İstanbul 19. Uluslararası Makina İmalatı ve Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, 14. Birleştirme, Kaynak ve Kesme Teknolojileri Fuarı ve 8. Uluslararası Yüzey İşleme Teknolojileri Fuarı’nı tek bir çatı altında buluşturan WIN Metal Working 2014, 5-8 Haziran tarihleri arasında sektörün karar vericilerini Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ağırladı. Fuar 2,3,5,6,10 ve 12. hollerde toplam 16 bin 400 m2 net alanda düzenlendi. Almanya, Belçika, Bulgaristan, Çin, Fransa, Hırvatistan, Hindistan, Italya, Japonya, Kore, Tayvan ve Türkiye’den toplam 591 firma, fuarda hem yeni ürün sergileme hem de yeni iş ilişkileri kurma fırsatı yakaladı. WIN Eurasia Metal Working Fuarı, doğru müşteriye ulaşma noktasında metal işleme, kaynak ve yüzey işleme sektörleri için en önemli ticari platform olduğunu bir kez daha kanıtladı. Türkiye ve yurtdışından 28 bin 117 profesyonel ziyaretçiyi ağırladı. Ziyaretçiler en çok otomotiv, demir-çelik, inşaat, enerji ve makina sektörlerinden katılım gösterdi. Ziyaretçilerin yüzde 86’sı alım yetkisine sahip karar vericilerden oluştu.
Fuar açılışı, Global Fairs Deutsche Messe AG Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz, VDMA Ülke Müdürü Friedrich Wagner, İSDER Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Gül ve Makine İmalatçıları Birliği Başkanı ve Makine Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz’ın katılımları ile gerçekleşti.
Yeni pazarlara açılan kapı
Yeni iş bağlantıları için merkez olarak WIN Metal Working, başta Avrasya, Körfez Ülkeleri ve Kuzey Afrika olmak üzere büyüyen bölgelerde doğru müşteriye ulaşma noktasındaki gücünü bir kez daha gösterdi. Fuar, hem ulusal hem de uluslarası düzeyde delegasyonlara ev sahipliği yaptı. TC. Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Ürdün, Irak, Özbekistan, Romanya, Sudan, Tunus, Ukrayna ve Yemen’den delegasyonlar fuarı ziyaret etti. Yanısıra, Hessen ve Saksonya’dan Alman delegasyoları ve SIPIEM üyelerinden oluşan Iran delegasyonu ziyaretleri süresince fuara büyük ilgi gösterdi. Ayrıca, çeşitli dernek ve birliklerle ortak olarak organize edilen Anadolu Delegasyonları Programı ile oldukça önemli bir başarı sağlandı. Bu sene, Türkiye’nin 43 farklı endüstrileşmiş bölgesinden 61 delegasyon fuar ziyaretini gerçekleştirdi.
Hannover Messe Bileşim Genel Müdürü Alexander Kühnel fuara ilişkin düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “WIN Metal Working Avrasya bölgesindeki ilgili sektörlerin yeni ürün ve teknolojileri hakkında bilgi alabileceğiniz önemli bir buluşma noktası. Bu sene Japonya, ülke pavilyonu ile ilk kez fuarımıza katılım gösterdi. Italya, Güney Kore, Tayvan ve Alman pavilyonlarını ise yeniden ağırlamanın mutluluğunu yaşadık. Tüm bunlar, fuar boyunca kurulacak yeni iş bağlantıları anlamına geliyor. Bu durum, WIN Metal Working’in, Turkiye ve diğer ilgili ülkelerden profesyonelleri bir araya getiren doğru bir etkinlik olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.”
Endüstrinin nabzının tutulduğu fuar, T.C. Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, TOBB, OAİB, KOSGEB, ZVEI ve VDMA’nın (Alman Mühendislik Federasyonu) da aralarında bulunduğu 29 kuruluş tarafından desteklendi.
VDMA Türkiye Ülke Müdürü Friedrich Wagner, fuara ilişkin olumlu görüşlerini şu sözlerle ifade etti: “Resmi Alman Temsilinin 20 katılımcı firması, WIN Metal Working fuarından oldukça memnun kaldı. Hem varolan hem de potansiyel müşterileri ve iş ortakları ile birçok verimli temas içinde bulundular. Burada, “Made in Germany” ürün ve hizmetlere yönelik yoğun bir ilgi söz konusu ve biz Türkiye metal işleme pazarının oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Birçok Alman katılımcı şimdiden WIN Metal Working 2015’e katılım göstermeye karar vermiş durumda.”
A.R.E.F Pazarlama Müdürü Giséle Monnot ise şunları aktardı: “AREF makina ticaretinin büyük aktörlerinden biri. Metal biçimlendirme makinalarında uzmanız ve gücümüz bu ekipmanlar için her türlü yedek parça ve bakımı sağlayabilmekten geçiyor. Müşterilerimizle buluşmak ve işbirliğimizi güçlendirmek adına Türkiye temsilcimiz FATI ile birlikte WIN Metal Working 2014’e katılmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. WIN yeni fırsatlar yakalamak ve yeni marketlere açılmak için iyi bir adres.”