Endüstriyel sektörün önemli bilim dallarından biri de pnömatiktir. Gaz basıncının mekanik harekete çevrilmesini, sıkıştırılmış hava gücü ile çalışan silindir, motor ve valflerden oluşan sistemlerin endüstriyel uygulamalarını kapsamaktadır. Gıda ve paketleme mikanalarında da pnömatiğin rolü oldukça büyüktür. Türkiye’de pnömatik denildiğinde akla ilk gelen markalardan biri olan Uzay Makina’nın kurucu ortağı Nurhan Elbe, bu ayki sayımızda gıda ve paketleme makinalarında pnömatik malzeme kullanımını değerlendirdi.
Tedarikçilerine hem uyarılarda hem de tavsiyelerde bulunan Nurhan Elbe, “Paketleme sisteminin olmazsa olması pnömatiktir. Bu da bizde var. Ve üstelik de bu tip makinalar yapan müşterilermiz var. Son derece memnunlar kaliteden. Hemen bozulacak ürünler değil. Önemli olan, özellikle de yurt dışına, İstanbul dışına satıyorsanız, bu valflerin kalitesi gerçekten ön plana çıkıyor. Yurt dışına makine sattınız ve bir valf için çalışmadığı zaman buradan bir elaman göndereceksiniz. Çok büyük bir zaman, para ve mesai kaybı. Dolayısıyla bizim kullandığımız, pazarladığımız markalar kendisini kanıtlamıştır; Bonesi olsun Aignep olsun… Kendini bilen bu imalatçılar, bunları tercih etmektedirler” dedi.
Pnömatik parçaların gıda ve paketleme makinalarındaki rolüne de değinen Elbe, “Pistonlar olması lazım. Pistonlara giden havaya yön vermek lazım. Yön valfleri bunları sağlıyor. Ekstra diğer elemanlar söz konusu. Susturucular, rakorlar, hortumlar var. Biz avantaj olarak şunu sunuyoruz: Özellikle kriz zamanlarında biz 41 yıllık bir firma olarak ortaya çıkıyoruz. Kriz zamanlarında da biz müşterimize yok, kalmadı gibi geri dönüşler yapmıyoruz. Tedarikçi olarak eğer bizi seçmişlerse hiçbir zaman ortada kalmazlar. Kuvvetli stoklarımız var. Her zaman karşılayabiliyoruz” şeklinde konuştu. Gıda ve paketleme alanında faaliyet gösteren firmalar için tavsiyelerini sıralayan Nurhan Elbe, “Tavsiyem özellikle makina üreticilerine. Olur olmaz her markaya yönelmesinler. Zaten ciddi imalat yapan bunu bilirler. Bu bilinçtedirler. Bir de tedarikçisinin hizmetine bakmaları lazım. Gününde saatinde dakikasında getiriyor mu? Bu kriter de çok önemli. Nasıl servis veriyor. Sözünde duruyor mu. Altını çizerek tekrarlamak istiyorum: Mutlaka ama mutlaka kim olursa olsun tedarikçilerini sık sık kontrol etsinler. Kontrol edildiklerini de hissettirsinler. Özellikle Bonesi markada 3 senedir çalışan, 3 vardiya çalışan Bonesi valf çıkmıştır karşımıza. Bazen milyonlarca satmışımdır. 3-5 tane ya geri gelmiştir ya da gelmemiştir. Tamamı kullanıcı hatası. Bir tane dahi üretim hatasına rastlanmamıştır. Çünkü Bonesi ürünlerinde kesinlikle paket kalite kontrolü yoktur. Her bir valf tek tek kontrol edilir. Ondan sonra tedarikçiye gönderilir. Dolayısıyla o konuda da çok rahatız. Son olarak bir tavsiyede daha bulunmak istiyorum. Bunun altını çizerek söylüyorum: Susturucuyu ihmal etmeyelim. Çünkü susturucunun işlevi sadece sesi kesmek değildir. Bir diğer artısı da ters işlemde vakum oluşuyor. Atmosferdeki tozdan ve kirden valfi ve silindiri korumak da susturucunun bir diğer görevidir. Eğer sisteminizin ömrünü uzatmak istiyorsanız susturucunuzun kontrolünü ihmal etmeyin. Bu sayede hem valfin hem silindirin hem de makinaların ömrünü uzatırsınız” ifadelerini kullandı.