Küresel endüstriyel kontrol ve fabrika otomasyonu piyasasının 2024 yılına kadar toplam küresel yıllık büyümenin % 9.4’ü oranında artacağı öngörülüyor.
Yeni piyasa araştırması raporu “Endüstriyel Kontrol ve Fabrika Otomasyonu
Küresel Piyasası: 2018-2024”e göre, küresel endüstriyel kontrol ve fabrika otomasyonu piyasasının 2024 itibariyle, toplam küresel yıllık büyümenin %9.4’ü oranında artarak 255.4 milyar usd’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Piyasanın lokomotifini, havacılık- savunma, taşımacılık, elektrik-elektronik, imalat, gıda-içecek, petrol-gaz, eczacılık, kimyasallar ve su yönetimi gibi geniş aralıktaki sanayilerde sayıları artan uygulamalar meydana getiriyor. Endüstriyel kontrol ve fabrika otomasyonunda kullanılan teknolojiler, kontrol, işletme ve otomasyon işlemlerinin entegrasyonuna imkân tanıdı ve bunlarda patlama yaşanmasını sağladı. Endüstriyel kontrol ve fabrika otomasyonu, iş dünyasında işletme etkinliği yanında iş anlamında önemli faydaları da beraberinde getirebilir. Otomasyonu dahil etmesi, üreticiye üretim süreci döngüsünün tamamını takip etme, görüntüleme ve denetleme imkânı sağlar. Bu da üretim biriminde artan kalite ve verimlilik anlamında değerli faydaları beraberinde getirir.
Endüstriyel kontrol ve fabrika otomasyonundaki sürekli teknolojik ilerleme, saha cihazlarının, kontrol sistemlerinin yanı sıra kurumsal yazılımın kapsamlı entegrasyonuna dayanan var olan çözümlerde devrim yaptı. MES ve PLM gibi teknolojiler anlamında eğilim, daha yüksek faydalar elde etmek için farklı imalat yazılımlarını bütünleştirmek ve piyasadaki payı artırmaya çalışmak oldu. Ayrıca, bu tür entegrasyonlar ve daha ileri teknolojik gelişmeler, karar alma süreçlerine sahadaki operatörleri de dahil ederek yenilikleri ve daha iyi planlama yapılmasını da destekleyecektir.
Dünya üzerindeki örgütler her geçen gün geleneksel üretim yöntemlerinden yazılım ve donanım elemanlarının tümünü barındıran bütünleşik ağlara hareket ederlerken, küresel endüstriyel kontrol ve fabrika otomasyonunu tahmin edilen zaman diliminde destekleme potansiyeli taşırlar.
Son gelişmeler
2017’de Çin, ülkedeki imalat sektörünün ivme kazanmasına yardımcı olacak büyük projelere finansal destek sağlamak amacıyla “Made in China 2025 (Çin Malı 2025)” stratejisini duyurdu. Projeler için sağlanan toplam fonun 1.5 milyar USD’yi geçmesi bekleniyor. Sektörlerle ilgili projelerin ülkede nesnelerin interneti (IoT), akıllı gereçler ve tüketime yönelik yüksek kaliteli elektroniğe öncelik vermesi muhtemel
görünüyor.
Lider otomasyon çözümleri tedarikçisi ABB, 2017’de, küresel endüstriyel yazılım ve otomasyon donanımı tedarikçisi B & R’yi devralma planını açıkladı. Devir, B & R’nin, ABB’nin yeni Makina ve Fabrika Otomasyonu Küresel İş Birimi olarak ABB Endüstriyel Otomasyon Bölümü ile entegrasyonunun desteklenmesiyle başlatıldı. Bu işbirliği yoluyla ABB’nin kurulu zemininin ve en son dijital çözümler portfolyosunun desteklenmesi bekleniyor.
MES (Üretim Yürütme Sistemi) en hızlı büyüyen teknoloji olacak
MES, fabrika zemininde işlemleri yönetme ve takip etme amacçlı denetim sistemidir. MES imalat bilgisini eş zamanlı olarak takip eder, robotlardan, makina monitörlerinden ve çalışanlardan dakikası dakikasına veri alır. Tek başına çalışan sistemler olarak kullanılmalarına rağmen, giderek kurum kaynak planlama (ERP) yazılımlarıyla entegre edilmektedirler. MES’i ERP yazılımlarıyla bütünleştiren fabrika
müdürleri ürünlerin zamanında, maliyet etkin bir biçimde kalite garantili olarak üretilmelerini sağlayabilirler. Tahmin edilen zaman diliminde MES teknolojisi talebinin Toplam Yıllık Küresel Büyümenin %11’i oranında artacağı tahmin edilmektedir. Sistemin temel faydaları arasında üretim hatalarının azalması, hazırlık süresinin kısalması, firma genelinde verimliliğin artması, kalitenin iyileşmesi ve kalite kayıplarının azalması yer almaktadır.
Proses endüstrisi piyasa payının çoğunluğunu alacak
Proses imalatı, üretimin sürekli biçimde çok değişken ham maddeden tutarlı bir kalitede son ürüne çevrilmesini içerir. Proses sanayisindeki endüstri kontrolü ve fabrika otomasyonu talebi, 2018’de piyasanın %58’inden fazlasını meydana getirmiştir. Endüstriyel kontrol ve fabrika otomasyonu teknolojileri, elektrik üretimi, gıda- içecek, maden-metaller, petrol-gaz, kâğıt-kâğıt hurdası, eczacılık, petrokimyasallar-suni gübre ve su-atık su yönetimini kapsayan ürünlerin sürekli üretimi sürecinde takip, görüntüleme ve tam kontrol ile yardımcı olur. (Kaynak: Autumn Market Research)