İsviçre merkezli Osterwalder AG, en son piyasaya çıkardığı toz presi serisindeki hidrolik tahrikleri, NSK HTF serisi vidalı millerin yer aldığı servo-elektrikli tahrikler ile değiştiriyor. Bu sayede, yeni sistemleri kullananlar enerji tüketiminde %80 civarında azalma elde edebilir ve çok daha yüksek boyutsal hassasiyetle preslenmiş parçalar üretebilir. Bu da, elmasla taşlama gibi son ince işlerin miktarını, kesme süreçlerini ve malzeme maliyetlerini azaltır.
NSK vidalı milleri, Osterwalder’ın en son piyasaya çıkardığı toz preslerindeki üst ve alt kalıbı birlikte eş zamanlı olarak yönlendirmek için kullanılır.
Karbür uçlar gibi metal kesme aletleri genellikle toz presi teknolojisi kullanılarak üretilir. Bu da, kalıba metal tozu alaşımının doldurulmasını ve nihai sinterleme öncesinde istenen şekilde preslenmesini gerektirir. Sürecin sonunda, kesici takım imalatçılarına nihai profile mümkün olduğu kadar yakın uçlar gerekir çünkü ilave ince işlerin yapılması hem pahalı hem de zorludur; sinterlenen uçlar son derece serttir.
Bu tür sorunların üstesinden gelebilen müşteri çözümleri sunmaya odaklanan Osterwalder AG’nin merkezi, İsviçre’nin başkenti Bern’e 15 km mesafedeki Lyss’de bulunuyor. Şirket, toz presleme sürecinde ekstra hassaslık sunmaya yardımcı olmak amacıyla kısa süre önce yeni tahrik sistemleri (CA SP Electric ve CA HM Electric serileri) piyasaya sürmeye karar verdi.
Servo-elektrikli motorların ve NSK vidalı millerinin bulunduğu bu ‘Direct Drive Teknolojisi’ (DDT) şu anda sadece olağanüstü yüksek kuvvetlerin gerektiği preslerde kullanılan, önceki hidrolik tahriklerin yerini alıyor.
Osterwalder geliştirme mühendisi Michael Sollberger, DDT kullanıldığında presleme işleminin çok daha büyük hassasiyetle gerçekleştirildiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu sistemleri, 1µm(mikrometre) dahilinde konumlandırabiliyoruz ve çok yüksek tekrarlanabilirlik seviyelerine ulaşıyoruz.”
NSK’nın HTF serisi (High Trust Force (Yüksek Eksenel Kuvvet)) ağır iş vidalı milleri, Osterwalder preslerinin lineer hareketinden sorumludur. Hareketin hassas senkronizasyonu önemlidir, çünkü süreçteki her türlü kesinti veya düzensizlik, boyutsal hatalara veya sinterleme esnasında uçlarda çatlamalara bile neden olabilir
HTF vidalı milleri aynı zamanda çok yüksek dönüş oranlarına izin verir, bu da iş çevrim sürelerini en aza indirmeye yardımcı olur. Ayrıca, çalışan bilyalarda eşit yük dağılımı sağlayan patentli geometri ile son derece yüksek eksenel kuvvet sunulabilir. Bununla birlikte, özel bilya ayırıcı teknoloji ile birlikte erken aşınmayı engeller ve çok yüksek güvenilirlik sağlar.
Yeni tahrik sistemlerine sahip Osterwalder toz preslerinin kullanıcıları, yüksek hassasiyet ve iyi kontrol edilebilirliğin yanı sıra %80 civarında enerji tasarrufu elde edebilir. Hidrolik tahrikli ve 160kN presleme kuvvetine sahip bir toz presinde enerji tüketimi 15kW’a kadar çıkar. Bunun aksine, bir servo-elektrikli sisteme sadece 2,5-3,5kW gerekir. Osterwalder müşterileri genellikle 10 -70 adet arasında toz pres çalıştırdığı için, potansiyel maliyet tasarrufları çok büyük miktardadır.
Vidalı mil tahrik çözümünün bir başka avantajı da preslerin çok daha az yer kaplamasıdır. Buna ilave olarak, servis ihtiyacı da azaltılabilir çünkü, hidrolik kontrol vanaları veya başka sürekli bakım gerektiren bileşen yoktur. Çalışma sıcaklıkları da daha sabittir çünkü hidrolik sistemin üretttiği ısı bulunmamaktadır. Sayın Sollberger, gürültünün azaltılmasının da sunulan bir başka avantaj olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Hidrolik sistemlerimiz 75dB limitin hemen altında çalışıyor. Bununla birlikte çok sessiz çalışan servo-elektrikli sistemlerde ise ses seviyesi sadece 58-60dB.”
CA SP Electric ve CA HM Electric serilerinde çeşitli NSK vidalı milleri kullanılır, üst ve alt kalıplar birlikte eş zamanlı olarak hareket ettirilir. Servo-elektrik tahriklerini 160kN preslerinde ilk defa kullanan Osterwalder daha sonra bunları 320kN modellerinde de kullandı. Şu anda, toplamda 100’den fazla bu tür pres sahada başarılı bir şekilde çalışıyor. İleriye baktığımızda, bu eğilim devam edebilecek çünkü NSK, HTF serileri ile 4000 veya hatta 5000kN’ye kadar presleme kuvvetlerinin dengeli bir şekilde aktarılabileceğini belirtiyor.
HTF vidalı milleri çeşitli çaplara, devirdaim sistemlerine, adım ve keçe seçeneklerine sahiptir, ağır iş NSK vidalı mil destek rulmanları (TAC serisi) ve lineer yataklar (RA serisi) ile tamamlanabilir. NSK, tek bir kaynaktan tam bir mekanik güç aktarma mekanizması sunabilen, farklı parçaları mükemmel şekilde eşleştiren tek şirkettir.
Teknoloji, preslenmiş karbür parçaların yanı sıra, demir tozundan, seramikten ve manyetik malzemelerden yapılmış bileşenlere de eşit şekilde uygulanabilir. HTF serisi vidalı milleri ayrıca plastik enjeksiyon kalıplama makinelerinin imalatçıları tarafından da yaygın olarak kullanılır.