Elektrikli akslar için park kilidi, rotor konum algılama ve fırça sistemi kombinasyonu tek bir modülde birleştiren Vitesco Technologies, elektrikli araçlar için karmaşıklığı ve maliyetleri azaltan yeni çözümünü piyasaya sürüyor.
Gelişmiş tahrik teknolojileri ve elektrifikasyon çözümlerinde önde gelen uluslararası üreticilerden biri olan Vitesco Technologies, yeni rotor kilit aktüatörünü tanıtıyor. 3 temel işlevi tek bir ünitede birleştiren elektrikli araçlara yönelik modül; park kilidi işlevi, hassas rotor konumu algılama ve isteğe bağlı harici olarak uyarılan senkron makineler (EESM) için fırça sistemini içeriyor. Çözüm, karmaşıklığı, e-aks üzerindeki paketleme alanını ve kullanıcılar için maliyetleri azaltıyor.
Daha düşük maliyetle daha fazla işlevsellik
Elektrikli araçların çoğu, park konumunu sabitlemek için tekerleklerdeki park frenlerine ek olarak, redüktörde mekanik bir park kilidi kullanıyor. Güvenli bir araç park durumu için günümüzün en modern çözümünü temsil eden bu uygulama, araçta önemli ölçüde yer kaplıyor. Yenilikçi rotor kilidi yaklaşımı, bu park kilidi işlevini redüktörden e-makinenin rotor miline taşıyarak daha modern ve uygun maliyetli bir sistem tasarımı yaratıyor.
Vitesco Technologies Aktüasyon İş Birimi Başkanı Robert Paul, “E-mobilitenin başarısının anahtarı maliyetlerin ve karmaşıklığın azaltılmasıdır. Rotor kilit aktüatörümüz 3 işlevi tek bir üründe birleştirerek hem paketleme alanını hem de maliyetleri optimize ederken yüksek işlevsellik sunmamızı sağladı” diyor.
Rotordaki şaft ucu konumu, aracın tahrikine kolayca entegre edilebilen daha küçük bir aktüatör sağlıyor. Bu yüksek derecede mekatronik entegrasyon, araçta gereken alanı en aza indirerek daha kompakt bir paketleme sunuyor. Ayrıca bu yeni konum, EESM için fırça sistemi ve endüktif rotor konum sensörü gibi diğer işlevlerin modüle entegrasyonunu kolaylaştırarak ayrı kontrol ünitelerine, sensörlere ve kablo demetlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Böylece bileşen entegrasyonu ve elektrik bağlantıları için ek maliyetlerden tasarruf sağlıyor.
Uygulanan sensör yedeklemesi, sağlam siber güvenlik önlemleri ve gelişmiş dahili tanılama sayesinde, 12 V DC motor tarafından tahrik edilen modülün işlevsel güvenilirliği ve güvenliği garanti ediliyor. Rotor kilit aktüatörü, aktarma organlarına ve iletişim ağlarına kolayca entegre edilebiliyor ve zahmetsiz kurulum sağlıyor. Endüktif rotor konum sensörü işlevi sayesinde araç sahibi, motor modülasyonunun optimum kontrolü sayesinde artırılmış bir menzilden yararlanıyor. Modül ayrıca rotor kilidi devreye girdiğinde araç hareketlerini azaltarak park güvenliğini artırıyor. Kilitleme elemanı ve rotor arasındaki akıllı arayüz tasarımı, sürüş sırasında kilidin yanlışlıkla devreye girmesini önlüyor. Kilit 250 milisaniyeden daha kısa bir sürede aktif veya devre dışı bırakılıyor.
Araçlardaki şarj ve dönüştürme elektroniği için sistem mimarisine yeni bir yaklaşım sunan bu ürünün, 2025 yılından itibaren Renault Grubu’nun bataryalı elektrikli araçları için kullanılması planlanıyor.