Redüktör ve kavrama üretimde Türkiye’nin öncü firmalarından biri olan Dişsan Redüktör, 1970 yılından beri Türk sanayisine hizmet veriyor. Dergimizin bu sayısında Dişsan Redüktör’den Satış Müdürü Ömer Özonay ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, Dişsan Redüktör’ün çimento ve beton santrallerine yönelik sunmuş oldukları ürün ve çözüm önerilerini ilgiyle okuyacağınıza inanıyoruz.
Ömer Bey, öncelikle kısaca firmanızı tanıyabilir miyiz? Ne zaman kuruldunuz, hangi alanda faaliyet gösteriyorsunuz, çimento ve beton santrallerine yönelik hangi ürün ya da çözümlerle hizmet veriyorsunuz?
1970 yılında kurulan Dişsan Redüktör, 44 yıllık geçmişiyle sektöründeki en tecrübeli ve köklü firmalardan biri. Helis alın dişlili, helis konik dişlili ve planet sistemli redüktörlerin üretimini yapıyoruz. Ayrıca, hidrolik kavrama, elastik kavrama ve geri dönüş önleme kilitleri gibi ara bağlantı ürünleri üretimiyle de güç aktarımında müşterilerimize komple sistem çözümleri sunabiliyoruz.
Çimento ve beton santralleri, diğer birçok santral gibi 7/24 çalıştığından, burada kullanılan güç aktarım organları büyük önem arz etmektedir. Kurulduğu yıllardan beri bu bilinçle bu sektöre yönelik hizmet veren Dişsan, mikser redüktörleri, konveyör – elevatör redüktörleri, helezon redüktörleri ve değirmen redüktörleri ile sektörün tüm redüktör ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Ağır tip hizmet redüktörlerinde sahip olduğu engin tecrübe sayesinde sektörün vazgeçilmezi haline gelen Dişsan, gelişen teknoloji ile beraber son yıllarda kullanımı sıklaşan çift milli mikser redüktörlerini de imalatına katarak neredeyse tüm mikser tiplerine uygun redüktör üretebilir hale gelmiştir. Diğer ürünlerimiz gibi bu redüktörler de, CNC tezgâhlarda yüksek kalitede ve hassasiyette, ağır şartlarda çalışmaya elverişli olarak imal edilmektedir.
Büyük elevatör ve konveyörler için helis alın dişlili, paralel milli DA serisi ya da helis konik dişlili DK serisi redüktörlerimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Motorlu redüktör istendiğinde DZGM / DMA ve DGM serisi redüktörlerimizi sunuyoruz. Ayrıca DG serisi mile geçme motorsuz redüktörlerimiz de konveyör sistemleri için en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Değirmen redüktörleri olarak da DA serisi paralel milli redüktörlerimiz kullanılıyor. Mikser redüktörleri olarak tek milli mikserlerde DMA serisi, çift milli mikserlerde yeni planet serimiz olan DKP serisi, panmikserlerde ise DKL serimiz kullanılıyor.
Çalışma koşullarına göre redüktöre yağ pompalı cebri yağlama sistemi, cebri fan, eşanjörlü soğutma sistemi veya geri dönüş kilidi gibi özel aksesuarlar uygulanabilmektedir. Kilitli redüktörlerimiz, elevatör ve eğimli bantlı konveyörlerde kullanılarak ayrıca kilit kullanmaya gerek kalmadan geri dönüşü önleme sorununu sağlamlığından ödün vermeden ekonomik ve pratik olarak çözümlüyor.
Redüktör seçimi yaparken nelere dikkat ediyorsunuz, bahseder misiniz?
Redüktörün malzeme kalitesi, üretim kalitesi ne kadar iyi olursa olsun, çalışma koşulları göz önünde bulundurulmadan yapılan yanlış seçimler, redüktörlerin erken arızalanmasına neden olmaktadır. Satış ekibi olarak çalışma şartlarına uygun uzun ömürlü redüktör seçimi yapılmasına çok önem veriyoruz. Bu konuda doğru seçimin yapılması için müşterilerimizin proje, makine bakım ve işletme bölümleri ile görüşerek destek veriyor, yanlış seçimler konusunda uyarıyoruz.
Redüktör seçiminde; istenilen mekanik değerler, redüktörü çalıştıracak motorun cinsi ve özellikleri, redüktörün bağlanacağı iş makinesinin cinsi ve özellikleri, işletme ve çevre koşulları, redüktörü soğutma olanakları dikkate alınıyor.
Redüktör büyüklüğünün tespitinde işletme emniyet katsayısı kullanılıyor. Bu katsayıyı belirleyen faktörler iş makinasının cinsi, motorun cinsi, günlük çalışma süresi ve duruş-kalkış sayısıdır. Örneğin; Elektirik motoruyla tahrik edilen, orta darbeli ve değişken yükle çalışan, günlük çalışma süresi 3 -10 saat arasında olan bir iş makinesi için emniyet faktörü 1,5 iken; çok fazla darbeli, değişken yüklü ve çok yüksek atalet momentli, günlük çalışma süresi 10-24 saat arasında olan bir iş makinası için emniyet faktörü 2,0 – 3,0 arasında değişebiliyor.
Redüktör seçiminde ayrıca termik güce, yani redüktörün ısınmadan çalışabileceği güce dikkat etmek gerekir. Redüktörün termik gücü redüktör dış gövdesinin büyüklüğüne, çevre sıcaklığına, çalışma ortamına ve redüktörün bir saat içindeki çalışma süresine bağlı oluyor.
Satış, pazarlama ve servis politikalarınızdan bahseder misiniz?
Satış ve pazarlama yaklaşımlarımızda müşteri odaklı bir kültür benimsiyoruz. Satış öncesi, satış ve satış sonrasını bir bütün olarak görüp, her aşamada tam müşteri memnuniyetini hedefliyoruz. Öncelikle müşterinin ihtiyaçlarının doğru anlaşılması ve ihtiyaca göre en güvenli ve en ekonomik ürünün belirlenmesi önemli. Teklif aşamasında belirtilen teslimat süresine uymaya azami dikkat gösteriyoruz. Müşterilerimizin iş devamlılığına çok önem veriyoruz. Örneğin, bir beton santralinin birkaç saatlik durması bile çok büyük iş kayıplarına sebep olabiliyor. Bu bilinçle tamir / bakım için gelen redüktörlere öncelik verip, hızlı hizmet sağlıyoruz.