Connect with us

Geri Dönüşüm Çevre ve Atık İşleme

İ-MAK’la güçlenen geri dönüşüm tesisi, yılda 18 bin ton atığı dönüştürüyor

Published

on

Pendik Belediyesi’nin yatırımı ile kurularak bir ilke imza atılan Ambalaj Atık Ayırma Tesisi, alanında Türkiye’de örnek bir kuruluş olarak gösteriliyor. İ-MAK Redüktör’ün tahrik teknolojileriyle güçlenen tesis, yılda ortalama 18 bin ton karışık ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırarak çevreye ve ekonomiye katkıda bulunuyor.

İ-MAK Redüktör’ün yüksek verimliliğin yanı sıra, sunduğu bilgi ve tecrübe paylaşımı ile de değer kattığı Pendik Belediyesi’nin Ambalaj Atık Ayırma Tesisi’nde, ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile 145 bin metreküp depolama alanı tasarrufunun yanı sıra, 77 bin MWH enerji ve 350 bin metreküp su tasarrufu sağlanıyor. İ-MAK’ın gelişmiş teknolojileriyle güçlenen makineler ambalaj materyallerini hassas bir şekilde tespit ederken, ideal geri kazanım oranı ile kaliteli ve istikrarlı çıktı ürünler geri dönüşüme hazır hale getiriliyor. Yıllık ortalama 11 bin 700 ton kağıt, 4 bin 860 ton plastik, 900 ton cam ve bin 490 ton metal olmak üzere yıllık yaklaşık 18 bin ton karışık ambalaj atığın ayrıştırıldığı tesis, entegre yönetim sistemi sayesinde temiz bir geleceğe katkı sağlıyor.

Pendik Belediyesi iştiraklerinden Pendik Yapı ve İnşaat Temizlik Hizmetleri San. Tic. (PENYAPSAN) A.Ş., bünyesinde faaliyet gösteren geri dönüşüm ayrıştırma tesisi, Aralık 2017 tarihinde hizmete girdi. Tesis, saatte 8 ton ambalaj ayıklama kapasitesi ile Türkiye’nin ilk tam otomatik ayrıştırma tesisi oldu. Kamu ve özel sektörden birçok kuruluşun takdirini kazanan tesis; kağıt, karton, cam, plastik ve metal ambalaj ayıklama işlemlerinde üstün performans sergiliyor. İlçede kaynağından toplanan ambalaj atıkları, farklı makineler ile kısa sürede türlerine göre ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanıyor. Pendik, Türkiye’de böyle bir tesise yatırım yapan ilk belediye olarak ön plana çıkıyor. Tesis yatırımından önce hem Türkiye’de hem de yurt dışında pek çok tesis ziyaret edilerek 2 yıl detaylı bir fizibilite çalışması gerçekleştirildi. Tesisin kurulum ve mühendislik aşamalarında çok yüksek bir oranda İ-MAK Redüktör gibi yerli firmalar ile iş birliğine gidildi. Ambalaj atıklarının geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması için Pendik Belediyesi, tesisin kurulmasının yanı sıra toplama faaliyetlerini de geliştirerek düzenledi. Bu doğrultuda sistemli bir şekilde ambalaj atığı toplama sistemine geçen ilk belediyelerden biri olarak Pendik Belediyesi, 4 yıldır faaliyette bulunan tesisinin verimliliğinden oldukça memnun.

Öte yandan geri dönüşümde hedeflenen kapasite ve başarıya ulaşılması için tesis kurulmasının yanı sıra nitelikli ambalaj malzemesinin de temin edilebilmesi gerekiyor. Aynı şekilde, doğru ekipmanlarla yüksek kapasitede bir tesis yatırımı yapılmazsa da nitelikli ambalaj atığı toplansa da hedeflenen sonuçlara ulaşılamıyor. Dolayısıyla kolektif bir düşünce anlayışını benimsemek gerekiyor. Bu sistemde yüksek oranda yerli firmalardan alınan hızlı teknik destek, işletme sürecine çok önemli bir avantaj sağlıyor. 

Yılda 200 bin ağacın kesilmesi önleniyor

Başlangıçta aylık 800 ton ambalaj atığının toplanmasını sağlayan Pendik Belediyesi; kamu eğitim, bilinçlendirme çalışmaları ve entegre toplama sistemleri ile bu rakamı aylık 1.500 tona çıkarmayı başardı. Pendik Belediyesi’nin çalışmaları doğrultusunda yıllık 11 bin 700 ton kağıdın geri kazanılması ile 200 bin ağacın kesilmesi önleniyor. Yaklaşık 5.000 ton plastiğin geri kazanılması ile 80 bin varil petrolden tasarruf ediliyor. Ancak bu noktada tonajdan çok tesise uygun nitelikli ambalaj toplamak önemli oluyor. Pendik Belediyesi, toplama çalışmalarında yakaladığı başarı ve kazandığı işletme tecrübesi sayesinde günlük tek vardiyada 50-60 ton arası nitelikli ambalaj ayıklaması yapabiliyor.

Bu hacimlerde karışık ambalajın içinden doğru malzemenin ayıklanması sadece personel gücü ile mümkün olmadığı için otomatik makinelerin kullanılmasının önemi de ortaya çıkıyor. Malzeme israfı ve çıkış malzemesi satışının gerçekleştirildiği geri dönüşüm firmalarının kalite beklentisi göz önünde bulundurulduğunda birbiriyle entegre çalışan makinelerin mutlaka kullanılması gerekiyor. Örneğin çıkış ürünü olarak kağıt satışı gerçekleştirdiğinizde kağıda karışan plastik, ürünü alan geri dönüşüm tesisi açısından bir probleme dönüşebiliyor. Tesiste kullanılan teknolojiler sayesinde bu konuda istenilen kalite sağlanabiliyor. 

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Geri Dönüşüm Çevre ve Atık İşleme

Kurduğu tesisle yıllık 18 bin ton atığı geri dönüştüren Pendik Belediyesi, sürdürülebilir geleceğe katkı sağlıyor

Published

on

By

Pendik Belediyesi, bünyesinde kurularak bir ilke imza atılan Ambalaj Atık Ayrıştırma Tesisi ile yılda ortalama 18 bin ton karışık ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırarak çevreye ve ekonomiye katkıda bulunuyor.

Pendik Belediyesi iştiraklerinden Pendik Yapı ve İnşaat Temizlik Hizmetleri San. Tic. (PENYAPSAN) A.Ş., bünyesinde faaliyet gösteren Geri Dönüşüm Ayrıştırma Tesisi, Aralık 2017 tarihinde hizmete girdi. Tesis, saatte 8 ton ambalaj ayrıştırma kapasitesi ile Türkiye’nin ilk tam otomatik ayrıştırma tesisi oldu. Kamu ve özel sektörden birçok kuruluşun takdirini kazanan tesis; kâğıt, karton, cam, plastik ve metal ambalaj ayrıştırma işlemlerinde üstün performans sergiliyor. İlçede kaynağından toplanan ambalaj atıkları, farklı makineler ile kısa sürede türlerine göre ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanıyor.

Yıllık ortalama 11 bin 700 ton kağıt, 4 bin 860 ton plastik, 900 ton cam ve bin 490 ton metal olmak üzere karışık yıllık yaklaşık 18 bin ton ambalaj atığını ayrıştıran Pendik Belediyesi, tesislerinde gerçekleştirilen ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile 145 bin metreküp depolama alanı tasarrufunun yanı sıra, 77 bin MWH enerji ve 350 bin metreküp su tasarrufu sağlanıyor. Tesis, entegre yönetim sistemi sayesinde temiz bir geleceğe katkı sağlıyor. 

Bu alanda yatırım yapan ilk belediye

Pendik, Türkiye’de böyle bir tesise yatırım yapan ilk belediye olarak ön plana çıkıyor. Yatırımından önce hem Türkiye’de hem de yurt dışında pek çok tesis ziyaret edilerek 2 yıl detaylı bir fizibilite çalışması gerçekleştirilerek hayata geçirilen tesisin, kurulum ve mühendislik aşamalarında çok yüksek bir oranda yerli firmalar ile iş birliğine gidildi. Ambalaj atıklarının geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması için Pendik Belediyesi, tesisin kurulmasının yanı sıra toplama faaliyetlerini de geliştirerek düzenledi. Bu doğrultuda sistemli bir şekilde ambalaj atığı toplama sistemine geçen ilk belediyelerden biri olarak Pendik Belediyesi, 4 yıldır faaliyette bulunan tesisinin verimliliğinden oldukça memnun.

Öte yandan geri dönüşümde hedeflenen kapasite ve başarıya ulaşılması için tesis kurulmasının yanı sıra nitelikli ambalaj malzemesinin de temin edilebilmesi gerekiyor. Aynı şekilde, doğru ekipmanlarla yüksek kapasitede bir tesis yatırımı yapılmazsa da nitelikli ambalaj atığı toplansa da hedeflenen sonuçlara ulaşılamıyor. Dolayısıyla kolektif bir düşünce anlayışını benimsemek gerekiyor. Bu sistemde yüksek oranda yerli firmalardan alınan hızlı teknik destek, işletme sürecine çok önemli bir avantaj sağlıyor. 

Yılda 200 bin ağacın kesilmesi önleniyor

Başlangıçta aylık 800 ton ambalaj atığının toplanmasını sağlayan Pendik Belediyesi; eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ve entegre toplama sistemleri ile bu rakamı aylık 1.500 tona çıkarmayı başardı. Pendik Belediyesi’nin çalışmaları doğrultusunda yıllık 11 bin 700 ton kâğıdın geri kazanılması ile 200 bin ağacın kesilmesi önleniyor. Yaklaşık 5.000 ton plastiğin geri kazanılması ile 80 bin varil petrolden tasarruf ediliyor. Ancak bu noktada tonajdan çok tesise uygun nitelikli ambalaj toplamak önemli oluyor. Pendik Belediyesi, toplama çalışmalarında yakaladığı başarı ve kazandığı işletme tecrübesi sayesinde günlük tek vardiyada 50-60 ton arası nitelikli ambalaj ayrıştırması yapabiliyor. 

Bu hacimlerde karışık ambalajın içinden doğru malzemenin ayrıştırılması sadece personel gücü ile mümkün olmadığı için otomatik makinelerin kullanılmasının önemi de ortaya çıkıyor. Malzeme israfı ve çıkış malzemesi satışının gerçekleştirildiği geri dönüşüm firmalarının kalite beklentisi göz önünde bulundurulduğunda, birbiriyle entegre çalışan makinelerin mutlaka kullanılması gerekiyor. Örneğin, çıkış ürünü olarak kâğıt satışı gerçekleştirdiğinizde kâğıda karışan plastik, ürünü alan geri dönüşüm tesisi açısından bir probleme dönüşebiliyor. Tesiste kullanılan teknolojiler sayesinde bu konuda istenilen kalite sağlanabiliyor. 

Makinelerin yüksek verimliliği ve yerli firmaların katkısı tesisin operasyonlarına değer katıyor

Pendik Belediyesi’nin yatırımı ile geliştirilen Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi, Türkiye’de örnek bir tesis olup makinelerin yüksek verimliliği, yerli firmaların sunduğu bilgi ve tecrübe paylaşımı, tesisin operasyonlarına değer katıyor. Makineler, ambalaj materyallerini hassas bir şekilde tespit edebiliyor. İdeal geri kazanım oranı ile kaliteli ve istikrarlı çıktı ürünler geri dönüşüme hazır hale getiriliyor. 

Continue Reading

Geri Dönüşüm Çevre ve Atık İşleme

Doğayı ve insanlığı korumak istiyorsan “Dönüştür Gitsin”

Published

on

By

Dönüştür Gitsin, benim kendi dönüşümümün bir parçası olarak hayat bulmuş bir projedir ve toplum bilincini artırarak evlerde açığa çıkan gıda atıklarının dönüştürülmesini hedeflemektedir.

3 yıl evvel, kendi yarattığım gıda atıkları artık beni rahatsız etmeye başlayıp ve o rahatsızlıkla baş edemez olduğum anda verdiğim bir kararla gıda atıklarının dönüştürülmesi ile ilgili çalışmaya başladım.

Dünya genelinde üretilen gıda atıklarının 1/3’lik kısmının hiç tüketilmeden çöp sahalarına gittiğini öğrendiğimde kalbimin sızladığını hissettim. 

Kimin sızlamaz ki?

Gıda atıklarının bu kadar büyük ölçeklerde gerçekleşmesinin pek çok sebebi var, size çok kısa olarak bir kaç ana sebebi listeleyebilirim,

  • Tarlada, toplama sırasında ve taşıma sırasında oluşan kayıplar
  • Satış noktalarında görücüye çıkmadan evvel market, bakkal ve pazarlarda bozuk görüntülerinden veya şekillerinden ötürü ayrılan gıdalar
  • Gereğinden fazla satın alma yapıldığı için tüketilmeden buzdolabında bekleyerek (çoğunlukla da unutularak) çürüyen ya da son kullanım tarihi geçen gıdalar
  • Satış noktalarındaki gıdaların son kullanma tarihleri geçtikten sonra satıştan kaldırılıp imhaya gidiyor olması

Büyük kayıpların yaşandığı sahalarda yerel yönetimler, çevreci organizasyonlar, bakanlıklar önlemler almaya çabalıyor ve her geçen gün biraz daha ciddi tedbirler alınarak bu durum kontrol altına alınmaya çalışılıyor. 

Aynı ölçüde sorun teşkil eden ancak kimsenin üzerinde durmadığı çok daha önemli bir nokta var: Toplumu oluşturan bireylerin ev içinde yarattığı gıda atıkları(!) ve bunları ayrıştırmadan çöpe atmaları ile başlayan zararlı döngü! 

Gıda atıkları, evsel atıklar, kimyasal ve diğer atıklarla bir arada çöpe atılıyor, bu çöpler her ne kadar bazı işlemlerden geçse de eninde sonunda çöp sahalarında yolculukları son buluyor. Gıda atıkları bundan sonraki süreçte sıcaklığın etkisi ile çürüyerek atmosfer için çok zararlı olan metan gazı açığa çıkarıyor, bu da dünya ısısını artırırken yaşamın devamlılığını tehdit etmeye başlıyor.

Dönem dönem yaptığımız anket çalışmalarında gördük ki, aslında hepimiz gıda atıklarını ayrıştırmak ve dönüştürmek istiyoruz. Ancak nasıl yapacağımız konusunda neredeyse hiç fikrimiz yok.

Hayal kırıklığı yaratan bu anket sonuçları bizim için bir ışık yaktı ve gıda atıklarını nasıl ayrıştırıp dönüştürerek faydalı hale getirebileceğimizi dilimiz döndüğünce anlatmaya başladık. Zaman içinde bu çalışmalar evrilerek (onlar da kendi dönüşümlerini yaşadılar diyebiliriz) aşağıda aktaracağım profesyonel bilinçlendirme eğitimlerine dönüştüler.

Mevcutta, Dönüştür Gitsin olarak iki ana sahada eğitimler veriyor, uygulamalar yapıyoruz. 

  • Teknik Eğitim Modülleri
  • “Dönüşerek Dönüştür” Farkındalık Oluşturma Serisi

Teknik eğitim modülleri 

Bu eğitimlerin genellikle, okullar (ilköğretim ve lise) ile, toplu çalışma alanlarında, fabrika vs gibi yoğun gıda tüketiminin gerçekleştiği noktalarda verilmesi maksimum fayda sağlamaktadır.

  • Gıda Atıkları Farkındalık Eğitimi
  • Dünyayı Siyah Altın Kurtaracak 
  • Gıda Atıkları Yeni Dünyaya Yön Veriyor 

Dönüşerek dönüştür eğitim serisi

Dönüşüm, varoluştan bu yana süregelen doğal bir döngü iken (doğum, gelişim, diğer insanlarla etkileşim, ölüm) endüstri devrimi, teknolojik gelişmeler, metropollere göç, şehir hayatının karmaşası ve stresi altında bireylerin bu doğal döngüden koparak negatif enerjilerin etkisi ile rotasını şaşırması sonucu doğal döngü bozulmaya başladı. Güçlünün zayıfı ezerek varolduğu bir dünya düzeni yaratılırken bireylerin başka bireylerle yarışı içsel hesaplaşmaları unutturdu ve enerji akışını sağlayan kanalların tıkanmasına neden oldu. Bu nedenledir ki, pek çok durumda negatif enerji yüklü olarak etkileşimde bulunmaya başladık. Bireysel çıkarlarımız toplumsal değerlerin önüne geçmeye başladı, kendimize ve doğaya olan sorumluluklarımızı unutur olduk.

Günümüzde yapılan spiritüal çalışmalar, yoga, meditasyon egzersizleri, nefes ve frekans çalışmaları hep bu bozulmanın iyileştirilmesini hedefliyor.

Tabii bütün bu olumsuz gelişmeler doğanın kendi iç işleyişini de bozmaya başladı. Doğal kaynaklar çok hızlı ve gereğinden fazla şekilde tüketilirken, neticede açığa çıkan atıklar da dünyamıza zarar vermeye başladı.

Dönüştür Gitsin olarak bu eğitim serimizde hem bireyleri kendiler ile ilgili farkındalığa ulaştırırken hem de doğaya karşı görevlerini yapmalarını sağlayacak bir bilinç seviyesine ulaştırmayı hedefliyor.

Böylece, kendileri dönüşürken doğayı dönüştüren bireylerin güçlü enerjileri ile toplumu pozitif dönüştürmeyi hedefliyoruz.

Sizleri de aramızda görmekten mutlu oluruz.

Sevgiler,

Dönüştür Gitsin

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et