Enerji verimliliği alanındaki çalışmaları ile dikkat çeken Enervis, Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tekstil firmaları için enerji verimliliği raporu hazırladı. Rapora göre tekstil firmaları, kullandıkları enerjinin yüzde 45’ini boşa harcıyor; Fabrikalardaki verimsizlik en fazla, atık sıcak suyun değerlendirilmeden deşarj edilmesi ve basınçlı hava kayıpları gibi sebeplerden kaynaklanıyor.
EWE Turkey Holding çatısı altında enerji verimliliği, mesleki eğitim ve belgelendirme, iç tesisat kontrol ve kalibrasyon alanlarında profesyonel hizmet veren Enervis, sanayi firmalarına yönelik yürüttüğü enerji verimliliği raporunun ilk ayağını tamamladı. Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen projenin ilk aşamasında tekstil firmaları incelendi. Enervis’in EWE AG uzmanları ile birlikte yürüttüğü analizlerden çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen projeden çarpıcı sonuçlar çıktı
Proje kapsamında firmaların son 4 yıla ait elektrik ve ısıl enerji tüketimleri ile üretim verilerini inceleyen Enervis uzmanları, işletmelerin yakma sistemlerinden iklimlendirme sistemlerine, aydınlatmadan elektrik ve otomasyon sistemlerine kadar tüm aşamalarda dikkatlice ölçüm yaptı. Ölçümler sonucunda hazırlanan rapor, tekstil firmalarındaki enerji kaybının yüzde 45’i bulduğunu ortaya koydu.
Rapora ilişkin değerlendirmelerini ve firmaların en sık yaptıkları hataları sıralayan Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, “Yaptığımız inceleme ve analizlerde gördük ki; tekstil firmalarının en önemli problemlerinden biri; üretim için ihtiyaç duyulan ısıl kapasitenin çok üzerinde sistem tasarımı yapılmasıdır. Büyük maliyetler ile üretilen buharın, prosese gelmeden yolda kayba uğraması, basınçlı hatlarda meydana gelen kayıplar, eksik veya yetersiz yalıtım uygulamaları ve en önemlisi proseslerde meydana gelen atık su ısısı ile baca gazı ısısının geri kazanılmadan atılması önemli ölçüde enerji kaybına neden oluyor. Bu gibi enerji kayıplarının gerçekleştiği alanların bir kısmında yapılacak basit ekipman bakımı veya değişikliği ile önemli oranda tasarruf sağlanabilir. Bazı kısmında ise yapılacak düşük maliyetli yatırımlarla çok ciddi oranda enerji tasarrufu elde edilebilir. Söz konusu yatırımların geri dönüşüm süreleri de oldukça kısadır” dedi.
Düşük maliyetlerle enerji verimliliği artırılabilir
Kipoğlu, sanayi tesislerindeki aydınlatma, ısıtma, soğutma gibi altyapı ihtiyaçlarının üretim kapasitesindeki artışa paralel revize edilmediğinin de altını çizerek şu tavsiyelerde bulundu; “Tesislerin büyümesine, üretim hatlarının değişmesine göre aydınlatma sisteminde de revizyon yapılması gerekir. Gelişen aydınlatma teknolojisi ile birlikte düşük enerji tüketimine karşılık yüksek verim elde edilebilir. Özellikle boyama prosesi olan tekstil firmaları büyük oranda ısıl enerji kullanırlar. Bu sebeple boyama prosesi olan firmalar, ısı geri kazanım projeleri ile enerji maliyetlerini önemli oranda düşürebilir.”
Osman Kipoğlu, Türkiye’de elektrik tüketiminin %40’ının, doğalgaz tüketiminin ise %26’sının sanayide kullanıldığını belirterek, bu alanda yapılacak enerji verimliliği çalışmalarının hem üretim maliyetinin, hem de ülkenin enerji ithalatını azaltacağının altını çizdi. Kipoğlu, Türkiye’nin 2023 enerji verimliliği hedefine ulaşabilmesi için Enervis olarak görev almaktan çekinmediklerini ve firmaların da bu konuda hassas davranmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Enervis’in yürüttüğü projenin ikinci aşamasında otomotiv üreticilerinin enerji verimliliği karnesi ortaya konulacak.