Connect with us

Çimento

Çimento ve maden endüstrilerine özel NORD DRIVESYSTEMS çözümleri

Published

on

Günümüz dünyasında enerji her geçen gün pahalı hale gelmektedir. Dolayısıyla ile yatırım aşamasında, ilk yatırım maliyetinin yanı sıra; sürdürülebilirlik adına düşünülmesi gereken bir diğer husus da Toplam Sahip Olma Maliyetidir (TCO: Total Cost of Ownership). Bu sebeple çimento ve maden gibi endüstrilerde, üretiminin her kademesinde önemli miktarda enerjiye ihtiyaç duyulan, söz konusu üretim proseslerinin kademelerinde dökme malzemenin birçok sayıda, uzun ya da kısa mesafelere, dikey ya da yatay taşınmasını içeren, karmaşık bir yapı mevcuttur. Bu nedenle, bu tip üretim proseslerinde ağır hizmet şartlarına dayanıklı ve özellikle de enerji verimliliği yüksek tahrik gruplarına ihtiyaç duyulur. NORD DRIVESYSTEMS 50 yılı aşkın süredir, tüm endüstriyel sektörlere, her birinin ihtiyacına, ağır hizmet çalışma koşullarının, enerji verimliliğinin ve sürdürülebilirliğin bilincinde, terzi usulü, komple çözümleri standart olarak sunmayı bir görev bilmiştir. Şirketimiz çimento ve maden sektörü üreticilerine tek elden geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır: Endüstriyel tip redüktörler, motorlu redüktörler, elektrik motorları ve frekans invertörleri.

Enerji verimli çözümler

NORD DRIVESYSTEMS olarak, son kullanıcıların enerji verimliliğinin esasları açısından kapsamlı ve iyi bir şekilde bilgilendirilmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ancak bu şekilde, bilinçli tüketici, kullanıcılar olarak, makina imalatçıları veya ekipman imalatçılarının pazara sunulan ekipman ya da makinaların yüksek verimlilik değerlerine sahip olmaları yönünde talep ve isteklerde bulanacaktır. Bu bağlamda, enerji verimliliği, şirketler bazında irdelendiğinde, yatırımın kısa sürede geri dönmesi sağlandığı gibi; ülke ekonomisi bazında bakıldığında, toplam enerji ihtiyacımızın azaltılması yönünde de pozitif katkılar sağlayacaktır. Aşağıdaki görsel, enerji maliyetinin toplam satın alma maliyetine oranını görme açısından faydalı olacaktır:

Redüktör seçimi

Enerji verimliliğine paralel olarak, hem bu konu ile bağlantılı hem de kendi başına çok önemli bir konu olan doğru redüktörün seçilmesidir. Bu karmaşık ve zorlu bir süreç olabilir. Bir motorlu redüktör ya da redüktörü seçerken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bu bağlamda, önceden tasarlanmış bir motorlu redüktörü, endüstriyel tip redüktörü satın almayı veya redüktör ve motoru ayrı ayrı seçmeyi planlıyorsanız, uygulama gereksinimlerini anlamak, doğru çözümü, eşleşmeyi bulmak için çok önemlidir. NORD DRIVESYSTEMS olarak, sizlere ihtiyaçlarınız doğrultusunda yardımcı olmak adına; gerçekleştirdiğimiz seçim çalışmalarımız için aşağıdaki konu başlıklarının mutlak suretle görüşülmesinin önemli olduğuna inanıyoruz:

  • Uygulama: Uygulama ile ilgili gereksinimler
  • Çalışma ortamı: Uygulama ve ortam sıcaklığı (°C), Rakım (m), Tozlu/Tozsuz ortam, Radyal/aksiyal yükler, koruma sınıfı (IP) vb. teknik veriler
  • Çalışma verileri: Motor verileri (güç, devir vb.), redüktör tahvili veya çıkış hızı, montaj şekli, bağlantı şekli, servis faktörü, ihtiyaç torku ya da hesaplanan tork değeri,
  • Mekanik ve termal kontroller

NORD DRIVESYSTEMS Endüstriyel Redüktörleri 15.000 Nm ile 250.000 Nm arasında tork değerlerini sağlayan 11 adet monoblok (UNICASE) gövdeye sahiptir. Her bir redüktör büyüklüğü için tek bir standart gövde mevcuttur ve bu gövde tüm tahvil oranlarını kapsamaktadır. Modüler konsept sayesinde, tahrik çözümü için gerekli olan redüktörün özellikleri, kolayca ve hızlı bir şekilde konfigüre edilebilir. İstek doğrultusunda komple tahrik sistemleri (Şase üzerinde motor, hidrolik kaplin, tamburlu fren, redüktör, yardımcı tahrik gibi) hazır montajlı şekilde sunulmaktadır. En büyük gövdeli endüstriyel redüktör bile NORD’un monoblok (UNICASE) konsepti dahilinde imal edilmekte; tüm rulman yatakları ve sızdırmazlık yüzeyleri tek kademeli yüksek teknolojiye sahip CNC tezgâhlarda işlenmektedirler. Bu bağlamda, NORD DRIVESYSTEMS Endüstriyel Redüktörlerince (MaxxDrive) şu avantajlar sağlanmaktadır: Çok yüksek torklarda bile yüksek güvenilirlik ve sızdırmazlık, yük aksiyel ve radyal yük dayanımına sahip rulman, sessiz çalışma, düşük bakım maliyeti ve fevkalade uzun hizmet ömrüne sahip olmak. 

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Çimento

Seza Çimento’dan güneş enerjisi yatırımı

Published

on

By

Seza Çimento, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerjisi santrali kuruyor. Firma, Elazığ’da yer alan çevreci fabrikasının elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak üzere Gumbel Group bünyesinde faaliyet gösteren Heran Enerji ile sözleşme imzaladı. 2021 yılı bitmeden işletmeye alınması planlanan 21MWp kapasiteli projeyle ilk etapta fabrikanın enerji tüketiminin %30’unun karşılanması hedefleniyor.

Seza Çimento Elazığ’ın en büyük öztüketim güneş enerji santrali için yatırıma başlıyor. Bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan 21MWp kapasiteli güneş enerjisi santrali ile Seza Çimento fabrikasının enerji tüketiminin yüzde 30’unun karşılanması planlanıyor. Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ile Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem’in katılımıyla Seza Çimento fabrikasında gerçekleştirilen imza töreniyle projenin startı verildi.

“Tüketimimizi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefledik”

İmza töreninde konuşan Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık; “Seza Çimento’yu kurarken çevreye duyarlı üretim gerçekleştirmek, verimliliğimizi artırmak ve sektörde var olan çevre bilincini daha da üst seviyelere çıkarmak adına önemli yatırımlar yapmıştık. Bu kapsamda hedeflerimizden birini de tüketimimizi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak olarak belirlemiştik. Şimdi bu hedefin ilk fazında öztüketimimiz için güneş enerjisi santralimizi kurmak üzere sözleşmemizi Gumbel Group ile imzaladık. 2021 yılı sonunda devreye girmesini planladığımız öztüketim güneş enerji santrali projemiz, Elazığ’ımızın en büyük öztüketim güneş enerjisi santrali olacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve benzeri yaptırımlara gerek kalmaksızın doğanın sesini duyuyor, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bu yatırımı aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini ifade eden Açık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Öztüketim modeli ile yapılan güneş enerji santralimiz bir başlangıç, devamı gelecek. Böylece ülkemizin enerji ithalatı faturasını azaltmaya da katkı sunmayı hedefliyoruz.”

“Yenilenebilir enerji yatırımları karbon ayak izimizi ortadan kaldıracak”

Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetlerini gerçekleştiren Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem;  “Yüksek öğrenimimi tamamladığım bu topraklarda böyle bir projeye dahil olmanın gururunu yaşıyorum. Tesisler enerji ihtiyacını güneşten karşılamaya devam ettikçe hem ülke olarak dış kaynaklara bağımlılığımız azalacak hem de karbon ayak izini ortadan kaldırma yönünde büyük adımlar atacağız. Çimento fabrikaları yüksek enerji tüketen sanayi tesisleridir. Burada gösterilen irade ile yüksek elektrik tüketiminin neredeyse üçte biri güneşten karşılanmış olacak. Bir taraftan elektrik tüketim fiyatı yapılan tesis oranında sabitlenmiş olurken diğer taraftan hat kayıpları sıfırlanmış olacak. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları ile üretilen her bir kWh enerji ile doğaya derin bir nefes aldırmış olacağız. İçinde bulunduğumuz yüzyıl, doğayla uyumlu ticaretin fark yaratacağı bir yüzyıl olacak” diye konuştu. 

Continue Reading

Çimento

Çimento sektöründe 210 milyon dolarlık dev yatırım!

Published

on

By

Eren Holding’in iştiraki Medcem Çimento, 210 milyon Amerikan doları yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3,5 milyon ton klinker üretiminden 6,5 milyon tona çıkaracak. Medcem Çimento, yeni yatırımı ile dünyanın en büyük üretim hattına sahip çimento üreticileri arasında yer alacak.

Türkiye’nin ihracattaki lokomotif sektörlerinden biri olan çimento sektörü, hızlanan yatırım hamleleriyle uluslararası arenadaki gücünü artırmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikasına sahip olan yerli çimento şirketi Medcem, 210 milyon dolarlık yeni yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3,5 milyon ton klinker üretiminden 6,5 milyon tona çıkaracağını duyurdu. Şirket, yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacak yatırımla dünyanın en büyük çimento fabrikasına sahip üreticileri arasında yer almaya hazırlanıyor.

Yeni üretim hattı 2023’te faaliyete geçecek

Şirketten edinilen bilgilere göre, toplam çalışan sayısı sürekli taşeronlarla beraber 900 kişi olan Medcem Çimento, gerçekleştireceği yatırımla istihdama da önemli oranda katkıda bulunacak. Yeni yatırımın ardından direk çalışan sayısında asgari %30 bir istihdam artışı söz konusu olacak.

Yatırım planıyla ilgili ayrıntıları da paylaşan Medcem Çimento Genel Müdürü Murat Kahya, “Yatırım için gerekli her türlü yasal izin sürecini tamamladık ve gerekli ana ekipmanların alımı için Alman menşeili şirketlerle anlaştık. Böylece imalat çalışmalarına aktif olarak başlarken, fabrika sahasındaki inşaat çalışmalarımıza da hız vereceğiz. 2021 Ağustos ayı başında ise inşaat işlerine ağırlık vermeyi ve 210 milyon dolarlık yatırım ekseninde gerçekleştireceğimiz çalışmaları 20 aylık sürede tamamlamayı hedefliyoruz. 2023 yılının ilk çeyreğinde yeni üretim hattında üretime başlayacağız” dedi.

ABD’de yeni terminal planı 

Yurt dışı yatırımlarını da genişleteceklerine değinen Murat Kahya, “Kamerun ve Tunus’ta öğütme tesislerimiz, Rusya’da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise çimento terminallerimiz bulunuyor. Yakın zamanda ise bizim için oldukça önemli bir pazar olan Amerika Birleşik Devletleri’nde bir terminali faaliyete alacağız. ABD’deki terminal yatırımına dair fizibilite çalışmalarına başladık, yeni terminalle ilgili görüşmelerimizi yakın zamanda sonuçlandıracağız” dedi.

Kahya, Medcem Çimento’nun gelecek hedeflerini ise şöyle aktardı: “Şirket olarak kısa vadede başlamayı düşündüğümüz yatırım planlarımız ve çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Genç bir şirket olsak da sektörün en önemli oyuncularından biriyiz. Tek hatta ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük tesisiyiz. 210 milyon Amerikan doları yatırımımız ile Mersin’de bulunan fabrikamızda yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacağız. Yeni yatırımımız ile dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri, ülkemizin en büyük tesisi ve ihracatçısı olacağız. Global pazarda bir numaralı ‘Türk çimento markası’ olma hedefimize ulaşmak istiyoruz.”

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et