili şirketlerle anlaştık. Böylece imalat çalışmalarına aktif olarak başlarken, fabrika sahasındaki inşaat çalışmalarımıza da hız vereceğiz. 2021 Ağustos ayı başında ise inşaat işlerine ağırlık vermeyi ve 210 milyon dolarlık yatırım ekseninde gerçekleştireceğimiz çalışmaları 20 aylık sürede tamamlamayı hedefliyoruz. 2023 yılının ilk çeyreğinde yeni üretim hattında üretime başlayacağız” dedi.

ABD’de yeni terminal planı 

Yurt dışı yatırımlarını da genişleteceklerine değinen Murat Kahya, “Kamerun ve Tunus’ta öğütme tesislerimiz, Rusya’da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise çimento terminallerimiz bulunuyor. Yakın zamanda ise bizim için oldukça önemli bir pazar olan Amerika Birleşik Devletleri’nde bir terminali faaliyete alacağız. ABD’deki terminal yatırımına dair fizibilite çalışmalarına başladık, yeni terminalle ilgili görüşmelerimizi yakın zamanda sonuçlandıracağız” dedi.

Kahya, Medcem Çimento’nun gelecek hedeflerini ise şöyle aktardı: “Şirket olarak kısa vadede başlamayı düşündüğümüz yatırım planlarımız ve çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Genç bir şirket olsak da sektörün en önemli oyuncularından biriyiz. Tek hatta ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük tesisiyiz. 210 milyon Amerikan doları yatırımımız ile Mersin’de bulunan fabrikamızda yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacağız. Yeni yatırımımız ile dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri, ülkemizin en büyük tesisi ve ihracatçısı olacağız. Global pazarda bir numaralı ‘Türk çimento markası’ olma hedefimize ulaşmak istiyoruz.”

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Çimento

Seza Çimento’dan güneş enerjisi yatırımı

Published

on

By

Seza Çimento, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerjisi santrali kuruyor. Firma, Elazığ’da yer alan çevreci fabrikasının elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak üzere Gumbel Group bünyesinde faaliyet gösteren Heran Enerji ile sözleşme imzaladı. 2021 yılı bitmeden işletmeye alınması planlanan 21MWp kapasiteli projeyle ilk etapta fabrikanın enerji tüketiminin %30’unun karşılanması hedefleniyor.

Seza Çimento Elazığ’ın en büyük öztüketim güneş enerji santrali için yatırıma başlıyor. Bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan 21MWp kapasiteli güneş enerjisi santrali ile Seza Çimento fabrikasının enerji tüketiminin yüzde 30’unun karşılanması planlanıyor. Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ile Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem’in katılımıyla Seza Çimento fabrikasında gerçekleştirilen imza töreniyle projenin startı verildi.

“Tüketimimizi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefledik”

İmza töreninde konuşan Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık; “Seza Çimento’yu kurarken çevreye duyarlı üretim gerçekleştirmek, verimliliğimizi artırmak ve sektörde var olan çevre bilincini daha da üst seviyelere çıkarmak adına önemli yatırımlar yapmıştık. Bu kapsamda hedeflerimizden birini de tüketimimizi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak olarak belirlemiştik. Şimdi bu hedefin ilk fazında öztüketimimiz için güneş enerjisi santralimizi kurmak üzere sözleşmemizi Gumbel Group ile imzaladık. 2021 yılı sonunda devreye girmesini planladığımız öztüketim güneş enerji santrali projemiz, Elazığ’ımızın en büyük öztüketim güneş enerjisi santrali olacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve benzeri yaptırımlara gerek kalmaksızın doğanın sesini duyuyor, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bu yatırımı aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini ifade eden Açık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Öztüketim modeli ile yapılan güneş enerji santralimiz bir başlangıç, devamı gelecek. Böylece ülkemizin enerji ithalatı faturasını azaltmaya da katkı sunmayı hedefliyoruz.”

“Yenilenebilir enerji yatırımları karbon ayak izimizi ortadan kaldıracak”

Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetlerini gerçekleştiren Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem;  “Yüksek öğrenimimi tamamladığım bu topraklarda böyle bir projeye dahil olmanın gururunu yaşıyorum. Tesisler enerji ihtiyacını güneşten karşılamaya devam ettikçe hem ülke olarak dış kaynaklara bağımlılığımız azalacak hem de karbon ayak izini ortadan kaldırma yönünde büyük adımlar atacağız. Çimento fabrikaları yüksek enerji tüketen sanayi tesisleridir. Burada gösterilen irade ile yüksek elektrik tüketiminin neredeyse üçte biri güneşten karşılanmış olacak. Bir taraftan elektrik tüketim fiyatı yapılan tesis oranında sabitlenmiş olurken diğer taraftan hat kayıpları sıfırlanmış olacak. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları ile üretilen her bir kWh enerji ile doğaya derin bir nefes aldırmış olacağız. İçinde bulunduğumuz yüzyıl, doğayla uyumlu ticaretin fark yaratacağı bir yüzyıl olacak” diye konuştu. 

Continue Reading

Çimento

CDx ile çimento fırınlarında 1.000 hanelik enerji tasarrufu mümkün

Published

on

By

Türkiye enerji tüketiminde yüzde 6’lık paya sahip olan çimento üretimi CDx ile dijitalleşecek. Bir çimento fırınından elde edilen enerji verimiyle bin hanenin yıllık enerji ihtiyacı kadar tasarruf sağlayan CDx çimento tesislerinin karbon salınım stratejilerini de destekliyor.

Dijital ve analitik şirket SabancıDx, çimento sektöründe üretim maliyetlerini azaltan ve sağladığı enerji tasarrufuyla firmaların karbon salınımı stratejilerini destekleyen uçtan uca yazılım çözümü CDx’i duyurdu. Ek donanım yatırımı gerektirmeyen CDx, çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin mevcut otomasyon sistemlerine bir yapay zekâ operatörü yerleştirerek enerji optimizasyonu sağlıyor. SabancıDx’in öz kaynaklarıyla geliştirilen ve geliştirme sürecinde veri mühendisleri, çözüm mimarları, yazılım mühendisleri ve ürün yöneticilerinden oluşan 40 kişilik bir ekibin çalıştığı CDx, Microsoft işbirliğiyle yurtdışı pazarlara da açılacak.

Çimento sektörünün sanayi 4.0 örneği

Çimento sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında olduğunu vurgulayan SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın, CDx ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “COVID-19 salgını ile birlikte dünya sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin birlikte şekillendirdiği bir döneme girdi. Tüm sektörlerde olduğu gibi çimento sektöründe de maliyetleri azaltmak, enerji verimliliğini artırmak ve çevresel etkileri en düşük seviyeye indirmek en önemli öncelikler olarak öne çıkıyor. Çimento sektörü halihazırda ülkemizin ikinci büyük enerji tüketicisi durumunda. Yüksek enerji maliyetleri sektörün en önemli sorunlarından biri. Sektörün üretim maliyetlerinde elektrik tüketiminin payı yüzde 25’ler seviyesinde. Yakıt ve hammadde bileşenleriyle birlikte enerji maliyetleri yüzde 65’ler seviyelerine ulaşabiliyor. SabancıDx olarak yapay zekâ teknolojisine yaptığımız yatırımların en önemli sonuçlarından biri, çimento ve enerji sektörlerindeki dijitalleşme deneyimlerimize dayanan CDx oldu. Çimento sektörünün sanayi 4.0 örneği olan CDx, değirmenlerde yüzde 7’ye, fırınlarda ise yüzde 8’e varan enerji verimliliği sunarken operasyon süreçlerinde en doğru parametreleri sağlayarak operasyonel verimliliği artırıyor”

SabancıDx ile yaptıkları iş birliğinden duydukları memnuniyeti vurgulayan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, CDx ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Microsoft Azure’un teknolojik altyapısı kullanılarak geliştirilen ve Azure IoT ile Analitik servislerinden faydalanan ileri veri analitiği ürünü CDx, yapay zekanın otomasyon sistemlerini nasıl ileriye taşıyabileceğini başarıyla ortaya koyuyor. Bugün global çimento endüstrisinin karşı karşıya olduğu başlıca zorluklar arasında maliyet indirimleri, çevre koruma, enerji tasarrufu ve sermaye verimliliği yer almaktadır. Bu zorluklarla yüzleşmenin ve operasyonel mükemmelliği geliştirmenin en iyi yolu, endüstrinin teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri benimsemesidir. Sabancı Dx ile Türkiye’de ortaklaşa hayata geçirdiğimiz CDx çözümünün global pazarlarda örnek gösterilip, bir başarı hikayesi olacağına inanıyoruz. Ülkemizde bu ve benzeri başarılı örneklerin sayısını çoğaltmak için başta bulut olmak üzere tüm teknolojimizi seferber ediyoruz.”

Operasyonel olarak 1 aylık kazanç elde etmek mümkün

SabancıDx’in yeni yazılım ürünü CDx, çimento sektöründe deneyime sahip uzmanlar tarafından sektörün ihtiyaçları analiz edilerek geliştirildi. Mevcut otomasyon sistemleri üzerinde çalışabilmesiyle ek donanım maliyeti gerektirmeyen ve teknolojilerdeki farklılıklara kolayca uyum sağlayabilen CDx, insan müdahalesine neredeyse hiç gerek duymadan çalışabiliyor. İçerdiği makine öğrenmesi algoritması ile kurulduğu sistemlerdeki enerji verimliliğini takip eden CDx, değirmen, fırın ve kalsinasyon süreçlerinde hem operasyonel verimlilik artışı hem de enerji sarfiyatında ciddi oranlarda tasarruf sağlıyor. CDx, insan hatalarından kaynaklanan sorunları en düşük seviyeye indirmesinin yanı sıra, makinelerin daha optimum şartlarda çalışmasını sağlayarak makine ömrüne de pozitif katkı sağlıyor. Firmaların 13 ayda elde ettikleri verimliliğe 1 yıl içerisinde ulaşmalarını sağlayarak yıl içerisinde operasyonel olarak 1 aylık kazanç elde etmelerini mümkün kılan CDx ayrıca; operatör verimliliği, ürün kalitesi, stabilizasyon ve makine ömrünün uzaması gibi alanlarda da fark yaratıyor.

Bir çimento değirmeninden sağlanan tasarruf bin hanenin yıllık enerji ihtiyacına eşit

Çimento sektöründe dünyada 7’nci büyük üretici konumunda bulunan Türkiye’de çimento sektörü 19 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık 58 m/ton üretim gerçekleştiren Türkiye çimento sektörü, Türkiye’nin toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 6’lık payına sahip. Her bir ton çimento üretimi için ortalama 80 ila 100 kWh elektrik tüketimi yapılıyor. Çimento sektörünün üretim maliyetlerinde elektrik tüketiminin payı yüzde 25’ler seviyesinde seyrederken, yakıt ve hammadde bileşenleriyle birlikte enerji maliyetleri yüzde 65’e kadar ulaşabiliyor. SabancıDx’in CDx ürünü sayesinde yalnızca bir farin ve bir çimento değirmeninde sağlanan verimlilikle yaklaşık bin hanenin yıllık ortalama enerji tüketimini karşılayabilecek tasarruf sağlanabiliyor. CDx sağladığı enerji tasarrufuyla çimento üretim tesislerinin karbon salınımı stratejilerini destekliyor.

CDx’i farklı sektörlerde hayata geçirmek için çalışıyoruz

CDx’i yurtdışı pazarlarda da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın şu görüşleri paylaştı: “CDx ülkemizin yazılım ihracatına da önemli katkılar sağlayacak. Microsoft ile olan iş ortaklığımız ürünümüzün yurtdışı pazarlara açılma sürecinde bize güç katacak. CDx çimento sektörüne özel olarak geliştirilmiş olsa da son derece esnek ve güçlü bir algoritmaya sahip. Bu sayede endüstriyel otomasyonun ve insanın bir arada olduğu tüm üretim süreçlerine kolaylıkla adapte edilebilecek ve katma değer yaratabilecek. CDx, sanayi sektörüne yönelik bir dizi yeni çözümümüzün ilk halkası olacak. Uzun vadede CDx’i farklı sektörlerde de hayata geçirmek istiyoruz. Hem sanayi sektörü hem de farklı sektörlere yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzde finans, perakende ve üretim sektörlerinde kullanılabilecek yeni verimlilik, optimizasyon ve gelir güvence projelerinden doğacak ürünler var.”

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et