Connect with us

Akışkan Gücü

Uzay Makina’dan pnömatik sistemlerde Endüstri 4.0 uygulamaları

Published

on

Uzay Makina Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Elbe’ye göre endüstride pnömatik sektörler “makinanın eli ayağı” olarak değerlendiriliyor.

Hidrolik ve pnömatik sistemlerin her fabrikada ve makinada kullanıldığına dikkat çeken Uzay Makina Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Elbe, bu sistemlerin hem kolay kullanım imkânı sunduğunu hem de vakitten ve maliyetten tasarruf imkânı sağladığını belirtiyor.

Pnömatik pazarındaki rekabet yoğun

Pnömatik pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nurhan Elbe, şunları belirtiyor: “Pazardaki rekabet oldukça yoğun. Yapılan araştırmalar, Türkiye’nin 15 milyon dolarlık iş hacmiyle dünya pnömatik pazarı listesinde 23. sırada yer aldığını göstermektedir. BCC Research tarafından hazırlanan bir rapor, dünyada 82,5 milyar dolar seviyesinde olan pnömatik ekipman pazarının 2022 yılında 114 milyar dolar seviyesine ulaşacağına öngörüyor. Dünya çapındaki üretim süreçleri Endüstri 4.0’la kökünden değişikliğe uğruyor. Giderek artan rekabet ortamında şirketlerin ayakta kalabilmesinin anahtarı inovasyona ve Ar-Ge’ye yaptıkları yatırım olmakta. Endüstri 4.0’la üretim teknolojileri, otomasyon sistemleri ve veri alışverişinde önemli değişikler ve gelişmeler oluyor. Yenilikçi süreç akıllı fabrikaları da bir zorunluluk olarak dayatmakta. Uzay Makina olarak Endüstri 4.0’ı kuru bir kavram olarak görmüyoruz. Ar-Ge bölümümüzün öncülüğünde imalat sektörünün ihtiyaçlarına yönelik malzeme tedarikine ve üretime yoğunlaşarak, Endüstri 4.0’ı bizzat uyguluyoruz.”

Uzay Makina çatısı altındaki şirketler

Uzay Makina çatısı altında pek çok farklı marka ile farklı ürünleri sanayinin hizmetine sunduklarını belirten Nurhan Elbe, şunları belirtti: “Uzay Makina olarak sektöre pek çok farklı ürünü farklı marka temsilcilikleriyle sunuyoruz. Uzay Makina’nın temsilciliğini yaptığı Aignep şirketinin merkezi İtalya’dadır. Aignep; pnömatik, valf, boru bağlantı malzemeleri, silindir çeşitleri ve gerekli şartlandırıcılarının üretimini yapmaktadır. Airbest markası ise vantuzlar, vantuz rakorları, bonesi pneumatik, valfler, valf adaları ve hava şartlandırıcıları üretmektedir. Yerli markamız ELBE’yle ise kalem silindir, basınç şalteri ve göstergeli seviye şalterleri, Cr-Ni seviyeler, vakum jeneratörleri ve vantuz rakorları üretiyoruz.

Elettrotec markası altında basınç anahtarı (NA-NK-NANK), vakum anahtarları, seviye ve akış denetleyicileri üretimi mevcutken ESG markası ile paslanmaz pistonlu vanalar kullanıcılara sunulmaktadır. FG-Line markası altında 2/2 solenoid valfler, 3/2 solenoid valfler, doğrudan-diyafram-karma, uyarılı valfler üretilirken, Cy.pag ise ISO 6431 pnömatik silindirler, ISO 6432 mini pnömatik silindirler ve CP95 silindir ürünleri üretmektedir. Son olarak Chiavette Unificate markası ile çatal ve küre bağlantılar, eklem bağlantıları ve merkezleme bağlantıları sanayicinin hizmetine sunulmaktadır. Waircom markasıyla da pnömatik silindirlerinin ve valflerinin yanı sıra, hava şartlandırıcıları tedarik ediyoruz.”

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Akışkan Gücü

Endüstri 4.0’a uyumlu hidrolik hortum presleme hattıyla Uğur Hidrolik

Published

on

By

2014 yılında İMES Sanayi/Dudullu Bölgesi’ndeki 30 metrekarelik bir alanda kurulmuş olan Uğur Hidrolik, kısa süre içerisinde ciddi yatırımlar ve projelere imza attı ve büyümesini hızlı bir şekilde sürdürüyor.

Uğur Hidrolik, bu süre içinde iki ayrı lokasyonda faaliyetlerine devam etmekte. Merkez binası Dudullu İMES Sanayi Sitesi’nde bulunan Uğur Hidrolik, burada proje destek ve hidrolik ekipman satışı hizmetlerine 400 metrekare alanda devam ediyor. Yatırımlarına devam eden Uğur Hidrolik, İzmir Yenişehir’de açmış olduğu şubesi ile Ege’deki sanayicilere hizmet verirken, Dilovası İMES Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde bulunan 4 bin metrekare fabrikası ile proje tasarım ve üretim merkezi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Yatırımlarında, dijital dönüşümü gerçekten uygulanabilir alanlarda hayata geçiren Uğur Hidrolik’in yeni fabrikasındaki Hidrolik Hortum Presleme Hattı buna bir örnek.

  • Finn Power ve endüstri 4.0 ile uyumlu Hortum Pres Makinası:
  • 3″e kadar R1-R2-4SH-R13 Hortumları Sıkar. Dış Çap 87mm’e kadar sıkma kap
  • 280 Ton Sıkma
  • Çabuk Değiştirme Dolabı ve aparatı + Arka Dayama + Arka Ayna+ Ayak Pedalı.
  • 17 Takım Sıkma Kalıpları
  • Otomatik Yağlama
  • Barkod Okuyucu
  • Yağ Soğutma
  • ICC Özel Sıkma Programları

ICC Özel Sıkma Program özellikleri

ICC Özel Sıkma Programı, basınç ile sıkma, sıkarken basıncı görme, adım adım sıkma, online hata analizi, sıkım sonrası raporlama (kaç mm hangi basınçta nerede çıktı, grafik ile gösterme, online uyarı sistemi, bilgisayar bağlantı ve raporlama özelliklerine sahiptir.

Finn Power’ın Endüstri 4.0’a uyumlu Hidrolik Hortum Presleme Hattı ile faaliyetlerine devam eden Uğur Hidrolik, dünya çapında kabul görmüş 62 markanın Türkiye ve yakın coğrafyada distribütörlüğünü ve bayiliğini yürütüyor. Bunlardan birkaçı şunlardır: Akon (Oransal Kumanda Kolları), Alfagomma (Hidrolik Hortumlar), Battioni (Vakum Pompaları), Comer Industry (Planet Redüktör), Cromsteel (Kromlu-İndiksiyonlu Miller, Honlanmış Borular), Dana Brevini (Hidrolik Yön Kontrol Valfleri, Planet Redüktörler…), Emmegi (Soğutucular), Enerpac, Faster (Quick Kaplin), Galtech (Dişli Pompa), GALLI (Hortum Tamburları), FOX (Akümülatör), Helac (Döner Aktüatör), Hema (Dişli Pompa), Jurop (Vakum Pompaları), LuEn (Yardımcı Hidrolik Valfler, Popet Valfler, Katriçler), Oilcomp (Yardımcı Hidrolik Valfler), OT Oil-Technology (Dişli Pompa ve Akış Bölücü), OMT (Soğutucu ve Hidrolik Aksesuarlar), Mintor (Depo üstü aksesuarlar), Pakkens (Manometre Grubu), Prattisoli (Yüksek Basınçlı Su Pompaları), PZB (Pistonlu Pompa Çeşitleri), Samhydraulik (Pistonlu ve Orbital Hidromotorlar), Strickland (Kauçuk ve Çelik Hidrostatik Yürüyüş Paletleri), Tecnord (Özel Joistikler, Bobinler…), TMA (Kaldırma Halat Tamburları), Walvoil (Hidrolik Kumanda Kolları).

Bunlar ve daha da fazlası güçlü bir şekilde stoklarında bulunduran Uğur Hidrolik’in, son iki yıla kadar ağırlıklı olarak sadece mobil hidrolik alanında hizmetlerine devam ediyordu. Yeni gelişmeler ve bünyesine kattığı yeni marka anlaşmaları ve gelişen kadrosu ile Uğur Hidrolik, hidroliğin endüstriyel alanında da hızla büyüyor.

Continue Reading

Akışkan Gücü

Pompa iç dişlilerin sürekli yağlanmasıyla daha yüksek verimlilik

Published

on

By

Yüksek verimlilik, daha iyi çalışma performans ve düşük ısı oluşumu. Bunlar servo pompa avantajlarından sadece birkaçıdır. Örneğin, pres ve enjeksiyon makinelerinde olduğu gibi birçok uygulamalarda yıllardan beri Baumüller servo pompa çözümleri kullanılır.  

Yükselen enerji maliyetleri nedeniyle servo pompalar artık makine imalatçılarının da standart donanımlarında yer almaktadır. Son kullanıcılar gittikçe toplam işletim maliyetlerini göz önüne almakta. Servo Pompa ile birlikte enerji sarfiyatının açık bir şekilde düşürülmesi sayesinde, yatırım maliyeti amortismanının bir yıl içinde gerçekleştiği görülmektedir.

Baumüller, müşterileriyle birlikte sürekli ürünlerin geliştirilmesi üzerinde çalışmalar gerçekleştirdi ve en yeni servo pompa modelini piyasaya sundu. 

Pompanın direkt montajı: Kompakt ve bakım gerektirmez 

Gerçekleştirilen en son yenilik ile hidrolik pompa bir dişli ile doğrudan motora bağlanmıştır. Klasik servo pompa modellerinde bulunan kavrama ve pompa taşıyıcısı bu modelde bulunmadığından daha kısa montaj uzunluğu avantajına sahiptir ve bunun sonucunda makine için daha küçük bir kurulum alanına gerek duyulur. Direkt montaj aynı zamanda mekanik parçalardan tasarruf edilmesini de sağlar. Böylece makine imalatçıları düşük stoklama maliyetleri sayesinde avantaj elde ederler. 

İç dişlinin sürekli yağlanması

Diğer bir avantaj ise hidrolik yağının akıllı kullanımından kaynaklanır. Piyasaya sunulan en yeni versiyonda hem motor hem de sabit pompaya bağlantı eklenerek pompanın sızıntı akışı, dişlinin sürekli yağlanmasında kullanılmıştır. Böylece ortalama her 3.000 işletim saatinde gerekli olan iç dişlinin gres yağı ile yağlanması işlemine gerek kalmaz. Makine herhangi bir kesinti olmaksızın çalışmaya devam edebilir. Baumüller bu çözümü sunan tek firmadır, bu yenilik sayesinde makine imalatçıları ve işleticileri için servis maliyetleri belirgin bir oranda düşmüştür.

Üründeki yapısal değişiklikler müşterilere diğer ek bir artı sağlar. Bağlantıların delikleri her iki tarafta da bulunduğundan uygulamaya bağlı olarak motor, dikey veya yatay konumda monte edilebilir. Böylece motor pozisyonu serbest şekilde seçilebilir ve ilgili makine konstrüksiyonuna kolayca adapte edilebilir.

Bu yeni özellikler Baumüller DSD2 serisi trifaze senkron motorlarının 71 ve 100 boylarında mevcuttur ve bu motorlar, plastik ve pres döküm makineleri için mükemmel derecede uygundur. DSD2 132 motor boyu yakın bir zaman içine piyasaya sunulacaktır.

Bakım tahminleri için IoT Ready

Müşteri, motor üzerindeki mevcut delikleri kendi kuracağı sensörik sistem için de kullanabilir. Örneğin, iç dişli sisteminin yağlanmasını kontrol etmek için çok kolay şekilde basınç sensörleri monte edebilirsiniz. Bunun yanında olası sızıntı noktalarını erken safhada gösterilmesini sağlamak için kaçak sensörleri de kolay monte edilir ve periyodik bakım sürecinde önleyici bir bakım çalışması olarak görev yapar. Sensörler tarafından algılanan ölçüm değerleri ve veriler sayesinde kontrolsüz arıza süreleri asgariye düşürülür ve makinenin proaktif bir şekilde önceden belirlenen sürede servisi yapılır.

Baumüller servo pompası çözümü

Baumüller sürücüye entegre servo pompa yazılımı ile, hidrolik sistemlerin avantajlarını servo motor tahrik teknolojisi ile birleştiren bir çözüm geliştirdi. Servo pompa akıllı tahrik sistemi regülasyonu, özellikle kısmi yük aralığında sistemin düşük enerji sarfiyatına sahip olması gibi birçok avantajlar sayesinde yüksek verimlilik sağlar ve ekonomik bir çözüm oluşturur. Önemli rekabet avantajı sağlayan bu çözümler plastik ve enjeksiyon sanayiinde faaliyet gösteren makine imalatçıları ve kullanıcıları için büyük önem taşır.

Tahrik sistemi paketi sabit pompa, DSx servo motor, b maXX 5000 invertör ve invertör içine entegre edilmiş servo pompa yazılım modülünden oluşur. Çeşitli Baumüller soğutma varyasyonları içinde bulunan geniş kapsamlı dinamik motor ve invertör paketleri, uygulamanın yük profiline göre en uygun ve enerji verimliliği sağlayan proses tasarımı ile daima uygun tahrik sistemi çözümünü sunar. Servo pompanın entegre yazılım modülü sayesinde Baumüller çözümleri, üreticiden bağımsız olarak ilgili makine kumada sistemlerinde kullanılabilir. 

Yazar: Stefanie Lauterbach, Corporate Communications Manager, Baumüller

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et