Connect with us

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

Lazer teknolojilerinin ve katmanlı imalatın öncüsü Marshall Jones

Published

on

Marshall Jones, zorlukları aşmakla ilgili birkaç şey biliyor; ama bu sadece onun matematikteki ustalığından ileri gelmiyor. Herkes için örnek teşkil edecek bir azim hikâyesine sahip. Lazerin öncüsü Jones, şirketlerin metallerden üç boyutlu baskı alabilmelerini sağlayan yeni bir teknoloji türü olan katmanlı imalatın temelini attı. 2017 yılında lazer teknolojisine yaptığı katkılar ona üyeleri arasında Thomas Edison’ı, Nikola Tesla’yı ve Wright Kardeşleri sayan bir kurum olan Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde bir yer kazandırdı. Marshall Jones, sadece lazer teknolojilerinin öncüsü değil. Aynı zamanda bu teknolojilerin üretimde kullanılabilir kılınmasına da büyük katkılar sunan bilim insanı.

Katmanlı imalat teknolojileri, imalat hikâyesinin yeni bölümünü yazıyor. Makinede işlemeden farklı olarak, bu yaklaşım mühendislerin neredeyse istedikleri herhangi bir tasarımı üretmelerini sağlıyor. Hâlihazırda GE tarafından kullanılan bir uygulama, güçlü bir lazer ışınıyla birleştirilen ince metal tozu katmanlarından makine parçaları üretiyor. Şirket bu sayede, üç boyutlu baskı için endüstriyel uygulamalar geliştiren bir tesis açtı ve ayrıca GE Katmanlı İmalat adı verilen yeni bir iş alanı kurdu. Jones’un lazeri ve diğer atılımları, artık sektörün “hızı, boyutu, kullanılabilirliği ve üç boyutlu baskı parçaları yapma kolaylığını artırmasına” yardımcı oluyor.

Jones, Amherst’teki Massachusetts Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği alanındaki doktorasını tamamladıktan sonra GE Araştırma Merkezine katıldı. Şirketin lazer araştırma programında lider oldu ve 42 yılda 50’den fazla patentin sahibi oldu. Jones ayrıca, Thomas Edison, Charles Steinmetz, William Coolidge, Robert Hall, Katharine Blodgett, Edith Clarke ve diğer GE araştırma devleriyle birlikte 2017’de Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde yer aldı. Aynı zamanda Ulusal Mühendislik Akademisi üyesi de olan Jones, GE’nin böylesine prestijli bir mucit grubuyla anılmanın ve Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne girmenin kendisi için bir onur kaynağı olduğunu ifade ediyor. Jones’a göre onu bulunduğu yere getiren unsurlar; öğrenme aşkı, kararlılık ve azim. Diğer bir deyişle: Asla pes etmemek!

Bu durum, onun hayatının sıradan bir döngüsü gibi görünüyor. Jones, İkinci Dünya Savaşı sırasında tarımla ün salmış bir bölge olan New York’un Southampton kasabasında doğdu. Babası Deniz Kuvvetleri’nde, annesi ise New York’ta terzi olarak çalıştığı için, teyzesi ve dayısının çiftliğinde yaşadı.

Onunki kolay bir çocukluk değildi. Bir konuşma engeli vardı ve ailesine göre, yalnızca erkek kardeşi ve ailenin köpeği onun konuşmasını anlayabiliyordu.

Erken eğitim döneminde de bir dizi engelle karşılaştı. Fen dersinde mükemmeldi ve henüz dördüncü sınıfta cebirsel denklemlerle uğraşıyordu. Matematik konusunda hızla ilerlerken, aynı hızı okuma ve heceleme konularında yakalayamadı. Böylece öğretmeni, Jones’un İngilizcesinin yeterince iyi olduğuna inanmadı ve onu sınıfta bıraktı. 2005 yılında Duke Üniversitesi’ndeki konuşmasında, dördüncü sınıfı tekrarlamanın onun mühendis olmasını sağladığını söyledi.

Aynı sınıfı tekrar etmesine karşın yaşıtlarını yakaladı ancak bu kez de farklı sorunlarla karşılaştı. Ailesinin fazla parası olmadığından, sporu seven Jones üniversiteye giriş biletini sporcu olarak almayı planlıyordu. Fakat lise yıllarında dizinden yaraladı. Bu yolun da kapanmasıyla birlikte, bir devlet okuluna devam etti ve mühendislik okulundaki tek Afro-Amerikan öğrenci olduğu Michigan Üniversitesi’nde eğitimine başladı. Daha sonra Amherst’teki Massachusetts Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği doktorası yaptı. Yıllar sonra, ismi ile müsemma “Asla Pes Etme” çocuk kitabını kendi yayınladı.

Jones, 1974’te GE laboratuvarlarına ilk adımını attığında, 1960’larda ve 1970’lerde görünür LED’in mucidi, yarı iletkenler ve lazerler üzerine araştırmalara öncülük eden Nick Holonyak ve ilk diyot lazer yaratıcısı Robert N. Hall gibi bir bilim insanı kadrosuna katıldı. Onlar kendi işlerini geliştirirken, Marshall Jones ise diğer yeniliklerin yanı sıra, çeliği kesecek kadar güçlü lazer ışınlarıyla çıkageldi.

Lazerler, katmanlı imalat sürecinde parçaları oluşturmak için kullanılan metal tozlarının erimesinin temel taşı demek. Endüstri; hızı, boyutu, kullanılabilirliği ve üç boyutlu baskı bileşenlerini yapma kolaylığını arttırmaya çalıştığında, Jones’un lazer yapılandırma, kontrol ve programlamadaki iyileştirmeleriGEnin yeni makine konseptlerindeki gelişmelere entegre olacak.

Jones ayrıca, özellikle yetersiz eğitim verilen toplumlarda, gençler için STEM eğitimini teşvik etmeye devam ediyor. New York Riverhead’deki eski ilkokulunda, dördüncü sınıf öğrencileriyle çokça zaman geçiriyor.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

EtherCAT’li servo sürücülerde GMTCNT’nin eksiksiz çözümleri

Published

on

By

Stratejik hedefleri ve geniş ürün gamıyla pazarın lider kuruluşlarından olan GMT, makine imalatçılarının ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Firma, mühendislik bilgisi ve 30 yılı aşkın deneyimiyle tasarım ve üretim teknolojisinin %100’üne sahip olduğu PLC, ekranlı mini PLC ve endüstriyel haberleşme ürünleriyle birlikte toplam çözüm sunmak amacıyla; operatör panel, hız kontrol cihazı, servo sistemler, step motorlar ve güç kaynaklarını, tescilli bir Türk markası olan GMTCNT ile pazarın hizmetine sunuyor.

GMTCNT, endüstriyel otomasyon pazarına sunduğu EtherCAT’li servo sürücüler ile test cihazları, pres, kesim, dolum, paketleme, plastik, gıda vb. makine imalatçılarına çözümler sunuyor.

GMTCNT Servo Sürücüler başlıca şu özelliklere sahip:

  • 20 Bit Nikon marka encoder ile geri besleme
  • Pozisyon / Hız / Tork kontrol modları
  • 32 adımlı pozisyon tablosu oluşturabilme
  • Yüksek hızlı pulse girişleri, Open-Collector (500 kHz), diferansiyel mode (4 MHz)
  • Pulse + Yön, CCW + CW, Faz A + Faz B (5V ile 24V) pulse komut tipleri
  • Hız ve tork set değerlerini analog girişler ve dahili parametrelerle ayarlayabilme
  • Kazanç parametrelerini kolaylıkla ayarlayabilme
  • 5V dahili besleme çıkışı
  • PC yazılımı veya dahili tuş takımı ve gösterge ile kolay devreye alma
  • PC yazılımı için ilave RS-232 haberleşme portu
  • 2MHz enkoder çıkış sinyali
  • Pozisyon, hız, tork modları ve modlar arasında geçiş yapabilme
  • Online ayarlanabilen elektronik dişli oranı
  • Tork/Hız limitleri
  • Dahili pozisyon ve homing fonksiyonu
  • 7 adet PNP/NPN seçilebilir dijital giriş
  • 5 adet dijital çıkış
  • 2 adet -10V…+10V analog giriş
  • Aşırı gerilim, düşük gerilim, kısa devre, motor aşırı ısınma, servo sürücü aşırı ısınma koruma fonksiyonları
Continue Reading

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

GMTCNT operatör panelleri, makine imalatçılarının dikkatini çekiyor

Published

on

By

Endüstriyel otomasyon pazarının ihtiyaçlarına hızlı çözümler geliştiren GMTCNT, üretimde verimliliği ve şeffaflığı artıran TSG Serisi Operatör Panelleri ile makine imalatçılarının dikkatini çekiyor. Kullanıcı dostu Türkçe arayüzü ve programlama kolaylığı ile ön plana çıkan GMTCNT’nin TSG Serisi, ethernetli modellerinde bulunan VNC desteği ile tablet, akıllı telefon ve PC üzerinden uzaktan izleme ve kontrolü mümkün kılıyor.

TSG Serisi HMI’lar endüstriyel uygulamalarda kullanılmak için geliştirilmiş 16,77M renkli TFT dokunmatik operatör panelidir. Bu üründe gerçek zaman saati (RTC) standart olarak mevcuttur. Kullanıcı dostu yazılımı geniş bir PLC kütüphanesine sahiptir ve yaygın olarak kullanılan tüm PLC’leri desteklemektedir. HP LaserJet P1100 serisi yazıcılar ile uyumludur. PDF Viewer fonksiyonu ile PDF dosyaları görüntülenebilmektedir. USB Host özelliği ile veri kaydı yapılabilir, program yüklenebilir; klavye, mouse ve web kamera bağlanabilir.

VNC yazılımı ile ethernet portlu modellere, yerel ağ ya da internet aracılığıyla Windows, IOS ve Android platformları üzerinden erişilebilir. VNC Client ile ethernet portu üzerinden cihazlar arasında izleme ve kontrol özelliği mevcuttur. Ön panel IP65 koruma özelliği ile çevresel şartlara dayanıklı olan TSG Serisi HMI’lar, 1 adet RS232 ve 1 adet RS232/RS485/RS422 destekleyen haberleşme portuna sahiptir.

GMTCNT protokolü ile HMI’lar arası haberleşme özelliği ile bir PLC’ye birden çok HMI’ın ulaşabilmesi mümkün. TSG Serisi HMI’lar hakkında daha detaylı bilgi firmanın web sitesi gmtcontrol.com’da.

TSG Serisi HMI’ların başlıca özellikleri:

  • 16,77 M renk
  • TFT ekran
  • ARM RISC 32bit 792 MHz 
  • 128 MB NAND Flash +128 MB DDR 3 hafıza
  • RTC (Gerçek Zaman Saati)
  • 1 adet USB portu
  • 1 adet RS232 ve 1 adet RS232/RS485/RS422 destekleyen haberleşme portu
  • Ethernet’li modellerde VNC desteği ile tablet
  • Akıllı telefon ve PC üzerinden uzaktan izleme ve kontrol
  • Ön panel IP65 koruma
  • GMTCNT protokolü HMI’lar arası haberleşme özelliği ile bir PLC’ye birden çok HMI’ın ulaşabilmesi
  • USB host portu üzerinde veri, alarm, trend kaydetme ve tarihsel sorgu yapabilme
  • C dili ile makro oluşturabilme
  • Güvenlik seviyeleri ve kullanıcı tanımlamaları yapabilme
  • Ethernetli modellerde FTP üzerinden HMI içine ve harici bağlı olan USB flash diske ulaşabilme
  • PDesigner HMI Editör Programı ile programlanır.
Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et