IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, enerji sektörünün 21. yüzyılda en fazla büyüyen sektörlerin başında geleceğini belirterek, iktisadından, mühendislik fakültelerine kadar çok sayıda bölüm için bu sektörün çok önemli iş kapısı olabileceğini bildirdi.
Kumbaroğlu: “Temiz ve refah düzeyi yüksek bir gelecek için enerjisektörünü keşfedin.”
Gelecek planlaması yapan gençlere“21. yüzyılın sektörü” olarak ifade edilen enerji sektörünü keşfetmeleriönerildi. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı,Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, enerjim varken konferanslarına Marmara Üniversitesi’nde başladı. Üniversitenin EkonomiBilimleri Araştırma Topluluğu iş birliği ile İbrahim Üzümcü KonferansSalonu’nda düzenlenen konferansta gençlere enerji sektörünün geleceğine dairipuçları veren Kumbaroğlu, yaklaşık 200 öğrencinin yer aldığı anket çalışmasınıda değerlendirdi.
Anketlerden gençlerin yarıyayakın gibi çok ciddi bölümünün gelecekteki 10 yılda doğanın durumunun çok dahakötü olacağını düşündüğünü, bu karamsar tablonun giderilmesinin hepimizinelinde olduğunu anlatan Kumbaroğlu, şunları söyledi:
“Doğanın korunması, yaşamstandardının yükselmesi, pırıl pırıl aydınlık bir dünyanın anahtarı enerjisektörünün elinde. Bugün dünya iklimini tehdit eden sera gazı sorununungiderilmesi, diğer çevresel sorunların kabusa dönüştürecek bir dünya yaratmaması için hepimizin attığımız her adıma dikkat etmemiz gerekiyor. Buaşamada en fazla enerjicilere iş düşüyor. Sağlıklı, bol ve ucuz enerjiyeulaşmak için eskilerden çok ama çok daha fazla efor sarf etmemiz şart.”
Kumbaroğlu, enerji sektöründeki gelişmelerin konforlu bir gelecek alt yapısı kurarken, çok ciddi istihdamlar dayaratacağının altını çizerek, özellikle üniversitelilere bu sektörü “es geçmemeleri” önerisinde bulundu.
Sektör henüz emekleme döneminde
Gürkan Kumbaroğlu, ülkemizde enerji sektörünün henüz emekleme düzeyinde olduğunu, gelişen ve büyüyen Türkiye ile Türkiye’nin bulunduğu coğrafya açısından 21. yüzyılın enerji alanında yapılacak yatırımlarla gündeme damgasını vuracağını belirterek, şöyle devametti:
“Şimdi bu sadece mühendislik işi diyebilirsiniz. Yanılıyorsunuz. Enerji sektörüne hemen her branştan ihtiyaç var. Örneğin şirketler geleceği öngörebilmek için çok ciddi oranda enerji ekonomistleri çalıştırıyor. Ülkemizdeki BTC yatırımlarını hatırlayalım; çok ciddi eğitim çalışması yaptılar, bu konuda yüzlerce eğitmene başvuruldu. Enerji talebi hızlı büyüyor. Ülkemizde yıllık ortalama uzun vade artışı yüzde 8’lerde. Bu alanla ilgili çok sayıda iş kapısı açılıyor ve daha da açılacak. Sizlere temiz ve refah düzeyi yüksek bir gelecek için enerji sektörünü keşfetmenizi öneriyorum.”