Sevgili okurlarımız, sizler için NORD DRIVESYSTEMS’den, Global Çimento ve Mineral Sektör Müdürü Robin Werner ve Çimento & Demir-Çelik Sektör Müdürü Erhan Zeren ile Cemtech Avrupa Konferansı ve Sergisi’nde keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sektöre dair fikirlerini ve yaptıklarını bizlere içtenlikle aktardılar.
Bize biraz NORD DRIVESYSTEMS’den bahsedebilir misiniz?
Nord 1965 yılında kurulmuş bir firma. Lokasyon olarak Almanya’nın Kuzey’inde bulunuyoruz, Hamburg yakınlarında. Esasen yola çıkış noktasında ana konumuz motorlu redüktör ve redüktördü. Daha sonra motor grubu eklendi. Motor fabrikamız İtalya’da ve bunun yanında, Almanya’da frekans invertörü fabrikamız var. Dolayısıyla, esasında tahrik grubu için istenen tüm ekipmanları bir arada toparlayabiliyor ve komple tahrik çözümleri sunuyoruz.
Cemtech Avrupa Konferansı ve Sergisi’nden beklentileriniz nelerdir? Sizce neden önemli bir etkinlik?
Global bir toplantı esasında, dünyanın her yerinden katılımcı var. Bu katılımcı yapısının da bizler için faydalı olacağını düşünüyoruz. Büyük fuarlarda binlerce insan gelip gidiyor, çok daha fazla aksiyon olabiliyor işin içerisinde, bu da faydalı ama buradaki konuya odaklılık çok önemli diye düşünüyoruz. Burası, makine imalatçısı, proje firması, ekipman tedarikçisi, sistem sunanlar gibi aynı konudaki farklı öneme sahip kişilerin hepsinin bir arada olduğu bir yer. Bu açıdan çok faydalı geçtiğine inanıyoruz.
Sektörün Türkiye ve dünyadaki durumunu nasıl değerlendirirsiniz?
Netice itibariyle, global anlamda çimento sektörünü incelediğimizde, çok az sayıda büyük proje mevcut. Burada takdir edersiniz ki, dünya üzerinde sadece Avrupalı üreticiler yok. Uzak Doğu’dan, Çin’den gelen tedarikçilerin de içinde bulunduğu bir yapı var. Yani çok az sayıda proje etrafında herkesin koşuşturduğu bir durum içerisindeyiz. Biz Türkiye olarak biraz daha şanslıyız, bizler için proje sayısında artan bir trend var. Çimento sektörü Türkiye’de hala gelişmekte olan, yatırım yapılmaya devam edilen, para harcanan, para kazandıran bir sektör durumunda. Tabi ki her yerden olduğu gibi işin getirdiği rekabet de artıyor. İşi alma noktasında gün geçtikçe daha fazla efor sarf etmeniz gerekiyor. Tabi ki bu durum da sizi dinamik tutuyor.
NORD DRIVESYSTEMS’ın pek çok sektöre çözüm sunduğunu biliyoruz. Bize çimento sektörü ile ilgili tahrik bileşenlerinizi ve sistemlerinizi anlatabilir misiniz?
Prosesleri incelediğimizde, NORD olarak çok değişik endüstri dalına ürünler sunduğumuz gibi, çimento ve maden gibi benzer, iki ana endüstriye de farklı ürün ve çözümler sunuyoruz. Bunlar nedir mesela, konveyörler, kovalı elevatörler için komple tahrik çözümleri, bunun yanında Stacker- Reclaimer gibi özel stoklama ve stokları sevk etme araçları için tork ihtiyacı ve proses ihtiyaçlarına bağlı olarak çok değişik ürünler, ürün grupları, kapsamlı çözümler sunabiliyoruz.
Çimento üretiminde zorlu koşullara dayanıklı ve özellikle enerji verimliliği yüksek tahrik ünitelerine ihtiyaç duyuluyor. NORD DRIVESYSTEMS, bu konuda sektörün ihtiyaçlarını ne ölçüde karşılayabiliyor?
NORD DRIVESYSTEMS olarak biz “sepet”in içinden bir ürün çıkart, bunu müşteriye ver, yaklaşımıyla çalışmıyoruz. Müşterimizle beraber yola çıkıyoruz ve bu yolda giderken çalışma uygulama nedir, koşulları nelerdir, ne gibi detaylar içerir, beklentiler nelerdir, istekler, ihtiyaçlar nelerdir gibi kritik noktaları, dikkatle irdeleyerek, doğru çözümü bulmaya çalışıyoruz. Bu uygulama, çözüm odaklı ve bununla çok daha iyi sonuçlar elde edildiğine inanıyoruz. Dolayısıyla doğru çözümü bulma noktasında, bunlar çok önemli kriterler ve biz de bunu doğru yaptığımıza inanıyoruz ki zaten geri beslemeler de bunu gösteriyor. Buradaki hedef sadece kullanmadığın lambaları söndür, ya da yüksek verimli motorları kullan gibi basit değil, aslen en önemli konu, ihtiyaca karşı gelen doğru çözümü bulabilmek. Ayrıca, çimento sektörü gibi enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerde, ana maliyet kalemlerine baktığımızda enerji yüzde yetmiş, yüzde seksenlere varan değerlere karşı geliyor. Yani, sizin aslında sahada da bir şeyler yapmanız gerekiyor. Milyon ton üretim yapan bir çimento fabrikasında 1 kWh’in çok önemi olduğunu biliyoruz ve biz bu noktaya odaklanıp, doğru çözümü bulmak ve sunmak noktasında çabalıyoruz. Ve pek tabi ki bu da ,bizi enerji verimliliği ve tasarrufun büyük önem arz ettiği bu ana endüstri kolunda, sağlam adımlarla ilerleyişimize önemli derecede katkı sağlıyor.
Ağır hizmet tipi redüktörlerinizden de biraz bahsedebilir misiniz?
Ağır hizmet tipi, diğer bir değişle endüstriyel tip redüktörlerimiz üzerinde hassasiyetle durduğumuz, gerek Dünya pazarında, gerekse de Türkiye pazarında kullanımın kayda değer bir şekilde arttığı bir ürünümüz. İlave olarak Türkiye pazarında, son iki senedir odaklandığımız, sürekli olarak katıldığımız, endüstri fuarımız WIN’da enerji verimliliği, paslanmaz çeliğe alternatif olarak piyasaya sunduğumuz yüzey işlem teknolojimiz NSD Tuph ve Endüstriyel Redüktörlerimiz, 3 önemli temamızdan bir tanesidir. Pek tabi, bu sene ve önümüzdeki senelerde de odaklanacağımız, ürün gamımızın önemli bir segmentidir.
Endüstriyel redüktörlerimizden bahsedecek olursak; 8 gövde büyüklüğünde, 25.000 Nm ile 242.000 Nm tork aralığında, 1000kW güç değerine kadar olan aralıkta üretilmektedirler, bu vesile ile yakın bir gelecekte yeniliklerin olacağının da bilgisini şimdiden vermek isteriz. . NORD yenilikler konusunda öncü bir firmadır. Bu bağlamda günümüzde bir çok redüktör üreticisi firma tarafından kullanılan monoblok gövde, ile olarak NORD tarafından 1981 yılında, UNICASE adı ile piyasaya sunulmuş, bir buluştur. Piyasadaki 100.000 Nm gibi en yüksek tork değerlerine sahip, motorlu redüktörlerimize, ek olarak, Endüstriye tip redüktörlerimiz de monoblok (UNICASE) gövdeye sahiptir. Her bir redüktör büyüklüğü için tek bir standart gövde mevcuttur ve bu gövde tüm tahvil oranlarını kapsamaktadır. Modüler konsept sayesinde, tahrik çözümü için gerekli olan redüktörün özellikleri, kolayca ve hızlı bir şekilde konfigüre edilebilir. İstek doğrultusunda NORD komple tahrik sistemlerini ( Şase üzerinde motor, hidrolik kaplin, tamburlu fren, redüktör, yardımcı tahrik gibi) hazır montajlı şekilde müşterilerine sunmaktadır. En büyük gövdeli endüstriyel redüktör bile NORD’un monoblok (UNICASE) konsepti dahilinde imal edilmekte; tüm rulman yataları ve sızdırmazlık yüzeyleri tek kademeli yüksek teknolijiye sahip CNC tezgahlarda işlenmektedirlar. Bu bağlamda, çok yüksek torklarda bile yüksek güvenilirlikte ve sızdırmazlık, yük aksiyel ve radyal yük dayanımına sahip rulman, sessiz çalışma, düşük bakım maliyeti ve fevkalade uzun hizmet ömrüne sahip olma gibi avantajlar NORD DRIVESYSTEMS Endüstriyel Redüktörlerince sağlanmaktadır.
Çözümlerimiz noktasında, örneğin komple elevatör tahrik grubu, konveyör tahrik grubu, çok büyük kapasitelerdeki karıştırıcıların tahrik gruplarını Dünya üzerinde çözüm ortağı olduğumuz birçok son kullanıcı, OEM ve proje firmasının kullanımına sunmaktayız. Bu konu ile ilgili yayınladığımız makalelerimizde, bu örneklerimizi inceleme imkanını bulabilirsiniz.
Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Buradaki en büyük amacımız marka bilinirliğimizi arttırmak. Aslında çok geniş bir ağımız olmasına karşın biz bu tip organizasyonlarda da bulunarak yabancı üreticiler, mühendislik firmaları, proje firmaları veya yurt dışında çalışan yerli firmalarla bir araya gelmek, fikirleri paylaşmak istiyoruz. Bunun da çok önemli olduğu düşüncesindeyiz. Bundan sonra da zaten katılımlarımız devam edecek.
Röportajımızın sonunda Sn. Robin Werner yardımları ve misafirperverliğinden dolayı Sn. Erhan Zeren’e de özel olarak teşekkür ettiğini belirtti. Türkiye’de keyifli zaman geçirdiğini ekledi.