Türkiye’de başta sanayi olmak üzere robot kullanımı hızla yaygınlaşıyor. İleri robot teknolojilerinin satış ve satış sonrası hizmetlerini Türkiye’ye de sağlayan dünya teknoloji devi Mitsubishi Electric, bu alanda sunduğu çözüm ve uygulamalarla dikkat çekiyor.
Fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotlar, sağladıkları hız ve kolaylıklarla her geçen gün sanayide daha çok rol alıyor. İnsan ihtiyaçlarını karşılayan hemen her endüstriyel tesiste kullanılan robotlar, günümüzde çok olağan bir iş gücü haline geldi. Bu noktada ileri robot teknolojisi ile dikkatleri üzerine çeken Mitsubishi Electric, gıda, ilaç, ambalaj, otomotiv, beyaz eşya gibi pek çok sektörde insan kolu veya eline yakın hassasiyette çalışan hızlı robotlarıyla fark yaratıyor. Robotlarının tüm parçalarını da kendisi üreten Mitsubishi Electric, böylece üretimden gelen bilgi birikimi ve tecrübesini robotlarıyla müşterilerine aktarma avantajına da sahip oluyor.
Sektörler farklı, çözüm aynı
Mitsubishi Electric’in fabrika otomasyon alanında çığır açan ürünlerinden biri olan robotları, arabalarda yer alan kapı kolunun montajı, ses sistemi tuşlarının test edilmesi gibi montaj ve kalite kontrol alanlarında sıklıkla tercih ediliyor. Yine ıslak mendillerin paketlenmesi, ilaçların kutulanması, ayakkabıların boyanması ve yapıştırılması, küp şekerlerin kutulanması gibi hızlı üretim, dozajlama ve paketlemenin olduğu gıda, ambalaj, paketleme gibi sektörlerde Mitsubishi Electric’in gerçekleştirmiş olduğu pek çok robotlu çözüm bulunuyor.
Robotun tüm parçalarını üretiyor
Hassasiyet düzeyi oldukça yüksek robot kolları ile Mitsubishi Electric, insan kolu veya eline yakın hassasiyette işler yapmak veya buna yaklaşmak isteyen, aynı zamanda da hıza ihtiyacı olan firmaların öncelikli tercihi oluyor.
Robot portföyünde küçük ve orta segmentte olanlara odaklanmış durumda olan Mitsubishi Electric, yarı iletken üreticisi olduğu için küçük ve hızlı robotlar konusundaki “know-how”ını bu alandaki üretiminden alıyor. Ayrıca robotlarını oluşturan, dişli kutusu, mekanik, elektronik parçalar gibi bütün parçaları üretiyor.
Düşük maliyetli, esnek, konforlu üretim
Türkiye’ye fabrika otomasyonu ve ileri robot teknolojileri alanında hizmet sağlayan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri, robotları ile endüstride daha esnek bir üretim sağlamayı, üretim maliyetlerini düşürerek insan konforunu artırmayı ve ihtiyaç olan her yerde robot teknolojisinin kullanılmasını hedefliyor.
Robotun mekanik yapısının yanı sıra kullanılan motorların ve aktarmaların hassasiyeti de robotun performansını etkiliyor.Mitsubishi Electric’in robot kontrol ünitesi, hareket kontrolünün esnekliğini, sistemin hızını, doğruluğunu ve hassasiyetini sağlıyor.
Ayrıca esneme fonksiyonları ile robot kolu, bir çeşit yay görevi görerek kuvvete göre esniyor. Mitsubishi Electric robotlarına ileri uygulamalar için konveyör (taşıma bandı) ve ürün izleme, kuvvet kontrolü ve görme kolaylıkla entegre edilebiliyor.
6 eksenli robot devri
Mitsubishi Electric’in RV-F serisi son derece dinamik 6 eksenli robotu, insan kolu hareketini taklit edebilmesi ve 0,32 saniyelik döngü süreleri sayesinde çok yüksek hızlı sistemlerde kullanılabiliyor, verimliliği artırıyor. Dinamik yapısı sayesinde esnek dans figürlerini bile kolayca yapabiliyor. Mitsubishi Electric imzalı 6 eksenli endüstriyel robotun çift kol yapısı sadece hareket özgürlüğü açısından artı değer sağlamıyor, aynı zamanda daha fazla kararlılık ve çok yönlülük sunuyor. Modele bağlı olarak Mitsubishi Electric robotlar, 504 ila 1503 milimetre aralığında 2’den, 20 kilograma kadar taşıma kapasitesine sahip. RV-F serisi için çok dar alanlarda çalışmak hiç sorun olmadığı gibi robotların duvar veya tavana monte edilmesi de sorun oluşturmuyor.
Tüm sistemler aynı kompakt CR750 robot kontrolöre sahip. Mitsubishi Electric robotları ve fabrika otomasyon sistemleri sağladığı avantajlar nedeniyle Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok fabrika ve üretim tesisinde tercih sebebi. Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri, Türkiye’deki hedef pazarları arasına dünyada pek çok uygulama gerçekleştirmiş olduğu beyaz eşya sektörünü de almış durumda.
Rekabet için şart!
Türkiye üretim kabiliyeti olan bir ülke. Bu kabiliyetin sürdürülebilir olması için rekabet edebilir düzeyde olmak gerekiyor. Rekabet edebilmek için de üretim kalitesinin artması, maliyetlerin ise düşmesi şart. Robotlu sistemler bunların hepsini bir arada sunabilecek en ideal çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde yaşanan yoğun rekabet nedeniyle robotların sadece mekanik işleri değil elektronik bazı operasyonları da takip etmesi gerekiyor.
Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri’nin dijital fabrika teknolojisi e-F@ctory ile robotlar üretim hattındaki diğer ürünlerle haberleşebiliyor. Çünkü e-F@ctory konseptinde fabrika otomasyonunda yer alan tüm ürünler birbirleriyle entegre ve açık bir mimari ile çalışıyor. Böylece üretim hatlarını kişisel bazı ihtiyaçlara göre optimize ederek pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak hiç olmadığı kadar kolaylaşıyor.